Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Katkak 06:10, 11 mar 2017

Mirus fajna ta szklarenka .
mirkaka 06:12, 11 mar 2017

Piszesz i liściach na rabatach- ja nigdy ich nie sprzątam, trochę tylko zruszę żeby nie tworzyły zbitej warstwy . Tworzą ściółkę naturalną, oczywiście jak mam kompost to nim też wyścielam rabaty ale jakoś zawsze mam go za mało, starcza tylko do kopczyków róż i do nowych nasadzeń.
Nawet jak strzygę iglaki to wszystko co spadnie zostawiam pod nimi. Dzięki temu chwasty dużo łatwiej opanować, a po latach tworzy się wspaniała naturalna ściółka
Liście zgrabiam tylko z trawnika jesienią.
Tamaryszek 11:07, 11 mar 2017

Cześć Mira! Czytam o Twoich pracach w ogrodzie i myślę sobie: co ja robię przed komputerem, zamiast działać?! Tym bardziej, że zachęciłaś też do beztroskiego cięcia rozrastających się iglaków, co zwykle robiłam później.
Acha, mam różową gilenię! Posadziłam zeszłego lata, kwiatów jeszcze nie widziałam, podobno są blado różowe. W maju dokupuję kolejne.
Jana 17:19, 11 mar 2017

fajna ta szklarenka
Kasya 17:26, 11 mar 2017

mira napisał(a)

Jeśli chodzi o kolory to pewnie że będzie bo Chopin jest śmietankowy/kremowy więc nie będzie to jakiś kontrast. Chyba kwitną w tym samym czasie bo przecież z kwitnieniem mogą się róże czasem mijać nie wszystkie kwitną na raz.

Obie te róże mam - to wielkokwiatowe rosną mocno wysoko więc doły nagie - warto dać im wyższe byliny jeśli tak Ci pasuje, mają szczupłe pokroje krzaków i wyprostowane łodygi

Nie ma co się tak przejmować kolorami no chyba że zółty do różu ale róże jakoś się godzą kolorystycznie.
Dla mnie teraz ważniejszy jest pokrój krzaka no i zapach musi być.

to skoro o różach proszę deserek różany - nie ma tu tych o których mowa
12 czerwca

zaniemowilam
Justyna 17:28, 11 mar 2017

Fajna ta nowa szklarnia! Jakie ma wymiary?
Też mam dylematy co robić z liśćmi na rabatach. Na zimę je zostawiam. W tym roku zrobiłam tak, że ich nie wygrabiłam wiosną, tylko przysypiałam jeszcze zrębkami. Fajnie by miec tyle kompostu, żeby starczyło na wysciolkiwanie wszystkich rabat. Mnie nawet na warzywnik nie starcza.
Róże cudnej urody
Katkak 17:30, 11 mar 2017

Mireczko, chodź do mnie, bo szczęśliwa jestem ogromnie . Skończyliśmy dziś naszą mikroaltankę .
kasiek 07:01, 12 mar 2017

Też myślałam o takiej szklarence ale na razie dałam szyby na donice z szuflady i będę obserwowac - acha i siewki już wzeszły pod nimi więc chyba im dobrze
Filomena 09:09, 12 mar 2017

mirkaka napisał(a)
Piszesz i liściach na rabatach- ja nigdy ich nie sprzątam, trochę tylko zruszę żeby nie tworzyły zbitej warstwy . Tworzą ściółkę naturalną, oczywiście jak mam kompost to nim też wyścielam rabaty ale jakoś zawsze mam go za mało, starcza tylko do kopczyków róż i do nowych nasadzeń.
Nawet jak strzygę iglaki to wszystko co spadnie zostawiam pod nimi. Dzięki temu chwasty dużo łatwiej opanować, a po latach tworzy się wspaniała naturalna ściółka
Liście zgrabiam tylko z trawnika jesienią.

Robię to samo. Skutecznie zmieniłam/poprawiłam w ten sposób strukturę swojej gliny.
Palę jedynie liście z dębu, który co roku ma mączniaka - sukces odnotowałam w tamtym roku - nie miałam białego nalotu! A dąb duży, pryskanie tylko na zamówienie.

Odlotowa szklarenka, nie widziałam takiej a szukałam.Ostatecznie zakupiłam tunel foliowy - mam nadzieję, że moje męskie towarzystwo mi go w tym roku przysposobi.
Jana 11:41, 12 mar 2017

podobną szklarenkę ale większą pokazywała Zoja, tak mi przyszło do głowy w sam raz na wysiewy