Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Dębowe zakątki 09:42, 21 wrz 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu i dobrze robisz lepiej ta powiększyć gdzie żurawki a zlikwidować z hortensja. Najgorsze w ogrodzie są do obrobienia wyspy i półwyspy, ani to coś obsadzić z rozmachem. Też się zastanawiam nad jednym polwyspem czekam do wiosny.

Dalie są piękne. U mnie chyba za późno posadzone w tym roku zresztą i pozna wiosną byla,u mnie. Teraz ładnie kwitną wysiane dalie kolnierzykowe.

Ja mam już dosyć co tydzień przyjeżdżam i ciągle coś robię.

Miłej jiedzieli

Ciuteńkę mniej będę miała roboty.
A tych wysp to ja mam sporo .
Jak roślin dokupywałam to jakoś tak trawnik znikał a ja dosadzałam.
No nic jest jak jes .
Dalie są śliczne Jeszcze tylko czekam na rozkwit jednej dalijki. Pąki juz otwiera. A tak już wszystkie mi kwitną. Ja zawsze sadzę dalie przełom marca i kwietnia.
W ogrodzie jest zawsze roboty pełno.
Ja jeszcze dość nie mam.

Lilie kupione i posadzone w lipcu jeszcze sobie zakwitły

Dębowe zakątki 08:18, 19 wrz 2020

Do góry
anpi napisał(a)

Właśnie też pomarańczowe kwitną, a reszta już tuż, tuż...
Dalie niektóre jeszcze w pąkach, jakieś opóźnione
Podziwiam u Ciebie
Różyczki też piękne.
Ciekawa jestem twoich planowanych zmian
Ja ciągle teraz przesadzam jakieś pojedyncze roślinki. Myślę, że Red Barony powinny teraz dać radę.

I u mnie pomarańczowe lilie kwitną . Na zakończenie lata. Fajnie.
Moje dalie kwitną pięknie.Jedna tylko w większych pakach. Czekam na rozkwit.

I wymyśliłam je przesadzić, bo inaczej kształt rabaty przesuwam.
Miałam robić na wiosnę. A już zaczęłam.
Trawę zdarłam. Żurawki z obrzeża pod tujami wykopałam, przesunęłam na brzeg już nowej.
Liliowce przesadziłam i roślinek kilka nowych . Moje jeżówki też przesadziłam. Jeszcze musze wykopać i przesadzić lilie i Red Barona.
A na wiosnę zostaną tylko do przesadzenie hortensje. One pójdą za studzienkę pod tuje .
Jeszcze dołożę trawy na wiosnę .A może tearz jeszcze dodam tulipanki i czosnki ??.
Było. Sory za jakość. .zdjęcia telefonem na biegu.

Na razie jest tak. Tej rabaty po prawej nie będzie.
Horki też do przesadzenia na wiosnę po przycięciu.

było
jest

Tą Vailkę przesadzę pod tuje za studzienkę.

Może jutro na żywo zobaczysz ??
Dębowe zakątki 22:03, 16 wrz 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Aniu dziękuję za miłe słowa
A jak tam twoje kwitną ??
Póki jakieś kwiatuszki są, to i bukieciki są.
A moje lilie z lipcowego zakupu już pomarańczowa rozkwita.
Inne jeszcze w pąkach. Fajna niespodzianka w wrzeniu mieć kwitnące lilie.

Właśnie też pomarańczowe kwitną, a reszta już tuż, tuż...
Dalie niektóre jeszcze w pąkach, jakieś opóźnione
Podziwiam u Ciebie
Różyczki też piękne.
Ciekawa jestem twoich planowanych zmian
Ja ciągle teraz przesadzam jakieś pojedyncze roślinki. Myślę, że Red Barony powinny teraz dać radę.
Dębowe zakątki 20:33, 15 wrz 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Aniu, śliczne dalijki A ogrodowymi widoczkami wciąż się zachwycam. I bardzo spodobał mi się bukiecik z odętką

Aniu dziękuję za miłe słowa
A jak tam twoje kwitną ??
Póki jakieś kwiatuszki są, to i bukieciki są.
A moje lilie z lipcowego zakupu już pomarańczowa rozkwita.
Inne jeszcze w pąkach. Fajna niespodzianka w wrzeniu mieć kwitnące lilie.
Osiedlowy ogródek 17:43, 15 wrz 2020

Do góry
Szałwia śliczna, danie też a ja czekam na lilie
Ogród w dolinie 18:01, 13 wrz 2020

Do góry
Zdjęć akurat nie zrobiłam. Ale bardzo prosto. Na wiosnę miałam lilie do posadzenia. Z cebulki oderwałam kilka zewnętrznych łusek i wsadziłam łuski piętką do dołu do doniczki z ziemią wymieszaną z piaskiem. Potem podlewałam trochę. Najgorzej to chyba przelać. Jak chcesz, to jak wrócę do domu, to ci zrobię zdjęcia z książki o rozmnażaniu. Można też rozmnażać trzymając takie łuski w woreczku z wermikulitem w ciemnym i ciepłym miejscu parę tygodni. Próbowałam tego sposobu i łuski potworzyły maleńkie cebulki z korzonkami, ale potem je ususzyłam.
Trochę to pewnie trwa zanim taka mini cebulka nabierze masy, ale jak ma się jakieś ulubione, to czemu nie spróbować. Mateczna cebula dalej kwitnie.
Ogród w dolinie 14:00, 13 wrz 2020

Do góry
Idę na łatwiznę i robię sadzonki zdrewniałe. Nacinam gałązek, ale nie bardzo cienkich i wiotkich, tylko ciut grubszych, żeby miały przynajmniej dwa węzły. Wsadzam do doniczek z ziemią wymieszaną pół na pół z piaskiem, pilnuję wilgoci i czekam czy na wiosnę pokażą się listki. Można też wykopać rowek w ziemi, na dno nasypać piasku, powstawiać gałązki, zasypać ziemią. Może nie szybkie, ale mało wymagające. Nawet róże można w ten sposób ukorzeniać.
Ostatni robiłam porządki na balkonie i ku mojemu zdziwieniu w doniczce, w której próbowałam rozmnożyć lilie z łusek, znalazłam 5 malutkich cebulek z korzonkami przyrośniętych do łuski. Piszę o tym dlatego, że zwątpiłam już w sukces przedsięwzięcia i przestałam podlewać tą doniczkę. Więc rośliny mają w sobie wielką wolę życia. Zawsze coś tam z tego rozmnażania urośnie.
Wzgórze chaosu 09:00, 12 wrz 2020

Do góry
MartaCho napisał(a)

Super, bardzo się cieszę, że się udało Kompost bardzo dobrze wygląda. Muszę zamówić dostawę i chyba zaprosić siostrzeńców na siłkę

A hosty białe wyglądają przepięknie. Jak drobne lilie

Dobrze mamy z tą kompostownią tak blisko
A hosty w tym roku nawet te zwykłe fioletowe bardzo ładnie mi kwitły.
Stary ogród zamkn. 23:11, 10 wrz 2020

Do góry
Elu, przepraszam że z opóźnieniem, ale wrzucam otrzymane róże. Według mnie przyszły ładne, są dobrze ukorzenione. Ta róża jest niewymagająca, nie powinno być problemu z jej przyjęciem, zobaczymy . Oprócz tej róży kupiłem jeszcze pełne jaśminowce, też po ok. 10 zł i przyszły bardzo ładne.

Jeśli chodzi o zakupy, to uważam, że życie jest za krótkie, żeby odmówić sobie kupić jakąś roślinę raz na jakiś czas teraz czekam na lilie i tulipany z przedsprzedaży .
Wzgórze chaosu 07:29, 09 wrz 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)

Kompost przywieziony i przekopany Dziękuję Ci za namiary! Cena bez zmian. Pan Leszek bardzo słowny. Szybko i sprawnie poszło. A chłopcy mieli zajęcie i siłkę
Dzięki hortensjom i trawom mój ogród wreszcie nie jest nudny o tej porze roku. Szkoda tylko, że dnia ubywa...

Super, bardzo się cieszę, że się udało Kompost bardzo dobrze wygląda. Muszę zamówić dostawę i chyba zaprosić siostrzeńców na siłkę

A hosty białe wyglądają przepięknie. Jak drobne lilie

Zieleń, drewno i antracyt 12:55, 08 wrz 2020

Do góry
O rany, niezła akcja zakupowa Ja nabyłam trochę czosnków i lilie w benexie. Drobnicy mam sporo posadzonej, na razie wystarczy

A ciekawe, że teraz nie ma lilli w sprzedaży, przecież lepiej posadzić je jesienią...
Ogród z uśmiechem 21:10, 07 wrz 2020

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Jeżówki nie wyglądają kiepsko, wręcz przeciwnie.

Lilie piękne. Bardzo lubię ich zapach

Mirelko, to zdjęcia z początku sierpnia. Teraz niestety nie ma co pokazywać.
Lilię mam tylko jedną. Z roku na rok jest coraz większa a pachnie rzeczywiście zjawiskowo. Chyba sobie dokupię
Ogród z uśmiechem 20:39, 07 wrz 2020

Do góry
Jeżówki nie wyglądają kiepsko, wręcz przeciwnie.

Lilie piękne. Bardzo lubię ich zapach
Przedogródek pod dębem 20:16, 07 wrz 2020

Do góry
Dorotka namówiła mnie na późne lilie. Kupiłem kilkanaście. Wszystko wskazuje, że jeszcze w tym roku zakwitną

Moje hortensje dopiero nabierają mocy. Wyhodowałem z patyczków. Ich słabe łodygi uginają się pod ciężarem obfitych kwiatostanów

Część żurawek już rozsadziłem. Te czekają na rozmnożenie

Za radą Anitki wokoło rozmnożyłem jednakowe żurawki. Rozplenice na razie zostają
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:59, 06 wrz 2020

Do góry
Dorotko, nie smutaj! Każdy ma jakieś niepowodzenia w ogrodzie ( albo może każdy-żeby nie uogólniać) My swój żółciutki piasek wykorzystaliśmy przy budowie domu, bądź wymieniliśmy na inne materiały , a na działkę mieli nam nawieść ziemi, ale będąc w pracy nie przypilnowaliśmy jaka to ziemia, więc miejscami mam margiel, jakieś białe wapienne czy kredowe podłoże, miejscami kupę kamieni, cegieł i kawałków asfaltu!?Przez kilka lat dziwiłam się, że nic u mnie nie chce rosnąć. Teraz sadząc każdą roślinę ledwo mogę wykopać dół w tym białym czymś, aby dać jak najwięcej dobrego podłoża. Miejscami mam nadal piach w głębi , więc woda szybko ucieka i często muszę walczyć o rośliny w suszę, bo nawet nawadnianie kropelkowe miejscami nie daje rady i trzeba dodatkowo podlewać. Trawnik ratuje założone we własnym zakresie automatyczne zraszanie. Ale też nie wszędzie mam. Wiem, że to Cię nie pocieszy, ale może będzie Ci trochę raźniej Trzeba cieszyć się tym co mamy Teraz podziwiam u Ciebie hortensje, u mnie trochę grymaszą, niektóre nie zakwitły Twoje dekoracje są obłędne, a wszystkim co robisz mobilizujesz nie tyko mnie do działania
A jak Dorotko Twoje lilie dosadzane w lipcu, moje niedługo będą kwitły. Tak się cieszę, że dzięki Tobie je kupiłam
Stary ogród zamkn. 20:32, 06 wrz 2020

Do góry
Sylwio, dziękuję w imieniu lilii . Kurczę, liliowców mam już za dużo, co będzie kiedy kolekcja się rozrośnie?

Helen, dziękuję, ale z tym dbaniem to trochę na wyrost . Wcale nie jest aż tak dobrze.

Elu, dziękuję . Sam bardzo dużo się nauczyłem dzięki innym Forumowiczom, więc tym bardziej cieszę się, kiedy ktoś tutaj wypatrzy coś interesującego. Sosny mają tyle lat co jodła, czyli trochę ponad 20. Bałem się uciąć jodłę w połowie- myślałem, że ją oszpecę. Gdyby nie to, że przechylała się coraz bardziej na drogę i linię energetyczną miałaby u nas dożywocie. Lilie zamówiłem u Królika. Kupowałem je późno i sadziłem w Boże Ciało. Same cebule przyszły wspaniałe, zdrowe i już z zaczątkami pędów. Ale zgodność odmianowa to porażka, nie dostałem tych na których najbardziej mi zależało. 12 cebul przyszło identycznych. Czekam aż rozkwitnie ostatnia lilia i zwrócę się do nich z reklamacją. Nie liczę nawet, że coś wskóram, ale uważam że takie postępowanie jest nieuczciwe. Wszystkie rabaty staram się ściółkować i wykorzystuję wszystko co może się nadać. Słoma jest bardzo dobra, bo wytrzymuje cały sezon. Nawet nie o hamowanie wzrostu chwastów mi chodzi, tylko o ograniczenie parowania. W tym roku użyłem około 10 kostek. Pod słomę układam kartony lub papierowe arkusze np. z kalendarza. A co do róży to jestem bardzo zadowolony. U mnie rośnie ona jako niewysoki krzak, do ok. 1,5 m. Kwiaty ma duże i mocno pachnące. Pierwsze obfite kwitnienie przypada na czerwiec i początek lipca, a drugie na połowę sierpnia i początek września. W deszczowe lata łapie lekko czarną plamistość, ale dotyka ona tylko najstarszych liści. I tutaj zaznaczam, że nie pryskam jej wcale od chorób grzybowych, więc jest niczym nie chroniona. Gdybym miałbym wybrać drugi raz czy bym ją posadził to jak najbardziej bym powtórzył .

Aniu, bardzo mi miło . Rabata puszczona na żywioł też ma swój urok. Czasem wystarczy tylko przerwać chwasty i dalej wygląda ładnie. Jeśli lilia się Tobie podoba, to z radością podzielę się cebulą . Bardzo dziękuję za radę w sprawie begonii. Tak mi się podoba, że muszę jakoś ją przetrzymać.

Darku, bardzo dziękuję . Muszę kiedyś wrzucić porównanie do stanu sprzed 5 lat.
Stary ogród zamkn. 09:46, 06 wrz 2020

Do góry
Mariusz, chłonęłam każde zdjęcie, każdą roślinkę u Ciebie ☺️
Uwielbiam kwiaty, a zachwyciła mnie rabata biało-zielona.
Wszystko wygląda pięknie, u mnie straszny busz się zrobił, żeby go okiełznać musiałabym wykopać wszystkie rośliny i posadzić od nowa, a nie mam na to czasu, niestety.
Hortensje piękne, a moje nadal nie kwitną. Z resztą nie tylko one, lilie cudne, a pełną widziałam pierwszy raz, nawet nie wiedziałam, że takie są.
Begonie potraktuj tak jak mieczyki i dalie, to w przyszłym roku znów pięknie zakwitnie ☺️
Pozdrawiam ☺️
Stary ogród zamkn. 08:44, 06 wrz 2020

Do góry
Witam Mariusz

Masz pięknie. Bogactwo roślin i tak zdrowych dorodnych. Pokazujesz wszystko bardzo ładnie z podpisami, że zwiedzający od razu szukają jaka to roślina jak się zachowuje przynajmniej ja tak robię.

Ile te 2 sosny mają lat chyba himalajskie. Z jodła to trzeba było uciąć do połowy i naciągnąć chyba, że już od spodu była przerzedzona.

Lilie piękne a gdzie zamawiałes?
Moje też przyszły bardzo późno jeszcze się z dostawcą sklocilam zamawiałam w lutym przyszły pod koniec maja. Za to przyszły podwójne cebulę i też bardzo ładnie kwitly. Jeszcze zamówię ale jak mnie zapamiętali.

Warzywniaczek spory i ta słoma robi wrażenie ile tej słomy wrzucasz jak wysoko i naprawdę chwasty nie rosną.

Bardzo mi się podoba. Jeszcze wieczorem wpadnę spisać nazwy róż.
Przypomniało mi się czy jesteś zadowolony z róży Abraham derby. Chce zamówić u Hyżego kulka sztuk bardzo mi się podobają.

Pozdrawiam
Ogród Basi 22:49, 05 wrz 2020

Do góry

Tu lilie posadzone w lipcu. Wkrótce zakwitną. Tak robi nasza Dorotka.

Ptasi gaj 15:26, 05 wrz 2020

Do góry
Witaj Elu Kiedyś u Ciebie byłam, ale to tak dawno temu .....
Nie chcę się powtarzać - zajrzyj do mojego wątku zostawiłam wpis dla Ciebie

Lilie piękne, zakupy cebulowych pass tak jak ja. Cieszę się, że dostałam tulipany Queen of Night tak na nie polowałam

Mam pytanie co to za trawa z wiśniowymi pióropuszami?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies