Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

Sima 10:19, 12 lut 2017

Gardenarium napisał(a)
Fantastyczny kolor tej jeżówki, jakby "koralowy" - wspaniale z rozplenicą ciemną wygląda.

Też mi sie podoba
Zastanawiam sie nad tym odcieniem przy rabacie koło mamutowca. Wspaniałe by tam wyglądała taka ciemna rozplenica a mocny kolor kwiatów bym widziała z tarasu (mamjakieś 25 m do tego punktu).

Oj lubię podglądać i inspirować się
dominika_ 11:45, 12 lut 2017

Przepraszam Mirellko, że nie na temat.
Haniu te wysoko kolagenowe zupki to robi się z giczy cielęcej?
Sima 12:37, 12 lut 2017

Mam nadzieje, że gospodyni wybaczy...

Dominika
Też i poprostu z kości wołowych. Zawsze mieszany 1/2 drobiu (uwielbiam kaczkę) i 1/2 wołowiny z kością + czasem osobno dodatkową kość jak mamy dostęp do porządnej i świeżej. Gotujemy przez 6-8h na najmniejszym ogniu (ma robić leniwe bul, bul a nie ostro wrzeć), potem wyciągamy mięso i dajemy podwójną włoszczyznę (lubię dużo) oraz podpieczoną nad ogniem cebulę i gotujemy nadal. Oprócz klasycznych przypraw czasem dajemy japoński sos sojowy
Sobota to dzień gotowania bazy na cały tydzień.
andziurex 12:52, 12 lut 2017

Sima napisał(a)

Ja załatwiłam rowerem w górach. W latach 90tych nie było takiego sprzętu jak teraz a ostro jeździłam. Teraz jestem mądrzejsza rower wprowadzam na górę (lub wjedżdzam gądolą) i zjeżdżam bez obciążenia ale narty zakazane. (Choć nawet roweru mąż mi zabrania - martwi się i nie lubi jak jest powiększone ryzyko, że będe zwijać sie z bólu).

Choć jest ostatnio trochę lepiej - ale prawie codziennie jem wysoko kolagenowe rosoły i zupy z nich. Naprawdę pomaga - taki kolagen jest ponoć najlepiej przyswajalny i dobrze odbudowuje strukturę (przy okazji działa też na zmarszczki )

A nie da się tego zoperować? Mój mąż 3 lata temu zrobił artroskopię kolana i po jednym sezonie przerwy wrócił do nart i innych wyczynowych sportów. Profilaktycznie w opasce uciskowej. Po zabiegu ciągłe mi nudził żebym mu gotowała galaretki z nóżek. Teraz z kolei to mnie kolanko zaczęło dokuczać. Wcześniej jak dłużej pojeździłam na nartach, a ostatnio zauważyłam, że na zmianę pogody też mi dokucza. No to chyba klasyczny SKS
isia33 13:04, 12 lut 2017

Właśnie obejrzałam zdjęcia jeżówek, piękna kolekcja. Kupujesz je stacjonarnie czy przez Internet? W zeszłym roku kupiłam Honeydew, ale przyszły takie mikroskopijne, że nie wiem czy przeżyją zimę.
Sima 13:47, 12 lut 2017

Ania - jak nie muszę (np. mam zagrożenie życia) to się nie dam pociąć za chińskiego Boga. Taka prywatna fobia, która wszyscy znajomi chirurdzy bardzo popierają

Mirellia - też jestem ciekawa źródła jeżówek
MirellaB 14:55, 12 lut 2017

Danusiu to jeżówka odmiany Eccentric. Bardzo ładna i fantastycznie się zmieniała. Pierwszy sezon w moim ogrodzie zresztą jak wszystkie pozostałe jeżówki z którymi dopiero zaczynam ogrodową przygodę
Rozplenica Purple Majesty chyba nie jest zbyt popularna, bo dużo ludzi o nią pyta i podziwia

Hania ja jedynie czasami galaretkę zjem i piję saszetki typu artresan, arthrostop, kiedyś arthryl.
Muszę spróbować ugotować wg.przepisu który podajesz
Sima 14:59, 12 lut 2017

Proszę bardzo tego nauczyła mnie jeszcze babcia (ona to lubiła dobrze zjeść )
MirellaB 14:59, 12 lut 2017

Hania, Dominika ok Piszcie sama z tego skorzystam

Ania świadomie zrezygnowałam z operacji. Nie dałam sobie grzebać w kolanach, taki był mój wybór i nie żałuję. Muszę uważać na kontuzje i dlatego nie uprawiam sportów obciążających kolana. Poza tym jest ok

MirellaB 15:02, 12 lut 2017

Iwona, Hania jeżówki kupuję stacjonarnie w pobliskiej szkółce bylin. Od razu napiszę, bo wiele osób mnie o to pyta - szkółka nie prowadzi sprzedaży wysyłkowej

Hania stare babcine sposoby są najlepsze, również często z nich korzystam Zjeść to ja też lubię, ale koniecznie muszę schudnąć, bo odczuwam dyskomfort z powodu przybrania po ciąży na wadze. Nawet wybieram się do dietetyka