Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

abela1 12:16, 06 mar 2017

Witam po dłuższej przerwie...jako,że wiosna zbliża się dużymi krokami,to tematyka ogrodnicza jakoś mi bliższa.Choć moja przygoda z ogrodem dopiero się zaczyna. Podczytałam,że podcięłaś już hortki-jak to zrobić? Mam w ogrodzie kilka, które wsadzone rok temu pięknie latem kwitły. Aż się boję, że zrobię im krzywdęI drugie pytanie o rozchodniki. Zauważyłam, że już od ziemi nowe "kalafiorki" wyrastają. Stare, suche ściąć do ziemi? Pewnie pytania z oczywistymi odpowiedziami, ale dla kogoś początkującego, każda wskazówka na wagę złotaPozdrawiam
Kawa 13:10, 06 mar 2017

Joluś
bożenka z hortencjowej ogólnie trzyma sie terminu ze tnie horty jak kwitną krokusy

ja poczekam przez te ostatnie 3 dni wszystko ruszyło więc może w przyszłym tygodniu będę mogła uciąć
jolka 10:53, 07 mar 2017

anbu napisał(a)
Joluś widoki podziwiam ale te wiatry tam u Ciebie na tej górze przerażały by mnie Dach to bym sobie pewno betonowy ulała

U nas konstrukcja dachu drewniana, mam nadzieję, że się kiedyś nie obudzę z dachem w ogrodzie Hehe
A tak serio... nie jest aż tak źle Ania
jolka 11:03, 07 mar 2017

Moniq napisał(a)
Cudowne widoczki. Sprawdzę długoterminowa pogodę i zobaczę, wiatr kwiatami hortek i suchych traw narobił bałaganu. Dziś u mnie tez spokojniej Aaa, szklarnia mi dojechała; składaliście już swoją?
Masz w ogóle jakiś plan nasadzeń w niej, bo ja zielona jestem

Monia, ja wczoraj wycięłam kolejne hortki - tym razem pod nóż poszły anabell.
Przycięłam też ostro ice dance, bo po zimie wyglądała strasznie!!
Niech się dzieje co chce

Szklarni jeszcze nie składaliśmy, przecież bym się pochwaliła Gdybyś czasem montowała to donoś natychmiast Ciekawa jestem jaka będzie.. A planu nasadzeń nie mam jakiegoś szczegółowego, ale wiem od dawna, że w szklarni będą pomidory, ogórki i papryka.

iwka 11:10, 07 mar 2017

jolka napisał(a)

jakie grządki równe, a widoków to zazdroszczę normalnie

Jola a ciemierniki trzeba ciąć, tzn te stare liście? te co mi przysłałaś nie kwitły w ubiegłym roku, może w tym zakwitną, nie patrzyłam szczerze mówiąc jeszcze na nie, ale wydaje mi się że mają ładne zielone listki
anbu 11:12, 07 mar 2017

Kurcze widzę, że wiele osób już przycina ID. Czy to już czas?? Moje początkowo fajnie wyglądały a teraz są takie se :/
kami 11:43, 07 mar 2017

A jak u mnie wygląda idealnie to ID też przycinać czy nie??? Rok temu posadziłam i też widzę przycinanie i przycinanie.
paulina_ns 18:55, 07 mar 2017

Wiem Jolu,że mam zapłon, ale już tyle razy miałam się pytać i teraz sobie przypomniałam - jak tam te Twoje róże Artemis przyjęły się ładnie? kwitly Ci? Moja cuuudowna raczyla zakwitnac jednym kwiatkiem i był przepiękny! Niestety czasu brakło,żeby go uwiecznić, ale mam nadzieję,że w tym roku również będzie cieszyła moje oczy
jolka 19:43, 07 mar 2017

m_gocha napisał(a)
Jola za fotki mocowania jeżyn dziękuję Pełen profesjonalizm! Spróbuję powiercić dziurę w brzuchu mojemu eMowi
Ciemierniki masz cudne i tyle pąków, że szok! Jak patrzę na Twoje widoki to zawsze przychodzi mi na myśl, że można by tak się u Ciebie lekko odepchnąć i na lotni polatać, polatać....

W tym sezone eM. musi wyprodukować kolejne podpory, do trzech rzędów winogron Ciemierniki rosną już chyba czwarty sezon, więc się zdążyły zaaklimatyzować i rozrosnąć. A co do widoków - bardzo trafnie to ujęłaś.
W lecie nieraz widziałam lotnie w tym terenie

I popraw się Gosia, popraw! Kto widział wychodzić do ogrodu z nienaładowanym aparatem!!!

jolka 20:01, 07 mar 2017

abela1 napisał(a)
Witam po dłuższej przerwie...jako,że wiosna zbliża się dużymi krokami,to tematyka ogrodnicza jakoś mi bliższa.Choć moja przygoda z ogrodem dopiero się zaczyna. Podczytałam,że podcięłaś już hortki-jak to zrobić? Mam w ogrodzie kilka, które wsadzone rok temu pięknie latem kwitły. Aż się boję, że zrobię im krzywdęI drugie pytanie o rozchodniki. Zauważyłam, że już od ziemi nowe "kalafiorki" wyrastają. Stare, suche ściąć do ziemi? Pewnie pytania z oczywistymi odpowiedziami, ale dla kogoś początkującego, każda wskazówka na wagę złotaPozdrawiam

Hej Co do cięcia horti - pozwolę sobie wkleić instrukcję Toszki.
Będzie dla Ciebie i dla mnie https://www.ogrodowisko.pl/watek/5700-ogrod-ani?page=497#post_9//

Ja tnę trochę inaczej, pokazywałam starą fotkę parę stron wcześniej, ale generalnie dosyć nisko. Wycinam wszystkie cienkie patyczki, zostawiam najsilniejsze i skierowane ku górze, by krzak miał wzniesiony pokrój. Dziś też cięłam limki na rabacie wschodniej z ambrowcem, jakby coś to Ci jutro wrzucę fotką - choć podkreślam - specjalistą nie jestem.

Co do rozchodników - ciężko im zrobić krzywdę, tak że spokojnie Dokładnie tak jak piszesz, stare i suche ściąć przy ziemi, w miarę delikatnie by młodych "kalafiorków" nie uszkodzić

Jak masz wątpliwości to śmiało pytaj, jak nie ja - to ktoś mądrzejszy na pewno Ci odpowie