Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 17:04, 12 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie chodzi o torf. Ale jak nie ma nic innego to też może być.
Musisz poprawić właściwości fizyczne gleby.

http://www.geol.agh.edu.pl/~bajda/Gleboznawstwo/OS_2007-2008/Fizyczne%20wlasciwosci%20gleb_4.pdf

Co mogłoby skutecznie poprawić te własciwości, w linku który podajesz są informacje teoretyczne. Jednak pytanie co byłoby najefektywniejsze do zastosowania? Rosahumus poprawiłby jej właściwości?
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 17:04, 12 lut 2017

Do góry
Nie chodzi o torf. Ale jak nie ma nic innego to też może być.
Musisz poprawić właściwości fizyczne gleby.

http://www.geol.agh.edu.pl/~bajda/Gleboznawstwo/OS_2007-2008/Fizyczne%20wlasciwosci%20gleb_4.pdf
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 17:03, 12 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na pewno nie trzeba zwozić nowej ziemi. Trzeba ją przekopać z próchnicą. Podlej ją żeby ocenić wilgotną glebę, weź w garść i ściśnij, zobacz czy się trzyma czy rozsypuje?

Po podlaniu suche i twarde bryły które pozostały po zagrabieniu i dzisiejszym kopaniu w suchej ziemii, potrzebują ok 30 min aby się namoczyć i zmieknąć. Po czym ziemia robi wrażenie lepkiej/ciemnej i zwartej ze sobą. Po wyschnięciu staje się spowrotem twarda i krucha.

Czyli rozumiem, że mam nawieźć próchnicą, czy chodzi o torf?
Ile bym potrzebował na 100m2?

Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 17:03, 12 lut 2017

Do góry
Na pewno nie trzeba zwozić nowej ziemi. Trzeba ją przekopać z próchnicą. Podlej ją żeby ocenić wilgotną glebę, weź w garść i ściśnij, zobacz czy się trzyma czy rozsypuje?

Do góry
Na podstawie zdjęcia trudno określić, ale na glinę nie wygląda. Była po prostu zbita po budowie. Pewnie jest też bardzo sucha. Jej zasobność można zbadać w stacji.

Najlepiej ją przekopać z kompostem, torfem plus jakaś inna materia organiczna, próchnica itp.

Piasek wtedy gdy glina i nie przepuszcza wody, ale materia w/w również przede wszystkim.

Mamy jeszcze dla wiadomości taki wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/1690-trawnik-na-podlozu-gliniastym

Do góry
sullifan napisał(a)
Witam

Przygotowuję ziemię pod trawnik przekopując ją jednak zastanawiam się czy będzie ona odpowiednia pod wysianie świeżej trawy.
Mam wrażenie, że jest ona mocno zbita(przed kopaniem twarda i sucha), grudki są dosyć twarde i kruche (jak wyschną na powierzchni po przekopaniu), głębiej ziemia jest dość zbita/bardzo ciemna

Co myślicie o takim materiale pod sianie trawy. Tuż obok jest pole ze zbożem na tym samy rodzaju ziemi wiec chyba jest dobra, ale czy odpowiednia pod trawę. Niektórzy mi mówią, że można by dosypać piachu, aby ją rozluźnić, jednak po przekopaniu jest dość luźna, ale pewnie z powrotem się mocno ubije z czasem.

poniżej umieszczam fotki wykonane w trakcie kopania i grabienia.

Ogrodem zajmuję się pierwszy raz w życiu więc proszę o wyrozumiałość

Równanie terenu pod trawnik - nierówny trawnik 16:59, 12 lut 2017

Do góry
Możesz zrobić tak:

naciąć trawnik przez środek nierówności, potem podciąć darń, odwinąć go na zewnątrz, podsypać ziemi, wyrównać i spowrotem nałożyć trawnik, Przyklepać mocno ubijakiem lub szpadlem. Jeśli za dużo ziemi - ująć, a jeśli za mało dołożyć.

Robiliśmy tak po elektrykach, którzy pokopali w trawniku instalację, ale ziemi się nie chciało nasypać spowrotem to i trawnik się zapadł. Odwinęliśmy, dosypaliśmy i po kłopocie.

Nacięcia zarastają momentalnie.

Pooglądaj sobie film o zakładaniu nawadniania w istniejącym trawniku, zobaczysz jak się nacina darń. Nie jest to instrukcja równania, ale może pomóc.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/685-zakladanie-systemu-automatycznego-nawadniania-w-istniejacym-ogrodzie
Równanie terenu pod trawnik - nierówny trawnik 16:58, 12 lut 2017

Do góry
00anusia00 napisał(a)
Witam!
Jestem początkującą ogrodniczką i mam pytanie dotyczące trawnika, który założyłam na wiosnę tego roku.
Otóż niedostatecznie przygotowałam podłoże pod trawnik tzn. niewystarczająco zwałowałam powierzchnię i jest strasznie nierówny. Te górki i padołki nie dość, że mnie denerwują to uniemożliwiają ładne skoszenie.
Czy jest jakiś ratunek dla trawnika np. zwałowanie na wiosnę, czy pozostaje założenie trawy od nowa?
wiem, wiem... mądry Polak po szkodzie...
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 16:54, 12 lut 2017

Do góry
Wiem, domyślam się - podlałaś wodą z węża, który leżał na słońcu, bez uprzedniego opróżnienia węża.. czyli podlałaś po prostu ukropem wodą o temp. bliskiej 100 stopni C.

Skoro piszesz że nawoziłaś miesiąc temu to tylko taka mogła być przyczyna.

Do góry
Ryzyko jest niewielkie pod warunkiem zastosowania właściwej dawki i podlewania po nawożeniu. Jeśli cokolwiek zaszwankowało - masz efekt.

Co robić?

Podlewać, czekać, albo zaorać i wymienić na trawę z rolki, oczywiście po mocnym laniu, aż nawóz spłynie w głębsze warstwy gleby.

Do góry
Biedronka2015 napisał(a)

Dzień dobry, Proszę o poradę - bo nie mam pojęcia co mogło spowodować taką katastrofę . Parę dni temu, na początku upałów, podlałam jak co wieczór mój trawnik. Następnego dnia po powrocie z pracy zastałam taki oto widok. Problemu upatrujè w użyciu po raz pierwszy nawozu Substral osmocote, którywysypałam ok miesiaca temu, ale czy to możliwe? Jakie mogą być przyczyny i co teraz zrobić?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:41, 12 lut 2017

Do góry
Szylkretki tak na 100% nie szukam, tak pytam bo jednak chyba raczej bym wzięła pieska kolejnego. Łatwiej ogarnąć podczas wyjazdów. Na Fb mi dali link do ślicznych koteczek , ale nie mogę teraz kota wziąć
Tulipanowiec - Liriodendron 15:14, 12 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To nie są w zasadzie pełnowartościowe drzewka ze szkółki, a jeśli kupiłeś w szkółce, to po prostu wstyd, że takie sprzedają.

To w szkółce konieczko takie ''okazy'' sprzedają. Dodatkowo mam problem ze sarnami które przedostały się pod ogrodzeniem i zżarły mi tulipanowce. Czym je poratować na wiosne???
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:15, 12 lut 2017

Do góry
Odtrąbie, oczywiście, z wielką radością bo to faktycznie rytuał.
Donica wewnątrz domu w podłodze 13:13, 12 lut 2017

Do góry
Wyobraź sobie, że obsadzałam dokładnie taką samą donicę i na dokładnie takim samym stanowisku. Południowy wschód i sosny.

I posadziłam tam różnej wysokości ...draceny One nie lubią zbyt dużo wody, wręcz im szkodzi.

Inne rośliny, które obecnie hołubię - sansewierie. Różne są, duże, małe, niskie, wysokie i różnie ubarwione. Będą niższe niż draceny.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:26, 12 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ha. U nas też od 17-go odwilż podobno Będzie się działo.

Czyli odtrabisz wiosnę czyszczeniem tarasu i mebli?

Ja juz sie doczekac nie moge, to dla mnie rytuał ogrodowiskowy
Ogród Mirelli 10:19, 12 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fantastyczny kolor tej jeżówki, jakby "koralowy" - wspaniale z rozplenicą ciemną wygląda.

Też mi sie podoba
Zastanawiam sie nad tym odcieniem przy rabacie koło mamutowca. Wspaniałe by tam wyglądała taka ciemna rozplenica a mocny kolor kwiatów bym widziała z tarasu (mamjakieś 25 m do tego punktu).

Oj lubię podglądać i inspirować się
Ogród Mirelli 10:10, 12 lut 2017

Do góry
Fantastyczny kolor tej jeżówki, jakby "koralowy" - wspaniale z rozplenicą ciemną wygląda.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:08, 12 lut 2017

Do góry
Ha. U nas też od 17-go odwilż podobno Będzie się działo.
Oczar - Hamamelis 10:07, 12 lut 2017

Do góry
2 metry> jak masz dużo miejsca to więcej nawet, ale mogą się też złączyć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies