Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

magnolia 11:36, 04 sty 2013

jeszcze parę tygodni i wszyscy aż będą w miejscu przebierać nogami czekając na wiosnę. Będziemy kupować nasiona, obserwować kiełki cebulek, planować. Zaraz Ci się zachce, a jak się zachce wal śmiało, przeanalizujemy Twoje pomysły ( nie pamiętam żadnego który był bez sensu)
jotka 11:46, 04 sty 2013

Agnieszko fajne to zdjęcie na górce Od razu poczułam rześkość powietrza Przestrzeń i perspektywa tez niezłe.

Możesz już zajrzeć do mnie - jest aktualna karteczka z kalendarza
Pszczelarnia 14:24, 04 sty 2013

Latam po wątkach śniegowych.
Agniecho, Czarna Góra to ciekawe miejsce dla takich jak my. Faktycznie trudno sobie znaleźć coś takiego ukazanego na zdjęciu z Czech. Tam jest albo krótko albo brawurowo. Zjazdy pośrednie na Czarnej zakładają natychmiastową umiejętność hamowania i skręcania (nieoczekiwane takie kotły, muldy, oblodzenia). Nie znam nowych tras. Ja zdecydowanie bardziej kocham biegówki - zakładam nartki i biegnę przez pola. Nie trzeba nic (choć fajnie jest jak można biegać na nartach bez surwiwalu wsiowego, czyli na przygotowanych trasach biegowych). Ale mój "chłop" mówi, że ma za długie nogi i za bardzo się rozpędza na biegówkach, a nie umie upadać (to się wiąże z nieumiejętnością lewitowania i lawirowania ).
Więc tak sobie dogadzamy. Raz ja z nim, raz on ze mną. Spacery zimowe niedzielne.

Kiedyś byłam na studiach za granicą i zdziwiłam się jak moi znajomi (Niemcy i Szwajcarzy) tylko raz, dwa razy w sezonie wyjeżdżali na narty. A przecież mieli tak blisko i byli tacy "bogaci". Ale raz byłam z nimi i wiem. To daje po kieszeni.
A jak kiedyś byliśmy na urlopie zimowym w domu znajomych w Górach Stołowych - nasypało śniegu i inaczej nie dało się podjechać do sklepu. Tylko na biegówkach. A mieszkanka autochtonka, wtenczas 70 letnia Rosa, opowiadała, jak dla nich narty zimą były podstawą (do szkoły, do sklepu, do sąsiadów). I myśmy tak jeździli. Mam znajomych co tak konno do sklepu jeżdżą. Koń przywiązany przed sklepem a koleżanka robi właśnie zakupy - to jest widok! Wszystkie opisane historie odbywaja się u nas w Kotlinie. Jest ciekawie. Ściskam.
grupa_trzyma... 15:06, 04 sty 2013

Witaj, Agucha! stęskniłam się za Twoimi zdjęciami i ciekawymi historyjkami.
To i jestem.
Zdjecia bardzo ładne. Na takiej górce jak na zdjęciu i ja bym się odważyła. Na nartach jeździłam lat temu...przemilczmy! Boję się jednak tych zaawansowanych tras zjazdowych, gdyż umiejętności brak. Ale na tej Twojej górce chyba da się ćwiczyć, co?
popcorn 15:20, 04 sty 2013

Hej Aga!
najlepszego w Nowym Roku! Jeszcze nie byłam u Ciebie w 2013, prawie nigdzie ni byłam...
czytam sobie wątek o warzywkach, super pomidory pokazywałaś! A chciałam Cię spytać o sałatki ciociną metodą - i jakie Ci wyszły? Odżyły i były wcześniej wiosną?

Miałam kilka maleństw na jesień - same się wysiały z przekwitniętej sałaty, zostawiłam i zastanawiam się co będzie wiosną

pozdrawiam!!
agniecha973 18:18, 04 sty 2013

Magnolio, masz rację, za chwilę się nakręcimy. Będzie sianie na parapetach (paprykę już za chwilę można), kupowanie nasion, planowanie, obmyślanie... Tylko słoneczko nas musi trochę połaskotać, bo tak ponuro jest bez śniegu.

Jolu, zaraz pędzę karteczkę obejrzeć. W górach potrafi być szczególnie pięknie, choćby dla tego powietrza i przestrzeni warto tam się wybrać.

Pszczółko, takie zwroty akcji na stoku to nie dla mnie, o nie! Na każde zwężenie patrzę z przerażeniem, każdego narciarza pędzącego za mną wyobrażam sobie wpadającego na mnie, a oblodzenia to dla mnie koszmar. Raz jeździliśmy w takich warunkach, że stok był właśnie jakoś tak dziwnie oblodzony, chyba po lekkiej odwilży zamarzło i fatalnie było. Nawet ci lepsi ode mnie narzekali jak już się zjechaliśmy na koniec dnia, a ja myślałam, że po 3 dniach zapomniałam jak się jeździ.
Rozbawiłaś mnie surwiwalem wsiowym A koń zaparkowany pod sklepem... bajka

Grupo, fajnie jak ktoś za mną tęskni Myślę, że M-owi to nie przeszkadza. No tak ja myślę Ta górka jest wspaniała do podciągania umiejętności. Polecam, ale od Was trochę daleko. My mamy 70 km.

Karolina, dziękuję za życzenia, odwzajemniam. Sałata wyszła, owszem. Pokazywałam w wątku kiedy pierwszy raz zbierałam, ale teraz nie pamiętam. Ale to wszystko w namiocie foliowym. Można też bardzo wcześnie kupić na rynku sadzonki sałaty (u rolników, którzy mają ogrzewane szklarnie) wiosną i będzie w podobnym terminie. W tym roku za długo zwlekałam i w końcu za późno wsadziłam i zgniły mi sadzonki. Mam tylko kilka samosiewek tak jak Ty, te żyją.
Bogdzia 19:23, 04 sty 2013

agniecha973 napisał(a)
Elu, nie zgodzę się z Tobą. Wczoraj robiłam zdj. mężowi, bo potrzebował swą twarz uwiecznić i z 15 sztuk ciężko było coś wybrać, a fotograf ten sam

to sprawa złego światła a nie fotografa.
agniecha973 19:30, 04 sty 2013

Jak to z sałatą było. Na tych stronach znajdziesz Karolino zdj. spod folii - historia wiosenna sałaty.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1184-wszedzie-pieknie-ale-u-siebie-najlepiej?page=95
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1184-wszedzie-pieknie-ale-u-siebie-najlepiej?page=102
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1184-wszedzie-pieknie-ale-u-siebie-najlepiej?page=113
agniecha973 19:32, 04 sty 2013

Bogdzia napisał(a)

Elu, nie zgodzę się z Tobą. Wczoraj robiłam zdj. mężowi, bo potrzebował swą twarz uwiecznić i z 15 sztuk ciężko było coś wybrać, a fotograf ten sam

to sprawa złego światła a nie fotografa.

Bogdziu, dyplomatycznie wybrnęłaś, hi hi.
agniecha973 19:34, 04 sty 2013

Zagadka - co to jest?