Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Trzmielina - Euonymus 15:27, 01 lut 2015

Do góry
Moje trzy słoneczka (Emerald'n Gold ) po 3 latach. Nie przemarza, idelanie nadaje sie do formowania, nie zjadły jej korzeni opuchlaki , mimo że wszytsko wkoło było zaatakowane, nie choruje
Posadzone jesienią 2014

Jesień 2014

Ambrowiec amerykański - Liquidambar 15:16, 01 lut 2015

Do góry
martika napisał(a)
Widziałam w zeszłym roku ambrowce kolumnowe, dorastające bodaajze do 4m (chyba, w kazdym razie niezbyt wysokie)....zaciekawiły mnie. Czy ktoś ma takie? Co o nich sądzicie?

Mój ogród wzbogacił się o 3 ambrowce o pokroju kolumnowym - Slender Silhouette-Liquidambar styraciflua Slender Silhouette.
Posadziłam je w miejsce wiśni amanogawa, które nie wytrzymały podmokły gliniastego i podmokłego terenu. Licze, że dobrze zadomowi się w moim ogrodzie ta piękna kolumnowa odmiana. Niesty jesień była zbyt łagodna i bez przymrozków i nie doczekałam się wybarwienia na czerwono.... Był zielony do listopada gdy zgubił liście.. Widze, ze jednka się juz dobrze przyjął bo wypuścił młode gałązki

Na tle żywopłotu grabowego był jednak w tym roku niewidoczny, dlatego musze poczekać aż wystrzli w górę,lepiej widoczne sa miskanty zebrinus.

Platan - Platanus 14:54, 01 lut 2015

Do góry
Aleja platanów w Madrycie w pobliżu pałacu Króla Hiszpanii. Przepiękne jasne pnie

I przy innej aleji

Cieszę sie że ul. Grunwaldzka we Wrocławiu została wzbogacona przepiekną aleją z platanów. W okolicach lotniska sa imponujace nasadzenia formowanych platanów. Muszę wykonać zdjecia dla udokumentowania tak dobrych europejskich wzorców w naszym mieście.
Platan - Platanus 14:51, 01 lut 2015

Do góry
Zawsze gdy widziałam platany to krawiło mi serce, że to za duże drzewa do mojego ogrodu.... Dzieki Ogrodowisku odkryłam odmianę Alpen's Globe, którą zamierzam posadzić wiosną.
Czy dotychczasowi posiadacze platanów podpowiedz, czy pod platanami mozna z powodzeniem sadzić inne rosliny? Jkai mają typ korzenia? palowy czy szeroko się korzenią?
Jesli ktoś ma w ogrodzie poszukiwana przeze mnie odmianę Alpen's Globe napiszcie prosze jak szybko przyrasta mu korona? Obawiam sie, ze ta odmiana rośnie bardzo powoli i wówczas musiałabym więcej zainwestować w zakup planowanych 4 szt

Platany w Amsterdamie - ogaławiane - zdjęcia z maja

Perukowiec - Cotinus coggygria 'Royal Purple' 13:46, 01 lut 2015

Do góry
Od dwóch lat póbuję prowadzić perukowca w drzewko z kulistą koroną. Chciałam mieć piękną gestą koronę ale również peruczki. Czy doradzacie cięcie korony latem po po przekwitnieciu peruczek? Korona jest jeszcze za rzadka i wiem, że dla jego urody lepsze byłoby wiosnenne cięcie aby ja zagęścić.
Lawendowy zawrót głowy 13:25, 01 lut 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Dzieki Marzenko mam zapisanych wiele zdjec z Teojego ogrodu ale jakos poszukiwania słabo mi szły

Nigra jest piekna i ma wiele zalet ale wole mag w formie drzewa....krzewy jakos mi haos wprowadzaja w mojej małej przestrzeni a takie drzewko dodatkowo przesłoni gestwina od ciekawskich oczu

Jeszcze raz dzieki zaoszczedziłas mi wiele czasu oj cudnie u Ciebie

To spróbuj kupić taka jak moja wyprowadzoną już na drzewko Susan lub Betty (kwitną tak jak Nigra później, bardzo obficie). To inwestycja ok 200-300 zł. wiosną zwykle jest w Obi ale też we wszystkich centrach ogrodniczych duży wybór magnoli. Sprawdzają głównie z Holandi naprawdę ładnie podhodowane drzewka, często już o ciekawym kształcie. Dla mojej Betty/Susan (której nie planowałam) przesadziłam magnolię yellow ribver w inne miejsce, bo YR kwitnie wcześnie i jest bardzo wrażliwa na mrozy.
Piękny kształ wielopniowych drzewek mają magnolie soulangina (są chyba najpowszechniejsze w polskich ogrodach) ale uprzedzam w moim poprzednim ogrodzie przy szeregówce (60m2) w ciągu 5 lat urosła mi z małego drzewka do wielkiego potwora o wysokości ok 5-6 m... Gdy przejeżdżam obo mojego starego domu zawsze ją widze z ulicy
Ale pamietam jak ryczałam jak bóbr, gdy w maju wyjeżdżałam na 1 dzień i zostawiłam ją w świeżym rozwicie i po jednej mroźnej nocy po powrocie wszystkie kwiaty były brązowe.. Jedyny ratunek w takiej sytuacji to albo okrycie (ale jak okryć spore drzewo) albo zrobić mgłe wodną wieczorem... Czy masz na to czas? Ja dlatego mam 4 magnolie, gdy któraś zmarźnie inne w różnym czasie kwitnące cieszą oczy

Tu masz wątek nt magnoli
https://www.ogrodowisko.pl/watek/195-magnolie-rozne-gatunki-i-odmiany
Lawendowy zawrót głowy 13:10, 01 lut 2015

Do góry
Jola wystarczy w górnym pasku "szukaj" wpisać nazwę mojego avatarka lub poprzedniego Marzena2007 i wyświetli Ci wszytskie załozone przeze mnie wątki
Jest tego trochę Ale to dla wtajemniczonych i zaawansowanych (zainteresownaych) dla innych niech wystarczy wizytówka i aktulny wątek
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 13:06, 01 lut 2015

Do góry
NIe zazdroszę śniegu i śniezyc w Polsce. W środę było jeszcze tak:

a w czwartek już tak.... i padało jeszcze do soboty rano...
Więc ja białego mam dosyć
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:39, 01 lut 2015

Do góry
zaczarowanaa napisał(a)

ja zaczynam coraz cześciej myslec o przeprowadzce)))

Zaczarowana ja sie Ci nie dziwię, choć latem mogłabym u Ciebie mieszkać....
Przeprowadź sie z architekturą. Jakie dzisiaj masz warunki pogodowe?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:38, 01 lut 2015

Do góry
Ewa taki mamy klimat

Dla Ciebie mój ulubiony ostatnio Carex chyba evergold (???) Pięknie zimuje w tym roku

Kiścienie zostały pożarte przez Carex comans bronze... do przesadzenia wiosną.... musże dla nich wymyslić odpowiednie miejsce wiosną. mimo że opuchlaki wyżarły im całe korzenie wygladają nad wyraz dobrze....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:37, 01 lut 2015

Do góry
Denerwują mnie te linie kroplujące odkryte po rewolucji jesiennej... ale ciemnego żwirku na razie nie wysypuję, bo przeciez planuję obsadzenie brzegu rabaty konwalnikiam ale też zmiany w jej wnętrzu.Musze sie uzbroić w cieprliwość. Chociaż stipa chyba jeszcze ten rok tu zostanie (miała byc hakone) ale zapomniałam, że późnym latem wsadziłam tu pełno jeżówek i marzą mi się w stipie... i czekam na ekpansję tojesci purpurowej... Co radzicie, przerzedzić tylko stipę i odmłodzić aby nie skrywała bukszpanów, czy zgodnie z planem przesadzić ją w róże? Na jej miejsce miałam wsadzić Carex Amazon Mist

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:33, 01 lut 2015

Do góry
Krokusy nic a nic przez tydzień nie podrosły mimo że świeciło słońce

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:32, 01 lut 2015

Do góry
Iwonka,
Już kiedyś z Małą mi robiłyśmy przegląd magnoli. Myśle, że musimy zrobić powtórkę na przedwiosniu. Radzę kupować magnolie wyłącznie w kwietniu/maju wtedy gdy ich pączki nabrzmiewają i widać ile ma pąków. w przeciwnym razie można długo czekać na kwitnienie. Mam też sprawdzony od kilku lat nawóz do magnoli, kóry reanimuje nawet najbardziej zabiedzone drzewko

Aga nie chcę Cię denerwować ale u nas jest tak

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:54, 01 lut 2015

Do góry
Witajcie,
Jestem już na miejscu. Powiem wam szczerze, że po ostatnich trzech dniach nieprzewanego opadu mam już dość białego i akcptuje snieg tylko w górach. U mnie pieknie swieci słońce i znika resztka cukru pudru, ktory sie nieproszony pojawił w nocy w ogrodzie
Chyba muszę bombki zdjąć z drzewka magnoli i lampki bozonardzoeniowe dzisiaj wyłaczę ale zdejmowanie za tydzień
Lawendowy zawrót głowy 10:41, 01 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Tnij jak drzewko jest suche, a nie mokre.

Aniu Rysiek z tego co pamietam ma bardzo zaciszny ogrod, osloniety od wiatrow, otoczony wysokim zywoplotem z thuj i murami? Z cieicem klona Joli poczekałabym zdecydowanai do przedwiosnia, bo to wrażliwe rośliny na przemarznięcie zwlaszcza w mlodym wieku. Mój ogrod po kilku latach stal sie zaciszny ale początki dla roslin byly ekstremalne, więc nie ma sie co spieszyc z cieciem klomów japońskich, ktore nie płacza .
Lawendowy zawrót głowy 10:38, 01 lut 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Marzenko dopóki drzew nie zasadze to tak zacisznie nie bedzie .....powiedz mi bo chciałam poogladac Twoje magnolie jsk wygladajacjak juz kwiatow nie mac.....a Ty masz tylko nowy watek ? Gdzie ta skarnica wiedzy?

Dzieki za informacje zaraz poczytam sobiev

Tak wygląda moja magnolia Betty vel Susan bez kwiatów .

Nigra kwitnie podobnie tylko ma duzo ciemniejsze kwiaty. Moja jest formowana na drzewko ale zwykle sa to krzewy wielopniowe. Ten gatunek żadko wymaraza bo kwitnie w bezpieczniejszym okresie.
A tak wygląda z kwiatami

Tak wyglada Alexandrina (soulangina), która kwotnie wczesniej i zdarza sie jej stracic wszystkie kwiaty w jedna mrożna noc.

I z kwiatami

Mganolie maja piekne ciemnozielone liscie, ktore wygladaja jak nablyszczane/woskowane. Kupuj tylko wiosna gdy są w centrach ogrodniczych z otwierajacymi pakami. Potem nawozenie specjalnym nawozem do magnoli i efekt murowany. Nigry sa dosyć latwo dostępne. Wcale się nie trzeba obawiać magnoli. Ja posadziłam pierwsza na "trawnik i nic wiecej" i skoro u mnie dała rade w tym okresie tzn, że jest bezobsługowa
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:22, 01 lut 2015

Do góry
U mnie juz sie wycofana z drastycznych mrozów w lutym.... Zatem jak będzie czas to w nastepną sobote przytnę drzewa

Nad perukowcem jeszcze dumam, bo gdy go przytne jet marna szansa na peruczki.. Tak było rok temu a wtym roku chciałabym go jeszcze trochę zageścić.... Ale moze wolę peruczki...
Ogród w skali mikro cz.II 10:19, 01 lut 2015

Do góry
Jak ja nadrobiłam u cebie zaleglości to Ty wyjeżdżasz wypoczywaj
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 09:52, 01 lut 2015

Do góry
Ponawiam pytanie bo chyba Ci umknęlo

Czy nicienie jako antidotum na opuchlaki traktujesz jako eko?

Wladku napisz prosze kiedy i czym zacząć nawozić trawnik. Zwykle robiłam to na przedwiośniu. Czy mozesz powtorzyć wykład o solach wapnia do trawnika? Mam kwasną glebe i z pewnością zastosuję
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 09:49, 01 lut 2015

Do góry
Mi już wystarczy śniegu... Teraz dla mnie może być już przedwiosnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies