Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 11:52, 11 maj 2020

Mam problem ze znalezieniem drzew szczepionych na wysokości 180 cm czy więcej. W żadnej z okolicznych szkółek nie ma i nie wiadomo kiedy i czy w ogóle będą. Niby zamówiłam, ale to też czekanie nie wiadomo ile,a chwasty rosną i ciągle tylko polecić tam muszę, bo nie wiem czy wykładać to korą czy czekać na drzewa.Co w takim razie zrobić z rabata na której te drzewa miały być???
sarenka 14:14, 11 maj 2020

A może wybrać niżej szczepione takie na 170 cm? A może Kanzan tak szczepione? Ono co prawda chyba mniej atrakcyjne niż Pissardi? Poradzicie? A może całkiem inne drzewa?

Poszukuje też drzewa na trawnik, żeby w jego cieniu można było dać taka pergole jak Iwona u siebie zrobiła. Tzn podobna
mrokasia 14:29, 11 maj 2020

Megi, a te Pissardi muszą być koniecznie tak wysoko szczepione? Będziesz pod nimi chodzić?
Kanzany są śliczne ale po kwitnieniu po prostu zielone a Pissardi mają bordowe liście i z tego powodu są ozdobne - stanowią mocną plamę kolorystyczną.

Drzewo na trawnik, żeby szybko dało Ci cień na pergolę to może platan? Albo jakaś lipa? Tylko wiesz - one potem duże rosną.
sarenka 14:37, 11 maj 2020

Kasia, no właśnie zastanawiam się nad niższymi Pissardi. Czasem by się chodziło tam,ale nie codziennie. Jakiej wysokości polecasz zatem? Takie 160 cm czy lepiej 170?
Poradzcie bo chce już je wreszcie posadzić
Jeszcze tylko coś między nimi ,może dereń ivory halo? Czy może tawułę szara ta taka na G której nazwy niestety nie pamiętam,ale ona taką popularna jest.
Zakrecona 14:47, 11 maj 2020

Megi jak nie będziesz tam chodzić, to kup niżej szczepione.

Tylko zawsze korona i tak chyba sprawi z czasem wrażenie, że będą jeszcze niższe?

Sprawdzałaś na stronie Związku Szkółkarzy Polskich? Tam są namiary na dany gatunek i producentów. Może coś znajdziesz w pobliżu.

A póki co rabatę wyłóż tekturą, albo kartonami, u mnie kartony się sprawdziły
sarenka 14:58, 11 maj 2020

Magda- właśnie o ten efekt za kilka lat mi chodzi,czy wtedy drzewo nie będzie wyglądało dziwnie? Zastanawiam się jaka jest taka minimalna wysokość żeby drzewko za kilka lat wyglądało ok
Dorii 16:25, 11 maj 2020

Kazan jest piękna wiosną i jesienią. Ma też ładną korę.
sarenka 18:29, 11 maj 2020

Dorii, wygląda ładnie jesienią a jak wygląda latem?
sarenka 18:29, 11 maj 2020

Zamówiłam dwie śś obelisk,ale zastanawiam się czy w jedno miejsce nie posadzić Kanzan. Za duży wybór,za dużo bym chciała...
sarenka 20:50, 11 maj 2020

Ewa, pamiętasz może na tą rabatę najnowszą mam posadzić śś, i na tą rabatę z rozplenicami też śś,a teraz się zastanawiam że może tam do rozplenic posadzić Kanzan szczepione na 170 cm. On i tak ma gałęzie do góry. Co o tym myślisz? Tylko wtedy co prawda musiałabym znaleźć miejsce dla drugiej śś,ale może coś bym znalqlzla jakby z miarą pobiegała żeby te półtora metra szerokości znaleźć