Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Lawendowy zawrót głowy

Lawendowy zawrót głowy

lojalna_ 09:54, 01 lut 2015

Madzenka napisał(a)

Jesli to miejsce przy domu a tak domniemywam, to będzie dobre dla magnoli, gdyż lubi cieple i zaciszne miejsca bez przeciągów. Polecam magnolię Nigra, bo powoli rosnie i jest raczej dużym krzakiem niz drzewem (3-4 m docelowej wysokosci), zaleta jest to, ze kwitnie najpózniej wię rzadko zagrażaja jej majowe przymrozki. Widzę, że u Ciebie syberiada....

Marzenko dopóki drzew nie zasadze to tak zacisznie nie bedzie .....powiedz mi bo chciałam poogladac Twoje magnolie jsk wygladajacjak juz kwiatow nie mac.....a Ty masz tylko nowy watek ? Gdzie ta skarnica wiedzy?

Dzieki za informacje zaraz poczytam sobiev
lojalna_ 09:55, 01 lut 2015

Borbetka napisał(a)
U mnie tak samo klony palmowe wyglądają, nie martw się. Poobcinasz wiosną to, co zbielało, a on wypuści nowe gałązki. Co roku tak mam i nie ma się czym przejmować, na prawdę.

To ulga juz sie martwiła on swiezak a ja jeszcze wiekszy
lojalna_ 09:56, 01 lut 2015

Mala_Mi napisał(a)
Tnij jak drzewko jest suche, a nie mokre.

Kiedy to zas bedzie ....jak zima wróciła....trzeba je bedzie dobrze recznikiem wytrzec ....słonko pomoze
Madzenka 10:38, 01 lut 2015

lojalna_ napisał(a)

Marzenko dopóki drzew nie zasadze to tak zacisznie nie bedzie .....powiedz mi bo chciałam poogladac Twoje magnolie jsk wygladajacjak juz kwiatow nie mac.....a Ty masz tylko nowy watek ? Gdzie ta skarnica wiedzy?

Tak wygląda moja magnolia Betty vel Susan bez kwiatów .

Nigra kwitnie podobnie tylko ma duzo ciemniejsze kwiaty. Moja jest formowana na drzewko ale zwykle sa to krzewy wielopniowe. Ten gatunek żadko wymaraza bo kwitnie w bezpieczniejszym okresie.
A tak wygląda z kwiatami

Tak wyglada Alexandrina (soulangina), która kwotnie wczesniej i zdarza sie jej stracic wszystkie kwiaty w jedna mrożna noc.

I z kwiatami

Mganolie maja piekne ciemnozielone liscie, ktore wygladaja jak nablyszczane/woskowane. Kupuj tylko wiosna gdy są w centrach ogrodniczych z otwierajacymi pakami. Potem nawozenie specjalnym nawozem do magnoli i efekt murowany. Nigry sa dosyć latwo dostępne. Wcale się nie trzeba obawiać magnoli. Ja posadziłam pierwsza na "trawnik i nic wiecej" i skoro u mnie dała rade w tym okresie tzn, że jest bezobsługowa
Madzenka 10:41, 01 lut 2015

Mala_Mi napisał(a)
Tnij jak drzewko jest suche, a nie mokre.

Aniu Rysiek z tego co pamietam ma bardzo zaciszny ogrod, osloniety od wiatrow, otoczony wysokim zywoplotem z thuj i murami? Z cieicem klona Joli poczekałabym zdecydowanai do przedwiosnia, bo to wrażliwe rośliny na przemarznięcie zwlaszcza w mlodym wieku. Mój ogrod po kilku latach stal sie zaciszny ale początki dla roslin byly ekstremalne, więc nie ma sie co spieszyc z cieciem klomów japońskich, ktore nie płacza .
Iwk4 11:22, 01 lut 2015

lojalna_ napisał(a)

Jolu masz tu i się cofaj.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3507-madzenie-ogrodnika-kiedys-tu?page=2000
lojalna_ 11:45, 01 lut 2015

Madzenka napisał(a)

Tak wygląda moja magnolia Betty vel Susan bez kwiatów .

Nigra kwitnie podobnie tylko ma duzo ciemniejsze kwiaty. Moja jest formowana na drzewko ale zwykle sa to krzewy wielopniowe. Ten gatunek żadko wymaraza bo kwitnie w bezpieczniejszym okresie.
A tak wygląda z kwiatami

Tak wyglada Alexandrina (soulangina), która kwotnie wczesniej i zdarza sie jej stracic wszystkie kwiaty w jedna mrożna noc.

I z kwiatami

Mganolie maja piekne ciemnozielone liscie, ktore wygladaja jak nablyszczane/woskowane. Kupuj tylko wiosna gdy są w centrach ogrodniczych z otwierajacymi pakami. Potem nawozenie specjalnym nawozem do magnoli i efekt murowany. Nigry sa dosyć latwo dostępne. Wcale się nie trzeba obawiać magnoli. Ja posadziłam pierwsza na "trawnik i nic wiecej" i skoro u mnie dała rade w tym okresie tzn, że jest bezobsługowa

Dzieki Marzenko mam zapisanych wiele zdjec z Teojego ogrodu ale jakos poszukiwania słabo mi szły

Nigra jest piekna i ma wiele zalet ale wole mag w formie drzewa....krzewy jakos mi haos wprowadzaja w mojej małej przestrzeni a takie drzewko dodatkowo przesłoni gestwina od ciekawskich oczu

Jeszcze raz dzieki zaoszczedziłas mi wiele czasu oj cudnie u Ciebie
lojalna_ 11:55, 01 lut 2015

Iwk4 napisał(a)

Jolu masz tu i się cofaj.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3507-madzenie-ogrodnika-kiedys-tu?page=2000

Iwonko dzieki jestes niezmiernie pomocna
Madzenka 13:10, 01 lut 2015

Jola wystarczy w górnym pasku "szukaj" wpisać nazwę mojego avatarka lub poprzedniego Marzena2007 i wyświetli Ci wszytskie załozone przeze mnie wątki
Jest tego trochę Ale to dla wtajemniczonych i zaawansowanych (zainteresownaych) dla innych niech wystarczy wizytówka i aktulny wątek
Madzenka 13:25, 01 lut 2015

lojalna_ napisał(a)

Dzieki Marzenko mam zapisanych wiele zdjec z Teojego ogrodu ale jakos poszukiwania słabo mi szły

Nigra jest piekna i ma wiele zalet ale wole mag w formie drzewa....krzewy jakos mi haos wprowadzaja w mojej małej przestrzeni a takie drzewko dodatkowo przesłoni gestwina od ciekawskich oczu

Jeszcze raz dzieki zaoszczedziłas mi wiele czasu oj cudnie u Ciebie

To spróbuj kupić taka jak moja wyprowadzoną już na drzewko Susan lub Betty (kwitną tak jak Nigra później, bardzo obficie). To inwestycja ok 200-300 zł. wiosną zwykle jest w Obi ale też we wszystkich centrach ogrodniczych duży wybór magnoli. Sprawdzają głównie z Holandi naprawdę ładnie podhodowane drzewka, często już o ciekawym kształcie. Dla mojej Betty/Susan (której nie planowałam) przesadziłam magnolię yellow ribver w inne miejsce, bo YR kwitnie wcześnie i jest bardzo wrażliwa na mrozy.
Piękny kształ wielopniowych drzewek mają magnolie soulangina (są chyba najpowszechniejsze w polskich ogrodach) ale uprzedzam w moim poprzednim ogrodzie przy szeregówce (60m2) w ciągu 5 lat urosła mi z małego drzewka do wielkiego potwora o wysokości ok 5-6 m... Gdy przejeżdżam obo mojego starego domu zawsze ją widze z ulicy
Ale pamietam jak ryczałam jak bóbr, gdy w maju wyjeżdżałam na 1 dzień i zostawiłam ją w świeżym rozwicie i po jednej mroźnej nocy po powrocie wszystkie kwiaty były brązowe.. Jedyny ratunek w takiej sytuacji to albo okrycie (ale jak okryć spore drzewo) albo zrobić mgłe wodną wieczorem... Czy masz na to czas? Ja dlatego mam 4 magnolie, gdy któraś zmarźnie inne w różnym czasie kwitnące cieszą oczy

Tu masz wątek nt magnoli
https://www.ogrodowisko.pl/watek/195-magnolie-rozne-gatunki-i-odmiany