Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:03, 17 wrz 2015

Do góry
ojej, ale cudo wyszło - a najbardziej dziwi, że to tak szybko porosło.
Musisz tym swoim roślinom jakieś dopalacze dawać, tak?
Trudny teren - dużo pracy! 14:01, 17 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
wow, akcja na dużą skalę, już widać, że wyjdzie piękny murek!
Chyba lepszy taki cieplutki dzień, niż jakby miało być zimno i mokro - jak pogoda się utrzyma to podgonicie.

Plecy juz mam spalone...
Trudny teren - dużo pracy! 13:58, 17 wrz 2015

Do góry
wow, akcja na dużą skalę, już widać, że wyjdzie piękny murek!
Chyba lepszy taki cieplutki dzień, niż jakby miało być zimno i mokro - jak pogoda się utrzyma to podgonicie.
Typografia ogrodu 13:34, 17 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Asia, czy teraz jest sens robić sadzonki z bluszczu?
Pytam bo wiem, że już masz z nim doświadczenie...

Wiesz ja robilam sadzonki wiosna i d razu dawalam je do ziemi iintensywnie podlewalam przez ok 2 tygodnie.pozniej wyreczala mnie pogoda. Jeszcze rosna powoliale sie raczej przyjely bo zyja Mysle ze mozesz spokojnie sprobowac przecie to niewiele kosztuje tym bardziej jesli masz sadzonki od kogos ale pamietaj o wilgoci.jeszcze do zimy beda mialy troche czasu. Niekturzy tez wsadzaja do wody i czekaja na korzenie ale mi tak gnily niestety.
Ogród wyrozumiały 13:33, 17 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Z tych 2 opcji wg mnie druga lepsza, ale niech się jeszcze inni wypowiedzą.

Siedem róz to jeszcze na jedną fajną rabatę bedzie, miejsce chyba się gdzieś znajdzie - jak to mówią od przybytku głowa nie boli

Miejsca od groma,tylko ja jakoś nie umiem tych kompozycji w ogrodzie tworzyć.
Jeszcze wczoraj poprosiłam Pana z ciągnikiem by mi wzdłuż płotu (od frontu) trawę zaorał,bo chcę tam szmaragdy dać(dla osłonięcia widoku),ale ,że miejscami jest tam 5 m szerokości to już szczegół . Oczywiście kazałam polecieć aż do mojego trójkata(co tam brzozy z modrzewiem się gnieżdżą),a właściwie za niego żeby połączyć z drugą stroną. Rozpi...straszny.
Dopiero jak przeorał to się przeraziłam...
Szybko co nie ?
Tu ma być ogród :) 12:34, 17 wrz 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
Z powodu rozrostu (a raczej słabszego rozrostu) mam tylko liriope variegata Jak z zimowaniem... nie wiem, bo odkąd mam zimy są do bani... na polskie warunki

A to jeśli tak jest, to trzeba mu zaliczyć na plus i faktycznie ładna roślinka.

Ciekawe czy to już stała tendencja, że zimy będą takie lekkie, gdyby mi ktoś dał taką gwarancję, to o wielu roślinach można by myśleć bardziej przychylnie i wprowadzać do ogrodu.
Ale tego nie wiemy, ponoć za kilka lat jakaś mała epoka lodowcowa się kroi, jak to się na do postępującego ocieplenia klimatu? - nie wiadomo czy wierzyć w to co się czyta.
Tu ma być ogród :) 12:27, 17 wrz 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Biały też mi się tu widzi ja z kolei mam białe krokusy ...

to na przodek z nimi

Dobra spadam, słowa zmieniać w czyny, bo słoneczko aż woła, żeby wyjść na podwórko, trzeba korzystać z takich dni, bo to może już ostatnie w tym roku.
Ogród wyrozumiały 12:25, 17 wrz 2015

Do góry
Z tych 2 opcji wg mnie druga lepsza, ale niech się jeszcze inni wypowiedzą.

Siedem róz to jeszcze na jedną fajną rabatę bedzie, miejsce chyba się gdzieś znajdzie - jak to mówią od przybytku głowa nie boli
Tu ma być ogród :) 12:21, 17 wrz 2015

Do góry
Toszka napisał(a)

Carexom trzeba dać czasu na ukorzenienie się i wypuszczenie rozłogów. Drugi, trzeci sezon i można oceniać sprawę
Inna opcja pod rodki to liriope. W wersji kontrastowej variegata. Ale i do niego trzeba cierpliwości jak do np. konwalnika. W sumie to taki zielony, ew. zielony z paseczkami konwalnik. Tylko większy i ma większe kwiaty. Też fioletowe.

Toteż na razie im wybaczam, że są takie mizerne.

Liriope mi się podoba, ale z kolei ta niepewność co do zimowania, no i jeszcze jego niekontrolowany rozrost w różnych kierunkach - po zimie z 2 zostało mi jedno, przesadziłam w lepsze miejsce i potroiło swoją wielkość, ale odrosty popuszczało zupełnie nieragularnie, fajnie by było gdyby pozostało zwartą kępą, ale chyba to nie jest cecha tej rośliny.

Tu ma być ogród :) 12:17, 17 wrz 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Cebulę koniecznie
Myślałam o czarnych tulipanach bo podobały mi się czekoladowe kosmos w elacie u AnaArt, nie wiem czy uzyskamy podobny efekt ale chociaż spróbuję

a ja z kolei dam białe cebulowe, będą i narcyzy Cheerfulness i tulipany (nie wiem jeszcze tylko czy wybiorę White Wings pomieszanie z Marylin czy niższą Casablance) - na razie nie kupiłam
Ogród wyrozumiały 12:07, 17 wrz 2015

Do góry
na pewno lepiej by wyglądało coś bardziej foremnego, ale pewnie w grę wchodzą jeszcze finanse, jeśli już to ja bym tego 3 zbiżyła do 2 pozostałych.
No chyba, że teraz zrezygnować z tego ich wsadzania, a zrobić to kiedyś w przyszłości jak coś dokupisz?
Typografia ogrodu 12:03, 17 wrz 2015

Do góry
Asia, czy teraz jest sens robić sadzonki z bluszczu?
Pytam bo wiem, że już masz z nim doświadczenie...
Ogród wyrozumiały 11:30, 17 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Lawenda jako obwódka to lepszy pomysł, byłoby pięknie.
Iza te róze tak szybko rosną, że już w przyszłym roku nie będzie ziemi widać, mi się wydaje, że nawet jakbyś kilka mniej posadziła to też będzie dobrze.

A nie wydaje Ci się, że dobrze by było dać tam coś co sprawi, że ta rabata nie będzie taka płaska?

Jakieś drzewko na nóżce, jakiś stożek?
Pokażesz to miejsce z dalszej perspektywy jeszcze?

Z dalszej perspektywy to mam bajzel ..nie do pokazywania..
Mam 3 cisy wojtki róznej wielkości ,to moze je by tam dać.?
Też mi się zdaje ,że kilka mniej tych róz mogłoby być,ale co znów z tymi kilkoma pozostałymi zrobić....
Lawendowy zawrót głowy 11:04, 17 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Nadaje się, bo to choroba grzybowa.

Mam nadzieję, że uda się go uratować, wtedy będę mieć małą satysfakcję, że coś pomogłam

A ja mam do Ciebie prośbę, zmierzyłabyś w wolnej chwili odległości między Variegatusami tymi co rosną przed serbami i jeszcze napisz jaką ma teraz średnicę największy - dziękuję

Edytko jak tylko wroce do domu, zreszta i tak mialam to robic bo chce takie trzy od strony sasiadki /)))) i musze wiedziec cY sie tam zmieszcza
Tu ma być ogród :) 10:57, 17 wrz 2015

Do góry
te same, no to będziemy mogły kiedyś wymieniać się doświadczeniami.
Dajesz do tego zestawienia jakieś cebulowe, bo myślę co by tam dorzucić?
Tu ma być ogród :) 10:55, 17 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Przy jakich rodkach je masz?

Ta trawa potrzebuje chyba sporo czasu zanim zacznie ładnie wyglądać, ale jak już się zaklimatyzuje to piękna jest.

Ma ją jeszcze na pewno Tess, AnaArt, Syla tylko w innych kompozycjach.

Ja mam cunningham's white a Ty jakie planujesz?
Lawendowy zawrót głowy 10:44, 17 wrz 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Przeczytalam tez ze Topsin moze byc , jak wroce wieczorem juz wywarow nie zrobie .....

Dzieki Edytko, ze czuwasz co ja bym bez Ciebie zrobila gupia ja )))))

Nadaje się, bo to choroba grzybowa.

Mam nadzieję, że uda się go uratować, wtedy będę mieć małą satysfakcję, że coś pomogłam

A ja mam do Ciebie prośbę, zmierzyłabyś w wolnej chwili odległości między Variegatusami tymi co rosną przed serbami i jeszcze napisz jaką ma teraz średnicę największy - dziękuję
"W kolorze blue" 10:35, 17 wrz 2015

Do góry
wrrr... aż mnie trzepie jak o tym czytam!!!
Czy on nie rozumie, że przez takie podejście traci wiarygodność i klientów?
Wszystko do czasu - przyjdzie moment, że mu ten interes padnie, bo wieść się rozchodzi i ludzie będą go omijać szerokim łukiem, a odpudowanie dobrego imienia, nawet gdyby zmienił podejście będzie długo trwać.
Lawendowy zawrót głowy 10:30, 17 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
O i już odnalazłam więc proszę:

Przepis na uwiąd powojników stosowany na wiosnę (ale można też o dowolnej porze roku, byle nie w upał) - podawała Alinak

"Powojniki możesz w marcu podlać jednorazowo miksturą z nadmanganianu potasu i czosnku.
Przepis na wiadro 8l. wody: rozpuść 7 - 8 tabletek nadmanganianu potasu (takiego do kapania dzieci) i pałę czosnku.
Czosnek przecisnąć przez praskę tabletki rozpuścić - wszystko dobrze zmieszać, podlewać wieczorem, nie na słońcu."

Przeczytalam tez ze Topsin moze byc , jak wroce wieczorem juz wywarow nie zrobie .....

Dzieki Edytko, ze czuwasz co ja bym bez Ciebie zrobila gupia ja )))))
Ogród wyrozumiały 10:27, 17 wrz 2015

Do góry
możesz zrobić w rogu taki kącik np. z wysokim stożkiem i kilka kulek w róznych rozmiarach a dookoła byłoby oplecione tymi różami.
Między lawendę możesz wrzucić przywrotnik ostroklapowy.
Zobacz sobie tą fotkę (tu akurat pojawia się dodatkowo szałwia)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies