Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 10:38, 05 maj 2020

Johanka77 napisał(a)
Ku pamięci podoba mi się bardzo!
W ogóle po tych kołowych zmianach Twój ogród przeszedł wielką metamorfozę i oglądam go zupełnie innym okiem.
A wiosna dodaje mu ogromnego uroku!

Miło było pospacerować
Muszę nauczyć się robić zdjęcia czyli aparat muszę zakupić bo na razie tylko telefonem cykam. I te zdjęcia są płaskie, perspektywa jest zmieniona. Ogród wygląda jak wydłużony, brakuje koloru, który na żywo wybija się z tła a tu niknie. W tej chwili ten ogród to takie rzeczywiście pudełeczko. I mimo niezmienionego kształtu jako całości to teraz w końcu są lepsze proporcje. Wcześniej rabaty były zbyt wąskie, trawnikowi brakowało odpowiednich ram. Teraz jest sporo lepiej. Nie idealnie, tak nie musi być - po prostu lepiej )

Jak się to wszystko skończy - zapraszam. Mój eM jest fanem kociołka i ogniskowych potraw. Ostatnio bardzo fajne obiady podaje (doszliśmy do porozumienia i kilka dni w tygodniu on gotuje Kurczaczek w maślance był bardzo zacny.
anka_ 10:50, 05 maj 2020

Iwonko ruszył już u ciebie Golden Arrow? bo kupiłam w tym roku, ale nie daje oznak życia i nie wiem czy się martwic czy spokojnie poczekać.

Zmiany niesamowite.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
AngelikaX 10:56, 05 maj 2020

Przyszłam popodziwiać tulipanowe łany śliczne mimo pomyłek, nawet te czerwone papuzie choć tez za tym kolorem średnio przepadam Po raz kolejny napiszę, że w masie siła
U siebie mam też na liście ulubionych EE i Purple pion... dodam jeszcze do tej listy Virichic i Dolls minuet te powtarzają u mnie kwitnienie co roku bez wykopywania 3 rok z rzędu bez ubytku w jakości kwiatów
Iwonko Ty swoje wszystkie wykopujesz, prawda?
inka74 11:11, 05 maj 2020

Aniu - Golden ruszył ale na razie bardzo mizernie. Daj mu czas, on po zimnej Zosce dopiero nabiera wigoru a potem bardzo szybko nabiera masy.

Angelika - ilość robi dobrą robotę. W tulipanach lubię białe odmiany, amaranty, pomarańcze i fiolety. Dollsy też uwielbiam, mam je chyba od 5 sezonów i nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu. Na razie są w pączkach bo one rosną na półcienistej rabatce i w związku z tym znacznie wolniej ruszają. Virichic niestety mnie nie polubił. Po roku zginął. Ja nie wszystkie tulipany wykopuję. W tym roku tylko z 3 miejsc zostaną wykopane bo tam wchodzą jednoroczne rośliny - z owalnej choć tu zastanawiam się coby w ramach eksperymentu zostawić EE, zobaczę. W teorii powinno się udać bo one głęboko się zakopują, tam sucho jest na podwyższeniu, nie powinny zgnić a jednoroczne dużo miejsca nie potrzebują na korzenie, hmmm... temat do przemyślenia. Muszę za to wykopać miks zza krzesełek metalowych. Z kilku rabat tulipany wypadną - te czerwone i 2 inne totalne niewypały, których nawet nie pokazywałam. Reszta zostaje i tylko będę dosadzać do nich na jesieni nowe cebulki. W tym roku tak zrobiłam z 2 rabatami i efekt jest bardzo dobry a koszt znacznie mniejszy.
Johanka77 11:37, 05 maj 2020

inka74 napisał(a)
Muszę nauczyć się robić zdjęcia czyli aparat muszę zakupić bo na razie tylko telefonem cykam. I te zdjęcia są płaskie, perspektywa jest zmieniona. Ogród wygląda jak wydłużony, brakuje koloru, który na żywo wybija się z tła a tu niknie. W tej chwili ten ogród to takie rzeczywiście pudełeczko. I mimo niezmienionego kształtu jako całości to teraz w końcu są lepsze proporcje. Wcześniej rabaty były zbyt wąskie, trawnikowi brakowało odpowiednich ram. Teraz jest sporo lepiej. Nie idealnie, tak nie musi być - po prostu lepiej )

Jak się to wszystko skończy - zapraszam. Mój eM jest fanem kociołka i ogniskowych potraw. Ostatnio bardzo fajne obiady podaje (doszliśmy do porozumienia i kilka dni w tygodniu on gotuje Kurczaczek w maślance był bardzo zacny.

Dziękuję za zaproszenie!

A jeśli chodzi o widoki z różnych części domu, to żadne fanaberie.
Też do tego dorosłam... w końcu po to mamy ogród, aby cieszył nasze oko i sprawiał przyjemność.

Choć wczoraj sobie uświadomiłam, że nawet nie wiedziałam, jak bardzo może cieszyć oko sąsiadów
inka74 12:04, 05 maj 2020

Ładny ogród zawsze cieszy, nie tylko nas. Potrzebujemy piękna w naszym otoczeniu. A twój ogród, już ci to kilka razy pisałam jest śliczny. Z przyjemnością się na niego patrzy i myślę, że przebywa.

U mnie sąsiadka się przyznała, że czasami specjalnie chodzi do pokoju córki na piętrze i ogląda co u mnie kwitnie Pamiętam też minę jednej Pani, jak przyjechała do mnie z dokumentacją i poprosiła o namiary na osobę, która projektowała mi ogród. Nie mogła zrozumieć, że to moimi ręcami zrobione. Ogrodowisko podnosi bardzo mocno poprzeczkę. Wzajemnie się napędzamy, ilość wiedzy i rozwiązań jakie mamy pod ręką jest ogromna, tylko trzeba z tego korzystać, czytać, nie bać się pytać i eksperymentować.
Gosiek33 14:59, 05 maj 2020

Niesamowita jesteś. Trzask prask i już jest rabata obsadzona

Bez takich fanaberii bywa ciężko... albo nudno
Helen 18:47, 05 maj 2020

Iwonka, bardzo lubię Twój ogród i to, że się nie boisz tworzyć i zmieniać.
A na tulipanowe szaleństwo może się wproszę w przyszłym roku.
inka74 19:56, 05 maj 2020

Gosiu, tak trzask prask to to nie było. Wg mnie strasznie wolno to było bałagan ciągnął i nadal się ciągnie co mnie z lekka wkurza.

Helen, u innych bym takich rewolucji nie proponowała ale u siebie mogę eksperymentować. Na tulipany zapraszam za rok.
inka74 20:00, 05 maj 2020

Testuję inny telefon. Teraz chyba widać kolor jabłonki Profusion