Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród bez reguł 13:38, 26 sie 2020

Do góry
sylwik69 napisał(a)
Piękna ta hybrydowa szałwia życzę miłej imprezki
Szałwia jest bardzo fajna, ciekawa jestem eksperymentu z zimowaniem. Myślę, że na balkonie powinna przetrwać bez problemu. Minioną zimę przeżyła większość roślin, w tym pelargonie angielskie U nas ciepło jest
Na imprezce robię za szefa kuchni, więc luzik
Pada U Ciebie też?
Nowoczesny ogród ze skarpami 23:28, 25 sie 2020

Do góry
A tak wyglądała rabata przy tarasie wczesną wiosną, gdy dopiero co zieleniła się szałwia, nie było jeszcze kory, carexy były świeżo przycięte, i pojawiały się czosnki

Ta sama rabata co na zdjęciu wyżej, tyle że parę miesięcy wcześniej
Nowoczesny ogród ze skarpami 23:26, 25 sie 2020

Do góry
Teraz obracam się bardziej na południe w stronę tarasu i głównej drogi.

Jak wspominałam powstała rabata brzozowa
Widać ją w tle, a na pierwszym planie rabatki przy tarasie.
Grab, buksy, szałwia i carexy ID

Zdjęcie z przebijającym od zachodu słoneczkiem:

I wieczorem po zachodzie słońca:

Ogród bez reguł 21:28, 25 sie 2020

Do góry
Piękna ta hybrydowa szałwia życzę miłej imprezki
Pamiętajcie o ogrodach 23:04, 24 sie 2020

Do góry
Grzegorz ładne nabytki

Jeżeli chodzi o przetaczniki i szałwię u mnie tak samo. Przytaczniki kupiłam w zeszłym roku ładne niebieskie i różowe w tym roku ledwo kwitły az wstyd pokazać. Tak sobie myślę,czy może nie mają za dużo słońca trzeba je przesadzic. Jeszcze też liście jakby mszycy dostały opryskam znikły ale liście pomarszczone ścięłam i coś tam nowego wypuszcza.

Szałwia u mnie każdego roku tylko raz kwitnie. Ścięłam jakiś czas temu i ciut wychodzi ale szału nie ma nawet z pierwszym kwitnieniem też trzeba przesadzić.
W każdy razie dużo roślin jest przereklamowana, nie każdego wszystko dobrze rośnie. Jeżeli nawóz mineralny czy obornik nie pomaga to pewnie ręką nie ta i nie będą rośliny rosły.

Jeszcze chciałam zapytać o te trawki na które zwróciła uwagę Dorotka czy one wysokie czy takie średnie. Teraz to tylko siuksy kwitną, ale u ciebie ciepłej to wcześniej.

Pozdrawiam
Ogród bez reguł 21:05, 24 sie 2020

Do góry
Mary napisał(a)

Czy to jest ta sama roślina?
Szałwia?
Oj, widzę, że zrobiły na Tobie duuuże wrażenie
Zgadza się, to szałwia (Salvia x hybrida). Fioletowa to Amistad, różowa Love and Wishes. Raczej nie zimuje, choć mam zamiar przeprowadzić eksperyment i w tym roku ich nie wykopywać. A na balkonie mam w donicy, schowam w osłoniętym miejscu, może przeżyje. W ub. roku robiłam sadzonki, ale coś kiepsko to wyszło, nie będę powtarzać.
Przerwa na kawę... 20:32, 24 sie 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Mnie się kompletnie rozjechała pojałowcowa. Właśnie jest tak jak mówisz - rośliny rosną inaczej niż planowałam. Wiosną muszę tę rabatę przebudować. Teraz już nie będę jej ruszać.
no ja na wiosnę tylko jedną rabatę z nowych, tę po skrzyniach, zrobiłam taką zaplanowaną w 100% i ta jest OK. Reszta rabat poszerzonych to był taki trochę spontan i sadziłam to co miałam pod ręką. Jak zwykle po sezonie widzę dziury czy braki kwiatów czy niezgranie kolorów. Tu gdzieś coś urosło za bardzo tu za mało, tu coś zgrzyta bo np. niska granatowa szałwia jest piękna ale absolutnie nie powtarza kwitnienia i są teraz łyse placki a jeżówka zamiast 30 cm ma prawie 60 i leży. No życie
Ogród w remoncie 18:27, 24 sie 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Tak, tutaj. Niektóre rabaty po kilka razy były wałkowane bo w miarę jak wsiąkałam w forum i jego ogrody to i koncepcja mi się zmieniała. Jeśli chodzi o różankę to Asia była przyczynkiem do kolorystyki na niej. Nooo oczywiście kształt rabaty to jej zasługa, jakby inaczej. W zasadzie ja róż w ogrodzie nie miałam w planach, podobały mi się jedynie herbaciane, pomarańczowe a kolorystykę ogrodu mam zgoła inną i jak to pogodzić? . Teraz myślę, że wcale ta różanka nie bije po oczach na tle innych rabat. Jest tam dużo kocimiętki, szałwia. To nawiązuje do reszty nasadzeń i wtapia się w krajobraz.

Dzięki Asik

..wiesz , pamiętam początki Twojego ogrodu potem na jakiś czas zniknęłam z O. a jak wróciłam to niektóre ogrody pozmieniały się ekstremalnie Twój także i to oczywiście na plus ..i zadziwia mnie cały czas fakt , jak w tak krótkim czasie można stworzyć tak piękny ogród ? jak widać ..można

Ogród w remoncie 13:51, 24 sie 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Asiulku a te plany to tu na O. powstały ? bo już nie pamiętam jak to było ..Asia makadamia tu paluszki maczała ?

Tak, tutaj. Niektóre rabaty po kilka razy były wałkowane bo w miarę jak wsiąkałam w forum i jego ogrody to i koncepcja mi się zmieniała. Jeśli chodzi o różankę to Asia była przyczynkiem do kolorystyki na niej. Nooo oczywiście kształt rabaty to jej zasługa, jakby inaczej. W zasadzie ja róż w ogrodzie nie miałam w planach, podobały mi się jedynie herbaciane, pomarańczowe a kolorystykę ogrodu mam zgoła inną i jak to pogodzić? . Teraz myślę, że wcale ta różanka nie bije po oczach na tle innych rabat. Jest tam dużo kocimiętki, szałwia. To nawiązuje do reszty nasadzeń i wtapia się w krajobraz.
Na zielonej... trawce :) 11:53, 24 sie 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)

Szkoda. Jestem ciekawa co na niej masz, no ale rozumiem.

Aniu nie jest to jakaś wymyślna rabata, robotę robi szałwia i tulipany doll's minuet, ale wiadomo tylko przez moment... poza tym stoi tam duży klon czerwony, 5 vanillek, szałwia w nogach z evergoldami, za nimi świerki i gracki. Na evergoldy mam nerwa, bo co roku się mega długo zbierają, zapada decyzja o eksmisji, to zaczynają wyglądać i taka ot zabawa w kotka i myszkę już 3 lata
ps. 2 lata temu na klonie od mrozu zrobiło się spore pęknięcie... plan był na postawienie w jego miejscu ścianki wodnej i mała reorganizacja rabaty, ale łądnie się rana zabliźniła więc pozostaje po staremu
Ogród bez reguł 23:07, 23 sie 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)

Szałwia?
Ogród bez reguł 22:40, 23 sie 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)

Szałwia?
Podwórkowa rehabilitacja 22:11, 23 sie 2020

Do góry
Szałwia omszona 'Schneehugel' cały czas zachwyca.

I samosiejka orlai.
Pamiętajcie o ogrodach 21:28, 23 sie 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Pzretaczniki nie ruszyły szałwie wypuściły pare pędów i to wszystko a i jeszcze czyściec to samo po ścięciu nic
Nie wiem czemu?

Zaskoczona jestem bo ja przetaczniki ścinam do zera i zawsze ruszają ale często już nie zdążą zakwitnąć. Szałwia zdąży bez problemu.
Osiedlowy ogródek 13:59, 23 sie 2020

Do góry
Viola, nie wiem jak rozpoznasz po doniczce bo to zwykła 3l.
Ta szałwia na zdjęciu po lewej.
Po prawej wysiana z nasion fioletowa błyszcząca. Bardzo podobne liście tylko jaśniejsze, dopiero będzie kwitła. Zebrałam nasiona na Maderze, tam była dość wysoka ale myślałam że przez ich łagodny całoroczny klimat.

Ogród kwiatowy 09:33, 23 sie 2020

Do góry
Śliczne ozdoby, zwłaszcza dmuchawce mi się podobają.
Szkoda, że szałwia Amistad nie zimuje w gruncie.
Ogród kwiatowy 08:52, 23 sie 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)
Doniczka jest bez opisu, czarna, kupiłam ostatnią jako byliny mix.
Stała przed wejściem do marketu. Te dwie o ktorych piszesz były z tyłu na ogrodzie zewnętrznym. Zobaczymy czy jeszcze zakwitnie. I czy uda się ją przezimować.
Hmmm, a jesienią dałoby się ukopać? Bo będę robiła przesadzanki a wiosną w tulipany nie wejdę. I wiosną nie wiem z reguły gdzie co mam przesadzone

Pokaż doniczkę, to po doniczce poznam jaka to seria. Agastache jak najbardziej mogę dać Ci teraz, myślałam tylko, że chcesz, żeby one jeszcze jakoś wyglądały. U mnie po tej suszy rośliny są w fatalnym stanie, może po tym deszczu i w chłodzie dojdą do siebie. Szałwia Amistad, Black and Blomm i Wendy's Wish w naszym klimacie trzeba traktować jako jednoroczne. Mogą wytrzymać do -5C. Możesz ją przesadzić do innej donicy i na zimę zabrać ją na balkon lub jeszcze wsadzić do gruntu. Powinna jeszcze zakwitnąć. Ja swoje będę zimować w garażu.
Ja i mój ogródek, a może ogród 09:25, 18 sie 2020

Do góry
andzia458 napisał(a)
Szałwia przekwita ale pewnie zaraz pokażesz inne wspaniałości.
coś tam sie postaram
Mój ogrodowy pamiętnik 20:08, 15 sie 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Masz prześliczne wszystkie jeżówki.
Fajnie Ci startuje drugi raz szałwia. U mnie zawsze z tym problem. Nie powtarza ani szałwia, ani ostróżki. Te ostatnie po ścięciu powysychały i nie wiem nawet czy żyją.

Moje ostróżki ruszyły drugi raz ale jeszcze małe są i nie wiem czy zdążą zakwitnąć. Przetaczniki raczej nie zdążą a lawenda powinna ale mogę się mylić .
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 07:50, 15 sie 2020

Do góry
Agania napisał(a)
O rany dzielżany

biała blada

szałwia Amistat miała być potworem

Piękne dzielzany i jezowki też
I trawy i hortensje ..wszystko piękne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies