Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogrodowy song 10:31, 14 paź 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewuniu, cudne fotki. Piękna jesień u Ciebie.

Dziękuję Iwonko
Ogrodowy song 01:55, 14 paź 2017

Do góry
Ewuniu, cudne fotki. Piękna jesień u Ciebie.
Ogródek Iwony II 21:56, 13 paź 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Gdy dziś wracałam z pracy, było nawet przyjemnie. Zdążyłam się przebrać i wyjść do ogrodu. Chciałam posadzić cebule, ale pogoda się zmieniła. Zabrałam się za bukszpan na tej rabacie. Zdążyłam przesadzić bukszpany przed Anabelki na inną rabatę. Tam będą lepiej wyglądały. Ładnie ukorzenione, nawet nie były takie złe, jak myślałam na początku. Miały spore bryły korzeniowe. Podlałam, a potem zaczęło padać. I leje do teraz.

Tak sobie myślę, że na miejsce bukszpanów posadę rozchodniki, jak na zdjęciu. (fotomontaż). Lawendę zastąpią rozplenicami w zwirku
Akcja cebulowe odwleczona w czasie...
A moze na rabacie z trzcinnikiem posadzić szałwię niską razem z seslerią jesienną? Na mijankę seslerię.
Czy jednak zostawić rozchodniki i seslerie jesienną?
Renia proponowała zurawki. Są dalej przy rozach. Nie mam przekonania na zurawki w tym miejscu...

Fajnie z tymi rozplenicami
Ale sesleria mi tam nie pasuje. A co z niższych zimozielonych masz w okolicy tej rabaty? Chyba, że sesleria heufleriana
Ogród Nety- moje marzenie 21:35, 13 paź 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Anetko, jakie rozchodniki masz przy limkach? Wydają się dwukolorowe...

Iwonko tam jest mieszanka, chyba ze alebo nawet 4 rodzaje. Niestety nazw nie pamietam.
Ogród Nety- moje marzenie 20:23, 13 paź 2017

Do góry
Anetko, jakie rozchodniki masz przy limkach? Wydają się dwukolorowe...
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 19:05, 13 paź 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
klon palmowy 'Atropurpureum' - dziękuję za taką piękną historię i nazwę. Czy on cały rok ma takie wybarwienia?

Iwonko w ciągu sezonu delikatnie zmienia wybarwienie. Dużo zależy też od ilości słoneczka. Na początku wczesn wiosną jest bordowy, później bardziej jasnoczerwony, w lecie najbardziej stonowany, jak mniej słońca to nawet zielenieje, a na jesień daje po oczach purpurą
Koniec kwietnia.

Maj.

Lipiec

Sierpień

Październik

Ogródek Iwony II 17:40, 13 paź 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Gdy dziś wracałam z pracy, było nawet przyjemnie. Zdążyłam się przebrać i wyjść do ogrodu. Chciałam posadzić cebule, ale pogoda się zmieniła. Zabrałam się za bukszpan na tej rabacie. Zdążyłam przesadzić bukszpany przed Anabelki na inną rabatę. Tam będą lepiej wyglądały. Ładnie ukorzenione, nawet nie były takie złe, jak myślałam na początku. Miały spore bryły korzeniowe. Podlałam, a potem zaczęło padać. I leje do teraz.

Tak sobie myślę, że na miejsce bukszpanów posadę rozchodniki, jak na zdjęciu. (fotomontaż). Lawendę zastąpią rozplenicami w zwirku
A moze na rabacie z trzcinnikiem posadzić szałwię niską razem z seslerią jesienną? Na mijankę seslerię.
Renia proponowała zurawki. Są dalej przy rozach. Nie mam przekonania na zurawki w tym miejscu...
Iwonka fajnie to wygląda.Że też my nie możemy się nudzić
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 06:20, 13 paź 2017

Do góry
klon palmowy 'Atropurpureum' - dziękuję za taką piękną historię i nazwę. Czy on cały rok ma takie wybarwienia?
Ogródek Iwony II 23:12, 12 paź 2017

Do góry

Ogródek Iwony II 23:12, 12 paź 2017

Do góry

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:37, 12 paź 2017

Do góry
Bardzo lubię bergenię w ogrodzie. Bronię jej jak lwica, a mój M ciągle mówi, ze mam wyciąć te liście kapusty. No jak on może? No jak?
Przecież jest taka fajna I zimozielona

Ps. Renia, namieszałaś mi w głowie. Dziś ruszyłam bukszpany. Nawet nie były takie złe, jak obejrzałam, mocne korzenie miały, poszły przed Anabelki. Teraz myślę nad rabatą z trzcinnikami. Podoba mi się sesleria. Zastanawiam się, czy by tam pasowała z czymś?
Prawie - jak ogród 19:59, 12 paź 2017

Do góry
Chyba mam jakiś zastój myślowy. Tuje już nie. Miskanty tak.
A moze w plecy derenie? Tylko zimą bezlistne.
Gdyby jednak pomiędzy brzozy dac trawy, to trawy zimą przyslonia widok, a wiosną, jak zetniesz, derenie juz listki będą miały.
i czosnki pomiędzy
Prawie - jak ogród 18:15, 12 paź 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Beatko, czosnki Toszka radziła wykopywać tak co 3 lata. Jak czosnki przekwitną, możesz zaznaczyć miejsce patyczkiem (jeśli to będzie rok wykopywania czosnków).
Ja w tym roku część czosnków przekopywałam w środku lata, by potem nie zapomnieć, gdzie są. Kikuty jeszcze wystawały
Korzenie nie ruszone, tylko wykopałam doniczkę i posadziłam w inne miejsce. Do środka nie zaglądałam, bo to nie był ich rok na dzielenie
Potwierdzam jednak, ze czosnki się mnożą, rok temu też tak miałam, jak u Ciebie

Tak, tak, wiem, ze co 3 lata... ale co zrobisz, jak ogrodnik niecierpliwy???
Wcale nie planowałam ich wykopywać, ale jej się wzięłam za sadzenie nowych, to mnie rączki zaswędziały, coby sprawdzić, co tam namnożyło się w starych. Aż później zła na siebie byłam...
Ale usatysfakcjonowana jestem, ze towarzystwo się powiększyło
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 17:51, 12 paź 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Co to jest za cudny klon? Ma piękny pokrój I wybarwienie

Iwonko to klon palmowy 'Atropurpureum'. Mój ulubieniec w ogrodzie. Wypatrzyła go kilka lat temu na targach w Krakowie. Mój M był wówczas ponad tydzień poza domem i nie miałam pojęcia jak go przewieźć. Ale jak człowiek coś chce, a że cena też była atrakcyjna to ruszy niebo i ziemię. Dwóch sympatycznych Panów włożyło mi go wówczas do samochodu. Wśród gałęzi siedziała też moja córa, z którą po powrocie do domu wyciągnęłam go z samochodu i przeniosłam na jego miejsce docelowe. M gdy przyjechał nie wierzył, że go przewiozłyśmy i przeniosłyśmy same
Ale bardzo się cieszę, że wówczas mu nie odpuściłam.
Prosty 14:55, 12 paź 2017

Do góry
Witaj. Zaznaczyłam wątek i czekam na fotki
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:33, 11 paź 2017

Do góry
Anitka napisał(a)
Teraz pismo obrazkowe, bo muszę za chwilkę jechać do domu, a tam internetu brak

Co to jest za cudny klon? Ma piękny pokrój I wybarwienie
Ogródek Iwony II 22:11, 11 paź 2017

Do góry
GorAna napisał(a)
...
Ja traw dopiero się uczę, ale podziwiam je u Ciebie i chętnie skorzystam z Twoich doświadczeń
Pozdrawiam

Aniu, trawy dla mnie też są nowym doświadczeniem.
Ogródek Iwony II 22:09, 11 paź 2017

Do góry
Dorotko, nie zauważyłam. Mam go drugi rok. Nie ma kłączy bocznych, zielska wkoło też nie zauważyłam, przyrasta wiosną w masę i szybko startuje.
18 maja - fajny już był

Ogródek Iwony II 21:48, 11 paź 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Kłoski trzinnika krótkowłosego
Mam pytanie, czy ten trzcinnik Ci się sam wysiewa? Gdzieś widziałam zachwaszczoną całą rabatkę po śmiałku. Ten trzcinnik wpadł mi w oko. Donice na tarasie ładnie się prezentują, a w ogródeczku porządeczek aż miło.
Ogródek Iwony II 21:18, 11 paź 2017

Do góry
makkasia napisał(a)

...
I tak na przykład: do rabaty z kulkami stosuję trawy z większa sowbodą, wybierając kilka gatunków. Jeśli rabata jest z różnymi roślinami to staram się trzymać jednego gatunku. Wbrew pozorom dzięki trawom można wprowadzić harmonię do ogrodu spinając kilka rabat powtarzającym się ciągiem np. wysokich miskantów.

Kasiu, wszystko, co napisałaś jest bardzo mądre, muszę chyba gdzieś to sobie zakodować. Nie cytuję wszystkiego, bo długi post, ale bardzo ważny w całości
Wezmę sobie wskazówki do serca.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies