Arabella to jest bylinowy powojnik którego się ścina i rusza po cięciu
Royal burgundy ładne są
graby nie lubią chyba zalewania choć lekko mokro im nie przeszkadza
brzozy
może klony
śliczny jest klon okrąglolistny (acer circinatum)
zielony i może mieć formę wielopienną
Madziu, oczywiście doradzę na tyle na ile potrafię.
- ja mam powojniki z jednej grupy- Viticella powojniki włoskie. O tyle jest mi wygodnie, że ścinam je wszystkie jednakowo czyli ok 40-50cm nad ziemią. Moim zdaniem nie za wygodnie jest sadzić z różnych grup bo trzeba pamiętać wiosną, który na jaką wysokość ściąć. A powojniki z różnych grup tnie się wiosną różnie.
- powojniki włoskie bardzo polecam bo moim zdaniem są łatwiejsze w uprawie niż wielkokwiatowe
- z fioletowych wybrałaś Etoile Violette i Night Veil. Są bardzo ładne, polecam. Jeszcze z tego koloru Polish Spirit jest niezawodny, też bardzo polecam.
- z różowych znam Comtesse de Bouchaud, też polecam. Bardzo dobrze rośnie.
- z ciemnoróżowych widzę Słowiankę, bardzo polecam
- Emilia Plater, nie znam i nie wiem jak się sprawuje
- Justę miałam, odradzam. Rośnie bardzo nisko, ok 1 m, kwiaty średnie.
- z białych polecam White Prince Charles, bardzo bujny, zdrowy, polecam bardzo.
- z czerwonych Carmencitę lub Julia de Cornevon, jeszcze chyba bujniejszy od Carmencity. Jeszcze mam Poloneza, też ładnie rośnie.
Mam jeszcze Mazurka, bardzo bujny, różowy, nie łapie uwiądu. Jednak jakiegoś wirusa złapał i kwiaty z zielonym paskiem rosną. Ale poza tym OK. Miałam Oberka, nie polecam, nie za bardzo ładny.
Madziu, jeśli znalazłabyś u mnie strony z czerwca- lipca- sierpnia to pewnie te wspomniane przeze mnie odmiany powojników zobaczyłabyś dokładnie. Robiłam im zdjęcia.
Ja kupowałam powojniki w szkółce e-clematis, polecam.
Pytaj Madziu śmiało, jeśli będziesz coś chciała. Postaram się doradzić w miarę mojej wiedzy oczywiście.
Pozdrawiam serdecznie.
Basiu,dziękuję Ci że zajrzałas
Właśnie na grupę Viticella się zdecydowałam, a one trudno dostępne...
Juste i Oberka
A jak kolorystycznie dobrsc- Bo myślę że fiolet i biały wybiorę- jasny fiolet z białym? Czy ciemny fiolet z białym?
Zdjęcia niedawno oglądałam o których piszesz, ale zobaczę jeszcze raz.
Byłam na zakupach, nie jestem jakoś zachwycona tym co kupiliśmy,no ale w przeciwnym razie to nigdy nie kupię ...
Kupiliśmy 2 klony jawor dorastają do 5-6 m więc pasuje,liście są jasne, wolałabym zielone,ale przyzwyczaję się
Jack Frost parę sztuk
Floks szydlasty
Żylistek Yuki Snowflake'
3 powojniki
Agatorek, niestety to nie jest żadne z grupy Viticella,ale też można nisko ciąć na 40-50 cm i tak zamierzam robić. Nazywa się Mrs Cholmondeley.
Jutro ma mniej wiqc to będę sadzila wszystko
Klon ma mieć zielono żółte liście, narazi są młode i są pomarańczowe.
Mam nadzieję, że będę zadowolona
Narazie myślimy żeby dać przy podjeździe obie sztuki,ale sprawdzę jeszcze jak będą pasować przed tujami prawie na wprost tarasu