Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szklarnia"

Rytlogród na 18 stóp -hop siup! 13:01, 26 lis 2016

Do góry
Szklarnia, a właściwie "poliweglanówka", jest zbudowana na fundamencie, potem ceglana podmurówka i w końcu drewniana konstrukcja obita płytami.
Z jednej strony wymurowana donica, z drugiej będzie stół na zwykłe doniczki.

Wszystko wg pomysłu odpowiednio zmotywowanego Męża:
Pszczelarnia 11:45, 15 lis 2016

Do góry
Ożesz jaki cudny nocnik czy inna wanienka! Marzenie

Pszczelarnia napisał(a)
Obiecałam pokazać wizytę w fantastycznej szkółce "U Mularzy" położonej w Opolu. Migawki z wizyty lipcowej. Dom właścicieli, szkółka i jej zawartość, pola szkółkarskie, szklarnia, zaciszne patio, podwórze - wszystko niezwykle staranne i po prostu piękne. Przesympatyczni właściciele.

Pszczelarnia 18:19, 14 lis 2016

Do góry
Obiecałam pokazać wizytę w fantastycznej szkółce "U Mularzy" położonej w Opolu. Migawki z wizyty lipcowej. Dom właścicieli, szkółka i jej zawartość, pola szkółkarskie, szklarnia, zaciszne patio, podwórze - wszystko niezwykle staranne i po prostu piękne. Przesympatyczni właściciele.

Pszczelarnia 02:27, 29 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ale śliczna szklarnia Zapinowałam sobie - może kiedy namówię połówka aby naszą na takie cacko wymienić.
Podwórkowa rehabilitacja 16:56, 27 paź 2016

Do góry
Plan wykonany
Róże posadzone:
- 5 sztuk Diamond eyes
- 1 sztuka Jacqueline du Pre
Przyszły bardzo ładne sadzonki.
Wsadziłam w końcu rarytasy od Wiktorii:
Tulipan Acuminata czerwono-żółty - 5 sztuk
Czosnek Nectaroscordum tripedale różowy - 5 sztuk
Szklarnia posprzątana, skrzynie też. Obornik położony, nie przekopany. Brak już mi sił. Jutro dokończę.
Pięć worków żywej materii mam do wystawienia, żeby jutro zabrali.
Bielunie i agawy jeszcze na dworze.

Pszczelarnia 09:55, 25 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Na wiosnę były sałaty, potem (mam więcej tych kloszy) długo miałam selery i na początku cukinie (ochrona przed wiosennymi przymrozkami). Teraz już nic.
Ale mam nadzieję, że przyszłej wiosny będę miała już inspekt duży pod szkłem.

Oj jakie plany... szklarnia czy inspekt ?? Mój dziadek trzymał pomidory w inspekcie, tam dojrzewały w słonku na matach słomianych... jaki one miały zapach, smak.... kiedyś też do tego dojdę...
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:16, 06 paź 2016

Do góry
ryska napisał(a)
Pomidory w szklarni mam takie jak u Ciebie, na bieżąco dojrzewają. Na dodatek mam jeszcze ogórka i tez ciągle owocuje. Fajna rzecz ta szklarnia.
Pierożki z mięsem też lubię i raczej na jednym by się nie skończyło.
Miłego

ze swojej szklarni też jestem mega zadowolona....ogórki posadzilam wszystkie na raz wiosną i jak owocowały to bylo za dużo ,a teraz nie mam wcale...teraz to posadzę na dwie tury

najbardziej to lubię pierogi z kapustą i grzybami ...tylko w tym roku grzyby nie obrodzily

u mnie nadal pada ...Pozdrawiam deszczowo
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:33, 06 paź 2016

Do góry
Pomidory w szklarni mam takie jak u Ciebie, na bieżąco dojrzewają. Na dodatek mam jeszcze ogórka i tez ciągle owocuje. Fajna rzecz ta szklarnia.
Pierożki z mięsem też lubię i raczej na jednym by się nie skończyło.
Miłego
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 17:36, 03 paź 2016

Do góry
Wczoraj po powrocie miałam do nadrobienia kilka wątków, które mam zaznaczone.. u Sylwii to tyle stron..no ale jak ciekawie to się z chęcią czyta.
Wcale miejsca nie jest aż tak mało.. moja szklarnia ma chyba niecałe 2x3m. A oczka też wcale nie muszą być wielkie.. Myślę, że ta rabata po huśtawce będzie super! doda na tej osi widokowej coś nowego, wyciągnie i poszerzy ogród. Ta Wasza szopka, domek dla dzieci i szopka sąsiada zlewa się w jedną całość i to jakby na jednej linii a rabata odetnie trochę te elementy od siebie. A jak obsadzisz po swojemu to na pewno wyjdzie cudnie
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 09:57, 18 wrz 2016

Do góry
boguslaw_grzybowski napisał(a)

Haniu,jak zima nie bedzie warunkow do budowy to moze wpadniemy i pomozemy ze szklarnia

Dziękuję za szczere chęci, Bogusiu. Ale póki co mam inne pilniejsze wydatki, niż rozgrzebanie szklarni. A kaska u mnie jedna, i znikąd dodatkowego zasilenia.
Ale będe pamiętać, że chcesz pomóc, jakby co. Na razie trzymaj sie swojej budowy.
Moja szklarnia może przetrzyma jeszcze kilka wiosen, a potem, choćby potop. Nie mój problem.

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 09:17, 18 wrz 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Albo minus, albo plus, Violu. Wolałabym miec bardziej zacieniona te szklarnię, Ale juz jej nie zacieniam, bo może rozebrać niedługo przyjdzie, Szyby potrzaskane, sama wymiany nie zrobie, a spec do naprawy mnie będzie drożej kosztował niż to warte. Praca latem w takiej duchocie tez do przyjemnych nie należy, i zdrowie mus oszczędzać. Jeszcze wiosną i jesienią jest dobrze, ale już latem, razem ze słońcem trzeba pracować o wschodzie, później nie ma możliwości, jak w piekarniku.

Zobaczymy jak się uda przetrzymać okres bezogrodowy. I czy bedą siły.

Haniu,jak zima nie bedzie warunkow do budowy to moze wpadniemy i pomozemy ze szklarnia
Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:11, 16 wrz 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Aniu przejrzałam tylko foty, u Ciebie zawsze pięknie, super zadbane rabaty, nie nudzę się, nic więcej nie napiszę, mam lenia , potrzebny mi on.

O leniu mogę zapomnieć..2 miesiące mam ja kw banku ,że nie dowiem się kto to jest ten len .. dziś zmeczenie materiału.. wrzucam foty na kompa a siebie do wyrka.. jutro wreszcie można na spokojnie popracować.. weekend. kocham weekendy

Rano pasuje tylko trawę skosić, bo zapowiadają deszcze od 14.. i koniec lata

Edit.. a ogród od miesiąca bez opieki, tylko koszony trawnik.. i żyje.. nawet szklarnia podlewana raz na tydzień jeszcze dycha tu i tam... do warzywnika nawet nie wejdę ..zarosło jak dżungla Tylko dzikie koty widze że tam urzędują.. naliczyłam co najmniej 6 różnych.. a na ogrodzie to już chyba z 20 różnych .

Ogród w remoncie 10:54, 16 wrz 2016

Do góry
Witaj Asiu Przyciągnął mnie do Ciebie tytuł wątku jako że u mnie remont nie tylko w ogrodzie ciągnie się ruchem pełzającym od kilku lat... U Ciebie dorodne rośliny, szklarnia no i ukochane hortensje i brzozy. Podoba mi się ale też rozumiem potrzebę rewolucji. Żywopłot polecałabym Ci jednak cisowy. Co cis to cis nie musisz kupować dużych to nieprawda że aż tak wolno rosną ale trzeba je dobrze posadzić. U Ani Anabu jest przepis Toszki. I popieram wyciepnięcie jałowców pozdrowionka i będę Cię odwiedzać
Studnia w ogrodzie 08:11, 04 wrz 2016

Do góry
longinus_pl napisał(a)
Witam serdecznie. Mam taki oto konkretny problem do rozwiązania i proszę Was, znających się na rzeczy ludzi z większym doświadczeniem niż Ja o poradę w sprawie podłączenia pompy. Nie jest to jakaś skomplikowana sprawa lecz chcę się poradzić w sprawie doboru mocy i innych parametrów oraz miejsca ustawienia popy.
Jest to ogródek działkowy o powierzchni 310m2, na którym będzie w całości zasiana trawa i w przyszłym roku planuję posadzenie kilku drzewek owocowych. Na działce jest też szklarnia o powierzchni 18 m2 i nie chce mi się nosić już wody z ręcznej pompy w granicy działki. Może nawet pokuszę się doprowadzić wodę do środka i podłączyć kran w głównym pomieszczeniu altany. Chciałbym aby pompa nie pompowała wody cały czas lecz po zakręceniu kranu czy węża się wyłączała, coś jak hydrofor, ale czy nie za dużo chcę, będzie to do zrobienia?
Studnia jest stara, (jeden dren w ziemi oraz w całości rury stalowe – 1 cal) na działce nikt nic nie robił przez co najmniej 9 lat, pompę zajumali. Odkręcając zawór na rurach (na kolanku w studni) sprawdziłem ile jest wody i jak jest głęboka. Mam w planie pogłębić, przewiercić ręczną wiertnicą jeszcze raz w tym miejscu (wyjmując pionową rurę) na ok. 10 metrów i zrobić to w otulinie rury pcv o przekroju 160 mm. Czy ma to sens i będzie wystarczać do podlewania trawy i szklarni w lecie?
Druga sprawa to miejsce ustawienia pompy. Można ustawić ją w altanie bo tam kiedyś stała, podłączyć, piękne, szybkie i wygodne rozwiązanie za którym bym obstawiał Ja.
Lecz jest też możliwość ustawienia pompy bezpośrednio w studni, ale:
- musiałbym ją zaizolować, czyli wylać tam „posadzkę” bo woda nieraz sięgała rury poziomej,
- jakoś ją tam zmieścić
- podciągnąć prąd,
- no i zrobić jakieś zamykanie bo juma nie śpi, albo wyciągać i wkładać za każdym razem.
Ale to rozwiązanie podejrzewam jest lepsze dla działania pompy, chyba nie byłoby takich obciążeń aczkolwiek to tylko z 150 cm różnicy poziomów.
Istnieje jeszcze możliwość wpuszczenia do studni pompy głębinowej, zatapialnej.
Podpowiedzcie co byłoby najbardziej korzystne. Jeśli mój rysunek jest zbyt kraślawy i nie możecie go rozczytać to proszę pytać, pomogę.
Proszę o kulturalne wypowiedzi, bo czytając różnorakie fora cały sens przenosi się na relacje między forumowiczami co jest zbędne.
Dzięki od razu za pomoc i pozdrawiam serdecznie.
Michał.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 11:20, 18 sie 2016

Do góry
Zalatana Aniu jesteś, a forum i tak pędzi, dobrana z was para

Widzę, że muminki gościłaś , też mam to za sobą, cały dom był opanowany, bo czwórka ich była W ogrodzie buszowały, dwie w stawie lądowały (dobrze, że płytko)

Kulki zjawiskowe, więc nie ma się co dziwić, że muminka intrygują

Odcinek Mai obejrzałam, ogród Cudny, szklarnia rewelacyjna, też chcę taką

Pozdrawiam :*
Działeczka Asi :) 15:36, 09 sie 2016

Do góry
asiak napisał(a)
W końcu zrobiłam tak jak umiałam
Plan w skali 1cm= 1m

+/- 5 m hehehe... żartuję oczywiście

Legenda:
T - tuje
M - magnolia
J - jabłoń
C - czereśnia
B - bukszpan
C - cis
S- sosna
R - rabata

Co to jest grzybek?
Rabata z pergolą? Co tam jest? (szukam miejsca dla czerwieńców, aby je wypuścić na wolność)

Między szklarnia i pergola jest przestrzeń. Co tam jest?
Podwórkowa rehabilitacja 22:10, 26 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, nadrobiłam zaległości. Córci gratuluję.
Sadzawka i cały zakątek cudny. I ta huśtawka do bujania. Ach...
Pomidorki, inne warzywka, szklarnia, w gruncie, sama radośf.
My dziś pierwsze ogórki zajadamy
Fasolka w niedzielę była i nadal kwitnie
Na kompostowniku

Reniu, co wykładałaś na brzegu na rant wkoło? Masz tam cegły, czy inne utwardzenie?

Dziękuję Iwonko, że zaglądasz. Ja u Ciebie jestem już na bieżąco mimo, że nie piszę.
O który rant chodzi? Jeśli o oczko to dookoła jest łupek szarogłazowy.
Podwórkowa rehabilitacja 21:58, 26 lip 2016

Do góry
Reniu, nadrobiłam zaległości. Córci gratuluję.
Sadzawka i cały zakątek cudny. I ta huśtawka do bujania. Ach...
Pomidorki, inne warzywka, szklarnia, w gruncie, sama radośf.
My dziś pierwsze ogórki zajadamy
Fasolka w niedzielę była i nadal kwitnie
Na kompostowniku

Reniu, co wykładałaś na brzegu na rant wkoło? Masz tam cegły, czy inne utwardzenie?
Tonący w bieli 21:14, 22 lip 2016

Do góry
Ale Wam warzywa obrodziły no no,szklarnia to szklarnia!U mnie w skrzyniach dopiero zawiązki pomidorów i ogórków.Fantastycznie radzisz sobie z aranzacjami ogrodu,możesz być dumna z siebie!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies