Taka szklarnia to fajna rzecz. Ja mam wielką 4m na 10m z tym że szczytowe ściany oszklone a dach i boczne to folia ogrodnicza. Wczesną wiosną wszystkie warzywa tam wysiewamy i są dużo wcześniej.
A wiadomość dnia jest taka: szklarnia zamówiona - jutro będzie dostarczona
Ostatecznie wzięliśmy 4,30 x 2,50. Czyli podobna do tej co ma Asia
Poliwęglan 6 mm.
No i od razu wniosek pragmatyczny -
postawienie takiej szklarni oznacza 10,75 metra kwadratowego mniej do plewienia/koszenia w ogrodzie
Kasiu oj tam, Ty chuchro jesteś. Ja jestem wysoka i szeroka z naciskiem na to drugie
Matko jaki ogród
To coś absolutne w moim stylu, nawet widzę delikatne, no bardzo delikatne podobieństwa
Łódkę mam zamówioną, do odbioru w maju
A ta szklarnia to póki co marzenie, ale do spełnienia
Chodzę i się zachwycam, dziękuję!
Aniu, cypryśniki z Arboretum, nie moje, owszem mam jednego, malusi i rzadki nie mam co pokazywać...za to z Bolestraszyc jest fajna pamiątka i jest na co oczy wywalać
Niewielka szklarnia z ciepłolubnymi pod opieką Mariusza i jego watowa mokra ścianka z marsylią, która się ładnie przyjeła
No mam nadzieję, że będą się sprawowały dobrze
Choć nie ma się co oszukiwać, samo rosło nie będzie.
Wietrzenie, podlewanie, obrywanie ,,, i cała ta otoczka musi być
Rzeczywiście wygląda na fajną i stabilną. Dziękuję za informację. Ale chyba ostatecznie zdecydujemy się na tę, co pokazywałam. eM. rozmawiał już z producentem i ten mu poradził, że jeśli są wiatry to zdecydowanie poleca grubość szybek 6 mm (a nie 4).
Pytaliśmy również o te "drgające szybki", o których pisała Asia. No i tutaj też gość mówił z sensem - w normalnym oknie też szyba by drgała, jeśli nie byłoby uszczelki. Radził od razu zasilikonować i powinno być dobrze.
Planuję rewolucję warzywnikową. przenoszę warzywnik i robię go w skrzyniach. Będzie nowy kompostwnik, szklarnia i nareszczcie domek narzędziowy. A, zapomniałam, na tarasie będzie nowy stół, który właśnie zaczął się robić rękami kojego eM.
Ja w zeszłym roku przymierzałam się do tej Trioszki, ale to juz inny budżet ale też jest większa. Ja youtube można znaleźć filmiki, zwłaszcza na stronach rosyjskich
Teraz przypomniałam sobie, że kilka lat temu mieliśmy szklarnię samoróbkę ze starych okien ..tej konstrukcji nic nie ruszało sąsiad obok ma do dzisiaj.
Wiesz, u nas ciężko o miejsce osłonięte od wiatru, wręcz liczę na to, że to właśnie szklarnia nieco go wytłumi Myślę, że trzeba będzie zrobić tak jak Asia pisze - stabilny mini-fundamencik, podwyższenie, od razu silikon do szyb i zobaczymy