Reniu cieszę się ,że ci się moja hortensja debolistna podoba.
Teraz wygląda tak
ale już staruje pomału.
A korę na gałązkach też ma ciekawą.Taką łuszczącą się.Potem liście zasłaniają i n ie widać jej.
no i widok z ubiegłego roku
Nie mam poglądu jak rozmieściłes zraszacze na skarpie - jak ona jest duża? jaki ma spadek względem poziomu 0? Pamiętaj że na szczycie skarpy woda będzie szybko spływała - tam powinno się dłużej nawadniać.
Odnośnie projektu hm…. jakby Ci tu powiedzieć ….
moim skromnym zdaniem jest dobry (popraw tylko zraszacz 16 na 180 st. a nie 90. i wywal 11 lub zrób na odwrót czyli wywal 16 zrób 11 na 180 st. - Nie powinno się układać dwóch zraszaczy obok siebie Podobna sytuacja ze zraszaczami 14, 20).
Zraszacze MP rotator są jak najbardziej OK. można by było się pokusić o zraszacze rotacyjne na tej większej części trawnika, wtedy byś miał mniej zraszaczy.... Ale ogólnie projekt jest OK.
Stokrotka patrząc na zdjęcia ładnie nie będzie to wyglądało taki system w "powietrzu". W koło werandy masz miejsce aby wykopać na sztych dołek i ukryć zraszacze...
Odnośnie tych obejm to ja nigdy ich nie stosowałem. Wolę stosować kolanka i trójniki skręcane - zraszacz jest gorszy w ustawieniu ale ma pewniejsze mocowanie.
Teraz dopiero widzę ze wiata to przy samej drodze jest... jakos mi się wydawało ze głębiej na działce
Pokazuj plany, takie ogólne chociaż
Bardzo jestem ciekawa jak zagospodarujesz duzy teren
Cześć
Druga pasja pochłonęła mnie na całego
Jest idealnym rozwiązaniem na jesień i zimę i może też dlatego tak późno wyszłam ze snu zimowego .......ciężko mi odejść od krosna i tworzenia
Dzięki , dzięki...
Iwonka, podziwiam Twój zapał! Mój trochę przygasł jakoś.Kilka zmian zaplanowałam , muszę tylko jakoś się sprężyć Cieszę się, że udało Ci się na coś w końcu zdecydować. Co posadziłaś? Tą przesyłkę z Alb... już dostałaś, czy mają Ci dopiero wysłać?
A ja dopiero w tym roku się rozsmakowałam. Może dlatego, że wcześniej ich nie miałam. Wiosna była tylko weekendowo, sprzątanie, uruchamianie wsi, prace użyteczne. Hiacynty mnie zauroczyły. Będę sadzić rożne kolory
Zawiesiłem kilka zwykłych białych pułapek lepowych na gruszy, śliwach i jabłoni. Poniżej wrzucam zdjęcia i proszę o informacje, które z tych owadów to szkodniki i ich nazwy. Generalnie wyglądają na zwykle muszki ale jest też kilka "dziwnych' stworów. Z góry dzięki za pomoc.
Szkoda Aniu, że forsycja się nie przyjęła. Ale cóż trzeba próbować z kolejną.
Dobrze, że magnolia po przesadzeniu żyje
U mnie też było zimno i ten mroźny wiatr! Mimo słońca nie miałam ochoty nic robić w ogrodzie od wtorku. Dziś wiatr już był cieplejszy, ale dość silny i nie mogłam dokończyć malowania pergol. Wiatr nabałaganił mi w całym ogrodzie, nawiało do rabat dębowych liści ( mam takiego jednego dęba - posadzony przez eMa-na działce za płotem, który dopiero zrzuca liście, a raczej wiatr mu zrywa). Nie lubię tego dębu właśnie z powodu tych liści, które tak długo się trzymają i potem śmiecą jak już mam wysprzątany ogród. Dwa duże wory ich wyzbierałam dziś z rabat, a jeszcze są na trawniku, ale może te wywieje dalej, albo zbierze się kosiarką. A jeszcze jest ich sporo na drzewie Poza tym pełno wszędzie suchych gałązek brzozowych i ze świerków...a było już tak czyściutko.
Dziś pikowałam w domu papryczki i inne wysiewy.
Mam nadzieję, że może jutro coś uda mi się podziałać w ogrodzie. Wieczorem już jakby mniej wiało, to może jutro będzie spokojniej?