Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Juzia 20:17, 18 maj 2021

Też pomyślałam o Ice Dance.
Agatorek 20:33, 18 maj 2021

Judith, no to może nie zadarniacz, ale wypełniacz miejsca. Wiesz, hortki w zimie i wiosną wyglądają jak wyglądają.
Tam rozplenica będzie chyba za wielka, jutro/pojutrze zmierzę ten klomb, ale długość jednego boku to pewnie niewiele ponad metr. Chyba, że jedną dać, na środek .

Marysiu, sesleria bardzo mi się podoba, szałwia w sumie też, do namysłu . Dziękuję.

Darcia . Dziś zamówiłam jeszcze kukliki, bo te, co przyszły są bardzo ładne.
Mam „zamówione” kilka krzewów/bylin od Pana ze szkółki (tej od dużego zamówienia z drzewkami, co dostałam w gratisie derenia variegata ) w ramach nadpłaty, bo kilka drzewek wypadło z zamówienia, przyśle je w czerwcu. Jakieś tawuły, jaśminowce, kukliki i coś jeszcze, nie pamietam już nawet.
W czerwcu przyjadą też hortensje White Light.
Czekam na jeżówki i perovskie, które zamówiłam zimą i coś im nie śpieszno do wysyłki.
Aaa, mam jeszcze jedno zamówienie z hortensjami Little Spooky (karłowate) i fotergillą.
To chyba na razie wszystko.

Zimozielone do klombu byłoby fajne, tylko tam nie może się bardzo rozrosnąć. Pomyślę o tym. Ale chyba wybiorę jakąś trawę.

Zuza, błąd systemu to będzie, jak zajrzę na konto w banku .
Agatorek 20:35, 18 maj 2021

Juzia, a jaki rozstaw powinien być między tymi trawkami?
Judith 20:44, 18 maj 2021

Hortensje bukietowe i trawy zimą wyglądają bardzo bardzo . Tylko wiosną łyso, ale można cebulowe dać.
Hameln nie jest zbyt duża, jest tez mniejsza odmiana - little bunny :- ). Kocham rozplenice!
ICE dance jako towarzystwo dla hortensji na klombie zdecydowanie odradzam. To jest prawdziwy rozłażący sie okrutnie zadarniacz, oplecie korzenie hortensji i zabierze jej oddech.
Kasia_CS 20:54, 18 maj 2021

Agnieszka, ja tylko zaznaczę, że ID się rozlazi generalnie, więc ta funkcja zadarniania będzie spełniona dosłownie, bo stworzy ostatecznie niemal jednolite poletko, a nie zawarte kępy. Plus taki, że jest zimozielona.
Agatorek 21:17, 18 maj 2021

Ale raczej nie chciałabym, żeby mi zadusiła hortensje, bo ten klomb jest otoczony betonowymi palisadkami
Potrzebne jest coś o drobnych korzeniach.
Juzia 21:31, 18 maj 2021

Tak jak dziewczyny piszą.... ona się rozłazi. Więc gęsto nie ma co sadzić.
Co 50cm myślę. Ja sadziłam gęściej i teraz mam jednolity gąszcz
Wkoło hortensji musiałabyś trochę pilnować. Wystarczy wyrwać to co zacznie włazić za blisko hortek.

Trzmielina też ładnie zadarnia i jest zimozielona. Prawie Mi trochę podmarza i robi się brązowa, ale szybko odbija wiosną nowym żywym kolorkiem

Agatorek 21:38, 18 maj 2021

O, trzmielinę lubię. Dzięki
Napia 22:04, 18 maj 2021

Trzmielina to dobry pomysł
Mary 22:28, 18 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Marysiu, sesleria bardzo mi się podoba, szałwia w sumie też, do namysłu . Dziękuję.

Takie coś
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1718-marzenia-i-plany-vs-rzeczywistosc?page=401
https://www.mojpieknyogrod.pl/galeria/moja-bajka/szalwia-sesleria