Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Sałatka pokrzywowa 14:59, 28 kwi 2020

Do góry
Z większych nabytków jest jeszcze brzoskwinia
Sprawdzam tylko, zali to żywe

zwróćcie uwagę, że szklarnia zyskała ceglaną podłogę

Czarna porzeczka, wyhodowana z patyków, moja duma :

Sałatka pokrzywowa 14:54, 28 kwi 2020

Do góry
Jest płot i jest lilak
Odmiana Charles Joly, w kolorze chyba podobny do Massena, którego nie znalazłam w formie szczepionej. Przyszedł w pąkach i liściach, mniam

Dla towarzystwa jest jeszcze dereń jadalny, odmiana Variegata, maluszek.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:51, 28 kwi 2020

Do góry
Witam, proszę o pomoc w aranżacji tej oto rabaty (wystawa wschód i południe):

Drzewko na środku to klon pospolity Drummondi. Planuję coś takiego:

1. Zasadzić kilka sztuk berberysa Erecta;
2. Dosadzić kilka sztuk berberysa Chiquita;
3. Zasadzić trawę: miskant chiński/rozplenica japońska;
4. Dosadzić tawuły: Goldflame/Golden Princess;
5. Żurawki zielonkawe/limonkowe;
6. Żurawki bordowe/purpurowe, ew niziutkie trawki;
Może macie jakieś propozycje? Może część z moich propozycji ma sens? Wszelkie uwagi mile widziane
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:49, 28 kwi 2020

Do góry
To pokażę Wam jeszcze jednego z moich kanzanów .

I jeszcze coś, niestety znacznie mniej przyjemnego - mój widok z tarasu . Ale kanzana też widać .
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 14:34, 28 kwi 2020

Do góry
A tu hakonki ,te bidy

I tamaryszek

I róże i liatra ,rusza na całego

A tu czeka mnie poszerzenie rabatki i zmiana kształtu

Ogród zacząć czas. 14:25, 28 kwi 2020

Do góry
Witam,
Od dawna śledzę to co się dzieje na forum, ale im dłużej to robię, tym jestem bardziej przekonana, że sama nie poradzę sobie z aranżacją ogródka.
Mieszkam w bloku, ogródek ma ok 200 metrów i część jest na niewielkim wzniesieniu, na którym wybudowaliśmy taras z kostki betonowej. Ziemia jest ciężka, gliniasta, ogrodek słoneczny. Z dwóch stron mamy sąsiadów (jedni obsadzili się tujami, drudzy puścili na płocie winobluszcz), trzecia strona ogródka to uliczka.
Jeśli chodzi o nasadzenia, nie mogą to być rośliny wyzsze niż 6 metrów. W miejscu z zagonami, raczej takie o pokroju kolumnowym, żeby nie dawały zbyt wiele cienia.
Bardzo proszę o pomoc lub jakiekolwiek sugestie. Nie chcę żeby to był nowoczesny ogródek. Uwielbiam drzewa z czerwonymi liśćmi ale mąż nie chce się zgodzić na szpaler np ze śliwowisni.
Dołączam zdjęcia. Będę bardzo wdzięczna za pomoc

Jeżówkowe-Love 14:19, 28 kwi 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
A jak wygladaja siewki jezowek?Bo mam mase czegos na rabcie wokol nich i zastanawiam sie czy to agastache czy jezowki?

Tak
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 14:17, 28 kwi 2020

Do góry
Kury miałam,nawet mieliśmy wylęgarkę swoją, więcej nie chcę,dla jednej osoby to bardzo dużo pracy i obowiązków,zero wyjazdów,no chyba,że ma się kto zając kurami.
żeby zjeść jajko nie trzeba kupować kurzelni
ochota na swoje jajko zawsze jest,ale inna praca też jest i czas na odpoczynek się należy
Zdjęcia na chwile wstawię

Ogród na glinie 14:17, 28 kwi 2020

Do góry

Ogród na glinie 14:13, 28 kwi 2020

Do góry

W nogach miłorzęba zagęściły się narcyzy.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 14:09, 28 kwi 2020

Do góry
Figowców nie zabiłam, jupi!

I pomidory po pierwszwj nocy też całkiem ok

Ogród Nebel 14:04, 28 kwi 2020

Do góry
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 14:03, 28 kwi 2020

Do góry
Witam wszystkich

Jestem nowym użytkownikiem tego forum i chciałabym gorąco prosić o pomoc. Mam problem z sosną czarną 10 letnia. Zauważyłam zmiany od zeszłego roku. Pani w ogrodniczym sugerowała brak żelaza aby zastosować do podlania , niestety nie widze poprawy. Igły opadają od dołu drzewa, ale widzę iż problem idzie w górę. Drzewo jest w narożniku a obok jest sosna pospolita. Igły najmocniej schną na końcach gałęzi przy szyszkach. Proszę o pomoc co to może być i jak to zwalczyć

Z góry dziekuję za pomoc
Pozdrawiam
Joanna
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:01, 28 kwi 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Samo wpadło? Podobają mi się takie zakupy
Szczególnie ta kalina mogła by mi do samochodu wpaść.

No powiem Ci, że opierałam się z całych sił .
Kalina mi się trafiła, kosztowała 48zł to jak miałam nie wziąć??? Bydlątko z donicą sięga mi prawie do pasa.
W kamiennym kręgu od początku 14:01, 28 kwi 2020

Do góry
Aniu wczoraj z łódzkimi dziewczynami i Jolą rozmawiałyśmy o Tobie pewnie Cię uszy piekły,piękny ogród,pozdrawiam

Ogród w Klein Kottorz 13:57, 28 kwi 2020

Do góry
Dla Grażyny zdjęcia zwisów

I jeszcze kilka wiosennych kwiatuszków:

Ogród Nebel 13:53, 28 kwi 2020

Do góry
Trzmielina w moim ogrodzie nieźle rośnie. Ale niestety opuchlak, również lubi tę roślinę. Zauważyłam, że chyba nie wszystkie odmiany. Dlatego jestem na etapie obserwacji.

Grusza ozdobna Chanticleer 13:49, 28 kwi 2020

Do góry
Chciałem uprzejmie prosić o wskazówkę odnośnie mojej gruszy ozdobnej, listki pokrywają się białym nalotem, a następnie zwijają. Co to za choroba i jak z nią walczyć ?

Pozdrawiam
Piotr

Osiedlowy ogród bez trawy 13:45, 28 kwi 2020

Do góry
Cześć wszystkim,
przejęłam pod opiekę osiedlowy ogródek, w którym nie ma trawy (ziemia jest bardzo sucha, podobno były podejmowane już próby zasadzenia trawy, ale się nie udawało. Z tego powodu jest w nim dość pusto.
Wiem, że te kamyki nie wyglądają dobrze, postaram się na coś je zamienić (ew, usunąć).

Chciałabym zacząć od stworzenia jakiejś kompozycji pod sosną, którą widzicie na zdjęciu. Obecnie jest tam 5 wrzośców i jakaś lilia wyrosła (mogę to wszystko przesadzić).
Czy możecie mi doradzić co mogę posadzić pod tą sosną, aby przez cały rok mogło zdobić osiedle? Myślałam może o trzmielinach (tylko nie bardzo wiem, z czym je połączyć.) Zależałoby mi na jakimś kwitnącym akcencie. Do tej pory co roku były tam sadzone begonie, ale wolałabym stworzyć jakiś stały element, który przetrwa przez cały rok. Ziemia jest sucha, a ogród bardzo nasłoneczniony.
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:36, 28 kwi 2020

Do góry
Dziewczyny kochane, parocja jeszcze nie ma miejscówki, biorę pod uwagę rabatę przy żywopłocie sąsiadki. Tam prawie na środku mam posadzoną kalinę Spring Red Compact na pniu, więc po prawej albo po lewej stronie przydałoby się właśnie coś wyższego.

Kto jeszcze nie ma parocji niech sobie nabędzie .

A dziś dokupiłam sobie trzy borówki (odmiany Bonus, Bluecrop i Darrow). Przy okazji wpadło mi do samochodu inne zielsko .
Mam kalinę Lanarth, róże Alba Meidiland, derenie Ivory Halo i tawuły Grefsheim.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies