Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Typografia ogrodu 08:37, 25 sie 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

chwasty mech co tylko chcesz kostka po tym jak ułożona tydzień wcześniej
kurczy muszecsprobowac. Pewnie da się wypozyczyc
Typografia ogrodu 08:37, 25 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
o dobrze wiedzieć.i drobne chwasty w też usowa czy tylko ich.nam się nasialo w tym roku sporo

chwasty mech co tylko chcesz kostka po tym jak ułożona tydzień wcześniej
Co na podjazd? 12:45, 24 sie 2016

Do góry
Kostka granitowa to jednak jest dość spory wydatek, dlatego szukam jakiś innych, tańszych rozwiązań.
W oflisowym ogrodzie 09:18, 24 sie 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Kamila doczytałam gdzieś, że masz proso rózgowate. Rozważam je właśnie. Mogłabyś coś o nim napisać - czy się rozłazi, pokłada, jak wygląda wiosną- czy późno startuje, jak jest z zimowaniem, jak duże rośnie.....zasypałam Cię pytaniami...ale nie wiem czy warto się pchać w zakup.....chciałam je przy jeżówkach i nie wiem czy się nie położy na nich i czy w ogóle będzie wystawać ponad nie....nie wiem czy cisy nie są lepszą opcją...tak sobie gdybam na razie w kompie

Pozdrawiam

Ps. jesteś mistrzynią w kładzeniu kostki....super Ci to wychodzi....kosteczka pasuje do Twojego ogrodu jakby zawsze tam była
Cały ogród jest spójny i taki Twój - z klimatem

Sylwio moje proso zeszło z tego świata, nie odpowiem na żadne pytanie , po zimie odbiło ale zaginęło gdzieś w akcji nie wiem czy to psy, czy susza je zabiła.
Proso ma Zbyszek rozmawiał na jego temat z Kasią z Mojej Bajki https://www.ogrodowisko.pl/watek/2671-dzialka-prawie-w-borach-tucholskich?page=415
Tu na innym zdjęciu Zbyszka z innego forum wygląda tak http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=70587&start=1022 moim zdaniem dużo ładniej wygląda Red baron, nie żałuję tej straty.
Dziękuję za pochwałę kostki Masz rację kostka wygląda jakby zawsze tam była przez niedokładne jej ułożenie wygląda jakby leżała już 8 lat Wcale mi to nie przeszkadza. Najgorsze jest tylko to, że pojawił się kret, łazi w wzdłuż tui, mam nadzieję, że nie zawędruje pod kostkę...
NewLife w ogrodzie 11:15, 23 sie 2016

Do góry
Korzystając z tego, że wyjątkowo deszcz nie padał, zabrałam się za jedno z tych miejsc, które wołało mnie już od dłuższego czasu. Sama rabata d.. nie urywa. Tymczasówka wzdłuż podjazdu, do której nie mam serca wiedząc, że pójdzie aut, gdy przyjdzie wreszcie kostka. Chciałam się tylko pochwalić, że mimo przedjesiennego przygnębienia coś tam w ogrodzie działam. A było co robić, bo kompletnie zarosła pod pęcherznicami i amarantusem.
Przed:

Po:
Zielona (r)ewolucja 20:18, 22 sie 2016

Do góry
Nie krytykuje suchej rzeki... jednak bez wody zawsze będzie wyglądać jak kupka kamieni. Takie aranżacje mają rację bytu na długosci kilkudziesięciu metrów... ale to sa wasze decyzje. Ja mogę jedynie podpowiadać, pokazywać inne mozliwości i rozwiązania.

Nasz pojemnik 1000l odkupiliśmy od kogoś za dosłownie 100zł. warto przeglądać ogłoszenia. Emuś sam wykopał dziurę i poprowadził rury z rynien do pojemnika. Na pojemniku zasypanym ziemią (i na to położona została kostka) stoi altana

Koszty były znikome.
Mój mały ogródeczek :) 14:14, 21 sie 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)

Tak sama układałam i nie wiem czy ktoś ułożył by mi lepiej bym się tylko zdenerwowała że nie tak jak chcę
A tak to układałam jak się mi podoba.
Czemu nie warto jesienią??
Ja chyba właśnie jesienią układałam jak robiłam tą rabate koło domu.
Ja zdzieralam trawę i kladlam kostkę dobijajac ja młotkiem gumowym

Wydaje mi się że mniej roboty byś miała teraz masz zrobione kanciki to tylko ubić i ubrać trochę ziemi jak za dużo aby za wysoko kostka nie wystawala nad trawę- żeby dobrze było kosic

Hmmm... logistycznie trudno mi to teraz zorganizować... może później -jesienią...

dzięki za opinię

edit: i promocja na interesującą mnie kostkę przeminęła
Mój mały ogródeczek :) 14:05, 21 sie 2016

Do góry
zoja napisał(a)
Agnieszko pertraktuję z eM obrzeża
Ty swoje sama układałaś - dobrze pamiętam? mogę mówić, że sama zrobię - nie będzie to strzał w kolano??
..i jeszcze jedno - planuję tą działalność na nowy sezon - jesienią chyba już nie warto? myślę, że lepiej to robić jak trawa jeszcze nie będzie taka ukorzeniona...

doradź

Tak sama układałam i nie wiem czy ktoś ułożył by mi lepiej bym się tylko zdenerwowała że nie tak jak chcę
A tak to układałam jak się mi podoba.
Czemu nie warto jesienią??
Ja chyba właśnie jesienią układałam jak robiłam tą rabate koło domu.
Ja zdzieralam trawę i kladlam kostkę dobijajac ja młotkiem gumowym

Wydaje mi się że mniej roboty byś miała teraz masz zrobione kanciki to tylko ubić i ubrać trochę ziemi jak za dużo aby za wysoko kostka nie wystawala nad trawę- żeby dobrze było kosic
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:56, 21 sie 2016

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Ja rok temu dałam na podokienną rabatę pęcherznice. Bo miałam wielkie parcie i nagły zapał w sklepie... No i ogólnie jak pod okno, to zbyt duże są. Teraz to jeszcze ujdzie, ale za rok - dwa to ja im muszę inne miejsce znaleźć.
Także derenia bym nie dawała.

Ogrodnik ze mnie żaden, ale takie doświadczenie już mam

Właśnie koleżanka mi mówilą, że pęcherznica też się na kotki nadaje, więc dobrze, że piszesz, że duża.

Ja się skłaniam ku czemuś podobnemu do koncepcji jazzy tylko bym tą kompozycję mniej rytmiczną zrobiła. Ale jak to tego na razie nie wiem . Tak sobie dumam, że mam takie smaragdy, które mój mąż skosił kiedyś i nie rosną już w górę, tylko takie lilputy może bym je w kostkę też uformowała. Będę mieć jakiegoś sporego bukszpana od ciotki chłopa, ale nie widziałam go na oczy więc nie wiem, czy się będzie nadawał , może już z niego byłaby kolejna kostka...
Moja bajka 08:16, 21 sie 2016

Do góry
Siedzę z kawką na tarasie i odwiedzam moje ulubione wątki i nadrabiam zaległości. Na kawkę zapraszam serdecznie.

Ale Ci Kasiu wszystko pięknie porosło. Kocham takie zarośnięte ogrody
Piękne ryby, marzy mi się oczko. Jak dzieci podrosną i zlikwiduję trampolinę zrobimy oczko. Jak chronisz dzieci przed wodą, bo też masz małe z tego co mi się wydaje.

Pergola piękna, obsadzisz ją różą? Wygląda jak wejście do tej bajki. Sami robiliście czy kupiona? Możesz mi dać namiary na PW?

Ja mam w planach pergolę i na niej glicynię, ale nie wiem czy glicynia nie potrzebuje większe płaszczycny jako podpory.
U mnie też sie dzieje w tym sezonie. Zapraszam do podglądania.
Patrząc na Twój ogród muszę pomyśleć o dzbanie.

Mało piszę, bo jestem tak styrana, że nie daję rady włączyć kompa.
Em się buntuje, bo żony brak, matki brak i tylko rośliny i kostka brukowa mi w głowie
NewLife w ogrodzie 10:54, 20 sie 2016

Do góry
Ostatnio miałam akcję "bukszpany". Gdy byłam u Mamy na działce, jej sąsiad zaczepił mnie, czy bym nie chciała bukszpanów, bo likwiduje żywopłot. Ucieszyłam się, bo żywopłot regulowany, cięty i gdyby tak pokroić w szersze kawałki to fajna kostka by z tego była. No i ochoczo postanowiłam przygarnąć bukszpany. Jakież było moje rozczarowanie, gdy po godzinie poszłam po nie a przed płotem leżało mnóstwo byle jak wyrwanych krzaków. Krzak to za wiele powiedziane. On ten żywopłot pokroił na plastry! Żebym wiedziała, to osobiście poszłabym z łopatą wykopać zgrabnie krzaczki. A tak dostało mi się zmasakrowane byle co.

Miałam nawet zrezygnować, ale jak to ja...Wzięłam na próbę. Posadzić gdzie mam, to co mi szkodzi. No i wczoraj składałam te plasterki do kupy, wiązałam sznurkiem tworząc na ile się dało krzaczek na nowo. Nie wiem czy to w ogóle mi się przyjmie, bo korzeni to niemal w ogóle te bidulki nie mają. Tak to wygląda. Dzisiaj potraktuję je nożycami.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:21, 17 sie 2016

Do góry
Oglądałem wczoraj z M podkaszarke Twoja tyle że z kółkiem i chyba się zdecydujemy.na naszych obrzezach pewnie nie da rady bo ja mam sporo betonu między kostka a trawa ale podkaszac w zawiasach musimy. Jeszcze odkurzacz na ten rok musimy
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 15:49, 16 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Madziu, jedyne co mogę doradzić, abyś uzyskała zadowalający i spektakularny efekt to spojrzenie na tą rabatę w inny sposób.

Zacznijmy od podstaw

Gdzie najwięcej czasu spędzacie?

Którą rabatę/miejsce z w/w miejsca najczęściej widzisz?

Które rabaty najczęściej widzisz z okien?

I teraz odnośnie tarasu:
-Jak wysoko jest od ziemi do podłogi tarasu i
-do krawędzi balustrady
-czy pod spodem tarasu nie lepiej na matę wysypać jasny (nie biały), najlepiej jasno-szary żwir? będzie czysto, jasno, schludnie i czerń nie będzie straszyć

Na koniec opierniczę cię, za fatalnie przygotowaną ziemię - no jak tak można? No jak? glebę trzeba wzbogacić o próchnicę - kompost, obornik, mączkę bazaltową. Drobna przekopana kora będzie tez wyśmienitym dodatkiem.

Jeśli nie masz kompostu to szukaj w okolicy kompostowni. Zamów ciężarówkę tego złota i przekop z glebą w ogrodzie. Koszty pomimo pozorów nie są wysokie. Korzyści nie do przecenienia.
Uzupełnisz w ten sposób poziom ziemi w ogrodzie. Zasadź trawnik. Obrzeża plastikowe zlikwidujesz i można by było zrobić np. z kostki. Bez cementowania - rowek wzdłuż rabat i równo, z poziomicą ułożona kostka. Cement nie potrzebny, bo nikt ciężkim sprzętem wjeżdżać na ogród nie będzie. A za to można kostkę podważyć, wydłubać wrośniętą trawę lub chwast. Kolejny plus to łatwość zmiany rabaty

Trawnik ogrodowi nadaje spektakularny, czysty, elegancki i przytulny wygląd. Teraz najlepszy czas na sianie tylko glebę trzeba przygotować jesli chcesz mieć ładny i niekłopotliwy trawnik.

To mój zestaw rad i podpowiedzi. Czekam na odpowiedzi aby ci pomóc

Dzięki Toszka za odzew odpowiadając na Twoje pytanka, najczęściej widzimy rabatę przy betonowym ogrodzeniu, a większość czasu spędzamy na i przed tarasem...
Taras...
odległość od ziemi do podłogi - 0,8m
od ziemi do krawędzi balustrady - 1,8m
żwir jest wysypany na macie pod tarasem tylko wokół, niestety mąż nie chce słyszeć o sypaniu na całej powierzchni (dlatego chce przysłonić "dziurę" roślinkami)... kolejna sprawa, że chłopcy pod tarasem robią sobie bazę i muszę pilnować, żeby wiaderkami kamyków nie przenosili...
Ziemia... przyjmuje ochrzan jak najbardziej... nie mam nic na swoje wytłumaczenie... Co prawda pod rabaty dodaje próchnicy, pewnie to i tak mało. Część trawnika zrobiliśmy, ale to nie wiele. Parę metrów za tarasem jest pomieszczenie gospodarcze do wyburzenia, a na jego miejsce planujemy postawić garaż. Dlatego nie robimy wjazdu i trawnika bo wszystko się może zniszczyć... obrzeża z pewnością wymienię na te z kostki, ale jeszcze nie teraz.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:13, 16 sie 2016

Do góry
Dobra ludziska kombinuję sobie proszę o recenzje, uwagi, ociosanie, zrypanie, cokolwiek jest potrzebne

Wersja 1 (no powiedzmy, że pierwsza )

Od lewej idąc dwie kulki zielone z betonową na żwirku, potem prostokąt runianki z kulkami świecącymi, potem prostokąt żwirku z kulką zieloną i betonową. Za wejściem Na runiance kulka swiecąca i betonowa i wysoka kostka z cisa lub bukszpanu.

Wesja 2
Zamiast świecących kulek, jakieś słupki
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 11:24, 16 sie 2016

Do góry
Madziu, jedyne co mogę doradzić, abyś uzyskała zadowalający i spektakularny efekt to spojrzenie na tą rabatę w inny sposób.

Zacznijmy od podstaw

Gdzie najwięcej czasu spędzacie?

Którą rabatę/miejsce z w/w miejsca najczęściej widzisz?

Które rabaty najczęściej widzisz z okien?

I teraz odnośnie tarasu:
-Jak wysoko jest od ziemi do podłogi tarasu i
-do krawędzi balustrady
-czy pod spodem tarasu nie lepiej na matę wysypać jasny (nie biały), najlepiej jasno-szary żwir? będzie czysto, jasno, schludnie i czerń nie będzie straszyć

Na koniec opierniczę cię, za fatalnie przygotowaną ziemię - no jak tak można? No jak? glebę trzeba wzbogacić o próchnicę - kompost, obornik, mączkę bazaltową. Drobna przekopana kora będzie tez wyśmienitym dodatkiem.

Jeśli nie masz kompostu to szukaj w okolicy kompostowni. Zamów ciężarówkę tego złota i przekop z glebą w ogrodzie. Koszty pomimo pozorów nie są wysokie. Korzyści nie do przecenienia.
Uzupełnisz w ten sposób poziom ziemi w ogrodzie. Zasadź trawnik. Obrzeża plastikowe zlikwidujesz i można by było zrobić np. z kostki. Bez cementowania - rowek wzdłuż rabat i równo, z poziomicą ułożona kostka. Cement nie potrzebny, bo nikt ciężkim sprzętem wjeżdżać na ogród nie będzie. A za to można kostkę podważyć, wydłubać wrośniętą trawę lub chwast. Kolejny plus to łatwość zmiany rabaty

Trawnik ogrodowi nadaje spektakularny, czysty, elegancki i przytulny wygląd. Teraz najlepszy czas na sianie tylko glebę trzeba przygotować jesli chcesz mieć ładny i niekłopotliwy trawnik.

To mój zestaw rad i podpowiedzi. Czekam na odpowiedzi aby ci pomóc
Moje wymarzone rabaty....biel w roli głównej.... 16:56, 15 sie 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Dzień dobry. Ja od tygodnia nie odzywam się tylko siedzę zaczytana w moich ulubionych wątkach. Czas taki zajęty, że nawet nie mam kiedy rozsiąść się i "pogadać". Byłam w odwiedzinach u Danusi i za nią trafiłam do Ciebie. Musiałam się odezwać. Ja z tych, co się nie znają, ale po obejrzeniu Twojego ogrodu jedno mi się nasunęło na myśl. Kurcze, szkoda, że od razu z ramami rabat na sztywno polecieliście. Domyślam się, że chcieliście mieć uporządkowany ogród. Domyślam się, że kupę kasy kosztowało położenie obramówki z granitu i dlatego nie dopuszczasz do siebie myśli o tym, że miałabyś to teraz demolować. Może więc przezimuj z tą decyzją. Oswój się, przemyśl. Widać, że żywotniki i inne rośliny już całkiem dorodne i już widać, że ledwo mieszczą się w tych sztywno nadanych ramach. A spróbuj sobie teraz wyobrazić, co będzie za kilka lat? Kostka zginie pod koronami nasadzeń. Tuje wyjdą ci za tę skrupulatnie wytyczoną rabatę i nie będzie ani efektu pod linijkę, na równo, i nie będzie również miejsca na kolejne Twoje realizacje, które uwierz mi, będą rodzić się w głowie i dojrzewać wraz z upływem czasu. Dodam po cichu, że mnie się takie granitowe ranty podobają, tyle że zlicowane z ziemią, więc nie jestem krytykantką tego typu decyzji. Sama u siebie jestem daleko w polu i mnie w ogóle brakuje wytyczonych kształtów rabat. Tylko w moim odczuciu u Ciebie coś nie zagrało.
I może tak. Nigdy nie jest za późno, by ogród zmieniać, ale po co odwlekać to, co potem i tak będzie nie do uniknięcia?
Będę zaglądać.
Pozdrawiam serdecznie.

Witaj
Rzeczywiście chciałam w końcu porządku po tym całym budawlanym chaosie
No i rabaty zostały wytyczone tak a nie inaczej.Generalnie wcześniej nie miałam w ogóle " ambicji ogrodniczych" i dlatego w tym miejacu zoatały posadzone tuje...
Teraz widzę, że to był błąd. Rabata nie wygląda ciekawie
Dlatego tez powstał ten wątek...sama tego nie ogarnę

Ogród wśród pól i wiatrów 13:47, 15 sie 2016

Do góry
bata napisał(a)
Jolu dziękuje, jakie Ty masz piękne widoki, kocham góry, ach.....i jeszcze jedno - świetnie położona kostka, szkoda że zanim położyłam swoją nie znałam ogrodowiska

Tak, widoki mamy rzeczywiście extra Nieskromnie piszę, ale to tylko widok.. zasługa natury, nie moja

Martina napisał(a)
Jezeli chodzi o kostke to ja akurat stoję przed wyborem jaką wybrać i jak ułożyc.Czy pamiętasz moze jaka kostka jest u Ciebie?

Jeśli chodzi o kosteczkę, to my wybraliśmy granitową szaro-rudą. Kosteczki 4x6, obrzeża 10x10 cm. Ułożona jest na podsypce piaskowo-żwirowej (nie na betonie) w takie półkola. Wypełnienie - czarny bazalt. Ogólnie polecam. Mamy jej naprawdę dużo przed garażem, jest tam też duży spadek terenu - wprost do garażu. Jak na razie kostka wchłania wodę jak gąbka, nigdy się nam kropla wody nie nalała do piwnicy.

Kiedyś tu wrzuciłam fotki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/756-kostka-granitowa?page=5
Ogród wśród pól i wiatrów 11:35, 15 sie 2016

Do góry
Jezeli chodzi o kostke to ja akurat stoję przed wyborem jaką wybrać i jak ułożyc.Czy pamiętasz moze jaka kostka jest u Ciebie?
Ogród wśród pól i wiatrów 11:28, 15 sie 2016

Do góry
Jolu dziękuje, jakie Ty masz piękne widoki, kocham góry, ach.....i jeszcze jedno - świetnie położona kostka, szkoda że zanim położyłam swoją nie znałam ogrodowiska
Ogród Wioli 22:10, 14 sie 2016

Do góry
Rabaty koniecznie poszerz, kształt rabat, który narysowałaś fajny, chyba bardziej będzie pasował do Twojego ogrodu, niż same proste linie. Pod wiąza, wokół pnia np hosty jak nie rabata, albo kostka z bukszpanu, jak obok byłaby prosta rabata tj. na rysunku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies