Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Johanka77 15:03, 04 maj 2020

sylwik69 napisał(a)

Zadnych płyt więcej już dość!!
Nie chcę niczego zamawiać.Mam sporo sadzonek szałwii Caradonny,seslerii jesiennej,jeżówki,turzyce,stipa i ponad 400 sadzonek prosa
Mi pasuje tam na końcu jakieś drzewo niewielkie,może wielopniowe?

No to dawaj tam stipę i Caradonnę! A na końcu klonika jakiegoś.
Będzie szał!
sylwik69 15:09, 04 maj 2020

Mży jakakolwiek woda mile widziana mam jeszcze tyle planów na dziś i nie mogę się zebrać...
Odnośnie rabaty przy altanie: przekopię ziemię z korą,nie chciałabym już niczego kupować tylko powtórzyć nasadzenia,żeby spójnie było.Drzew mam mało
Gorzej z wyborem gatunków i rozmieszczeniem
Katte 15:12, 04 maj 2020

sylwik69 napisał(a)

A wiesz mam sporo sadzonek hortensji ogrodowej białej...tylko jak to rozmieścić?

Widzisz i one tam bedą sie dobrze czuły , myślę ze co metr bo potrafią szybko w masie przybrać i są raczej dużymi kępami .
Podsadz je buksami w kulki i turzycami .
sylwik69 15:12, 04 maj 2020

Johanka77 napisał(a)

No to dawaj tam stipę i Caradonnę! A na końcu klonika jakiegoś.
Będzie szał!

A co z tym rzędem bukszpanów? są tam rozchodniki Matrona i rozplenice.Jak to wszystko zestawić?
Katte 15:14, 04 maj 2020

sylwik69 napisał(a)

A co z tym rzędem bukszpanów? są tam rozchodniki Matrona i rozplenice.Jak to wszystko zestawić?

Matrona na słońce ! TWarda sztuka , caradonna raczej tez sucho i słońce .
Katte 15:16, 04 maj 2020

Daj bliższą perspektywę jak to wyglada z bliższa od ściany i tak chyba nikt nie będzie chodził?
sylwik69 17:29, 05 maj 2020

Katte napisał(a)
Daj bliższą perspektywę jak to wyglada z bliższa od ściany i tak chyba nikt nie będzie chodził?

Kasia tam nie ma przejścia, to ślepy zaułek... na razie chyba zrobię tam przechowalnik-rozmnażalnik. Zaczęłam od przekopania,dorzucę korę i obornik.Mam do zrobienia sadzonki rozplenicy i szałwii.Może wyklaruje się jakiś pomysł na to miejsce.
Na razie pilnuję trawników,aby miały mokro.Zamierzam też zająć się częścią warzywną.Zmniejszę ilość trawy i posieję nową.Skrzynie wypełniłam sadzonkami bylin,tylko w jednej będą warzywa: czosnek,koperek i pomidory,które same się wysiały oraz rzodkiewka.Resztę odpuszczam,już wiem że pracując nie będę miała na więcej siły.Dojdzie przecież koszenie trawy!
Ola76 18:51, 05 maj 2020

Sylwia zrob tak, zeby Ci bylo dobrze. Bez cisnienia. Ogrod ma sprawiac radosc, a nie zameczac. Powolutku, pomalutku dojdziesz do perfekcji
nyna76 19:34, 05 maj 2020

Sylwuś choć nie umiem rysować (wybacz) zaproponuję coś takiego :

masz jakąś obwódkę bukszpanową to może ona przejść łagodnie w łuk z tych 5 kulek bukszpanu jaki masz
Hortensje tak posadzone sprawią busz oczywiście w odp. odległościach od siebie. Reszta to turzyce czy seslerie czy co tam masz.

Jeszcze raz sorki za gryzmoły.
Johanka77 19:37, 05 maj 2020

Pomysła Ani fajny!
Tyle że między te hortki jeszcze bym, jakieś drzewo po lewej wsadziła.