Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czasem słońce czasem deszcz

Czasem słońce czasem deszcz

Kuba 09:00, 25 sie 2015

polinka napisał(a)
Przyjeżdzasz do mnie i kupujesz cisa na nóżce

Hehe sprzedajesz?
tak na serio potrzebuję tam coś reprezentacyjnego a oni już raczej się wyczerpali z towaru- byłam tam w maju i kupilam wszystko co miało wygląd, myślę że do przyszłego roku co najmniej nic im godnego uwagi nie urośnie- widziałam szkółkę a tam same maluchy...
Zielona 09:00, 25 sie 2015

Ewa, czy to koniecznie musi być zimozielone?
Widziałaś moje kaliny na pniu? Wiosną piękne kwiaty, w sezonie zieleń liści, a jesienią przebarwiają się na bordowo...
Może warto zastanowić się nad czymś innym niż iglak? Ta łezka to eksponowane miejsce. Nie musi się w niej pojawić coś, co "wtopi" się w otoczenie, tylko można wybrać coś soliterowego...
Kuba 09:05, 25 sie 2015

babka napisał(a)
A jak dla mnie to w domicach jest szał, trawy idealnie tu pasują. Same donice są świetne !
Zapomnialam spytać czy nową kulę sama robilaś ? Ja wczoraj zalałam kolejną, znow będzie się z czegp pośmiać
Do łezki moze miłorząb ?

niestety kule kupuję bo jestem beztalencie manualne....donice też kupowałam, uwielbiam je chciaż bardzo się brudzą, każde dotknięcie pozostawia ślad, ale taki jest urok betonu...
miłorząb jest kilka metrów dalej ale do łezki by pasował, no nie wiem
jeszcze zastanawiam się nad czymś liściastym szczepionym ale o małej koronie, tylko czy można takie drzewko posadzić między wrzośce?
Karol99 09:13, 25 sie 2015

Kuba napisał(a)

biorę pod uwagę ale nie spotkałam nigdzie sosny na wysokim patyku, jeśli już to jakieś patyczki ledwo wystające z ziemi, ale dziękuje za glos

no tak, w sumie racja
Gardenarium 10:36, 25 sie 2015

Kuba napisał(a)
Wczoraj obejrzałam dokładnie modrzew w łezce i pomimo że całe lato trzymał się dzielnie to jednak nie rokuje powrotu do zdrowia, muszę go usunąć i tu pytanie do zaglądających co dać w zamian?
Zdjęcie mam tylko takie sprzed miesiąca ale obrazuje miejsce w którym stoi

Nie chcę żeby to był świerk na nóżce żeby nie złapał robaka który wyniszczýł modrzew, cis na nóżce raczej nieosiągalny, a może metalowy bocian ale tak o połowę niższy

Wszystkie głosy mile widziane

Miłorząb 'Pendula - parasol lub 'Marikem' na pniu - kulka.

Instagram Ogrodowiska
Kuba 11:08, 25 sie 2015

Zielona napisał(a)
Ewa, czy to koniecznie musi być zimozielone?
Widziałaś moje kaliny na pniu? Wiosną piękne kwiaty, w sezonie zieleń liści, a jesienią przebarwiają się na bordowo...
Może warto zastanowić się nad czymś innym niż iglak? Ta łezka to eksponowane miejsce. Nie musi się w niej pojawić coś, co "wtopi" się w otoczenie, tylko można wybrać coś soliterowego...

Oczywiście że nie musi być iglaki, zresztą modrzew jak zgubi igły stoi łysy całą zimę, pokażesz swoją kalina jak wygląda teraz
kasia_w 11:08, 25 sie 2015

No właśnie- Mariken to była moja pierwsza myśl. Taaa...komuś to łatwo doradzać
Kuba 12:09, 25 sie 2015

Gardenarium napisał(a)

Miłorząb 'Pendula - parasol lub 'Marikem' na pniu - kulka.

Dziękuję
Problem w tym że mariken rośnie na sąsiedniej rabacie też jako soliter, powtórzyć, przesadzić? Gdybym upolowała parasol nawet bym się nie zastanawiała, ale szukałam już rok temu i był nieosiągalny...
Kuba 12:29, 25 sie 2015

kasia_w napisał(a)
No właśnie- Mariken to była moja pierwsza myśl. Taaa...komuś to łatwo doradzać

z miłorzębem widzę jeszcze jeden problem , chociaż może niesłusznie, mianowicie robi się jesienią żółty więc wśród żółtych wrzośców nie zrobi się mdło żółto?
lindsay80 12:49, 25 sie 2015

Kuba napisał(a)

z miłorzębem widzę jeszcze jeden problem , chociaż może niesłusznie, mianowicie robi się jesienią żółty więc wśród żółtych wrzośców nie zrobi się mdło żółto?

Ja lubię bardzo ten żółty kolor przebarwiających się miłorzębów, ale może faktycznie warto się jeszcze zastanowić nad innym gatunkiem drzewa, a jakiś buk pendula, który z czasem wytworzy fajny parasol?
Jesteś szczęściara jeśli jeszcze żadne wrzosy Ci nie wypadły, ja trochę straciłam przez chorobę grzybową.