Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

anpi 21:59, 06 wrz 2020

Dorotko, nie smutaj! Każdy ma jakieś niepowodzenia w ogrodzie ( albo może każdy-żeby nie uogólniać) My swój żółciutki piasek wykorzystaliśmy przy budowie domu, bądź wymieniliśmy na inne materiały , a na działkę mieli nam nawieść ziemi, ale będąc w pracy nie przypilnowaliśmy jaka to ziemia, więc miejscami mam margiel, jakieś białe wapienne czy kredowe podłoże, miejscami kupę kamieni, cegieł i kawałków asfaltu!?Przez kilka lat dziwiłam się, że nic u mnie nie chce rosnąć. Teraz sadząc każdą roślinę ledwo mogę wykopać dół w tym białym czymś, aby dać jak najwięcej dobrego podłoża. Miejscami mam nadal piach w głębi , więc woda szybko ucieka i często muszę walczyć o rośliny w suszę, bo nawet nawadnianie kropelkowe miejscami nie daje rady i trzeba dodatkowo podlewać. Trawnik ratuje założone we własnym zakresie automatyczne zraszanie. Ale też nie wszędzie mam. Wiem, że to Cię nie pocieszy, ale może będzie Ci trochę raźniej Trzeba cieszyć się tym co mamy Teraz podziwiam u Ciebie hortensje, u mnie trochę grymaszą, niektóre nie zakwitły Twoje dekoracje są obłędne, a wszystkim co robisz mobilizujesz nie tyko mnie do działania
A jak Dorotko Twoje lilie dosadzane w lipcu, moje niedługo będą kwitły. Tak się cieszę, że dzięki Tobie je kupiłam
anpi 22:01, 06 wrz 2020

A co z Twoim mini oczkiem, w końcu zlikwidowałaś???
Dorota123 22:48, 06 wrz 2020

anpi napisał(a)
A co z Twoim mini oczkiem, w końcu zlikwidowałaś???
Zlikwidowałam kałużę, nie mam sił i zdrowia ciągle sprzątać ptasich odchodów z kamienia w altanie. Ptaszki najedzą się owoców, później wędrują po płytach kamiennych i tam właśnie się załatwiają, a ja biorę węża i szczotkę i sprzątam. Zawsze zostają na długo plamy, miałam dość. Woda mniej mi zieleniała po zasypaniu pod żwirem kwaśnego torfu, ale i tak trzeba co jakiś czas wypłukać żwir, umyć kamienie, zmienić wodę. Mam problem z kucaniem i klękaniem, paskudnie boli mnie kolano.
Teraz to miejsce wygląda tak.

Aniu u mnie tak wygląda ziemia rodzima, też było nawiezione kilka wywrotek ziemi. Później się okazało, że to też piach tylko w ciemniejszym kolorze. Przywoziliśmy też trochę gliniastej ziemi, co rok mam sporo kompostu. Tylko, że ta ziemia nie zatrzymuje wilgoci. Staram się ściółkować ziemię, żeby ograniczyć parowanie, ale wtedy mają raj nornice, ślimaki i nie wiadomo co jeszcze.
Do połowy lipca ogród wyglądał jako tako, później przyszła susza. Teraz miałam 2 razy deszczyk i już widać, że trawka się odradza.
To moja rodzima ziemia.

Dorota123 22:51, 06 wrz 2020

Uważam, że i tak jestem bardzo uparta w swoich działaniach ogrodniczych, żeby tylko ten mój piach i woda z nieba bardziej ze mną współpracowali. Zdjęcie ukazujące moją ziemię jest z XII 2013 roku. Wtedy dołączyłam do Was, ale ogródek własny mam od 1988roku. W 2013 r po pracach kanalizacyjnych zmieniłam wygląd całego ogrodu.
anabuko1 10:22, 07 wrz 2020

I na takiej nawet ziemi stworzyąłs przepiękny , kolorowy , bogaty w roślinnośc ogród.
Do którego bardzo lubię zaglądać. Podziwiać twoje śliczne rośliny, rabaty.
I te twoje piękne dekoracje.
Wielkie brawa Dorotko!
anpi 10:33, 07 wrz 2020

Dorotko, przypomnij mi jak przechowujesz donice z hortensjami bukietowymi, bo chyba czytałam ,że ich nie chowasz do budynku?(teraz pewnie nie dokopię się do tej informacji). Kupiłam h.Bobo i planuję je wsadzić do donic z drewnianej palisady, ale nie wiem czy bezpośrednio. czy tam przezimują? Czy może lepiej w doniczkach których rosną i jakby zadołować w tej ziemi w dużych donicach z palisady? Albo przesadzić do trochę większych i te z palisady potraktować jak osłonki. Zawsze byłaby możliwość ich wyjęcia i przeniesienia w inne miejsce. Z czasem planuję te z palisady wymienić na inne, może znów zrobię jakieś ze styroduru, wtedy będą jakby ociepleniem dla hortensji. Może zimą pobawię się w klejenie.

Moja kałuża jest otoczona trawnikiem, więc jeden problem mam z głowy. Ale jest ona mniejsza i płytsza od Twojej, więc sadzenie w niej roślin odpada i woda zielenieje. Mi to akurat mocno nie przeszkadza, ale pewnie lęgną się w niej komary, tzn widzę larwy, ale były też kijanki, to może ograniczyły populację Nadmiernej ilości komarów latających przy oczku nie zauważyłam, to nie wiem ile się ostatecznie wylęga. Ale z kałuży w ciągu dnia korzystają owady, a rankiem ptaki, to może też zjadają...?Więc ja ze swoją kałuża nic nie robię, tylko dość często dolewam wody, bo szybko paruje gdy nie ma deszczu
Dorota123 19:03, 08 wrz 2020

anabuko1 napisał(a)
I na takiej nawet ziemi stworzyąłs przepiękny , kolorowy , bogaty w roślinnośc ogród.
Do którego bardzo lubię zaglądać. Podziwiać twoje śliczne rośliny, rabaty.
I te twoje piękne dekoracje.
Wielkie brawa Dorotko!
Dziękuję, podbudowałaś mnie, nawet ten nieszczęsny trawnik dziś już nieźle wygląda.
To moja dzisiejsza dekoracja, zgadniesz czego użyłam do stworzenia jej?

Dorota123 19:25, 08 wrz 2020

anpi napisał(a)
Dorotko, przypomnij mi jak przechowujesz donice z hortensjami bukietowymi, bo chyba czytałam ,że ich nie chowasz do budynku?(teraz pewnie nie dokopię się do tej informacji). Kupiłam h.Bobo i planuję je wsadzić do donic z drewnianej palisady, ale nie wiem czy bezpośrednio. czy tam przezimują? Czy może lepiej w doniczkach których rosną i jakby zadołować w tej ziemi w dużych donicach z palisady? Albo przesadzić do trochę większych i te z palisady potraktować jak osłonki. Zawsze byłaby możliwość ich wyjęcia i przeniesienia w inne miejsce. Z czasem planuję te z palisady wymienić na inne, może znów zrobię jakieś ze styroduru, wtedy będą jakby ociepleniem dla hortensji. Może zimą pobawię się w klejenie.

Moja kałuża jest otoczona trawnikiem, więc jeden problem mam z głowy. Ale jest ona mniejsza i płytsza od Twojej, więc sadzenie w niej roślin odpada i woda zielenieje. Mi to akurat mocno nie przeszkadza, ale pewnie lęgną się w niej komary, tzn widzę larwy, ale były też kijanki, to może ograniczyły populację Nadmiernej ilości komarów latających przy oczku nie zauważyłam, to nie wiem ile się ostatecznie wylęga. Ale z kałuży w ciągu dnia korzystają owady, a rankiem ptaki, to może też zjadają...?Więc ja ze swoją kałuża nic nie robię, tylko dość często dolewam wody, bo szybko paruje gdy nie ma deszczu
Zimą hortensje bukietowe te w donicach stawiam za bukszpanami, tak żeby nie było ich widać, a w razie potrzeby żeby nie latać po całym ogrodzie. Ścinam im kwiatostany, nie dołuję, w suche zimy ze dwa razy podlewam.
Swoje przesadź do trochę większej doniczki, takiej przemysłowej, a wiosną wstaw do ozdobnej. Ja swoje z "przetrwalnika" wyjmuję dopiero przed kwitnieniem.
Tu na forum doradzono mi, żeby zagrzebać pod żwirek kwaśny torf. Ja go wsypałam w uciętą rajstopę i zawiązałam. Zanurzyłam to dwa razy w wiadrze, żeby wypłukać i zasypałam w kałuży żwirkiem. Woda przybrała lekko brunatny kolor, ale już nie zieleniała i była czysta.

Słoneczniki w różnych ujęciach.

GorAna 20:50, 08 wrz 2020

Dorota123 napisał(a)

To moja dzisiejsza dekoracja, zgadniesz czego użyłam do stworzenia jej?

Mogę ja odpowiedzieć?
Strąków fasoli lub grochu
Cudna Ci ona
Pozdrawiam
Dorota123 22:08, 08 wrz 2020

GorAna napisał(a)

Mogę ja odpowiedzieć?
Strąków fasoli lub grochu
Cudna Ci ona
Pozdrawiam
Dobra jesteś szybko zgadłaś.