Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:05, 12 lut 2017

Do góry
Czyszczenie będzie, obowiązkowo i teraz mam więcej do czyszczenia nawet.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:05, 12 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zazdraszam jak zwykle braku śniegu No nie ma mocnych na Wrocław

Danusia jeszcze z tydzień dwa i czekamy na Twoje odtrąbienie wiosny Juz sie nie moge doczekac czyszczenia Twoich mebli

A przeciez zdążył sie luty, gdy ciełam tarwy w krótkim rękawku W tym roku mamy wreszcie normalna regularna zimę
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:02, 12 lut 2017

Do góry
Zazdraszam jak zwykle braku śniegu No nie ma mocnych na Wrocław
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:36, 12 lut 2017

Do góry
Mnie się zdaje, że ktoś wyjechał za granicę, bo takiego malutkiego pieska, chyba trzeba nie mieć sumienia, żeby po prostu wyrzucić z samochodu.
Zostawił na ulicy i pojechał. Tak myślę.

Witek z kolei snuje przypuszczenia, że może miała cieczkę i uciekła? Ale czyżby właściciel nie szukał jej? łatwo znaleźć gdy się chce. Prawda? No bo gdzie trafiają pieski znalezione na ulicy? Do schroniska, wystarczy przejrzeć stronę.
Fikus benjamina 09:24, 12 lut 2017

Do góry
Najpierw wyjaśnię pojęcie "rodzaj'

Jeśli chodzi o systematykę botaniczną nie od poczatku, ale od rodzaju zacznę:

rodzaj - Ficus
gatunek - Ficus benjamina
odmiana - Ficus benjamina 'Variegata' - czyli odmiana biało obrzeżona.

Jeszcze jest forma i wyjaśnię ją na podstawie kaktusa: Gymnocalycium mihanovichii varietas friedrichii forma Rubra
w skrócie Gymnocalycium mihanovichii var. friedrichii f. Rubra

A więc nie o inny rodzaj czy formę tutaj chodzi jak pytałeś, a o odmianę. Tyle wyjaśnień, a teraz odpowiedź:

U roślin liściastych często powstają takie mutacje lub przypadkowe siewki, które są wychwytywane przez hodowców i za pomocą szczepienia rozmnażane i wprowadzane do handlu jako urozmaicenie oferty. Jednak takie cudaki często mają chęć powrotu do cech rośliny macierzystej, z której powstały, czyli do Ficus benjamina o zielonych liściach. Pędy z liśćmi zielonymi należy usuwać, wycinać, bo roślina traci urok i z czasem część zielona ją zdominuje.

Ten proces nazywa się rewersją.

Fikus benjamina 09:14, 12 lut 2017

Do góry
GPatryk napisał(a)
Dwa rodzaje Ficus-a benjamina w na jednym ?

Witam, mam pytanie do bardziej doświadczonych ode mnie. Otóż mój ficus z nie wiadomych przyczyn ma różne liście na dolnej części i na górej na dolnej liście z jasnymi przebarwieniami na górze natomiast liście ciemne i większe. Moje pytanie to dlaczego tak się stało , wygląda to bardzo ciekawie. Kilka lat temu kiedy posadziłem tego ficusa próbowałem taki efekt uzyskać łącząc gałązki innego ficusa z tą odmianą (z białymi wybarwieniami) ,na zasadzie takiej jak szczepi sie drzewa, jednak nie przynosiło to żadnych efektów wszystkie uschły z tego co widziałem, mimo kilku prób nie zauważyłem żeby coś się przyjęło wiec odpuściłem. Niedługo później wyjechałem na pół roku z kraju (ktoś inny podlewał ficusa) po powrocie zobaczyłem że ficus ma inne liście u góry. Więc pytanie czy jest to efekt moich "eksperymentów" czy jest to naturalne u ficusów że nie wiem wracają do swojej innej formy ?

Oczar - Hamamelis 08:23, 12 lut 2017

Do góry
Kolory na zdjęciu mogą się różnić, ale najlepiej widzieć w realu. To ładna odmiana.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:18, 12 lut 2017

Do góry
Właśnie dlatego tak postępuję. Dużo wiem, bo miałam Kropkę. Bała się całe życie, że dostanie Była bita w młodości.

Naoglądałam się także na Animal Planet "Policja dla Zwierząt w Huston" -tam było o wychudzonych psach, żeby nie przekarmiać.

Kreska została znaleziona w X.2016 na ulicach Mielca, wychudzona, wyniszczona, brak apetytu, piła tylko wodę. Po leczeniu i pobycie w schronisku jej stan się poprawił i wygląda teraz tak, jak ją wzięliśmy Będzie dobrze. Daję jej 3 małe posiłki przed spacerem, aby ją odżywić systematycznie. Wodę ma dostępną.

W poniedziałek idę do lekarza zapytać o parę rzeczy, których nie wiem. Może odrobaczyć, odpchlić (nie ma pcheł ale powiedzieli, że trzeba), może obróżkę p. kleszczom kupić.

Kreska ma 5 lat i 3 miesiące, tak ocenił lekarz, który prowadził leczenie.
Została też wysterylizowana i zaczipowana.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:55, 12 lut 2017

Do góry
Dziękuję w imieniu Kreski, za wszystkie rady jestem Wam bardzo wdzięczna.

Ale wiecie przecież , że to nie pierwszy piesek No i że ja mam wszystko do jej pielęgnacji. Nie chcę jednak zaczynać od razu od czesania, kąpania i innych zabiegów, bo może się do mnie zrazić. Wczoraj jak chciałam jej umyć łapki po soli drogowej to przestraszyła się i uciekła na widok miski z wodą i białego ręcznika kuchennego. Tak że powoli. Wszystko będzie. Na razie wycięłam jej dreda na ogonie.

A łapki umyłam gąbką, natłuściłam od spodu. Dobre i to.

Wszelkie zabiegi upiększające dopiero jak się oswoi i będzie wiedziała, że nic jej nie grozi. Nie od razu Szczotki leżą i czekają

Wiemy, że jest posłuszna
Po spacerze porannym Witek puścił ją do ogrodu. Ale się najeżyła na widok swojego odbicia w lustrze

Wołana przychodzi bez problemu, co oznacza że ją znajdę w ogrodzie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:41, 11 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

buzi buzi i już skradła serce Pana, skąd ja to znam

Coś jeszcze, coś więcej... 21:02, 11 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ślub? Czy praca?

Plany zawodowe mam na ten rok już
O ślubie nie myślałem, ale moze? Tylko z kim?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:57, 11 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

No śliczna psinka i jakie mądre ma spojrzenie . Pozuje jak modelka do zdjęć . Jak kokieteryjnie uniosła prawą łapkę.
Nie mogę się napatrzeć, ech.
Danusiu, do czesania ogonka potrzebna chyba będzie szczotka . Przepraszam, ale straszna psiara ze mnie. Głupawka mnie ogarnęła, ale jestem wytłumaczona bo kolejna sierotka znalazła wspaniałych przyjaciół i przyjazny domek.
Viola pięknie napisała, że jutro się obudzi i przekona, że to nie jest sen .
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:26, 11 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie mogę się napatrzeć, śliczniutka jest
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:24, 11 lut 2017

Do góry
Tak myślę, w boksie miała okienko otwarte, tak więc zimno było. Teraz musi się przestawić.
Oczar - Hamamelis 20:22, 11 lut 2017

Do góry
Zajrzyj w art, o oczarach. Ten ciemny to może być Diane, albo Feuerzauber.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/269-czarujace-oczary/photos
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:16, 11 lut 2017

Do góry
Rosa napisał(a)

Na podłodze ...... hmmmm. Na podłodze twardo.
Spogląda spod rzęs, bo czeka na zaproszenie.
A może kocyk na kanapie?
Albo kocyk przy kanapie, tam gdzie jej Pańcia siada ?

Nie, nie jest jej twardo, sama wybrała sobie, jest jej gorąco, teraz wyszła z łóżka i leży na podłodze drewnianej.

A w salonie ma podgrzewany kamień, Kropka uwielbiała leżeć na kamieniu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:15, 11 lut 2017

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:12, 11 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kreseczka, owszem, tak ją nazywam
Jak piszę tu - przychodzi i leży, jak oglądamy Fakty - idzie do nas i na podłodze się kładzie, spoglądając spod rzęs

Na podłodze ...... hmmmm. Na podłodze twardo.
Spogląda spod rzęs, bo czeka na zaproszenie.
A może kocyk na kanapie?
Albo kocyk przy kanapie, tam gdzie jej Pańcia siada ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:11, 11 lut 2017

Do góry
Wieczorny spacer już był spokojniejszy. Wąchała swoje zapachy zostawione o 17-tej
Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 20:06, 11 lut 2017

Do góry
Przed Świętami 2016 odeszła Kropka Była nieodłączną towarzyszką w moim ogrodzie podczas wszelkich prac. Zostanie w mej pamięci na zawsze. Niech będzie i tutaj.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies