Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

Kawa 13:33, 11 maj 2021

sarenka napisał(a)
Kamila, no właśnie jest tyle drzew ładnych, tylko albo rosną wielkie albo nie na moją kieszeń dlatego zastanawiam się czy sadzić w formie krzewów czy jednak Royal Burgundy

Z powojników to bym chciała takie co się nisko tnie.
Brunnery podjadę kupić dziś lub jutro. Miałam zamawiać Sea heart,ale wezmę stacjonarnie Jack Frost

Arabella to jest bylinowy powojnik którego się ścina i rusza po cięciu

Royal burgundy ładne są

graby nie lubią chyba zalewania choć lekko mokro im nie przeszkadza
brzozy
może klony
śliczny jest klon okrąglolistny (acer circinatum)
zielony i może mieć formę wielopienną

Kawa 13:34, 11 maj 2021

Amanogawy i u mnie zaczęły
ślicznie kwitnie
LIDKA 16:52, 11 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Powojników nie znam, ale Basia się zna https://www.ogrodowisko.pl/watek/8119-ogrod-basi.

Z zielonych mam wiąza camperdowni, jakiegoś zielonego klona, chyba aureum, marikeny na pniu, dęby (zwyczajne), brzozy (zwyczajne), wierzby Smocze, mandżurskie, magnolie. I iglaste.

Trochę tego jest, ale mało jeszcze i tak.

jeszcze Ela z Ptasiego gaju zna sie na powojnikach
i Irenka z Miłkowa.

basia3012 23:18, 11 maj 2021

sarenka napisał(a)
Potrzebuje porady, jakie clematisy posadzić,żeby było spójnie, żeby chaos się nie zrobił na tej rabacie...
To rabata przy podjeździe, kiedyś będzie żywopłot z cisa, cis jest posadozny tak ,że w miejscu gdzie są amanogawy to za nimi jest luka bez cisów i w te miejsce pomyślałam żeby posadzić powojniki...
Kolory na tej rabacie no to wiosna amanogawy,a później białe jeżówki, szałwia,liatra,perovskia ( przynajmniej docelowo ma tak być).
Jakie posadzić
1. Etoile Violette
2. Night Veil
3.Comtesse de Bouchaud
4. Emilia Plater
5. Słowianka
6. Justa

Madziu, oczywiście doradzę na tyle na ile potrafię.
- ja mam powojniki z jednej grupy- Viticella powojniki włoskie. O tyle jest mi wygodnie, że ścinam je wszystkie jednakowo czyli ok 40-50cm nad ziemią. Moim zdaniem nie za wygodnie jest sadzić z różnych grup bo trzeba pamiętać wiosną, który na jaką wysokość ściąć. A powojniki z różnych grup tnie się wiosną różnie.
- powojniki włoskie bardzo polecam bo moim zdaniem są łatwiejsze w uprawie niż wielkokwiatowe
- z fioletowych wybrałaś Etoile Violette i Night Veil. Są bardzo ładne, polecam. Jeszcze z tego koloru Polish Spirit jest niezawodny, też bardzo polecam.
- z różowych znam Comtesse de Bouchaud, też polecam. Bardzo dobrze rośnie.
- z ciemnoróżowych widzę Słowiankę, bardzo polecam
- Emilia Plater, nie znam i nie wiem jak się sprawuje
- Justę miałam, odradzam. Rośnie bardzo nisko, ok 1 m, kwiaty średnie.
- z białych polecam White Prince Charles, bardzo bujny, zdrowy, polecam bardzo.
- z czerwonych Carmencitę lub Julia de Cornevon, jeszcze chyba bujniejszy od Carmencity. Jeszcze mam Poloneza, też ładnie rośnie.
Mam jeszcze Mazurka, bardzo bujny, różowy, nie łapie uwiądu. Jednak jakiegoś wirusa złapał i kwiaty z zielonym paskiem rosną. Ale poza tym OK. Miałam Oberka, nie polecam, nie za bardzo ładny.
Madziu, jeśli znalazłabyś u mnie strony z czerwca- lipca- sierpnia to pewnie te wspomniane przeze mnie odmiany powojników zobaczyłabyś dokładnie. Robiłam im zdjęcia.
Ja kupowałam powojniki w szkółce e-clematis, polecam.
Pytaj Madziu śmiało, jeśli będziesz coś chciała. Postaram się doradzić w miarę mojej wiedzy oczywiście.
Pozdrawiam serdecznie.
sarenka 06:53, 12 maj 2021

Basiu,dziękuję Ci że zajrzałas
Właśnie na grupę Viticella się zdecydowałam, a one trudno dostępne...
Juste i Oberka
A jak kolorystycznie dobrsc- Bo myślę że fiolet i biały wybiorę- jasny fiolet z białym? Czy ciemny fiolet z białym?

Zdjęcia niedawno oglądałam o których piszesz, ale zobaczę jeszcze raz.
sarenka 18:15, 12 maj 2021

Byłam na zakupach, nie jestem jakoś zachwycona tym co kupiliśmy,no ale w przeciwnym razie to nigdy nie kupię ...
Kupiliśmy 2 klony jawor dorastają do 5-6 m więc pasuje,liście są jasne, wolałabym zielone,ale przyzwyczaję się
Jack Frost parę sztuk
Floks szydlasty
Żylistek Yuki Snowflake'
3 powojniki
Agatorek 18:58, 12 maj 2021

No i fajne zakupy

A jakie wybrałaś powojniki?
Roocika 19:03, 12 maj 2021

Magda, ciekawy ten żylistek
Też jestem ciekawa jakie powojniki wybrałaś
sarenka 19:06, 12 maj 2021

Agatorek, niestety to nie jest żadne z grupy Viticella,ale też można nisko ciąć na 40-50 cm i tak zamierzam robić. Nazywa się Mrs Cholmondeley.
Jutro ma mniej wiqc to będę sadzila wszystko
sarenka 19:07, 12 maj 2021

Klon ma mieć zielono żółte liście, narazi są młode i są pomarańczowe.
Mam nadzieję, że będę zadowolona
Narazie myślimy żeby dać przy podjeździe obie sztuki,ale sprawdzę jeszcze jak będą pasować przed tujami prawie na wprost tarasu