Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rdest"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:17, 27 wrz 2015

Do góry
Bogusiu bylinowej nie mam zamiaru ruszać w całości muszę troszkę fragment zmienić, ale to już planowałem od lipca gdy okazało się, że mam dwie pomyłki w odmianach i przy okazji wysokości roślin. Dalszy ciąg będę obsadzał jutro i we wtorek. Świecznic żałuję bo kupiłem za połowę wyrośnięte rośliny i mogłem zabrać więcej
Cieszę, się że rdest rośnie u mnie już go nie ma.
W sumie róże mają się u mnie dobrze tylko william łapie choroby, może w przysżłym roku będzie mocniejszy.

Mateusz na pewno obsługi kosiarki będzie musiał się nauczyć nawet jak nie będzie z niego ogrodnik, prędzej rolnik bo traktory i kombajny uwielbia.
Podjazd będzie już robiła firma, ale według mojego projektu, jeszcze będzie ogrodzenie częściowo zmieniane, cieszy mnie to, ale ogród będzie trzeba skutecznie zabezpieczyć i chyba postawie prowizoryczne płotki przy rabatach

Violu to ze zdjęcia jutro idzie pod łopatę wszystko z tego miejsca zabieram na powiększanie bylinowej, a w to miejsce przyjdzie nowe

Miskant za hotkami kupowany jako Gracillimus, ale nim nie jest, później określony jako Graziella, ale według mnie to też nie tam odmiana, więc na chwilę obecną jest NN
No i bardzo dziękuje za miłe słowa, kopiować można do woli

Olu chciałbym wiele więcej takich 'spokojniejszych' miejsc, ale za późno do tego dorosłem, ale przynajmniej mój gust mocno się kierunkuje, a w obecnym ogrodzie mogę eksperymentować

Bożenko bardzo mi miło, dziękuje

Kasiu William kwiat łądnie trzyma, ale zapewn po deszczu by poległ, ale przy takim ciężkim kwiatku to raczej nie dziwi, ważne że sam z siebie nie robi już ukłonu
Między świecznicą posadzona jest rzadka odmiana miniaturowej pysznogłówki, ma bardzo ładny kolor
Kasiu wiesz jak mi głupio, że naobiecywałem odwiedzin niestety życie inne scenariusze pisze, ale to nie miejsce na nie.

Paweł niektóre miejsca trudno jest pokazać by nie było widać niechcianych miejsc lub domów sąsiadów
Z grabami śmieszne jest to, że jeden jest całkiem zdrowy, drugi choruje w połowie, a trzeci cały brązowy wyzbieram liście, spalę i wiosną promanal zastosuje nie będę już szkodził opryskami.
Ogródek Iwony 20:38, 25 wrz 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
zaraz, zaraz, chwileczkę, nie napisałam o klonie jesionolistnym, że to chwast w ogrodzie. Napisałam tylko chwast, a to oznacza w ekosystemie, ze jest gatunkiem obcym, inwazyjnym, wypierającym nasze rodzime gatunki podobnie jak egzotyczny, a popularny sumak czy... orzech włoski.
Może jeszcze tego tak nie zauważamy, ale ekstremalnym przykładem jest rdest ostrokończysty (Reynoutria japonica), który to niewinnie wyrasta, a po 3-4 latach zagłusza i doprowadza do śmierci sąsiednie rośliny.

Toszko, napisz proszę coś więcej.
Moje klona mam od lata, to nie mam pojęcia o jego szkodliwości w stosunku do innych roślinek. Ekspansywność Sumaka poznałam natomiast na własnej skórze, a raczej we własnym ogrodzie. Poza pięknym wybarwieniem faktycznie powodował, że młode odrosty ziemne zagłuszały wszystko wkoło.
Czy chcesz napisać, ze klon Odessanum powoduje podobne zagrożenie?
Czy w inny sposób wpływa na ekosystem wokół siebie?
Kosolkowa Pasja 20:37, 25 wrz 2015

Do góry
Ponieważ widzę, że wzbudziłam zgorszenie i poruszenie chcę wyjaśnić problem klona jesionolistnego

(kopiuję posta od Iwonki)

zaraz, zaraz, chwileczkę, nie napisałam o klonie jesionolistnym, że to chwast w ogrodzie. Napisałam tylko chwast, a to oznacza w ekosystemie, ze jest gatunkiem obcym, inwazyjnym, wypierającym nasze rodzime gatunki podobnie jak egzotyczny, a popularny sumak czy... orzech włoski.
Może jeszcze tego tak nie zauważamy, ale ekstremalnym przykładem jest rdest ostrokończysty (Reynoutria japonica), który to niewinnie wyrasta, a po 3-4 latach zagłusza i doprowadza do śmierci sąsiednie rośliny.
Ogródek Iwony 20:32, 25 wrz 2015

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:19, 22 wrz 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Kidys mi rdest polecano, jak zaczynałam, a ja ci go odradzam, chyba źe masz koncepcję.

A masz z nim doświadczenie bo moja koncepcja to utrzymać go w takich ramach jak jest teraz, taki mi odpowiada
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:16, 22 wrz 2015

Do góry
Kidys mi rdest polecano, jak zaczynałam, a ja ci go odradzam, chyba źe masz koncepcję.
Drewniany domek w cieniu olchowych drzew. 17:31, 08 wrz 2015

Do góry
Tył domu to jednocześnie najbardziej słoneczne miejsce, nie ma tu drzew i w przyszłości będą tu krzewy z owocami jadalnymi.Pierwsze dwa krzaki borówki zostały już w ten weekend posadzone

Tutaj dokładnie widać odkąd zaczynają się olchy, przez większą część dnia słońce jest za nimi:

Właściwie odtąd zaczyna się ta ciemniejsza część działki, miejsce na ognisko, kiedyś, kiedyś będzie prawdziwy grill, wędzarka....

"obama" czyli nasz zielony barak jest całkowicie zacioniony. Chciałabym w przyszłości zajać się i nim , i tymi drzewami, tzn. na początek jeśli się da poobcinać dolne gałęzie, żeby wpuścić nieco światła oraz odzyskać miejsce, które nam zabierają. Na chwilę obecna nie wiem czy mogę i na jaką ewentualnie wysokość to zrobić. Na "obamę" kupiłam już pnączę RDEST AUBERTA, ale nie wiem czy jedna sadzonka wystarczy :/ Jeżeli ktoś ma jakieś doswiadczenia z pnączami to chętnie posłucham.

Na dziś wystarczy . Resztę zostawiam na następny raz. Postaram się za jakiś czas zrobić plan i wrzucić go tutaj.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:22, 31 sie 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Lubię cięcie więc może ją okiełznam, teraz podcinam już rdest auberta i zastanawiam się czy na wiosnę ciąć go drastycznie bo przyrosty olbrzymie roczne czy tylko ciągle go korygować i niech idzie na żywioł
Bardziej sie martwię czy okiełznam bylinówki bo u mnie nic nie rośnie jak posadziłam tylko rośliny się wzajemnie przerastają, jak się sieją tak rosną przez to bardziej naturalnie jest tylko czy któryś gatunek nie zdominuje calości? Ale dzięki temu nie ma plewienia bo nie ma miejsca dla chwastów

Zważywszy na rustykalny charakter ogrodu, pozwoliłabym na to przenikanie, a jak kiedyś juz wszystko wielkie i dojrzałe będzie, będziesz korygować, jeśli trzeba, mocno..odrosną na pewno
Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:49, 31 sie 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Jest jakaś odmiana pnącej, co rośnie w poziomie, okrywowo, ale nie pamiętam nazwy, ponadto cięcie też ją skoryguje, więc i do trzmieliny i do niej nożyce, jak znalazł; rośnie potem intensywnie, więc pewnie zagłuszy wszystko, to mocna roślina.

Lubię cięcie więc może ją okiełznam, teraz podcinam już rdest auberta i zastanawiam się czy na wiosnę ciąć go drastycznie bo przyrosty olbrzymie roczne czy tylko ciągle go korygować i niech idzie na żywioł
Bardziej sie martwię czy okiełznam bylinówki bo u mnie nic nie rośnie jak posadziłam tylko rośliny się wzajemnie przerastają, jak się sieją tak rosną przez to bardziej naturalnie jest tylko czy któryś gatunek nie zdominuje calości? Ale dzięki temu nie ma plewienia bo nie ma miejsca dla chwastów
Ogrodowy spektakl trwa ... 09:02, 30 sie 2015

Do góry
No cóż... musiałam zająć się ząbkującym Muminkiem... wiec aparat poszedł w ręce eMusia.. ..

Moje wrażenie z Twojego ogrodu?
Swojskie... ogród taki swojski w którym się czuję jak u siebie. Jednak tylu ozdóbek nie mam... subtelnych ozdóbek.. które nie gryzą w oczy, a zaskakują po odkryciu.
Rabaty bylinowe, pomieszane z iglakami.. recepta na piękny ogród przez cały rok. Dobrze dyrygujesz tę swoją orkiestrą.. bardzo dobrze.
Kącik.. pracownia.. superaśna

Mira to prawdziwy ogrodnik.. góra "złota" jest

Jak jest złoto, to są i wypasione rabaty.. mimo suszy i dość już ubogiej pory roku w kolory (już nie lato, a jeszcze nie jesień)... podoba mi się Było tam sporo rarytasów, ale nazw nie zapamiętałam, a fotek nie robiłam.. pamiętam tylko aminka, piękny rdest himalajski i ciekawa rudbekia.. budleja o niespotykanym kolorze też tam była.

Ogrodowy spektakl trwa ... 16:40, 29 sie 2015

Do góry
martaibartek napisał(a)

Piękne rabaty.Lubię u ciebie bywać

Czy wiesz co to jest to kwitnąco na różowo? Mam tego pełno na łące i bardzo mi się podoba. Idealne do bukietów.

Bardzo mi miło. Pewnie Ci chodzi o rdest a u mnie to persicaria.

pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 16:39, 29 sie 2015

Do góry
Agcia napisał(a)

to jest poidełko? wygląda na prostą konstrukcję-sama robiłaś ??

Piękne u Ciebie te letnie rabaty, bardzo mi się dzielżany podobają te żółte, ale też rdest jest czadowy-bardzo się rozłazi??

Jak pisałam nie robiłam kupiłam i takie przeznaczenie wybrałam i w tym roku chyba się sprawdza.
Rdest pewnie się rozłazi i tego bym chciała. W ub roku miałam już cudowną kupę, ale zachciało mi się przesadzić i rozmnożyć i połowa wysadzona do doniczek mi zmarniała a mój też jakiś dziadowski. Dowiedziałam się że nie lubi przesadzania ani mnożenia. Mam nadzieję że się nie obraził i się odbuduje.

pozdrawiam
Mazurkowo 22:49, 28 sie 2015

Do góry
Witaj Elu . Pooglądałam, poczytałam i pouśmiechałam się sporo. Dużo tu energii, ciepła i dystansu do świata, a to pozytywne nastawienie się udziela . Doły ogrodnicze, no cóż, mi się przydarzają. Tak samo niepowodzenia (w tym roku pietruszkę siałam 3 razy i dalej szału nie ma, dynia nie rośnie i nie ma żadnego owocu, więc już nie będzie miała, na kabaczku mączniak, na daliach też, rdest główkowy nie wykiełkował, część żurawek zjadły opuchlaki, ukorzenione szczepki pięciornika zaschły prawie zupełnie). No ale przecież są i rzeczy pozytywne i na tych staram się skupiać . I jeszcze na tych miejscach w ogrodzie, które wyglądają ładnie
Pisałaś coś o chęci zrobienia różanki na środku działki . Może to nieprzepisowo, bo najpierw ramy, ale jak sprawi Ci radość, to ją zrób. Za chwilę będą dostępne róże z gołym korzeniem, a więc tańsze niż w doniczkach .
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 14:39, 28 sie 2015

Do góry
może rdest ??
Kondziowy ogrod cz II 17:55, 26 sie 2015

Do góry
Poziomka napisał(a)

Też myślę o zakupie kilku sztuk tego pestemona, jako uzupełnienie ognistej rabaty ( mało czerwieni).
Uprawialiście już go ?
Ogród i zdjęcia superowe. Gratuluję
Pozdrawiam Jasia

Mamy go od Tomka. Ma bardzo ciekawe delikatne czerwone kwiaty. Posadziliśmy go na czerwono-bordowej rabacie na środkowym poziomie. Musimy niestety zmienić mu miejsce, bo większą część roku ma ładne rozety przy ziemi. Nie jest hybrydą, więc bardzo dobrze zimuje.Książkowa wysokość 100-120 cm jest zdradliwa, bo kwiaty są tak delikatne, że nie tworzy zwartej plamy koloru, a jest delikatnym akcentem. Wyglada zdecydowanie lepiej w przednich częściach rabat w połączeniu z trawami. Na jego miejsce posadzimy rdest himalajski JS Caliente. Poniżej zdjęcie tego penstemona
Ogrodowy spektakl trwa ... 18:18, 24 sie 2015

Do góry
Agcia napisał(a)

Piękne u Ciebie te letnie rabaty, bardzo mi się dzielżany podobają te żółte, ale też rdest jest czadowy-bardzo się rozłazi??
jeśli to poidełko to wygląda ciekawie kojarzy mi się z czymś innym, przepraszam za skojarzenie ale jakby go odwrócić?
Ogrodowy spektakl trwa ... 11:01, 24 sie 2015

Do góry
mira napisał(a)
klimat lata przy tarasie który bardzo lubię

Chwasty w trawniku 17:20, 20 sie 2015

Do góry
To rdest ptasi
Czy zakładać trawnik od nowa - co rok nowy trawnik 18:58, 19 sie 2015

Do góry
piotr_tarczynski napisał(a)
Po usunięciu budynku gospodarczego i wyrównaniu terenu (raczej piaskowa gleba), darnina była przewrócona do góry nogami przy korytowaniu i utwardzaniu podjazdu.

Następnie teren zagrabiłem i posiałem trawę, coś tam przebijało zielonego, ale sądziłem że trawa sobie z tym poradzi. Popadało delikatnie kilka dni a trawy nie było widać, za to coś zielone coraz śmielej sobie poczynało. Wakacje więc temat odpuściłem na na jakiś miesiąc a tu nagle wybiło coś wysokiego i twardego przy korzeniu (niektóre nawet ze 170cm). Zacząłem z tym walczyć kosą, później chcę to przejechać kosiarką i zagrabić. Zasiana trawa gdzieś tam miejscami sobie wybija, ale na tyle co wysypałem to jakieś 20%.

Pytanie, co z tym dalej robić, czy spryskać to i znowu siać? Nie wiem nawet co to jest, rośnie tylko w miejscu gdzie teren był wyrównywany.

Teren był nieodpowiednio przygotowany, na pewno były nasiona chwastów stąd wzmożony ich pojawianie się.

Coś wysokiego?...hmmm rdest japoński?? nie do zwalczenia? - ale bawię się wzagaduj zgadulę, potrzebne jest zdjęcie, to może być wiele roślin a nawet siewki drzew....

Pokaz zdjęcie tego niby-trawnika i tej rośliny

Możliwa jest czynność siania od nowa, wszystko zależy co tam masz
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:41, 18 sie 2015

Do góry
Asisko_2005 napisał(a)
Kurka, mnie całe życie nazwa Rdest, kojarzyła się z chwastem.

a nawet jesli to jaki ładny
https://www.google.pl/search?q=rdest+pokrewny+darjeeling+red&client=opera&hs=G5U&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMI-uvn6L6zxwIVpfNyCh1QTA6m&biw=1366&bih=659
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies