Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tajemniczy Ogród 19:49, 13 kwi 2020

Do góry
Śliwy w tym roku przeszły same siebie, chodzę od okna do okna i się zachwycam:

Dl aporządku wrzucam szarobure zdjęcie nowej części sprzed kilku dni. Rabaty wytyczone, trawa posiana, a ja pilnuję, żeby mnie chwast nie przerósł zanim to wszystko obsadzę

I kolejna fotka z okna. Tym raze z kuchni, w której spędzam teraz sporo czasu. Towarzystwo zaczęło mi dorastać. Masakra, ile Oni jedzą!;D
Ogród na glinie 19:48, 13 kwi 2020

Do góry
Malgosik napisał(a)
Popracowałam dziś nad niwaki. Zaczyna mi się podobać.

Niwaki cudo
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:48, 13 kwi 2020

Do góry
Basieksp napisał(a)
Również życzę wesołych Świąt Wielkanocnych
Dziękuję i nawzajem.

Ogród na glinie 19:44, 13 kwi 2020

Do góry
Już po kwitnieniu śliw.
Ogród na glinie 19:42, 13 kwi 2020

Do góry
Moje tawuły wyglądają z daleka na pomarańczowe. Ale są jednak we wcześniejszym stadium rozwoju niż u greg66.
Przed nimi buduje się palenisko...
Ambrowiec śpi.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 19:38, 13 kwi 2020

Do góry
Anitko w ubiegłym roku kupiłam magnolię Stellata Rosea
dopiero zakwitła kilkoma kwiatkami bo jest mała jeszcze.
Bardzo podobna do Twojej.
Na necie znalazłam opis i fotkę moja prawie taka sama.
Ma mocno różowe płatki na zewnątrz

Zobacz sobie

Ogród wśród pól i wiatrów 19:38, 13 kwi 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Ale piękne pszczele portrety w różu

Zuza.. bardzo dziękuję
Pozostając w tematyce różu...zostawiam Pissardi.
W ub roku .. zaledwie pojedyncze kwiatki, w tym dosyć mocno ją widać.

Pozdrawiam świątecznie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:36, 13 kwi 2020

Do góry
jolanka napisał(a)
A u mnie szafirki pojawiły się w miejscu, gdzie na pewno ich nie sadziłam, po drugiej stronie ogrodu Może z ziemią je tam zatargalam bo to w miejscu gdzie przygotowywałam jesienią nową rabatę.
Twoje szafirki to już wypasione kępy, widać je z daleka, od razu buzia do uśmiechu się otwiera

Niektóre cebulki szafirków są faktycznie drobniutkie. Równie łatwo je przenosić jak cebulki czosnków główkowatych.
Te kępki na przedpłociu sadziłam jako drobinki 3 lata temu. Już w zeszłym sezonie pięknie kwitły.

2019

Pamiętajcie o ogrodach 19:34, 13 kwi 2020

Do góry
greg66 napisał(a)

Małgosiu też mam żółtawe tawuły.

To widzę że masz więcej tych tawuł. I krzewy lubisz. Ja mam za mały ogród. Jedynie jedną krzewuszkę mam, no i 5 tawuł japonskich.
Problemy z tujami 19:26, 13 kwi 2020

Do góry
Witam, przeczytałam cały wątek o chorobach tuji i nie tylko ten wątek, ale niestety wciąż nie potrafię postawić diagnozy dla moich brabantów.

Przygodę z tujami rozpoczeliśmy na poczatku listopada 2019r. Posadziliśmy wówczas ok 30 tuji o wysokości ok. 50-80 cm (goły korzeń). Naszym zdaniem sadzonki przyszły do nas w bardzo dobrym stanie. Zgodnie z zaleceniami obficie je podlewaliśmy (również zimą gdy nie było mrozów).

Około 3 tygodnie po posadzeniu większość tuji nam zbrunatniała. Gałązki wyglądały na żywe ale były brunatne.

Teraz na wiosnę część z nich już powoli wraca do koloru zielonego.
Część jednak wciąż jest brunatna i z lekko opadającymi gałązkami.
Niektóre końcówki gałązek przebarwiają się na biało i usychają. Dzieje się tak zarówno na tych brunatnych tujach jak i tych - nielicznych- zielonych.

Mamy wrażenie, że w jakiś sposób musimy je wspomóc (oprócz podlewania). Ale nie mamy zielonego pojęcia jak. Nie nawoziliśmy - zgodnie z zaleceniami sprzedawcy.

Co zatem z nimi się dzieje? Dlaczego brunatne nie powracają do koloru zielonego? Co mogą oznaczać te białe łamliwe i suche końcówki?

Prosimy choć o jakiś hasło, trop - bo trochę błądzimy
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:25, 13 kwi 2020

Do góry
Klon Ginnala

Na garażowej ładnie kwitnie świdosliwa. Kiedyś, zamiast turzyc, spróbuję tu dosadzić ciemierniki. Jeden już rośnie i stanowisko mu się podoba.

Widać ją z daleka.

Powolutku wypełnia się rabata z zegarem.

Jabłonka Ola

tawuła wczesna

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:09, 13 kwi 2020

Do góry
Pogubiłam się już w swoich cebulowych nasadzeniach. Po kilku latach dosadzania i różnorakich tetrisów ogrodowych, nie wiem, czego się spodziewać.

Jedynym stabilnym elementem w świecie cebulowych jest szafirek.
Tych tulipanów za rok pewnie już nie będzie. Na przedpłociu w trzecim sezonie z kilkudziesięciu sztuk zostało kilka. Trzeba będzie kombinować, czym na wiosnę przesłonić ścięte turzyce. Pewnie padnie na szafirki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies