Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:38, 07 kwi 2020

Do góry

Róża "Chopin" 17:37, 07 kwi 2020

Do góry
Czy mogę prosić o poradę? Jesienią posadziłam małą sadzonkę Chopina. Czy powinnam ją teraz przyciąć? Jeśli tak, to w którym miejscu?
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:36, 07 kwi 2020

Do góry

Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 17:35, 07 kwi 2020

Do góry
Warzywka posadzony i zasiane, miły dzień spędzony w ogrodzie.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:34, 07 kwi 2020

Do góry
I ogrodowo...

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:32, 07 kwi 2020

Do góry
Doniczkowo..

Ogród z plażą 17:21, 07 kwi 2020

Do góry
makadamia napisał(a)
Jak powiedziałam, bez planu na całą działkę jednej rabaty się nie robi, ale wstępnie miałabym taką propozycję:

Ten czerwony krzew, czy drzewo, przy domu, co by to mogło być? Mogę zrobić drobną rewolucję w trawach
W samym słońcu 17:20, 07 kwi 2020

Do góry
Mam taki plan, żeby pociągnąć tu wzdłuż domu rabatę, ale jest taki problem, że mniej więcej na poziomie tawuły japońskiej spada śnieg z dachu. Na zdjęciu widać trochę,że leży miara i na tej szerokości byłby chodnik- 1 metr od domu.
Na drugim zdjęciu jest zaznaczona szerokość rabaty jaka myślałam by była na całości lub na części. Czy jest sens tu robić rabatę mimo tego sneogu, a jeśli tak to co posadOc na tej szerokości około pół metra kiedy śnieg najwięcej się gromadzi. Nie mam na dachu tych zapór sneigoeych czy jak to się nazywa
Rynna będzie wkopana.

Ogród potrzebujący zmian 16:20, 07 kwi 2020

Do góry
Przedziwny Ogród 15:55, 07 kwi 2020

Do góry

Przedziwny Ogród 15:52, 07 kwi 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Przepiękny wianuszek

śliczne poduchy się szykują i wysiewy widzę konkretne ,parapetów chyba zabrakło

Dziękuję. Mam nadzieję, że będą pasowały...
Wysiałam same goździki. Chciałabym obsadzić nimi obwódki rabat. Podobno mają piękny zapach
Przygotowane (poszerzone) mam dwie rabaty. Po świętach zasieję tam jeżówki, tak żeby ich już nie pikować. Zebrałem nasiona z tej co mam na pierwszej stronie wątku.

Ogród z plażą 15:49, 07 kwi 2020

Do góry
Anuska2507 bardzo dziękuję za wizytę, będę wpadać do ciebie

Muszę zrobić jeszcze mały update frontu, bo też trochę się pozmieniało, tyle co sama wymyśliłam

Tu posadzona jest szałwia omszona w trzech kolorach: biała, różowa i niebieska bodajże, ślicznie kwitła, ale nie mam zdjęcia niestety. Myślę co posadzić za nią.

Pod warzywniakiem też trochę zmian, mam nadzieję, że wszystko ruszy na wiosnę:

Napisów nie widać więc wygląda to tak:
czerwone - wrzosy
zielone - hortensja grandiflore
żółta - krzewuszka nana purpurea
niebieskie - tawuła goldflame
czerwony przy warzywniaku - dereń elegantissima
W moim małym ogródeczku - Dorota 15:28, 07 kwi 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Na zdjęciach poniżej są pokazane moje słoiczki, nigdy nie zauważyłam aby ptaki były zainteresowane nimi. Słoiczki są po koncentratach, gryzonie zwykle żerują w nocy. U mnie przestało ubywać ze słoiczków, to znak że prawdopodobnie nie mam nornic.

Dziękuję za wyjaśnienie. Muszę zastosować małe słoiczki
Przedogródek pod dębem 15:21, 07 kwi 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Jedno i drugie to szafirki tylko w różnych odmianach Mam wrażenie, ze fiołki ciut za głęboko posadzone..... te co były w kępach ode mnie to tych środków im nie zasypuj bo one mają na wierzchu te grube kłącza
zobacz to fotka z początku marca
środek ma być na powierzchni jak u irysów

inaczej niż te

Posadzone - muszą dać radę
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 14:20, 07 kwi 2020

Do góry
Witam, potrzebuje porady. Teren na którym posiałem trawe jest gliniasty (ziemia nawieziona przez dewelopera 2 lata temu). Rok temu temu zakładałem trawnik.

Chwasty były spryskane Roundapem, następnie teren był przekopany glebogryzarką (dokładnie wybrane wszytskie kamienie, kawałki gliny), została nawieziona ziemia trawnikowa (w workach) i wymieszana z ziemią. Ziemia na której została posiana trawa ma PH 6.5 Trawa która posiałem to dekoracyjno-sportowa z Iławy. Założona została siatka na krety, następnie zostało wszystko wyrównane( nie było to zrobione dokładnie przez pośpiech przed nadchodzącym deszczem)

Trawa została posiana i nasiona została przysypane delikatnie ziemią (wszystkie nasiona nie były przysypane gdyż brakło mi ziemi) potem wałowanie i podlewanie. Trawnik był w ciagu sezonu nawożony nawozem YaraMila Complex jakies 4razy. Trawa od spodu czesto usychala i robila sie żólta (gniła).

Jesienia, przpadkowo przy randapowaniu u sasiada kawałek mojego trawnika został uszkodzony i musialem na nowo przegrabic i zasiac trawe przed zima. Po zimie trawnik zrobił sie bardzo nierówny i wygląda jak wygląda wszystko na zdjęciach. Gdyby nie to że jest założona siatka na krety założyl bym trawnik od nowa, nawiózł więcej ziemi żeby było troche wyzej bo troche osiadło i porządnie wyrównał, ale w tym wypadku wolalbym odratować ten trawnik wyrównac, nawieźć chociaż troche ziemi na tą trawę wyrównać przewałowac.

Myślałem też o wertykulacji chociaż trawnik ma tylko rok a na kawałku widać na zdjećiu na środku ogródka po prawej stronie jest posiana nowa trawa jesienią po tym randapie. Bardzo prosze o poradę jak odratować i co zrobić żeby mój trawnik był ładny i równy

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 13:45, 07 kwi 2020

Do góry
Jakąś mam niemoc dziś, wieje strasznie ale na tarasie przyjemnie posiedzieć z kawką... tu jest chyba ze 25 stopni.

Posiałam łąkę kwietną w dużych donicach, nie chciało mi się już ryć darni pod nią. Zobaczymy jak wyjdzie.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:13, 07 kwi 2020

Do góry
Czy drobne nierówności ziemi z czasem się ułożą?
Ziemia była walcowana dwukrotnie ale przez swoją luźną strukturę posiada drobne nierówności w które można lekko wbić palec.
Może lepiej przewalcować jeszcze raz? Mam rozsypany torf na nasionach, siane 4.04.
(Te białe kawałki były w torfie, nie wiem co to - bryłki jakiejś jasnej ziemi).

Ania -Spełnione marzenie 13:02, 07 kwi 2020

Do góry
I na koniec,
Wypad do sklepu ,
Włączył się zakupem 2 kwiatków
Bo więcej nie było
Miejscowość z" 5 sklepów na krzyż "

Jaskry 1 krzaczek
Ale i tak wzięłam

I jakaś obsiewka ,
Też 1 krzaczek
( podzieliłam więc efektu nie ma )

A tak wygląda cała donice;(

Ten patyk to powojniki " Jan Paweł II "
Oczywiście biały
Liczę że jak roślinki dostaną nawozu
I trochę czasu to jakoś lepiej będą wyglądać
Dołożyłam jeszcze jakieś szare mięciutkie listki
Ale i tak efektu na razie brak .
Ale jestem dobrej nadzieji

Może gdzieś jeszcze jakieś roślinki wypatrze
Ania -Spełnione marzenie 12:52, 07 kwi 2020

Do góry
I teraz prymulki ogrodowe

Im to nic nie zaszkodzi ,
Nawet u mnie kwitną

Ania -Spełnione marzenie 12:51, 07 kwi 2020

Do góry
Fiołka przedstawiać nie muszę
Nie sadzony ,
Sam przyszedł

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies