Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 14:50, 14 sty 2020

Do góry
Wentylacja się robi

Ogrzewanie działa

Jupi!
Kwiaty we włosach 14:18, 14 sty 2020

Do góry
gosika67 napisał(a)
Witam wszystkich. U Was też wiosna?
Iza Mela się nie znalazła.
Halinko ognik dalej się czerwieni,może ma 5-6 lat.

Kolorystyka w ogrodzie i zieleń i beże, brązy.

U mnie budleja też zielone jakby rosły. Niektóre zakończone z kłosami kwiatów. Raczej wyrosły bo jesienią ich nie było.

Goniu na jaką wysokość obetniesz budleje bo różnie podcinaja.

Dzisiaj piękne słońce ale wietrznie.

Pozdrawiam
Pamiętajcie o ogrodach 14:12, 14 sty 2020

Do góry
Dziś ładna pogoda, "Akcja Sosna" rozpoczęta, teraz pare dni na porządkowanie i przycinanie pnia oraz gałęzi do wykorzystania.

Ranczo Edy 14:05, 14 sty 2020

Do góry
to chyba przebiśniegi ...i czosnek

Ranczo Edy 14:03, 14 sty 2020

Do góry

Ranczo Edy 14:02, 14 sty 2020

Do góry
ciemierniki

Ranczo Edy 13:55, 14 sty 2020

Do góry
a tu mi coś dziurkę koło tarasu zrobiło ale zrezygnowało ...może kot
już pomogłam i zasypałam

a w tym miejscu już tulipany wychodzą

Ranczo Edy 13:52, 14 sty 2020

Do góry
zwarjowany Izabelka tak i mówią że do tego dojdzie że zimy wcale nie będzie...lato bardzo gorące...

Ranczo Edy 13:50, 14 sty 2020

Do góry
Forsycja w gotowości

nie wykopałam te niby frezyjki ciągle zapominam nazwy i jeszcze liście zielone

Ranczo Edy 13:29, 14 sty 2020

Do góry
Hanusia tak wiem że to szaleństwo dopiero nawet nie połowa stycznia a tu dziś upolowałam Rannika!!!
To ten z nasionek od ciebie

Ciemierniki też w pąkach szał się zaczął tulipany przebiśniegi i nie wiadomo co jeszcze

Ogród bez reguł 13:17, 14 sty 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
A dziś na balkonie znalazłam to

Schowane w kącie chryzantemki były jeszcze zielone, nawet sobie kwitły... Dziś zaświeciło na nie słońce - całe oblepione mszycami . Masakra. I tego, niestety, spodziewam się w tym sezonie - po takiej zimie - nie zimie możemy przez cały czas walczyć z robactwem... Trochę mi zrzedła mina, nie powiem...

Asiu ,
TO mszyce zimą nie śpią ???
Metamorfoza- nowy ze starego 12:30, 14 sty 2020

Do góry

Plan jest taki żeby wykopać miskanty pomiędzy drzewkami, a w ich miejsce wsadzić ligustr aureum i podkreślić go czarnymi lub bordowymi bylinami.
Ania -Spełnione marzenie 12:26, 14 sty 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)
JEŻÓWKI

Zgodnie z radami Asi ,
Posiane I wyniesione na balkon .
Za miesiąc wrócą do domu i dostaną okno

Oczywiście przykryte ziemią do wysiewu i podlane .
Tu mam duże oczekiwania.
Mam nadzieję że będzie dużo roślinek.

Jak ładnie podpisane

Aniu mogłaś dać po dwa /trzy nasionka do jednej (komory)
Jak Ci te wszystkie wyrosną , będziesz musiała pikować ..

I tak jak pisze Asia ..możesz liczyć na klęskę urodzaju
Ogród bez reguł 12:23, 14 sty 2020

Do góry
A dziś na balkonie znalazłam to

Schowane w kącie chryzantemki były jeszcze zielone, nawet sobie kwitły... Dziś zaświeciło na nie słońce - całe oblepione mszycami . Masakra. I tego, niestety, spodziewam się w tym sezonie - po takiej zimie - nie zimie możemy przez cały czas walczyć z robactwem... Trochę mi zrzedła mina, nie powiem...
Żółtodziób w zielonym gąszczu niewiadomych- moja pierwsza ogrodowa przygoda 10:56, 14 sty 2020

Do góry
Na samym początku chciałabym pozdrowić wszystkich wiernych czytelników Ogrodowiska.

Mam na imię Asia i zaczynam ogrodową przygodę. To mój pierwszy wątek więc póki co, bardzo proszę o wyrozumiałość w każdym zagadnieniu. Jestem pod ogromnym wrażeniem Waszych bajkowych ogrodów, stąd z wielką nieśmiałością chciałabym się podzielić moją koncepcją. Będę wdzięczna za każde słowo, szczególnie za konstruktywną krytyką i doradztwem. Wśród forumowiczów jest wybitne grono znawców tematu, nie wspominając już o Góru Pani Danusi.

W każdej wolnej chwili próbuje chłonąć wiedzę ale nie ma to jak sugestie doświadczonych ogrodników. Jak do tej pory udało się mi stworzyć ogólny zarys ogrodu. Na początek kilka fot z mojego błotnego basenu. Niestety gleba ciężka-gliniasta. Na ten moment mamy taras i drenaż wraz ze studniami. Ogrodzenie bez fajerwerków - siatka bez podmurówki (cięcie kosztów). Na bank dostanie mi się za te nieszczęsne thuje, ale niestety w krótkim czasie pojawią się nowi sąsiedzi i chcemy z mężem zachować odrobinę prywatności.

Dodatkowo muszę wspomnieć o sztormowych wiatrach, działka położona jest 10km w linii prostej od zatoki puckiej. Falochron thujowy nie jest czymś pożądanym w ogólnym odbiorze ogrodu, ale zmuszę jakoś tę żabę przełknąć. Poza thujami posadziłam w minionym roku szpaler grabów bądź buków. Mam problem z rozszyfrowaniem (taki ze mnie żółtodziób), dwa padły ...na wiosnę muszę dosadzić brakujące. Udało mi się je uformować na stelażu.

Oceńcie proszę, czy ta konstrukcja się sprawdzi Zarys działki to prostokąt, w wyniku błędnego posadowienia domu zmuszeni byliśmy odrobinę zestopniować ogród. Nie jest to bardzo rzucające się w oczy ale pojawiło się coś w rodzaju półki z thujami. Chciałabym uniknąć palisad, murków oporowych itp. Po przeczytaniu kilku wątków doszłam do wniosku, że najlepszą opcją będzie uformować część rabat na dwóch poziomach tak by wypłaszczyć terenu.

Nie wiem czy dobrze tłumacze, zdjęcia może coś więcej powiedzą. Ogród w przeważającej części jest wyeksponowany na stronę południową. Konieczne będzie dobrze rozplanowane nawodnienie. Ale to dopiero dalszy etap. Póki co chciałabym się poradzić, czy plan ogrodu jest dobrze przemyślany.

Aaa, zapomniałabym ...jeszcze nie wspominam o roślinach jakie chciałabym, aby znalazły się w ogrodzie. Chodzi mi po głowie przemycenie stylu nadmorskiego, skoro do morza rzut beretem to , chyba warto to zaakcentować. Marzą mi się sosny, w formie niewielkiego zagajnika. Trawy sprawa oczywista, może podsuniecie jakieś pomysły.

Czekam z niecierpliwością na uwagi

Pszczelarnia 10:10, 14 sty 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A to ujęcie 2 planów wraz ze stołem.

Idealnie w punkt...ławeczkę przemalowałaś?
Żardiniery boskie

Ja też mam problem u siebie z tymi detalami, ale jeszcze nie ucelowałam
tak harmonijnie jak Ty Ewuś
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies