Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:39, 22 paź 2012

Do góry
hej Agnieszko.
Super grzyby.
I znowu mieliscie pracowity weekned. Nam też sie co nieco udało, jest satysfakcja.

Zdradź jeszcze co było w podełku? Co kupiłaś?
Ogród Dominiki 22:41, 21 paź 2012

Do góry
Domi napisał(a)

Piękne te Twoje kolory

Porobiłam zdjęcia wszystkim kolorowym obiektom w moim ogrodzie i doszłam do wniosku, że nie ma ich zbyt wiele: klony, trawy, irgi, berberysy, jedna magnolia, jeden wiąz, jenda wiśnia, jakieś tam hortensje, azalie, no i ziemowity.I koniec na tym. Trochę mało tego koloru.

Czy to oznacza, że planujesz jakieś zmiany?
Ogród Dominiki 22:08, 21 paź 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Piękne te Twoje kolory

Porobiłam zdjęcia wszystkim kolorowym obiektom w moim ogrodzie i doszłam do wniosku, że nie ma ich zbyt wiele: klony, trawy, irgi, berberysy, jedna magnolia, jeden wiąz, jenda wiśnia, jakieś tam hortensje, azalie, no i ziemowity.I koniec na tym. Trochę mało tego koloru.
Ogród zmyślony 21:02, 21 paź 2012

Do góry
Mi się wydaje, że bardzo często pokazuję,- no tak raz na tydzień- w związku z tym wydaje mi się, że zaczynam przynudzać ciągle tym samym w koło . Nawet w pracy sobie czasem ukradkiem popatrzę na ten swój kochany ugorek. W życiu by nie przypuszczała, że kawałek poletka może stać się tak dla mnie ważny.
Tak Aniu to ostnica. Zakochałam się w niej 2 lata temu i ciągle patrzę w nią jak w obrazek. Muszę zdobyć "tą drugą" ostnicę i przetestować. (?). Magnolia mówiła, że "ta druga" zimuje w gruncie dobrze.

Małż przewertykulował pół trawnika w zeszłym tygodniu. Chwała mu za to, bo to paskudna robota była.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 06:59, 21 paź 2012

Do góry
O prosze, jakie Kusicielki

Magnolia, ale smieszne te czosnki szubert. Duze maja kwiaty?
Madzenka, wpedzasz mnie w mega kompleksy - 1000 cebulek!!!!! Matko jedyna, jak to wzystko zakwitnie.......
Nieszka, wprawisz sie w zakupy internetowe Bedziesz jeszcze duuuuzo roslinek kupowala w necie. Przekonasz sie
Irenko, dziekuje, jestes Najlepsiejsza.

Nie zamowilam jeszcze.... Walcze ze soba.... A na serio to chce sobie dzisiaj wieczorem zrobic rysunek i zobaczyc ile tak naprawde i jakie kolory zamowic, zeby to mialo rece i nogi
Pod starą jabłonią 21:14, 20 paź 2012

Do góry
Magnolia sama nie wiem jak Ci się odwdzięczę za okazaną pomoc. Wszystkie twoje rady notuję w zeszycie, wieczorami buszuję po stronach. Do złotokapu nie jestem przywiązana , Ty się lepiej na tym znasz. Zobaczyłam jak kwitł, nie zastanawiając się jak wygląda po przekwitnięciu.
Narazie na ogrodzie nic nie robię. Wykorzystuję pogodę na pomalowanie domku. Jest on dla mnie tak samo ważny jak ogród. A swoją drogą to chciałabym, żeby była już wiosna , żebym mogła sadzić, żurawki i te wszystkie piękne trawy

W końcu udało mi się kupić farbę w takim kolorze jakim chciałam Palisamder. Może na zdjęciach nie wygląda to zbyt efektownie ale, ten kolor bardzo mi się podoba. Więc od wczoraj walczę z pędzlami

I jeszcze jedno zdjęcie

I tu pytanie do fachowców. Czy w miejscu słoneczników mogłabym posadzić wisterie?

Magnolia wcześniejsi właściciele mieli krzaki borówki. Jak tylko kupiłam od nich działkę, przesadziłam za jabłonie a przed płotem. Szczerze nie pomyślałam o tym, żeby zmienić im aż tak dużo ziemi. Zanim załączę zdjęcia które mam muszę się wytłumaczyć. Podglądam ogrody, spodobały mi się lustra. No nie mogę sobie pozwolić na takie wielkie, a koniecznie chciałam zasłonić kompostownik. Wiem, wiem wygląda to nieciekawie. Może kiedyś.

A wracając do domku. Wcześniej były tam takie okna

Okna kupiłam po 20 zł. Bardzo mi zależało, żeby jedno wychodziło na taras. Stanęłam wprost na głowie i wychodzi na taras

Boazerię też kładziemy sami, więc jeśli oglądają to fachowcy, to proszę o wyrozumiałość.

Mówię wam jeszcze trochę i będzie tam pięknie. I tego będę się trzymała. A na koniec róża z ogrodu.

Ania i róże i cała reszta :) 11:33, 20 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
chyba żeby przy samym jałowcu dać plamę floksów białych. Wtedy z przodu nie przywrotnik, tylko np kocimiętka
A co to jest żółtego w lewo od lawendy?

To żółte na lewo to amsonia.
Przy jałowcu floksy chyba by mi nabardziej grały .
Ania i róże i cała reszta :) 11:30, 20 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Aniu cisy co 40 cm będą szpalerem, nie martw się. Nawet przerw nie będzie między nimi.
ładnie zrobiłas bardzo w rogu i w całej rabacie się 'wyczyściło'
Gdzieś pytałas jak i gdzie te poduchy sadzić- np jak masz pas lawedny na rogu, to posadź jej wiecej, jako plamę- 2 rzędy, a może 3 nawet, tak żeby podeszły pod róże ( oczywiście jakieś miejsce różom tzreba zostawić)

Dziękuję Magnolio, wciąż mi spokoju nie dawał ten rozstaw cisów.
O tym nie pomyślałam, że trzeba by porobic podwójne rządki, niby takie proste a się o tym nie pomyśli.
Z lewej strony pod białymi różami nie mam zbytnio miejsca na dwa rzędy lawendy, chyba, że wyrzucic te goździki co są przy samej kostce i zamiast nich wsadzic drugi rządek?

magnolia napisał(a)
POtem w prawo można zrobic plamkę z kostrzewy ( bo masz taką, zieloną, tak?) i dalej np szałwie czy kocimiętki długim, podwójnym pasem, albo po prostu ciagnąc tam dalej lawendę, bez przerywnika.
Białego koloru po prawej, pod koniec rabaty?- tam, koło rogu rabaty? Ale nie za przychodzi mi nic do głowy, bo to co masz, to wysokie, raczej nie na brzeg rabaty. A żółty przywrotnik, plamą tam? Duża plama jego.

Mam kostrzewę, posadziłam ją w miejscu, gdzie kończy się kostka (bo więcej jej nie mam), żeby zasłoniła braki.
Dac ją zaraz po lawendzie, czyli od lewej strony?
Przywrotnik? Tez mi się podoba ta opcja, musiałabym go znowu przenieśc, bo cały poszedł na obwódkę koła.
Ale tam kiedyś ma byc docelowo bukszpan.

Zaraz posłużę się rysunkiem, dla pewności, czy wszystko dobrze zrozumiałam.

Ania i róże i cała reszta :) 23:56, 19 paź 2012

Do góry
chyba żeby przy samym jałowcu dać plamę floksów białych. Wtedy z przodu nie przywrotnik, tylko np kocimiętka
A co to jest żółtego w lewo od lawendy?
Ania i róże i cała reszta :) 23:53, 19 paź 2012

Do góry
POtem w prawo można zrobic plamkę z kostrzewy ( bo masz taką, zieloną, tak?) i dalej np szałwie czy kocimiętki długim, podwójnym pasem, albo po prostu ciagnąc tam dalej lawendę, bez przerywnika.
Białego koloru po prawej, pod koniec rabaty?- tam, koło rogu rabaty? Ale nie za przychodzi mi nic do głowy, bo to co masz, to wysokie, raczej nie na brzeg rabaty. A żółty przywrotnik, plamą tam? Duża plama jego.
Ania i róże i cała reszta :) 23:30, 19 paź 2012

Do góry
Aniu cisy co 40 cm będą szpalerem, nie martw się. Nawet przerw nie będzie między nimi.
ładnie zrobiłas bardzo w rogu i w całej rabacie się 'wyczyściło'
Gdzieś pytałas jak i gdzie te poduchy sadzić- np jak masz pas lawedny na rogu, to posadź jej wiecej, jako plamę- 2 rzędy, a może 3 nawet, tak żeby podeszły pod róże ( oczywiście jakieś miejsce różom tzreba zostawić)
"Baśniowy" Ogród 23:17, 19 paź 2012

Do góry
Zguba się znalazła......
Trawki jakieś bardzo lekkie.... by nie przytłoczyły....... Danusia, albo Magnolia by się przydały z pomocą
Boćkowe perypetie ogrodkowe 22:28, 19 paź 2012

Do góry
nieszka napisał(a)

ja w tym roku tez kupowałam u nich (w benex) cebulki. Jestem zadowolona bardzo- tanie i dobrej jakości. Jak bedziesz kupować, polecam Ci cebulki czosnku szuberta. One sa niskie ale ogromne z nich kwiatostany- ok 30 cm. Nie musisz mieć ich dużo, dobre są na akcenty. Tylko dla nich musi być ładne tło, bo są ażurowe.

o marko Magnolio nie kuś!!! Miałam nic nie kupować ..

Czosnki szuberta...

W Benex cebule kupowalam, dobre ceny!

O jak dobrze wiedzieć, bo to moje pierwsze zakupy roślinne internetowe i troszkę mi ręką drżała jak wkładałam tulipany do koszyka

Ja też się wahałam bo nie znałam ich wcześniej, ale moja siostra spróbowała , więc miałam przetestowane. Potem jeszcze kupowałam dla klienta i tez było bardzo ok.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 22:26, 19 paź 2012

Do góry
Aleś Ty Kochana Irenko. dzięki
Pod starą jabłonią 22:24, 19 paź 2012

Do góry
pokażesz jeszcze zdjęcia z części z jabłoniami?

Namawiam Cię na kilka krzewów borówek amerykańskich. Jest z nimi pracy przy sadzeniu, bo musisz pod nie wymienić trochę ziemi- tak z worek pod każdą. Ale potem odwdzięczą Ci się- dobrze owocują, nie chorują, a nawozić je możesz sypiąc pod nie darń z koszenia trawnika.
Pod starą jabłonią 22:18, 19 paź 2012

Do góry
Graszka napisał(a)

Najwięcej problemu mam z miejscem za oczkiem oraz z ugorem.

Chciałabym tam posadzić coś co zasłoniłby mi domek sąsiada.

Tu , za oczkiem pas miskantów chińskich- mogą być 2 odmiany- wyższa i niższa, a w rogu między uskokiem a siatką jakieś ładne , nieduże drzewko
Narysuję to po weekendzie.
Drzewko- złotokap?- jesteś bardzo przywiązana do tej myśli?- on jest ładny kiedy kwitnie, krótko, potem robi się smutny- liście mu się zwieszają, jakby zwiędły.
Może coś innego?
Pod starą jabłonią 22:01, 19 paź 2012

Do góry
Graszka napisał(a)

Jak na razie powstał plan. U KasiWB zobaczyłam bukszpan z miskantami. Trawy nie mam, ale bukszpanu dość sporo, a gdybym tak zrobiła z nich kule i posadziła z trawami na tym odcinku przed domkiem gdzie biegnie ścieżka płyt chodnikowych? Później dokupiła białych kamieni?

Tak, to jest dobry pomysł. Bukszpany jak są małe to możęsz sadzić nawet po 2-3 do 1 dołka i formować z nich takie 'siedzące' kule.
Rozlokuj je nierówno, jakby ktoś 'sypnął'.
Jeśli są w bezpiecznym miejscu Twoje bukszpany, to przesadzaj je już na wiosnę.

Miskanty z tyłu- mogą być, ale ja bym je widziała za oczkiem, natomiast tu możesz posadzić trzcinnika piaskowego 'Karl Forester'- on będzie szybciej się budził , więc odgrodzisz się szybko w sezonie od sąsiad, do tego jest wąski, smukły, zabierze mniej miejsca. Rozrasta się szybciutko, ja po 2 latach mam chyba 9 sadzonek z jednej.
A między bukszpanami zrób wypełnienie z 1 gatunku- może to być tez niska trawa- np Carex morrovi Variegata, albo bylinka- np runianka , czy żurawka- np żurawka Palace Purple, albo coś innego wymyślimy. Może masz jakąś bylinę u siebie- niską, ładną. co tworzy ładne poduchy? Możesz pokazać zdjęciem.

Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:53, 19 paź 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
No i kupiłam czosnki.....

ha, ha, Kasiu sorki, że u ciebie, ale dopiero dziś pisałam u Marzenki, że nie wierzę, że nic nie kupi
A widoczki z trawkami i ta perspektywa cudna u ciebie
baw się dobrze, sadź co pragniesz, Magnolia tu super podpowiada
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:34, 19 paź 2012

Do góry
Sebku Magnolia mnie na pokuszenie z czosnkami szuberta powiodła i kolejne cebule zakupiłam....
Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:48, 19 paź 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

ja w tym roku tez kupowałam u nich (w benex) cebulki. Jestem zadowolona bardzo- tanie i dobrej jakości. Jak bedziesz kupować, polecam Ci cebulki czosnku szuberta. One sa niskie ale ogromne z nich kwiatostany- ok 30 cm. Nie musisz mieć ich dużo, dobre są na akcenty. Tylko dla nich musi być ładne tło, bo są ażurowe.

o marko Magnolio nie kuś!!! Miałam nic nie kupować ..

Czosnki szuberta...

W Benex cebule kupowalam, dobre ceny!

O jak dobrze wiedzieć, bo to moje pierwsze zakupy roślinne internetowe i troszkę mi ręką drżała jak wkładałam tulipany do koszyka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies