Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wzgórze chaosu 08:55, 06 kwi 2020

Do góry

Ale zmiana Iwonko - super! Hortki pasują, jak i inne cienioluby - rodki.
Gazony jak Cie denerwowały mogłaś tez spokojnie machnąć na kremowy
Ogród bez reguł 08:38, 06 kwi 2020

Do góry
Drzewa lada moment wybuchną liśćmi i kwiatami, wszystkie pąki już nabrzmiałe.

czereśnia i jarząb

remota aż razi w oczy tą jaskrawą zielenią

wiąz JH codziennie rozwija nowe listki

Sezon 2017 u Hanusi 08:33, 06 kwi 2020

Do góry
No niestety, Irenko, zostaję w domu, praca na odległość i zięcia, i córki wymaga obecności przy pulpicie. Moje chciejstwa tu nic nie znaczą. Pogoda cudna, rzadko kiedy u mnie taka bywa ostatnio. Ale zadowolona jestem, porządki zrobione w połowie, Reszta znów czeka na okazję. Przylaszczki w połowie brązowe, zdążyły przekwitnąć, czy zmrożone? Wolałabym to pierwsze.

Ogród bez reguł 08:29, 06 kwi 2020

Do góry
U mnie wczoraj był upał - w słońcu temperatura dochodziła do 30C Chwilami było nie do zniesienia.

Zrobiłam oprysk PW i cd. odchwaszczania ścieżek. Na razie nie mam zupełnie pojęcia, jak miałyby one wyglądać, więc pozostaje raz na kilka miesięcy robić z nimi porządek.

Sytuacja w kraju zrobiła się taka, że już zupełnie nie wiem, co począć w związku z ambitnymi planami ogrodowymi. Na razie jestem skupiona na warzywniku, który - przyznaję bez bicia - w ub. sezonie był trochę zaniedbany. Teraz zdecydowanie wychodzi na prowadzenie. Wszystko inne wymaga poczynienia pewnych wydatków, a tego wolałabym uniknąć. Więc kręcę się w kółko...

Stellata się rozkręca

Przerwa na kawę... 08:23, 06 kwi 2020

Do góry
Chodzi czy zrobić to tak po łuku - zielone linie

Czy prosto

Drobny element a mi jakoś psuje całość
Wzgórze chaosu 08:19, 06 kwi 2020

Do góry
Między tujami a donicami jest 120 cm wolnej przestrzeni.
Na anabelki Nie mam ani jednej. Co myślicie?
Dolna warstwa donic jest zarośnięta, górna? Upychać trzmielinę, aby też wrosła czy dosadzić rząd trawek? Wsadzając trawki do donic znów ściągnę na siebie kłopot. A nuż przyjdzie kret i będzie tam rył.. No dobra, nie przyjdzie, trawki fajnie się zakorzenią... po latach znów będzie problem taki jak przy trzmielinie... jak odmłodzić trawę nie mogąc jej wydobyć...
Temat do zastanowienia się. Na razie cieszy mnie, że trochę tu posprzątałam

Na fotce tak nie widać, ale wyrzuciliśmy połowę kamieni spod rodków. Te na dole na razie zostają jako "podtrzymywacze" Nie mogę mieć tylu pustych miejsc, bo zbankrutuję

Do góry
Tak to miejsce wygląda po szybkim remoncie. Nadal jest kilka dylematów, ale uprzątnięta przestrzeń sprzyja myśleniu i planowaniu

Cyprysiki dosadziliśmy do iglastego pasa wzdłuż garażu. Tawuły czekają na miejscówkę. Na razie dwie stoją w gazonach przy wjeździe - tak wrosły w donicę, że chyba już w niej zostaną. Jedna poszła do przechowalnika.

Do góry
W zeszłym roku dziewczyny mi doradziły, żeby nie usuwać wszystkich gazonów, tylko te najwyższe. Dół obrośnie trzmieliną.

W górnych miałam 3 tawuły goldflame i dwa cyprysiki. Reszta była pusta. Latem zabrałam stamtąd hosty.
Myślałam, że gorzej będzie to wszystko usunąć, ale nawet szybciutko poszło.

Do góry
Gdybym 20 lat temu pomyślała, mielibyśmy tu wysoką przesłonę.

Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko, że mamy dobrych sąsiadów i jakoś nie w głowie mi było szczelne zasłanianie się. Nawet teraz, gdy myślę o przegrodzie, to tylko w kwestii estetyki.
Drugie usprawiedliwienie jest takie, że jest to tylko parking, nie siedzę tam a czasu na remont jakoś zawsze brakowało. Może nie czasu, bardziej chęci i pomysłu.

Szczęśliwie w zeszłym tygodniu wena była... no i rozgrzebałam wszystko

Do góry
Wzięłam się w końcu za przedostanie miejsce do remontu - małą rabatkę przy parkingu. Znielubioną od lat
O tym jak bardzo świadczą trzy fotki, które znalazłam na przestrzeni lat. Tylko trzy.

Uwaga! Będą straszyć wyblakłe na różowo czerwone gazony

Szczyt tej rabatki to chyba to zdjęcie.

W każdej donicy coś rośnie, nawet ładnie, sosny wokół w szczycie urody.

Jesień odsłania brzydotę betonowych donic. Krety baraszkują, gazony wyglądają coraz bardziej koślawo. Roślinki znikają.
Sosny rosną jak szalone dołem ogaławiając się. Między nimi jest pergola z wiciokrzewem. Beznadziejny pomysł, zasłania widok do sąsiadów tylko na dwa metry w górę.

Po latach to miejsce wygląda tak

Bida z nędzą
Przerwa na kawę... 08:06, 06 kwi 2020

Do góry
Moje burdello w trakcie prac.
Z tej strony już nabrało kształtu

Ale z tej strony jest problem. Bo Asia zaproponowała zakończenie rabaty po łuku i połączenie z tą pod płotem. W sumie mi się to spodobało bardziej niż moja wersja z płytami w trawniku. Tylko ja ze względów komunikacyjnych muszę mieć tam ścieżkę. I to szeroką. Bo z taczką wygodniej tędy jest. Bo kosiarkę trzeba też wyprowadzić. Jak tą ścieżkę poprowadzić? Prosto? Czy po łuku?
jak po łuku poprowadzę ścieżkę będzie bardzo dużo cięcia. eM mnie zamorduje. Chyba, żeby poprowadzić prosto i nasadzeniami złagodzić. Poprzednie rabaty są niestety po łuku...

Dla przypomnienia mój plan - inny łuk i płyty zatopione w trawniku

Sama nie wiem...
Przerabianie ogródka pod swój gust 07:59, 06 kwi 2020

Do góry
Muscari posadzilam cala grupa w tej doniczce, rosna razem z hosta.

Pan Kowalski to jaszczurka zyworodna, mniejsza od zwinki pewnie to kwestia zdjecia. Moge podejsc do niej nawet na odleglosc 15 cm i dopiero wtedy ucieka

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 07:46, 06 kwi 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Paliki wymienione, na szmate nie patrzeć bo ładna nie jest , mam nadzieje liliowce i hosty skutecznie w sezonie zasłonią, musi trzymać ziemie, nim ja złapią korzeniami

Na ta szmatę dobrze by było duże kamienie dać - jak w tym dużym suchym strumieniu
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 07:42, 06 kwi 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ula te punkciki ciemnozielone wzdłuż słupków po prawej to moje tuje wzdłuż ogrodzenia, wyższe ode mnie w tej chwili

Ale czad fotka z przeszłości - 6 lat i taka róznica - wklej fotkę obok tej w stanie obecnym - będzie widać jak iglaki u Ciebie śmigają! Szok normalnie!
O może to ujęcie

Ogród bez reguł 07:37, 06 kwi 2020

Do góry
Magara napisał(a)
Asia, dzięki za ziemniaczki i jarzmianki
To tu masz jeszcze dwie jarzmianki - do kolekcji

W moim małym ogródeczku - Dorota 06:53, 06 kwi 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
3 lata temu kupiłam różne żonkile po 30 cebulek, co oznacza że z 90 cebulek po 3 latach mam 4 kwitnące. Zraziłam się, więcej nie kupię. Szkoda kasy na same liście. Za to te swoje przesadzę w nowe miejsca, bo cieszą wiosną bardzo.

Piękne, zwłąszcza te pierwsze.
Mnie się zdaje, że żonkile, tulipany i czosnki bez wykopywania giną. Mnie nie chce się co rok tego robic, więc teraz tylko po kilka punktowo.
Na parapecie w donicach sliczne kolory
Za drzwiami do ogrodu... 01:34, 06 kwi 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Ja już posypałam zgniecionymi skorupkami i następne się suszą. Skorupki z jajek daję też pod lawendę. Jak nie będziesz jesienią za bardzo grzebać na tej rabatce to wiosną doczekasz się młodych siewek ciemierników.

Obok tych starszych ciemierników mam pełno siewek
Ostatnio mama pyta mnie, czy ja teraz wyrzucam skorupki z jajek, bo ona daje swoim kurom( a ja czasami jej od
dawałam), a ja mówię, że teraz muszę nimi podkarmić ciemierniki
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 01:30, 06 kwi 2020

Do góry
Ula te punkciki ciemnozielone wzdłuż słupków po prawej to moje tuje wzdłuż ogrodzenia, wyższe ode mnie w tej chwili
Za drzwiami do ogrodu... 01:22, 06 kwi 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)
No Aniu,bardzo bujne ,ładne, zielone te twoje parapety
Fajnie

Na niektórych jest naprawdę bujno

Tu przy balkonowych drzwiach
Pachnący różami, malowany bylinami 01:00, 06 kwi 2020

Do góry

Elu, ja swoją Rapsodkę tnę tak

Queen of Sweden mam jedną, ale też nie jestem z niej do końca zadowolona. Wyrasta bardzo wysoka, dlatego w tym roku obcięłam ją na jeżyka Kwiaty ma faktycznie śliczne.

Moje Rapsody tnę ok 20 cm od ziemi. Rosną w półcieniu mówią, że wtedy się ładniej wybarwiają. W zeszłym roku zostawiłam jednego badyla ok 1 metra nad ziemią to wypuścił boczny na 2 metry.
Ale twoja bardzo ładna pięknie rozkrzewiona. Widzę, że tniesz piętrowo każdy na innej wysokości. Czekam może w tym roku lepiej się rozkrzewia i nie będą tak szalały do góry.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies