Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 05:46, 03 maj 2020

Na tyłach króluje Salmon van Eijk z pojedynczymi sztukami samych van Eijków
Pola 08:26, 03 maj 2020

Tulipankowo piękne, muszę jesienią o nich pomyśleć.....
zawitka 08:42, 03 maj 2020

Sszał tulipanowy co tam wszystkie ładne w grupie.
inka74 11:26, 03 maj 2020

Jolu, warto mieć tulipany. To jedne z piękniejszych kwiatów wiosny.

Halinko, święta prawda. 10 sztuk jednej odmiany jest ładne ale dopiero od 50 sztuk robią efekt.
inka74 11:34, 03 maj 2020

Teraz trochę innych roślinek niż tulipany. Nigra już przekwitła. Króluje Amanogawa u mnie w ogrodzie. Kanzan w tym roku na razie z pojedynczymi kwiatami i niestety nie zapowiada się aby było ich dużo więcej. Magnolia gwiaździsta też. Teraz czas jabłonek, świdośliw i kalin nadchodzi.

Jabłonka Adirondack

Amanogawa i Umbra
inka74 11:42, 03 maj 2020

Świdośliwy na tarasie w słońcu pięknie kwitnie. Za domem w półcieniu jeszcze śpi.

Laurowiśnia na pniu znacznie lepiej spędziła zimę na tarasie niż w poprzednich latach w domu.
inka74 12:08, 03 maj 2020

Kalina angielska wyprowadzana na wersję na pniu zaszczyciła mnie paroma kwiatkami. Bardzo lubię jej kwiaty, kuliste, pachnące. Wyglądają jak nawoskowane, trochę jak sztuczne bo zbyt odralne. Ma jednak wady. Po pierwsze kochają ją mszyce. Jak na początku nie zapanuje się nad nimi to wszystkie listki mogą być zdeformowane. I trzeba bardzo uważać z cięciem. Ona kwitnie na końcach chyba 2-letnich przyrostów. Jak w pierwszym roku po posadzeniu ją przycięłam zaraz po kwitnieniu to w następnym miałam słownie 1 kwiat. W ubiegłym roku nie przycinałam - mam kwiatów 8. Druga opcja jest taka, że może ona czasu potrzebuje na rozpoczęcie kwitnienia. Nic, w tym roku eksperymentu ciąg dalszy - nie tnę. Na szczęście nie muszę bo zwarta jest i rośnie tak, jak potrzebuję.
inka74 12:18, 03 maj 2020

Kalina Eskimo. Tegoroczny nabytek. Dziewczyny zachwalały więc trudno się było oprzeć. Zadatki ma zacne. Kwiaty ładne, czysto białe ale nie czuję zapachu

Jabłonka Profusion. Nie potrafię jej zrobić dobrego zdjęcia. Fascynuje mnie jej ilość kwiatów i piękne listki, teraz bardziej bordowe, potem w ciemnej zieleni a na jesieni w złocie i pomarańczy.
inka74 12:22, 03 maj 2020

Magnoli NN. Bałam się, że kwiatów nie będzie bo ją zmroziło i to mocno ale są. Szkoda bo była wręcz oblepiona pączkami. Przyroda po prostu.
inka74 12:27, 03 maj 2020

Ostatni kwiat gwiaździstej i pączek Sunsation. Czekam na nią. To ubiegłoroczny zakup więc szału nie będzie ale ze 3 kwiatki powinna mieć.

Asia ma pąki na kielichowcu. Mam i ja.
Dereń Cherokee Chief ma kilka kwiatów. W tej fazie nie są zbyt wyględne.