Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Ja i mój ogródek, a może ogród 14:32, 12 mar 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)
Dominika
Cudownie .
U Ciebie jest znacznie cieplej niż u nas
Wszytko już taki w duże, pięknie.
A ten różowe kwiatki na krzewów to co to jest ?
Miło czytać
niby cieplej jest choc i tak wszystko powoli wychodzi

te różowe kwiatuszki na krzewie to kalina Down
Ogród bez reguł 11:49, 12 mar 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Asia
Śliczna roślinki
Dzięki, Aniu, faktycznie jest śliczna. I pachnie przecudnie, mocniej niż kalina
Ogród w remoncie 15:23, 10 mar 2020

Do góry
TAR napisał(a)
Kalina koreanska Aurora idzie naturalnie w kulkowy pokrój, ta akurat u mnie nie ma mszycy. Kalina Eskimo przepiekna kule tworzy, burkwooda Anne Russel to samo. Kazda pachnie. Ale najpiekniejsza jest Eskimo, te kule z daleka świeca.

Koreańskie i u mnie nie mają mszycy przez 15 lat. I mają naturalny pokrój owalny (burkwooda i koreańskie).

A Eskimo pachnie? Nie mogę namierzyć nigdzie jej zapachu. A bardzo mi się podoba.

Ogród w remoncie 15:01, 10 mar 2020

Do góry
Kalina koreanska Aurora idzie naturalnie w kulkowy pokrój, ta akurat u mnie nie ma mszycy. Kalina Eskimo przepiekna kule tworzy, burkwooda Anne Russel to samo. Kazda pachnie. Ale najpiekniejsza jest Eskimo, te kule z daleka świeca.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:21, 09 mar 2020

Do góry
mira napisał(a)
Jak miło, że piszecie mi swoje odczucia po programie i miłe słowa.

Są mi teraz bardzo potrzebne bo się pokiełbasiło u nas no i tym samym ogród idzie w odstawkę i mam nadzieję nie na długo.

Dzisiaj miałam cudowny dzień w ogrodzie.
Ładowałam akumulator i rozkoszowałam się na maksa. Trochę działałam na zasadzie gaszenia pożaru.

Dzień był w pogodzie obłędny - bez wiatru, słoneczko, ptaszki i ciepło

skończyłam cięcie hortensji i rozpoczęłam cięcie róż - możliwe że nie wszystkie uda się przyciąć, dużo czasu mi zeszło na jakiś porządkach i donicach - wsadzałam bratki, układałam donice i wreszcie wpadłam do skrzyń warzywnych i mam już jedną gotową muszę wsadzić cebule bo mi ślinka cieknie na te zielone
cybuchy. Czosnek już wschodzi i posadzona jesienią cebula też. Nie wiem czy zostawić jarmuż.

W słońcu dziś krokusy wyglądały cudownie kwitna wszystkie i botaniczne i wielkokwiatowe.Kiepskie fotki zrobiłam bo się spieszyłam. Wiśnie będą chyba za tydzień, a kalina angielska mnie zaskoczyła jak spore ma już listeczki.

A! i mam nowe mebelki....do warzywnika na razie poczekaja na placyku

Mircia witaj nie wiedziałam że zostałaś Królową ! Gratuluję ! trochę zaniedbałam odwiedzanie sorry bardzo ale staram się nadrobić poczytałam wizyty ale fajnie opisane wszystko i tak wesoło piękny ogród nawet w styczniu tak jak mówisz tylko dla nas zrozumiałe haa wiosna wystrzeliła ciesze się że miałaś piękną pogodę na wypad regenerujący uściskuję i buziaki zostawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:22, 09 mar 2020

Do góry
Jak miło, że piszecie mi swoje odczucia po programie i miłe słowa.

Są mi teraz bardzo potrzebne bo się pokiełbasiło u nas no i tym samym ogród idzie w odstawkę i mam nadzieję nie na długo.

Dzisiaj miałam cudowny dzień w ogrodzie.
Ładowałam akumulator i rozkoszowałam się na maksa. Trochę działałam na zasadzie gaszenia pożaru.

Dzień był w pogodzie obłędny - bez wiatru, słoneczko, ptaszki i ciepło

skończyłam cięcie hortensji i rozpoczęłam cięcie róż - możliwe że nie wszystkie uda się przyciąć, dużo czasu mi zeszło na jakiś porządkach i donicach - wsadzałam bratki, układałam donice i wreszcie wpadłam do skrzyń warzywnych i mam już jedną gotową muszę wsadzić cebule bo mi ślinka cieknie na te zielone
cybuchy. Czosnek już wschodzi i posadzona jesienią cebula też. Nie wiem czy zostawić jarmuż.

W słońcu dziś krokusy wyglądały cudownie kwitna wszystkie i botaniczne i wielkokwiatowe.Kiepskie fotki zrobiłam bo się spieszyłam. Wiśnie będą chyba za tydzień, a kalina angielska mnie zaskoczyła jak spore ma już listeczki.

A! i mam nowe mebelki....do warzywnika na razie poczekaja na placyku

Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:59, 09 mar 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Kasiu planowanie na całego kibicuję mocno

Buziak

TAR napisał(a)
Wysile sie ostatni dzis raz: kalina Watanabe albo St. Keverne? pasowałyby i do derenia i do limek

Kalinę japońską do rogu biorę poważnie pod uwagę, ale musiałaby być w odmianie kwitnącej przed Limkami i najlepiej po magnolii czyli np. St.Keverne bo Watanabe kwitnie od lata do jesieni.

antracyt napisał(a)
No to może fortegilla major?

Też chyba byłaby fajna .

Problem trochę polega na tym, że zależy mi by to coś miało siłę wzrostu podobną do dereni albo było już duże na etapie kupowania. Nie chcę kupić sadzonki 60cm i czekać 3-5 lat aż mi urośnie do powiedzmy 1,5m.
W zeszłym roku kupiłam piękną, dużą kalinę Kilimandżaro za wcale nie duże pieniądze, może i teraz coś mi się trafi.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:41, 09 mar 2020

Do góry
Wysile sie ostatni dzis raz: kalina Watanabe albo St. Keverne? pasowałyby i do derenia i do limek
Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:20, 09 mar 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Może to kiepska propozycja, ale może jakiś jaśminowiec? albo odmianowy czarny bez

No...jakoś nie . Jaśminowca mam i żrą go mszyce. A z odmianowych bzów to podobają mi się albo czarne albo żółte więc wracamy do punktu wyjścia .

Pszczelarnia napisał(a)

Albo kalina bodnateńska lub koreańska.

O, a wiesz, że bodnateńską rozważałam? Widziałabym ją kwitnącą z okien salonu. Albo którąś japońską, ale one mi tu coś pokrojem nie za bardzo pasowały.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:06, 09 mar 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)

Hmmm, tylko czym???

Albo kalina bodnateńska lub koreańska.

Ogród do odnowy 08:41, 09 mar 2020

Do góry
Gosiu, cudeńka pokazujesz
Dobrze widzę, że u Ciebie kalina już kwitnie? U mnie dopiero pąki.
Iryski piękne
Ogród Basi 20:22, 08 mar 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Basiu podziwiam twój porzadeczek.
Ja jeszcze w 100 % jeszcze nie wszystko ogarnąłam .
Ale mam nadzieję, że w tym tygodniu ogarnę.
Ciemierniki śliczne.
Żurawki też ładnie się po zimie prezentują

Wiesz Aniu, ja tylko z krzewami zrobiłam porządek. Przycięłam je a jutro chyba (?)zamienię jeden dereń na kalinę koralową. Dereń trochę szeroko rośnie a kalina jest węższa. Trzeba chyba go wykopać.
Wydaje mi się, że to linie proste rabat sprawiają wrażenie porządku. Bo tak w ogóle to wszędzie walają się liście traw, kwiaty żurawek, kwiaty hortensji, jest trochę pokopane ale nie otrzymałam jeszcze zamówionych drzewek więc niektóre miejsca czekają. Trzeba wysypać wiele miejsc korą. Wszystko jest w trakcie pracy. Mam nadzieje, że za 2 tygodnie będzie lepiej. U nas wciąż wilgotno i nie za bardzo mogę ciąć trawy więc przesadzam, sadzę itp.
Przedziwny Ogród 22:51, 04 mar 2020

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Witaj Agato ale kolorowe wspominki, aż mnie głowa rozbolała, cudowne kwiatuchy Wiosna i do Ciebie zawitała kwitnącą kaliną

Aniu, wyobraź sobie,że kalina jeszcze kwitnie. Tęsknię już za kolorami w ogrodzie....
To z poprzednich lat....

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:10, 04 mar 2020

Do góry
Witam Iza

Co tam moja wiosna wg Twojej. U ciebie to wybuch prawdziwy.
Co to za kalina na focie tak już pięknie na Wrzosowo kwitnie. Myślałam że to bez polibin.
Wrzośce już też kwitną. Oj ten rok to wyjątkowy w lutym krokusy, irysy. Jak przyjdzie przymrozek to wszystko padnie. Do zimnych ogrodników jeszcze ponad 3 mce.
U nas teraz ciepło bezwietrznie ale bez słońca. W poniedziałek lało prawie cały dzień ale to dobrze bo sucho u nas.
Idę jeszcze popatrzec
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 14:16, 04 mar 2020

Do góry
no i jeszcze mebeleki w przyczepie stoja. Chyba je wyciagniemy jak bedziemy przyczepe potrzebowac albo jak juz bedzie pergola gotowa

Tak mi sie te sniezyce w dorzeczu Isar spodobaly, ze od razu zapragnelam do ogrodu. Ciezkie do kupienia sa, u Sarastro ich nie bylo gdzies w necie widzialam jakies pojedyncze oferty ale juz moja znajoma z targu mi obiecala i dostane w sobote a tymczasem wracajac dzis z pracy patrze na rabate przy wjezdzie a tam pod magnolia taka ladna kepka przebisniegow tylko jakies wyzsze te kwiaty. Patrze z bliska a to sniezyce. No jak ja moglam przegapic, ze je juz mam. I to nawet nie wiem skad. Musialam od sasiadki z orzebisniegami przywlec.

i przebisnieg 'Brnda Troyle' ciekawa jestem ile bedzie za rok z tej jednej cebulki

Posadzilam go pod kalina i musze zapamietac, by tam nie grzebac. Ciekawa jestm, czy mu sie towarzystwo spodoba

Podmiejski ogródek 18:18, 02 mar 2020

Do góry
makadamia napisał(a)

dla zainteresowanych - kalina december dwarf nadal kwitnie. nieustająco od listopada

(zdjęcie inspiracyjne)

(zdjęcie rzeczywiste)
nawet do zapachu się przekonałam

wyszły przebiśniegi. mimo wszystko

one były sadzone jesienią. myślicie że mogłabym je już podzielić? chciałabym je jak najszybciej rozmnożyć
Tu zainteresowana - ale mię zatkało... się przekonałaś...? No cuda jakieś

Anglicy stoją na stanowisku, żeby rozdzielać i przesadzać przebiśniegi, jak już przekwitną... Ale to chyba też są wornowii… Coś za szerokie i za zielone te liście...
Podmiejski ogródek 15:10, 02 mar 2020

Do góry
TAR napisał(a)

fajne te szczypiory, a co Ty masz tam posadzone?

u mnie np. szafirki posadzilam miedzy hakonkami, krokusy sa pomiedzy floksami i poduchowatymi kosówkami a te tez bardzo długo szczypiory zachowuja.

na samym brzegu mam przetaczniki płożące, żurawkę krwistą, czyściec.
Pomału będę te iryski przenosiła bardziej wgłąb rabaty, a nasadzenia będę wymieniała na trochę wyższe.

Magleska napisał(a)
Asia
kalina czarująca To jest ta na pniu ? ….

iryski niebieskie koniecznie muszę kupić -jak oglądam fotki na forum -to bardzo chcę je mieć
szkoda,że nie da się teraz takich kwitnących kupić -nie widziałam nigdzie …

nie ma szans - z cebulek chyba tylko hiacynty pędzą

Wiolka5_7 napisał(a)
ciekawe czy mnie będą te szczypiory wkurzać

Ty jesteś z tych porządnych więc obstawiam że tak
Podmiejski ogródek 14:14, 02 mar 2020

Do góry
Asia
kalina czarująca To jest ta na pniu ? ….

iryski niebieskie koniecznie muszę kupić -jak oglądam fotki na forum -to bardzo chcę je mieć
szkoda,że nie da się teraz takich kwitnących kupić -nie widziałam nigdzie …

Ogród w mieście-ogrodzie 10:42, 02 mar 2020

Do góry
dereń, kalina, kiścień, leszczyna

Podmiejski ogródek 09:24, 02 mar 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Co? a była taka ? muszę poszukać ,bo to temat który akurat może być ciekawy ..no chyba że , tylko podśmiechujki sobie urządzałyście

ze wstydem przyznaję że była. i chyba mocno zapadła niektórym w pamięć, bo to ze dwa lata temu było

weekend był ładny, zrobiłam kilka zdjęć.

dla zainteresowanych - kalina december dwarf nadal kwitnie. nieustająco od listopada

(zdjęcie inspiracyjne)

(zdjęcie rzeczywiste)
nawet do zapachu się przekonałam

z kolei kalina charles lamont jeszcze nie kwitnie, a w innych wątkach widzę, że już zaczęła. powinnam się martwić?

(chciałam ją podsadzić czymś zimozielonym, a ponieważ bukszpan nie daje rady, to umyśliłam kupić sobie mahonię charity czy winter gold; ale jeśli spotkają się kwitnieniem, to zestawienie kanarkowej żółci z jasnym różem spowoduje u mnie wrzody żołądka)

wyszły przebiśniegi. mimo wszystko

one były sadzone jesienią. myślicie że mogłabym je już podzielić? chciałabym je jak najszybciej rozmnożyć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies