Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jeżówkowe-Love 10:07, 27 mar 2020

Do góry
Lilie

Zawilec ma pączki
Jeżówkowe-Love 10:05, 27 mar 2020

Do góry
Kwiatek

Niedawno posadzone różyczki

Trzykrotka
Jeżówkowe-Love 10:03, 27 mar 2020

Do góry
W świetle dziennym
Droga tulipanowa

Jeżówkowe-Love 10:00, 27 mar 2020

Do góry
Wczoraj wzięłam się za zrywanie darni na rabacie od strony ulicy ,zrywam tylko w miejscu gdzie jest największa krzywizna (w sensie górka) reszta będzie przykryta kartonami i korą

Pracowałam w ciemnościach przy blasku ulicznej lampy a czas umilały mi liczne rozmowy z okolicznymi żulami .. którzy wieczorem bez większego celu błąkają się po okolicy

Tak było ciemno ale ciutkę widać tu przy tujach zerwane

Ogrodowe szaleństwo ... 09:59, 27 mar 2020

Do góry
Nowalijka napisał(a)
Moi drodzy, strasznie tęsknię za grzebaniem w ziemi. Niestety, nie mam domu z ogrodem, więc nie prowokuje losu. Wysiane nasiona rosną jak na drożdżach, ale czy będzie moznosc wysadzenia ich do gruntu to Bóg jeden wie. Mam nadzieję że będziemy w tym sezonie cieszyć się plonami. Pozdrawiam wszystkich
A to moje jeżówki 19.03.2020

Pięknie wykiełkowały
Ogrod bez tytulu i ... bez pomyslu 09:57, 27 mar 2020

Do góry
Olu, fajnie piszesz, masz lekkie pióro
Dzięki za odpowiedzi na moje pytania.
Moja propozycja rabat, pierwsza. Każda następna będzie lepsza

Zielone kółko to pierwsze drzewo. W odległości 4,5 m od tarasu powinno być ok. Dawałoby trochę cienia w upały.
Znak zapytania - czy tam jest przejście?
Dojście do kompostownika poprzez płyty chodnikowe w rabacie. Pomiędzy nimi np. macierzanka albo karmnik ościsty.
Po drugiej stronie tarasu rabata poszerzona, tak, żeby trochę zakryć ten domek ogrodnika, który tam chyba stoi
Na pergole widzę już parę miejsc, ale najpierw wolałabym się skupić na rabatach

Na skarpie, na samym szczacie proponowałabym krzewy Spirea arguta
https://media.baumschule-horstmann.de/p/482/321/brautspiere-schneespiere-m000087_w_1.jpg

Na ich tle ładnie wyglądałyby wszelkie trawy i cisy. Są małoobsługowe, bo możesz, ale nie musisz ich przycinać. Trawy przycinane są wiosną i wtedy masz przez ok. 3 miesiące zero prywatności.

Zrób sobie zielony podpis, to trafią do Ciebie również inni
https://www.ogrodowisko.pl/watek/351-drobne-zmiany-zagniezdzone-cytaty-i-linkowanie-swoich-watkow-w-podpisie

Ogrodowe szaleństwo ... 09:57, 27 mar 2020

Do góry
Nowalijka napisał(a)

Witaj Elu,

mozesz mi powiedzieć co to za powojnik?

Moja działka 09:42, 27 mar 2020

Do góry
Z cyklu znalezione w piwnicy. Nie mam pomysłu co posadzić. Juz wypełniłam ziemią z kompostem i szukam inspiracji . Podpowiecie?
Wzgórze chaosu 09:37, 27 mar 2020

Do góry
Śliczna rodzinka, a chłopaki to Wasze klony. Dopiero na tych zdjęcia widzę jacy chłopcy do Was podobni. Na żywo jakoś tego nie widziałam.

Ja nie mam ani jednego zdjęcia tych łanów, bo eM niechcący wszystkie mi skasowała. Zastanawia mnie jak to miejsce wygląda jak nie ma cebulowych.

Iwonko cały wczorajszy dzień za mną chodzi ta rabata. Widzisz spać nawet nie mogę
- kształt widziany z góry to najmniejszy problem, bo z dołu tego nie widać
- po pierwsze ważne jest czy likwidujesz pergole i te kamienne donice? Można wówczas popracować nad jej kształtem. Z autopsji wiem, że jak coś nas kole po oczach i po dłuższym czasie te odczucia się nie zmieniają to lepiej się tego pozbyć, ale oczywiście po przemyśleniach "za" i "przeciw". Tym bardziej, że wiem, że od dłuższego czasu nie masz pomysłu czym pergole obsadzić
- rabacie brakuje proporcji, równowagi, stara część jest ciężka, góruje masywnie i wygląda jakby zsuwała się z jednej strony.
Stanowią ją głównie iglaki, nie pozbywałabym się jednak wszystkich iglaków (usunęłabym tego małego niebieskiego od strony glediczji i tego jałowca od strony ławeczki - chyba to zarośnięty niwak). Ja wręcz dosadziłabym jakieś w tej części na wprost wykuszu w domu, nie będą te dwie części od siebie oderwane - "iglakowa" i "nieiglakowa" - iglakami też można osiągnąć równowagę
- na poszerzonej części to co zostało dosadzone jest za małe, nawet jak minie kilka lat nie poprawi sytuacji
- brak "pięter", już Ci kiedyś mówiłam, że sadzisz na brzegu rabatu miskanty a za nimi wewnątrz mniejsze rośliny lub te żółte trawki wewnątrz rabaty, można posadzić na brzegu rabatu coś wyższego, by zasłonić widok i zachęcić do zajrzenia dalej, ale nie w tym wypadku
- musisz dosadzić rośliny, które są większe, masywniejsze, by zrównoważyć proporcje, dobrym rozwiązaniem na tej rabacie będzie sadzenie roślin grupami by tworzyły plany lub rzędy niż pojedyncze sztuki na mijankę
- rabata jest duża i może być podzielona na części
- rozglądnęłam się wirtualnie dookoła i spróbowałam sobie przypomnieć rabaty obok. Na nich po rewolucjach pojawiały się bardziej regularne nasadzenia, żywopłociki, nasadzenia rzędowe, nawiąż do tego, może niskie żywopłociki od strony domu
- ja zamiast traw rosnących bardziej w górę pionowo jak miskanty użyłabym tam również większych traw takich o pokroju zwisającym w dół, jak rozplenice ( np. od strony rabaty z glediczją), też pasuje mi Hakonechloa ale taka zwykła zielona, tych żółtych trawek jest tam za dużo chaotycznie porozrzucanych, miskanty zgrupowałabym od strony ławeczki
- krzewy - derenia i klona trzeba czymś w nóżkach podsadzić, zimozielonym i trawami, momiędzy klonem a dereniem dałabym jakiegoś iglaka
- hortensja na pniu zupełnie mi tam nie pasuje, nie wiem czy jeszcze jest, te zielone kule zaznaczone zielonymi strzałkami są w tych miejscach za małe, tą sosnę/kosodrzewinę trzeba czym podsadzić, może cyprysikami groszkowymi w kolorze zielonym, one maja przewieszające się gałązki i dodały by lekkości, zasłonią tez dół sosny i będą tłem dla krzewów, może cisy ale o pokroju krzaczastym, np. Summergold

Pogrupować, porobić obwódki z traw, krótkich żywopłocików, nie wokół całej rabaty jednolite, obwódki czy żywopłoty ujednolicają, porządkują. Dodaj cebulowe koniecznie, nie musza być tulipany, przebiśniegi ładne kapy liści mają.

I dodaj cebulowe, np. żonkile czy inne na rabacie z glediczją, dałabym tam też 3 kulki zimozielone, np. cisowe te, których jest za dużo przy wykuszu.
A przy wykuszu masz dobry pomysł by dodać carexów. Tam przy wykuszu może zamiast miskantów dać cisy kolumnowe, ale nie pamiętam dokładnie tego miejsca.

I jeszcze apeluje byś wprowadziła do ogrodu więcej plam roślin zadarniających, np. bodziszki oraz paprocie. Grafika w altanie sugeruje
Tyle na szybko na ten moment, szkoda, że nie mogę wpaść na kawkę i w realu Ci tego pokazać, ale Jacek jakby nas posłuchał to bym dostała zakaz odwiedzin Mam nadziej, że Ci w głowie nie namieszałam
Ogród pod lasem 08:50, 27 mar 2020

Do góry
Gośku, no właśnie cieszę się, że nie 3 patyki Z tej szkółki nigdy słabych roślin nie wywiozłam, ale tym razem transakcja była na telefon, więc wiesz...dreszcz niepewności

Tak sobie oglądam fotki i znalazłam prezent od Ciebie - kolor pasuje tam idealnie!

Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 08:38, 27 mar 2020

Do góry
nyna76 napisał(a)
Takie na pocieszenie zakupy zrobiłam.
Na razie w tymczasowym pojemniku, i tak zawsze chciałam go mieć na działce.

Powojnih Jackmani i Hagley Hybrid, 2 tawułki. W wolnej przestrzeni aksamitka Wanilla od Reni.

I kwiatowo warzywne wysiewy z córcią.

Nie wiem ile z tego wyrośnie, ale coś trzeba robić żeby nie zwariować.

Witaj Aniu,
ale będzie pięknie
System automatycznego nawadniania 07:41, 27 mar 2020

Do góry
pozon napisał(a)
W zasadzie to chciałbym prosić o konsultację kogoś doświadczonego całego naszego projektu nawadniania. Oto szkic naszej działki:

Chodzi o nawodnienie 2 działek, z których każda ma szerokość 20m a długość ok. 60m. Cała reszta naszkicowana mniej więcej propocjonalnie. Na zielono zaznaczyliśmy strefy do zraszania, a fioletowo strefy do nawadniania kropelkowego. Obok naszkicowanej czereśni będziemy chcieli zasadzić jeszcze kilka drzewek owocowych (taki mini sad).

A tak wygląda projekt:

Moje wątpliwości:
- pola pokrywania się niektórych zraszaczy - teoretycznie powinny się bardziej pokrywać?

Moim zdaniem projekt jest skopany.
Zasada jest prosta: zraszacze muszą się pokrywać w 50% z czasem małym odchyleniem. U Ciebie tylko w lewym górnym rogu masz tak zaprojektowane. Reszta jest do poprawy. Poza tym pytanie czy pisząc o zraszaczach dalekiego zasięgu masz na myśli zraszacze dynamiczne?
pozon napisał(a)

- na projekcie naszkicowałem też drzewka owocowe: czy nie lepiej byłoby dać wokół zraszacze o krótszym zasięgu, a drzewka nawadniać kropelkowo?

Nie ma takiej potrzeby
pozon napisał(a)

- założenie jest takie, że całość ma być zasilana pompą głębinową ze studni bez hydroforu (wydajność ok. 90l/min) - włączana dzięki zastosowaniu wyłącznika ciśnieniowego. Tylko: czy to aby na pewno dobre rozwiązanie, szczególnie zważywszy na zraszacze z dyszami dalekiego zasięgu?

To się sprawdza. Sam preferuję takie rozwiązanie.
pozon napisał(a)

Generalnie: będę wdzięczny za wszelkiego rodzaju komentarze...
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

P.S. Jeśli projekt robił Ci ten dostawca z wieloletnim doświadczeniem to raczej go zmień, jeśli robiłeś go sam to zachęcam do przeczytania całego tego wątku.
Pozdrawiam
Sezon 2017 u Hanusi 05:52, 27 mar 2020

Do góry
Irenko, ja lawendy się pozbyłam, zawsze mi jakoś dziczała mimo cięcia, a ostatnio to w ogóle jakieś drachy się zrobiły. Wyautowałam. Nie miałam na nie nerwa. Dziś już było bez minusów, chociaż jeden w plusie, to tez niewiele. Pochmurno ma być, zostaję w domu, trzeba odpocząć po wczorajszym. 4 wory suszu uszykowałam, a jeszcze nie koniec. Ech.

Natura wstrzymuje rozwój roślin, ale jak zwykle u mnie, będzie natychmiastowe ocieplenie i od razu lato. Mus się sprężać.

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 05:28, 27 mar 2020

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
I moje kurki

Działąsz Basiu
O kurkach i my zaczynamy myśleć, ale się zmienia myslenie z powodu wirusa...
Rabata fajnie wychodzi
Ogród wśród pól i wiatrów 05:02, 27 mar 2020

Do góry
jolka napisał(a)

Tak, fotografowanie pszczół to moja ostatnia fantazja,a posiadanie pszczelich rodzinek to duża frajda Ale poprawiam się, ogrodowi też coś się należy

Cis pocięty zostawiam...
Jak widać, fryzjerowi delikatnie ręka drżała,, ale co tam..
W sezonie się wyrówna

ładnie pocięte i gęste.
Też powoli się zbieram do cięcia cisów i buksów.
Mam dużo białych krokusów i moim zdaniem, najbardziej rzucają się w oczy w ogrodzie.
Malwowy ogród 04:58, 27 mar 2020

Do góry
ElaS napisał(a)
A u mnie proza życia. Okulary złamałam!
Tak czyściłam, że trach i po ptokach
Jutro do miasta mus jechać, bo jak ślepy bez oczu?
Mam przy sobie tylko jedną parę ciemnych patrzałów. A zawsze zapas woziłam w aucie. Tym razem nie, a tu przygoda.

Oj pech. Ja mam wypisane nowe okulary, ale teraz w optyku nie robią, tylko soczewki można kupić, więc czekam. dobrze, że mam zapasowe, ale też właśnie przyciemniane.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 04:49, 27 mar 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
zakaz zgromadzen nas chyba nie dotyczy, my jestesmy z jednego gospodarstwa domowego i bedziemy robic co chcemy

cosik cyknelam w przelocie ale kolory mi jakies blade wychodza

Świetne te kaczory
Słonko ostre, to zdjęcia tak wychodzą.
Czytam o przedszkolu, masakra!
Malwowy ogród 23:25, 26 mar 2020

Do góry
A u mnie proza życia. Okulary złamałam!
Tak czyściłam, że trach i po ptokach
Jutro do miasta mus jechać, bo jak ślepy bez oczu?
Mam przy sobie tylko jedną parę ciemnych patrzałów. A zawsze zapas woziłam w aucie. Tym razem nie, a tu przygoda.

Pamiętajcie o ogrodach 23:20, 26 mar 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Tak teraz forsycje zażółciły ogród

Ponieważ będę miał miejsce na kaliny to byłem dziś w szkółce aby zobaczyć co mają,
i przybyła
kalina angielska

O, kalina angielska. To ta, co tak pachnie?
Musowo do jakieś szkółki podjechać celem zakup takowej kaliny
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 22:27, 26 mar 2020

Do góry
mariuszR napisał(a)
Jeszcze kilka zdjęć wydaje mi się że te po drugiej stronie też giną w oczach

No i dostaniesz po uszach za tę szmatę, niech poleży jeszcze to do reszty wykończy te biedne buszkany ech...szkoda gadać. Wywal szmatę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies