Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:48, 01 mar 2017

Do góry
Tutaj nie są potrzebne pomysły, a prawidłowe działanie. Wyrównanie i sianie w kwietniu. Teraz chwasty nie wyjdą, bo teraz jest za zimno, wyjdą jak zrobi się dobrze ciepło.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku
Moja bajka 19:18, 01 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Posadź lawendę albo inne coś fioletowo-niebieskie w połaczeniu z brązową turzycą. Albo tylko zieloności. Prostokacizny tu nie trzeba bo donica jest ozdobna, więc ją trzeba uspokoić.

Dziękuję. Będę zatem uspokajać .
Moja bajka 19:18, 01 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pisałąś, że chcesz zrobić z nich żywopłot, ale jak żywopłot skoro rosną dwie sztuki? Powinny rosnąć jedna przy drugiej i od razu ciąć w prostopadłościan nożycami szpalerowymi a nie bawic się w pojedyncze gałązki.

Kasi kochana a w tym wypadku to ciachnąć 10 cm od ziemi.

Danuś dzięki wielkie. Wow, aż tak radykalnego cięcia się nie spodziewałam. Ale pewnie ładnie się po nim rozkrzewią. Danuś to mieszany żywopłot. Te dwa derenie są jego elementem tylko. Ale może upchnę jeszcze jednego w środek...
Cis - Taxus 19:11, 01 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sylwia to nie jest w takim razie tło dla roślin, tylko odcięcie, obwódka. Nisko prowadź bo zamkniesz widok na cały ogród. Ja bym oddaliła tak jak narysowałam. A z przodu rabata bylinowa.

Dziękuję rabata bylinowa będzie na 100%
Moja bajka 17:15, 01 mar 2017
Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pisałąś, że chcesz zrobić z nich żywopłot, ale jak żywopłot skoro rosną dwie sztuki? Powinny rosnąć jedna przy drugiej i od razu ciąć w prostopadłościan nożycami szpalerowymi a nie bawic się w pojedyncze gałązki.

az przyszłam zobaczyć co to za porada że nervosol potrzebny

ale tez bym nisko cieła wtedy się ładnie od dołu zagęści i będzie równy dołem i górą)

dereń to rosnie jak szalony bo to krzaczysko wielkie wiec nie ma się czym przejmować
Katalpa - Catalpa 15:19, 01 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzeba zobaczyć czy pękają już pączki. ja bym cięła. Jutro tnę buka i żywopłoty.

Dziękuję Danusiu, jutro zobaczę napisałaś o buku i przypomniało mi się, że miałam jeszcze zapytać o graby. Sądziłam w październiku z gołym korzeniem na żywopłot. Wszystkie teraz mają pąki. Ciąć je teraz czy w kolejnym terminie tym majowo/czerwcowyn?
Linia kroplująca podziemna pod trawnikiem 11:02, 01 mar 2017

Do góry
Program jest niedobry i nie tak się projektuje dla wąskich pasków. To jest po prostu masakra.
Nie tak powinno być. Za mało zraszaczy i za duże. No ja rozumiem, że w razie czego tolerujesz przelewanie po chodniku, ale żeby trzy zraszacze to gimza Jeszcze pytanie gdzie jest cień a gdzie jest słońce.
Olea europaea - drzewko oliwne, oliwka 10:52, 01 mar 2017

Do góry
Czuć duch prawdziwego kolekcjonera Podziwiam, bo mało kogo stać na takie poświęcenie i tyle zachodu, żeby utrzymać to przy życiu. No i koszt jaki.

Broda mi chodziło o trawnik przy pniu, ze niedokoszony i źle to wygląda, nieestetycznie.

Wszędzie masz brzytwę, a tutaj skucha
Tak powinno być:

Cis - Taxus 10:47, 01 mar 2017

Do góry
kami napisał(a)
Przemroziło mi igły cisa, przynajmniej tak myślę ponieważ gałązki są żywe. Te wysokie na ok 1m cisy były sadzone jesienią.
Nie zaszkodzi im jak takie osłabione je poprzycinam, od góry po 20cm z wysokości i po 2-3cm każdego przyrostu? Czy czekać rok.

Możesz przyciąć. Nic się nie stanie, co ma odpaść to odpadnie, a potem się zabuduje.
Cis - Taxus 10:47, 01 mar 2017

Do góry
Sylwia to nie jest w takim razie tło dla roślin, tylko odcięcie, obwódka. Nisko prowadź bo zamkniesz widok na cały ogród. Ja bym oddaliła tak jak narysowałam. A z przodu rabata bylinowa.
Liatra kłosowa (Liatris spicata) 10:44, 01 mar 2017

Do góry
Jeśli doniczka spora to możesz po kilka, będą obfitsze okazy.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:43, 01 mar 2017

Do góry
O, już rączki świerzbią, kiedy proponujecie? ano jeszcze nie, a gdzie mieszkasz i jaki stan trawnika? Trawnik musi być suchy, ciepło musi być. Napiszę jeszcze raz; co nagle to po diable i możesz teraz zaszkodzić trawnikow, chyba że mieszkasz na Bawarii, to tam mozna
Moja bajka 10:22, 01 mar 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
Cholercia nie wiem jak obciąć te derenie. Skróciłam cieniutkie gałązki, skróciłam go trochę i zostawiłam tak jak teraz. Nie wiem czy powinnam obciąć więcej?

Moja bajka 10:19, 01 mar 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
Donica skończona. Stoi już póki co na tarasie

Posadź lawendę albo inne coś fioletowo-niebieskie w połaczeniu z brązową turzycą. Albo tylko zieloności. Prostokacizny tu nie trzeba bo donica jest ozdobna, więc ją trzeba uspokoić.
Moja bajka 10:17, 01 mar 2017

Do góry
Napisałaś na stronie 1961, ale jak, skoro tyle to nie masz. Czeski błąd.

Na szczęście jestem bystra i trafiłam

Katkak napisał(a)
Danuś, proszę zerknij do mnie w wolnej chwili. Na ostatniej stronie wrzuciłam zdjęcia moich dereni. Wiem, że polecasz ciąć je nisko. Trochę swoje pościnałam, ale nie wiem czy jeszcze bardziej, czy już zostawić. One mają być częścią mieszanego żywopłotu więc zależy mi, by były do wysokości płotu chociaż.
A jak jeszcze doradziłabyś mi co posadzić w donicy, którą mam na stronie 1961 (dwie stronki od końca) byłabym przeszczęśliwa . Myślałam o jakiejś róży, ale nie upieram się przy różach aż tak bardzo . Z góry dziękuję .

Świerk serbski - Picea omorika 10:15, 01 mar 2017

Do góry
Co będzie 11 marca to nikt nie wie może być surowa zima i zaspy
Więc nie wiem czy nie za wcześnie, nie piszesz w jakim rejonie mieszkasz ani jaki jest stan gleby. U mnie np. stoi woda, więc za wcześnie i to bardzo.

Termin zależy od temperatury, stanu gleby, prognoz i ryzyka, jakie czyni ogrodnik, bo z terminami to nie wie nikt.

Skoro ziemia gliniasta to jest jeszcze bardzo zimna, piaski szybciej się nagrzewają i odprowadzają wodę. W marcu to ja nawet nie myślę o sadzeniu

Czy nie popsujesz drzewek? Mogą być już popsute w szkółce, bo np. źle je wykopali, zbyt poobcinali np. korzenie. Tego tez nie wiem. Poczytaj jak się prawidłowo sadzi, wtedy nie popsujesz.
Klon przycinanie 10:10, 01 mar 2017

Do góry
Nie musisz dziękować, możesz zrobić po swojemu i opisać co wyszło.
Grab - Carpinus 10:09, 01 mar 2017

Do góry
No to poczekaj. Ziemia lepi się do butów.
Katalpa - Catalpa 10:08, 01 mar 2017

Do góry
Trzeba zobaczyć czy pękają już pączki. ja bym cięła. Jutro tnę buka i żywopłoty.
Linia kroplująca podziemna pod trawnikiem 10:03, 01 mar 2017

Do góry
Gdyby trawnikiem był ten wąski chodniczek na środku, to byłoby to sensowne, bo nie ma takich zraszaczy na tak wąski zasięg, wszystko przelewa więc szkoda wody marnować.

Natomiast jeśli są to paski po 2,5 metra to trzeba zraszacze montować. A czy jest sens? To Twoja sprawa, czy chcesz podlewać ręcznie czy z automatu. Jeśli masz czas i lubisz podlewać to nie ma sensu, a jak nie masz czasu to jest sens.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies