Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 19:04, 06 mar 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Jola jestem u ciebie na str 420. Poprzednio widzialam, ze dzialka jest na tle pieknego lasu moze sie przespie z twoim tematem projektu i cos doradze. W kazdym razie nie pakowała bym sie z duza iloscia drzew wysokich jak masz taki piekny las.
Jestem za choina kanadyjska ktora lubi cien aby zamaskowac siatke. Juz na tym forum ktoras posadzila choiny i bardzo ladnie wygladaja.

Nie wiem co lepsze glina czy piach. W kazdym razie nie mam lekko z tym gruntem gliniastym.

Elu ten las to akurat teren prywatny więc przyszłościowo nie wiem co będzie Facet od lat stara się o przekształcenie gruntu na budowlany. Jeśli w końcu mu sie uda to nie sądzę, żeby nie został wycięty. Staram się więc tak zrobić aby teraz cieszył oczy ale gdyby odpukać był wycinany to abym nie byla zmuszona zmieniać nasadzeń

Myśl mocno Elu Może coś przyjdzie Ci do glowy.

Zaczęłam sadzić począwszy od rogu z platanem własnie choiny kanadyjskie, dalej psadzilam sosne himalajkę. ....i dalej mi sie rypło
Na pewno nie może być szpaler tego samego. Poza tym żadne duże drzewa obawiam się nie dadzą rady z powodu tej ściany wysokiego lasu

Wiesz, kiedy kupuję ziemie pod rośliny to sprawdam czy jest trochę gliniasta, aby coś tę wilgoć trzymalo
jolanka 19:17, 06 mar 2017

mirkaka napisał(a)
Jaki kolor ma w rzeczywistości Minerwa, taki jak w pączku, bardziej w czerwony czy taki już po rozkwitnięciu fioletowy?
Z brzozami będę zawsze przestrzegać, są pijakami, i śmieciuchami. I doświadczasz tego jak już są dużymi drzewami, i co wtedy? Bardzo trudno wtedy zdecydować się na wycinkę Mówię o tym z autopsji

Minerwa w pączku jest taka bardziej czerwona, kiedy rozkwitnie to fioletowa Tym razem aparat nie przeklamał kolorów. Wygląda dokladnie tak jak na zdjęciach. Latem ten kolor nie jest tak intensywnie ciemnofioletowy tylko "lżejszy" Zresztą to zależy od gleby i miejsca posadzenia. Te w donicach były ciemniejsze a ta, którą miałam w gruncie bardziej czerwonofioletowa - jaśniejsza

Mireczko, wiem, że brzozy to pijaczki Mam za plotem ich duuuużo więc śmieciuszków mam ogromne ilości, także dęby, buki
Sprzatania mam i będę miała zawsze bardzo dużo. Takie polożenie mojego ogrodu
Ponieważ byłam zmuszona wyciąć tę leśną brzozę, to jakoś tak gwoli zadośćuczynienia zachciałam posadzić to samo - a nawet wynagrodzić moją decyzję dokładając jeszcze choć dwie - dla towarzystwa
Wiem, że to brzmi trochę dziecinnie ale nie lubie wycinania drzew - zbyt dlugo rosną a jeszcze to, co dzieje się ostatnio
Gdyby nie zagrażała domowi to na pewno bym tego nie zrobiła.
jolanka 19:20, 06 mar 2017

AgataP napisał(a)
Joluś, ja nie sprzątam za bardzo liści z rabat, przysypie je kompostem to się ładnie rozłożą. No chyba że to rabatki reprezentacyjne - to co innego

Na rabacie, która jest na stronie południowej też tego nie będę robić, nawet kory tam nie rozkładałam bo nie dałabym rady sprzątać Z przodu domu, gdzie jak na zlość najwięcej ich się zatrzymuje i tworzy kilkucentymetrową warstwę, muszę bo głupio tak "od fronta'?
jolanka 19:23, 06 mar 2017

Marga napisał(a)
Cudną różę widziałam
Twój eM chciał dobrze, a że "średnio" wyszło....Nawet wytrawnym ogrodnikom zdarzają się wpadki
Słyszałam, że do Lublina na spotkanko się wybierasz?

Prawda, że sliczna eMa już rozgrzeszyłam

Jeśli mi się uda pozałatwiać kilka pilnych spraw, ktore zatrzymuja mnie teraz na miejscu, to tak fajnie by bylo. na razie nic nie mówię mamie bo zaczęła by juz przygotowania kulinarne Do końca nie wiem
jolanka 19:36, 06 mar 2017

Nie zrobiłam jeszcze nowych rysunków tych planowanych rabat, bo

1. Myślę i myślę i się wątpię

2. Nie bardzo mam czas aby spokojnie to zrobić - wracam za późno z pracy

3. Chcę nanieść na rysunki całą tę część ogrodu razem z tą południową, która już jest prawie zrobiona - to na pewno ułatwi podjęcie decyzji

4. Muszę przygotować doniczki na sianie tego, co kupiłam i sadzenie na gwałt kłączy bo puszczaja się skubane
Iwk4 19:54, 06 mar 2017

Jolu, szukałam dla Ciebie inspiracji.
Przypomniałam sobie o dwóch filmach, gdzie brzozy towarzyszą ogrodom. Są tam też wyspy, pokoje ogrodowe ...
Jeden ogród jest klasyczny, drugi nowoczesny.
Zerknij w wolnej chwili i niech M te obejrzy. Może wam się rozjaśni, czy w ogóle chcecie przestrzeń otwartą, czy wyspy i jakiego stylu to ma dotyczyć ... W obu ogrodach znajdują się brzozy ...
To wcale nie są łatwe decyzje ...
http://majawogrodzie.tvn.pl/339,Ogrod-w-cieniu-brzoz-odc-610,odcinek.html
http://majawogrodzie.tvn.pl/251,Nowoczesny-ogrod-%E2%80%93-krok-po-kroku-odc-535,odcinek.html

Marga 19:55, 06 mar 2017

[quote. =jolanka napisał(a)]
fajnie by bylona razie nic nie mówię mamie bo zaczęła by juz przygotowania kulinarne Do końca nie wiem

Tak sobie myślałam, że upieczesz dwie pieczenie przy jednym ogniu
Plany rabatowe masz zacne ...pokibicuję Ci wirtualnie, bo doradca ze mnie żaden
jolanka 19:55, 06 mar 2017

Próbowałam wgrać kilka wiosennych zdjęć, niestety dzisiaj nie wchodzą

jolanka 20:41, 06 mar 2017

Iwk4 napisał(a)
Jolu, szukałam dla Ciebie inspiracji.
Przypomniałam sobie o dwóch filmach, gdzie brzozy towarzyszą ogrodom. Są tam też wyspy, pokoje ogrodowe ...
Jeden ogród jest klasyczny, drugi nowoczesny.
Zerknij w wolnej chwili i niech M te obejrzy. Może wam się rozjaśni, czy w ogóle chcecie przestrzeń otwartą, czy wyspy i jakiego stylu to ma dotyczyć ... W obu ogrodach znajdują się brzozy ...
To wcale nie są łatwe decyzje ...
http://majawogrodzie.tvn.pl/339,Ogrod-w-cieniu-brzoz-odc-610,odcinek.html
http://majawogrodzie.tvn.pl/251,Nowoczesny-ogrod-%E2%80%93-krok-po-kroku-odc-535,odcinek.html

Dziękuję Iwonko Obejrze koniecznie
Masz rację, najtrudniej jest podjąć decyzję U nas jest tak, że ja lubie otartą przestrzeń, eM odwrotnie - wszystko by pozamykał Musimy wypracować jakiś kompromis w tym względzie, dlatego idzie to w ślimaczym tempie.
Te wyspy ogrodowe to kuszą mnie, tylko czy będę potrafiła je zaprojektować
jolanka 20:46, 06 mar 2017

Nareszcie weszły raptem 2 zdjęcia, dobre i to

Wiosenne juz pąki sosny czarnej

Tak wyglądają zadołowane róże - przyszły bardzo późno jesienią i nie mogłam posadzic ich na rabatach. Zabezpieczone chyba sobie poradziły, tylko mam problem, chyba trzeba je posadzić do donic