Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 13:39, 25 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Z moich spostrzeżeń wynika, że dużo lepiej rosną te, która mają sporo wilgoci.
Mam na jednej rabacie 12 szt i te, które są pod dachem, gdzie deszczu spada mniej, a do tego jest drenaż, który wciąga wodę, są znacznie marniejsze.
Także cięcie, chyba jest tutaj drugorzedną sprawą, bo ja wszystkie tnę tak samo.

to ja już nie wiem,jak to jest z nimi..gdzieś była informacja,że nie lubią nadmiaru wilgoci...jak nisko tniesz,to polecę w deszczu ciachnąć
Mały ogród Kasi 13:38, 25 sie 2015

Do góry
Kasia, avatarek piękny, cudna relacja z wakacji, a parkany drewniane ja akurat też bardzo lubię, będzie fajnie!
Tu ma być ogród :) 13:37, 25 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Ja tam nie zauważam, na Twoich zdjęciach żeby rośliny były marne - ale te upały na pewno odcisnęły piętno w wielu ogródkach.

Ja np. nie pokazuję nawet swoich Limek i Polar Bear'ów bo poprzypalane, wyłożone na ziemi - kupowałam je na początku lata, w szkółkach pewnie stały w strasznym ścisku i dlatego takie wiotkie i wrażliwe, bo akurat one linie kroplującą mają rozłożoną, więc susza ich nie dotknęła.
Liczę, że w przyszłym roku się zrehabilitują. Bo jak widzę, jakie cudaśne pokazują dziewczyny, to aż mnie coś ściska.

Ja też mam ten sam problem z hortkami
A może byś jednak pokazała jak wyglądają?

PS Piękne stożki kupiłaś
Tu ma być ogród :) 13:31, 25 sie 2015

Do góry
AgaeM napisał(a)
U mnie i stipy i szalwie slabe jakies. Dlugo nas nie bylo, na to zwale mala dorodnosc moich roslin

Ja tam nie zauważam, na Twoich zdjęciach żeby rośliny były marne - ale te upały na pewno odcisnęły piętno w wielu ogródkach.

Ja np. nie pokazuję nawet swoich Limek i Polar Bear'ów bo poprzypalane, wyłożone na ziemi - kupowałam je na początku lata, w szkółkach pewnie stały w strasznym ścisku i dlatego takie wiotkie i wrażliwe, bo akurat one linie kroplującą mają rozłożoną, więc susza ich nie dotknęła.
Liczę, że w przyszłym roku się zrehabilitują. Bo jak widzę, jakie cudaśne pokazują dziewczyny, to aż mnie coś ściska.
Tu ma być ogród :) 13:19, 25 sie 2015

Do góry
frezja napisał(a)

to ja chyba źle tnę...bo takie dorodne moje nie są.

Z moich spostrzeżeń wynika, że dużo lepiej rosną te, która mają sporo wilgoci.
Mam na jednej rabacie 12 szt i te, które są pod dachem, gdzie deszczu spada mniej, a do tego jest drenaż, który wciąga wodę, są znacznie marniejsze.
Także cięcie, chyba jest tutaj drugorzedną sprawą, bo ja wszystkie tnę tak samo.
Tu ma być ogród :) 13:10, 25 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Kilka obrazków z ogródka:

I trzecie szałwii

to ja chyba źle tnę...bo takie dorodne moje nie są.
W Gąszczu u Tess 13:09, 25 sie 2015

Do góry
jazzy napisał(a)
Ja tylko nieśmiało chciałam zabrać głos w sprawie gazet na rabatach To najlepszy sposób żeby nie tracić czasu na wyrywanie chwasta Ja na gazety sypie korę i serio - chwastów zero! Polecam z całego serca

I ja potwierdzam, wykorzystałam ten patent kilka miesięcy temu i jest spokój z chwastami.
A tam gdzie nie ma kory, za serbami i tujami sypę skoszoną trawę i to też jest świetne rozwiązanie - zapobiega chwastom i użyźnia glebę.
Tu ma być ogród :) 13:03, 25 sie 2015

Do góry
AgaeM napisał(a)

Mnie juz sie podoba! Sama stipe taka wielka wyprodukowalas czy kupna? Moja siana to i mala jakas.

I stipę i werbenę siałam z nasion i to dosyć późno - obie słabo rokowały ale zdążyły zakwitnąć.

Na tej stronie są zdjęcia zaraz po sadzeniu - stipa była taka mała, że prawie niewidoczna na zdjęciach

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=103

Rośnie u mnie na południowej wystawie, takie same sadzonki dałam koleżance, która posadziła je na cienistej rabacie, w tym samym czasie co ja i jest do tej pory maleńka.
Czasem słońce czasem deszcz 12:49, 25 sie 2015

Do góry
Kuba napisał(a)

z miłorzębem widzę jeszcze jeden problem , chociaż może niesłusznie, mianowicie robi się jesienią żółty więc wśród żółtych wrzośców nie zrobi się mdło żółto?

Ja lubię bardzo ten żółty kolor przebarwiających się miłorzębów, ale może faktycznie warto się jeszcze zastanowić nad innym gatunkiem drzewa, a jakiś buk pendula, który z czasem wytworzy fajny parasol?
Jesteś szczęściara jeśli jeszcze żadne wrzosy Ci nie wypadły, ja trochę straciłam przez chorobę grzybową.
Tu ma być ogród :) 12:48, 25 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Aga, mam tego ogrodzenia aż 45 m, to żal mi nie jest

Może i Tobie się spodoba, jak pokaże całe rabaty, po połowie września jak kupię buksy to większość powinna być gotowa (a całość w październiku jak dosadzę buki).

Mnie juz sie podoba! Sama stipe taka wielka wyprodukowalas czy kupna? Moja siana to i mala jakas.
Tu ma być ogród :) 12:42, 25 sie 2015

Do góry
magdziam napisał(a)
stożki wypasione, dzisiaj dobra pogoda do sadzenia

Nie wiem czy dziś, ale w najbliższych dniach na pewno.
Tu ma być ogród :) 12:40, 25 sie 2015

Do góry
AgaeM napisał(a)
A nie zal ci takich ladnych, prosciutkich murkow zakrywac?

Aga, mam tego ogrodzenia aż 45 m, to żal mi nie jest

Może i Tobie się spodoba, jak pokaże całe rabaty, po połowie września jak kupię buksy to większość powinna być gotowa (a całość w październiku jak dosadzę buki).
Tu ma być ogród :) 12:34, 25 sie 2015

Do góry
Kilka obrazków z ogródka:

Kropkowana katalpa

Drugie kwitnienie ostróżek

I trzecie szałwii

Moja codzienność - ogród Oli 12:30, 25 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Tak też myślałam, Ola kupiłaś je gdzieś w lokalnej szkółce czy zamawiałaś przez internet? - jeśli to drugie to poproszę o namiar, bo na te wrzośce poluję od wiosny i nie spotkałam jeszcze, a chcę je mieć.

Dla mnie i lipa i tuja to takie elementy rozpoznawcze Twojego ogrodu i rozumiem Twój sentyment do nich, nie wyobrażam sobie, że mogłoby ich nie być!

na miejscu niestety nie znalazłam, może dlatego, że większość bez opisów niestety
namiary wysłałam na pw

Malgosik napisał(a)

właśnie na nie poluję
nie myślałam, że one aż takie ładne...

ładne i bezproblemowe, nawet nie podlewam
Nowe życie na pszczyńskiej ziemi 12:28, 25 sie 2015

Do góry
u mnie też, przyszedł listonosz i mówię mu, że chyba deszcz przywiózł, na co on, że "niestety" - musiałam mu uświadomić, że właśnie wręcz przeciwnie - niech pada nawet cały dzień!
Tu ma być ogród :) 12:23, 25 sie 2015

Do góry
A tymczasem takie stożki cisowe sobie przywiozłam.
Będą po obu stronach furtki - zrobiłam wstępną przymiarkę.

Ogród tworzony z pasją 12:22, 25 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Tak też myślałam, dlatego spytałam

Tu ma być ogród :) 12:20, 25 sie 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Super zapisałam och te mirikeny zazdraszczam a Mlodzieniec ogrodnik niezły co?

Młodzieniec bardzo niezły
A jak jeszcze przywiezie mi takie piękne Marikeny jak ten jeden, który tam stał, to chyba go wyściskam
Żartuje... i tak eM pojedzie, bo do mojego auta nie wlezą.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:18, 25 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
kosmosy cudnie wyglądają!
W tym roku będziesz wykopywać kłącza? Kiedy to się robi i w jakich warunkach trzeba je potem przechowywać?
trzeba przechowywać jak dalie , a ja takich warunków nie mam... zobaczymy.
Chociaż powiem szczerze, musiałam przekopac jednego i wykopałam a on ma normalne korzenie nie widzę tam żadnej bulwy....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:16, 25 sie 2015

Do góry
cudne masz wszystko, a jeszcze bardziej urodę roślin podkreśla ten wymuskany trawniczek!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies