Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród zacząć czas.

Ogród zacząć czas.

Gardenarium 07:19, 28 kwi 2020

Super posadziliście Tylko końcówki wyrównać i będzie ok.

Instagram Ogrodowiska
MartaCho 13:26, 28 kwi 2020

Gardenarium napisał(a)
Super posadziliście Tylko końcówki wyrównać i będzie ok.

Bardzo dziękuję
basik 13:39, 28 kwi 2020

Marta, jesteśmy na podobnym etapie działań Twoje graby super wyrośnięte...Ja kupiłam właśnie sadzonki takie polecane małe, czyli 40-60 cm i przyszły mikruski 35 cm, ledwo je widać po posadzeniu...także chyba u Ciebie lepiej, że w tą drugą stronę sprzedawca poszedł
Kasia_B 14:25, 28 kwi 2020

Witam,
Od dawna śledzę to co się dzieje na forum, ale im dłużej to robię, tym jestem bardziej przekonana, że sama nie poradzę sobie z aranżacją ogródka.
Mieszkam w bloku, ogródek ma ok 200 metrów i część jest na niewielkim wzniesieniu, na którym wybudowaliśmy taras z kostki betonowej. Ziemia jest ciężka, gliniasta, ogrodek słoneczny. Z dwóch stron mamy sąsiadów (jedni obsadzili się tujami, drudzy puścili na płocie winobluszcz), trzecia strona ogródka to uliczka.
Jeśli chodzi o nasadzenia, nie mogą to być rośliny wyzsze niż 6 metrów. W miejscu z zagonami, raczej takie o pokroju kolumnowym, żeby nie dawały zbyt wiele cienia.
Bardzo proszę o pomoc lub jakiekolwiek sugestie. Nie chcę żeby to był nowoczesny ogródek. Uwielbiam drzewa z czerwonymi liśćmi ale mąż nie chce się zgodzić na szpaler np ze śliwowisni.
Dołączam zdjęcia. Będę bardzo wdzięczna za pomoc

MartaCho 14:42, 28 kwi 2020

basik napisał(a)
Marta, jesteśmy na podobnym etapie działań Twoje graby super wyrośnięte...Ja kupiłam właśnie sadzonki takie polecane małe, czyli 40-60 cm i przyszły mikruski 35 cm, ledwo je widać po posadzeniu...także chyba u Ciebie lepiej, że w tą drugą stronę sprzedawca poszedł

Zobaczymy, czas pokaże Będziemy zdawać sobie relację z wzrostu naszych pociech
Spod Krakowa w którym kierunku mieszkasz?
basik 15:06, 28 kwi 2020

MartaCho napisał(a)

Zobaczymy, czas pokaże Będziemy zdawać sobie relację z wzrostu naszych pociech
Spod Krakowa w którym kierunku mieszkasz?

niedaleko Myślenic
MartaCho 15:40, 28 kwi 2020

basik napisał(a)

niedaleko Myślenic

To rzut beretem faktycznie. Wrzuć zdjęcie swoich grabików w wolnej chwili
MartaCho 15:48, 28 kwi 2020

Kasia_B napisał(a)
Witam,
Od dawna śledzę to co się dzieje na forum, ale im dłużej to robię, tym jestem bardziej przekonana, że sama nie poradzę sobie z aranżacją ogródka.
Mieszkam w bloku, ogródek ma ok 200 metrów i część jest na niewielkim wzniesieniu, na którym wybudowaliśmy taras z kostki betonowej. Ziemia jest ciężka, gliniasta, ogrodek słoneczny. Z dwóch stron mamy sąsiadów (jedni obsadzili się tujami, drudzy puścili na płocie winobluszcz), trzecia strona ogródka to uliczka.
Jeśli chodzi o nasadzenia, nie mogą to być rośliny wyzsze niż 6 metrów. W miejscu z zagonami, raczej takie o pokroju kolumnowym, żeby nie dawały zbyt wiele cienia.
Bardzo proszę o pomoc lub jakiekolwiek sugestie. Nie chcę żeby to był nowoczesny ogródek. Uwielbiam drzewa z czerwonymi liśćmi ale mąż nie chce się zgodzić na szpaler np ze śliwowisni.
Dołączam zdjęcia. Będę bardzo wdzięczna za pomoc

Kasiu,
najmocniej Cię przepraszam, ale ja nie bardzo czuję się jeszcze na siłach, żeby doradzać, są tutaj na pewno lepsi i bardziej doświadczeni specjaliści w sprawach ogrodowych.
Na pewno powinnaś zacząć od przygotowania sobie rabaty i ziemi. Poszukaj proszę postu Toszki u mnie na wcześniejszych stronach- na pewno dużo kompostu, mączki bazaltowej, obornika i kory przekompostowanej. Roślinki Ci się za to odwdzięczą.
A jeśli chodzi o nasadzenia, to nie wiem, czy lubisz bardziej trawiasto, czy mają być drzewa, czy wystarczą krzewy? Może coś z poniższych inspiracji?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2587-ogrod-sylwii-od-poczatku-czii?page=1045
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1688-przedwiosnie-ogrodu?page=92
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1257-deren-bialy-cornus-alba?page=30
Kasia_B 16:01, 28 kwi 2020

Przepraszam ze podpięlam się do tego postu. Zrobiłam to niechcacy. Już napisałam do admina prośbę o przeniesienie.
Jeśli chodzi o nasadzenia to sama nie wiem. Chciałabym żeby było swojsko, przyjemnie dla oka i do ogarnięcia przez kogoś nieznającego się za bardzo na ogrodnictwie . Sklanialabym się raczej ku drzewom i krzewom
andzia458 17:47, 28 kwi 2020

Hej. Wątek przeczytałam cały. Uffd, dobrze, że to tylko 35 stron Dużo już zrobiliście. Super. O żywopłocie z grabów i ja myślę na przyszłość, żeby oddzielić warzywnik, aby pies nie biegał po nim.
Bardzo ładnie Wam to wyszło, trzymam kciuki, żeby ładnie rosły.