Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród to moja bajka 20:55, 06 mar 2017

Do góry
Witam Kinda. Gdzie tam u nas takie kotki, przy takiej pogodzie to za 2 tygodnie, albo w wazonie w domu.
Ogrodowe kreacje 20:51, 06 mar 2017

Do góry
Aurelia jestem u ciebie na str 27, w ogole nie masz wody, u ciebie sucho. Boze kiedy tak bedzie u mnie. U mnie nic z ziemi nie wychodzi.
Ogród z uśmiechem 19:04, 06 mar 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Jola jestem u ciebie na str 420. Poprzednio widzialam, ze dzialka jest na tle pieknego lasu moze sie przespie z twoim tematem projektu i cos doradze. W kazdym razie nie pakowała bym sie z duza iloscia drzew wysokich jak masz taki piekny las.
Jestem za choina kanadyjska ktora lubi cien aby zamaskowac siatke. Juz na tym forum ktoras posadzila choiny i bardzo ladnie wygladaja.

Nie wiem co lepsze glina czy piach. W kazdym razie nie mam lekko z tym gruntem gliniastym.

Elu ten las to akurat teren prywatny więc przyszłościowo nie wiem co będzie Facet od lat stara się o przekształcenie gruntu na budowlany. Jeśli w końcu mu sie uda to nie sądzę, żeby nie został wycięty. Staram się więc tak zrobić aby teraz cieszył oczy ale gdyby odpukać był wycinany to abym nie byla zmuszona zmieniać nasadzeń

Myśl mocno Elu Może coś przyjdzie Ci do glowy.

Zaczęłam sadzić począwszy od rogu z platanem własnie choiny kanadyjskie, dalej psadzilam sosne himalajkę. ....i dalej mi sie rypło
Na pewno nie może być szpaler tego samego. Poza tym żadne duże drzewa obawiam się nie dadzą rady z powodu tej ściany wysokiego lasu

Wiesz, kiedy kupuję ziemie pod rośliny to sprawdam czy jest trochę gliniasta, aby coś tę wilgoć trzymalo
Gożdzikowa - wiejski ogród 16:11, 06 mar 2017

Do góry
Basiu jak mi się cos nie podoba to pisze albo milcze. Jak widzisz nie milcze. Wiem co to jest za praca kolowrot na okraglo.
Teraz wracajac do twoich lilii na poprzednkej stronie. Widze, ze juz trzy beda mialy tyle paczkow kwiatowych.
Jestem niezmiernie ciekawa, jakie beda te lilie te rozdane.
To ewentualnke sie pisze.

to zdjęcie z poprzedniej strony to jest ubiegłoroczne...i yo właśnie z tej kupki rozesłalam...zostala u mnie jedna z tych trzech i troche mniejszych w tym roku jeszcze nie wschodzą ...Zobaczymy co z nich wyrośnie
Będę miała na uwadze

Jest mi bardzo milo ,że doceniasz moją pracę ale nie ukrywam.że chcialabym mieć taki ogrod jak Twoj
Ogród Ani :) 16:09, 06 mar 2017

Do góry
Powiedz dlaczego sie smiejesz z mojego wpisu odnosnke swierka bialego, czy cos zle napisalam?
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:52, 06 mar 2017

Do góry
Basiu jak mi się cos nie podoba to pisze albo milcze. Jak widzisz nie milcze. Wiem co to jest za praca kolowrot na okraglo.
Teraz wracajac do twoich lilii na poprzednkej stronie. Widze, ze juz trzy beda mialy tyle paczkow kwiatowych.
Jestem niezmiernie ciekawa, jakie beda te lilie te rozdane.
To ewentualnke sie pisze.
Ogród Ani :) 11:21, 06 mar 2017

Do góry
Przegladam znowu twoj watek bo krocze za Toszka, ktora napisala, ze swierk bialy trzeba lac chemia bo przedziorek gryzie. Przedziorki sie osiedlaja wtedy jak sa cieple dni bezdeszczowe. Osiedlaja sie w iglakach ktore sa zwarte jalowiec groszkowy tez.
Dobrym sposobem na przedziorka jest zraszanie i to mocno dwa razy w tygodniu woda swierka. Przedziorek boi sie wody i nie zasiedla sie.
Ptasi gaj 10:59, 06 mar 2017

Do góry
Wczoraj przepieknie dzisiaj przez cala noc do tej pory leje. Co obeschlo znowu naplynelo, koszmar.
Ogród Ani :) 10:16, 06 mar 2017

Do góry
Jeszcze chcialam sie odniesc do cisa na pniu. Jest chory ma fytoftoroze. Podlej go juz teraz preparatem previcur energy i potem opryskaj mildeksem.
Posadzilas go za pozno nie zwiazal z podlozem, moglas posadzic w niedobre miejsce, mogl juz byc kupiony z patogenami tej choroby a u ciebie sie rozwinela.
Powinno pomoc ja tak lecze swoje iglaki w razie czego. Jak nic nie zre rosliny to musi byc od korzenia.
Przeczytaj o chorobie i preparatach o ktorych pisze.
Moim zdaniem poniewaz juz poobcinalas swoje iglaki tez powinnas je opryskac przeciw grzybom. Topsin sie do tego nadaje lub jakis inny antygrzybowy do iglakow.

Zapytaj jeszcze o te hortensje bo mam sporo do ciecia.

U was to duzo cieplej u mnie to zastoj calkowity.

Na ile znam cisy, to ten konkretny jeden wygląda tak na skutek zeszłorocznego połamania końcówek gałązek (czy to podczas transportu czy też podczas sadzenia). Zimowe szkody dopiero będą się ujawniać w okolicach czerwca-lipca.
Ogród Ani :) 09:40, 06 mar 2017

Do góry
Jeszcze chcialam sie odniesc do cisa na pniu. Jest chory ma fytoftoroze. Podlej go juz teraz preparatem previcur energy i potem opryskaj mildeksem.
Posadzilas go za pozno nie zwiazal z podlozem, moglas posadzic w niedobre miejsce, mogl juz byc kupiony z patogenami tej choroby a u ciebie sie rozwinela.
Powinno pomoc ja tak lecze swoje iglaki w razie czego. Jak nic nie zre rosliny to musi byc od korzenia.
Przeczytaj o chorobie i preparatach o ktorych pisze.
Moim zdaniem poniewaz juz poobcinalas swoje iglaki tez powinnas je opryskac przeciw grzybom. Topsin sie do tego nadaje lub jakis inny antygrzybowy do iglakow.

Zapytaj jeszcze o te hortensje bo mam sporo do ciecia.

U was to duzo cieplej u mnie to zastoj calkowity.
Ogród Ani :) 09:21, 06 mar 2017

Do góry
Witam. Chcialam zapytac czy wszystkie hortensje mozna w ten sposob formowac, ciac. O moze w ten sposob czy bukietowe tez.
Działeczka Asi :) 00:57, 06 mar 2017

Do góry
Asia u nas była zima pełną gębą. Przecież tydzień temu to jeszcze śnieg u mnie leżał. To śnieg zlodowaciały, w dzień padał deszcz na śnieg w nocy przychodził mróz i tak przez tydzień czasu.
Miałam lód 25 cm na oczku. Przecież dopiero ciepło jest od 2 dni.
Pozdrawiam
Ptasi gaj 00:54, 06 mar 2017

Do góry
Oj Ania to prawda zawsze jestem z rozwojem ogrodowym o dwa tygodnie opóźniona. Piękna działka, ale ma też mankamenty szczególnie te cieplarniane.
Sezon 2017 u Hanusi 21:55, 05 mar 2017

Do góry
Haniu sprawdze w naturze.
Ptasi gaj 21:54, 05 mar 2017

Do góry
Gosiu najpierw kupila kamiory a potem reszte towaru na skalniak.
Wiesz ja tez wrzucam zdjecia, co dzisiaj zastalam na dzialce. Wszyscy sie chwala wiosna a u mnie zastoj, jedynie szafirki zielone, ale jesienia tez takie byly.
Ogród z uśmiechem 21:49, 05 mar 2017

Do góry
Jola jestem u ciebie na str 420. Poprzednio widzialam, ze dzialka jest na tle pieknego lasu moze sie przespie z twoim tematem projektu i cos doradze. W kazdym razie nie pakowała bym sie z duza iloscia drzew wysokich jak masz taki piekny las.
Jestem za choina kanadyjska ktora lubi cien aby zamaskowac siatke. Juz na tym forum ktoras posadzila choiny i bardzo ladnie wygladaja.

Nie wiem co lepsze glina czy piach. W kazdym razie nie mam lekko z tym gruntem gliniastym.

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 21:36, 05 mar 2017

Do góry
Zwiedzania d.c. str. 127 u mnie tez ta psianka sie rozsiala nie moge sie jej pozbyc. Najpierw myslalam, ze to jakies owoce jakiegos ziola, a to trutki.

Kazdego roku mam urodzaj slonecznikowy, szczegolnie w zeszlym roku grube nasiona, zostawilam na ten rok do zasiania. Nie zbieram to dla ptaszkow skubia caly czas. Badyle maja jak moja lydka w nodze bez pily ani rusz, korzeni w ogole ich nie usuwam bo dziury jak wiadra.

bardzo mi miło że czytasz krok po kroku
nasionka mam z mutanta ,już wysiałam co by zobaczyć czy wogóle coś wykiełkuje
za szybko obcięłam więc nasionka mogą być niedojżałe-oj byłby ból
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 21:27, 05 mar 2017

Do góry
Zwiedzania d.c. str. 127 u mnie tez ta psianka sie rozsiala nie moge sie jej pozbyc. Najpierw myslalam, ze to jakies owoce jakiegos ziola, a to trutki.

Kazdego roku mam urodzaj slonecznikowy, szczegolnie w zeszlym roku grube nasiona, zostawilam na ten rok do zasiania. Nie zbieram to dla ptaszkow skubia caly czas. Badyle maja jak moja lydka w nodze bez pily ani rusz, korzeni w ogole ich nie usuwam bo dziury jak wiadra.
Sezon 2017 u Hanusi 21:08, 05 mar 2017

Do góry
Oj Haniu, ale ty jestes mistrzynia poezji na tym forum, narazie nie masz rownych. Pa pozdrawiam.
Ptasi gaj 20:53, 05 mar 2017

Do góry
Polowe dzialki jest bardzo mokra polowe nie. Tam gdzie jest drenarz wody nie ma. Na tej mokrej stronie mam prace z poobcinanymi drzewami i krzakami, wszystkie obcinki leza pod drzewami a jest tego bardzo duzo.

Na ponizszym zdjeciu jest sucho tutaj jest lekki spadek i jest drenarz, woda splywa do nastepnego suchego oczka - zdjecie drugie - niecka dosyc gleboka zdjecie tego nie pokazuje, kazdy tedy przechodzi i źwir sie obsypuje.
Wsypany jest piach i pol metra kamyczkow ta woda w tym miejscu wsiaka do ziemi.
Nie mam zdjecia jak teraz wyglada.

Jak bym teraz kupowala dzialke to sprowadzilabym geologa dla zbadania gruntu.
Mam dzialke na gliniastym podlozu, wszystkie skarpy to sama glina przesypane piachem lub gruzem z budowy.
W jednym miejscu jest troche piasku bialego. Mozna uprawiac ogrod i na glinie, ale trzeba wszystko sadzic na podwyzszeniach, gdyz w mokre lata woda moze zalegac gdyz nie wsiaka do ziemi i wszystkie rosliny zgnija.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies