Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moja bajka 10:56, 12 maj 2020

Do góry
W czasie deszczu dzieci się nudzą
Trawy na okrągło - czyli nowoczesno - naturalno - przytulny - ogród dla zapracowanych rodziców ;) 10:56, 12 maj 2020

Do góry
Malgosik będę starała się sama Zobaczymy co z tego wyjdzie, na razie jestem mocno zmotywowanaWrzucam plan - nie wiem dlaczego nie załączył się do pierwszego postu
Wzgórze chaosu 10:55, 12 maj 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
Ależ te buki piękna, szkoda że miejsce mi się skończyło

Mnie też ogromnie cieszą i odpukać ładnie rosną
Ale ich wybór trzeba dobrze przemyśleć, nie są to małe drzewa.

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 10:55, 12 maj 2020

Do góry
Wyszłam do ogrodu, bardzo zimno jest za cyknełam co nieco z zielem wężem łopatą i może jeszcze coś się załapało.
Stare bukszpany, do których tracę serce przez ćmę.
Wzgórze chaosu 10:49, 12 maj 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Iwonko na fotkach widać jaką masę pracy wykonałaś pracusiu cały ogród przerobiłaś, ile nowego miejsca na roślinki podziwiam Cię

Buki limonka i bordo najpiękniejsze jak ja kocham te drzewa moje też wypuszczają listki

Derenie również uwielbiam

Na ogrodowisku sami pracusie Zobacz, ile ty kochana roboty wykonałaś
Nowe miejsca cieszą, ale nie spieszę się z sadzeniem. Przy łączeniu starego z nowym wybory muszą być mocno przemyślane.

Co do buków to też uwielbiam
Moje w tym roku mocno z wysokości okrojone, liczę że nabiorą boczków

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 10:43, 12 maj 2020

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Ja tylko na momencik, bo zobaczyłam takie cos i po prostu musiałam wstawić

Samo życie, też tak miewam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:41, 12 maj 2020

Do góry
Najbliższe dni nie zapowiadają się ciekawie. Rano były zaledwie 3 stopnie, a jutro ma być jeszcze zimniej. Na szczęście nie mam w ogrodzie wrażliwych roślin. Myślę, że te, które są, sobie poradzą.

Miłorząb wypuścił listki.

Podszycie w brzeziniaku.

Wzgórze chaosu 10:33, 12 maj 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Wszystko się po deszczyku obudziło do życiaŚliczne te młode listeczki
Młode listki najpiękniejsze
Ale iglaste też zaskakują. Zobacz jak twój ulubiony u mnie świerk kaukaski oszalał z ilością szyszeczek

Ciekawe ile z nich przetrwa?

Pszczelarnia 10:31, 12 maj 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ten kancik robiłam kilka razy - to nie moja bajka - "zatrudnię trawnikowego od zaraz".

Ewo co jest na rabaciepo drugiej stronie sciezki?

Epimedium w takiej masiej est poprostu piekne ja mam tylko jedna odmiane tak rozrosnieta, pozostale musza jeszcze troche sie rozbujac, by taki efekt byl.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:30, 12 maj 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Cześć Haniu, ściskam Cię

Odściskuję!
Jestem u Ciebie codziennie, ale sił na aktywność brak.
Udzielam się przy tworzeniu nowego ogrodu po sąsiedzku, a w niedzielę i wczoraj po południu powaliło mnie niskie ciśnienie.
Do odstresowania polecam nowy serial "Mrs Amerika". Wart rzucenia okiem.

Wczoraj myślałam, że mi warzywnik odpłynie.

irysy syberyjskie- bardzo je lubię

bodziszki- nie kwitną jakoś spektakularnie, ale tworzą fajne, bezobsługowe obwódki

Młode przyrosty na zimozielonościach są wyjątkowo urokliwe. Podczas rozładunku drewna trochę poturbowało mi dwie sztuki choin na garażowej. Ta ocalała.

Szczypiorki po ulewie trochę stratowane.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:21, 12 maj 2020

Do góry
Kasiu, Wendy, Johanko, dziwne to czasy. Wiele się dowiadujemy o sobie, o ludziach wokół. Nie da się niestety zakamuflować we własnej norce.

Wczoraj nawiedziła mnie nawałnica. Urwanie chmury, grad, wiatr. I tak przez kilka godzin. Intymne norki uległy zniszczeniu.

Podwórkowa rehabilitacja 10:12, 12 maj 2020

Do góry
ryska napisał(a)
No i super, niech sobie stipy zimują. To moja największa połać zieleni na podwórku.
Tymczasem powojnik górski Mayleen zaczyna.
Fotki tylko telefonem, nie mam takiego obiektywu żeby objął całego.

Jejku, jaki olbrzympięknie rośnie
Brzostownica (Zelkova) 10:08, 12 maj 2020

Do góry
Moja brzostownica rośnie tak jakby pagodowo. Mam odmianę Variegata. To piękne drzewo. Polecam.

Ogród kwiatowy 10:01, 12 maj 2020

Do góry
To pentas zeszłoroczny. Też późno wystartował. W tym roku posadzę go gruntu.
Malwowy ogród 10:00, 12 maj 2020

Do góry
Borówcowy raj 09:59, 12 maj 2020

Do góry
A i jeszcze Wam pokażę moje ulubione drzewo Zelkova. Jest mało znane, ale jestem nim zauroczona.

Ogródek Iwony II 09:54, 12 maj 2020

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Danusia napisała:
Iwonko w zeszłym roku miałam posadzone w dwóch skrzynia po dwa rzędy (skrzynie mam 1,25 x 2,50 m). Przed ogórkami rósł szpinak nowozelandzki.
Ogórki co 15 cm, a miedzy rzędami ok. 65 cm. Rzutowo był w tych skrzyniach posiany tez koper.

W tym roku planuje jedną tylko w jednej skrzyni, czyli będzie 2 x 15= 30 sadzonek

Nie było problemu , żeby zbierać ogórki ze środkowego rzędu, ogórki były mocowane do sznurów luźno trytytkami ( niektórzy wiążą pociętymi rajstopami)

Wczesniej wysiewałam rozsadę do doniczek. Teraz planuję ok. 1 maja ( może troche wcześniej, bo mam stare nasionka i nie wiem, czy wzejdą) wysiać nasionka na mokry zwinięty ręcznik papierowy włożony do jakiegoś pojemnika, przykryć folią (szybko kiełkują nasionka); po wykiełkowaniu do doniczek.

Koło 15 maja sadzonki do gruntu, w doły pod sadzonki daję obornik, który przysypuję ziemię. Posadzona rozsadę przykrywam włókniną, która opiera się na stelażach

coś takiego:
https://lh6.googleusercontent.com/-Q6watwkWTNY/Udng9a4M-kI/AAAAAAAAP58/vHdbSL_jIXA/w1165-h874-no/DSC05985.JPG

to z tej strony:
http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum-2/5-warzywnik/37948-d-ogorek-gruntowy?start=216

Co do odmian, to miałam Octopusa, Kraka i Juliana. Jakiś zasadniczych różnic pomiędzy nimi nie zauważyłam. Śremskiego nie miałam.

Ps. Jak pierwszy raz mieliśmy ogórki na sznurkach, to przywiązywaliśmy te sznurki do ogórków i to był błąd, bo wiatr wyrywał te ogórki. Teraz na dole stelażu mamy rurkę, do której wiążemy sznurki.

Jak wygląda z bliska zamocowanie takich siatek? Fajny pomysł.W tym roku myślę o ogórkach na siatkach i szukam inspiracji jak to zrobić.
Malwowy ogród 09:52, 12 maj 2020

Do góry
Borówcowy raj 09:52, 12 maj 2020

Do góry
Moje warzywka:

To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:51, 12 maj 2020

Do góry
kwartet napisał(a)
Dopiero maj a u Ciebie już tak pełno na rabatach.Owsicę bardzo lubię mam kilka ale najładniejsza jest w pełnym słońcu w miejscu gdzie pod spodem dużo piachu od fundamentów.

Owsica nie ma u mnie optymalnych dla siebie warunków, ale jakoś sobie radzi. Może dlatego, że wciąż nawiedzają nas susze.

A pełność na rabatach w maju zapewniają krzewy. Bez nich byłoby rzeczywiście ubogo. Wiosną, w przypadkowej kolejności, któreś z nich zaczynają grać pierwsze skrzypce.

W centrum swoje 5 minut ma tamaryszek.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies