Mirko - Dostojne porosły dalie, szczególnie lubię o ciemnych liściach, tą z panoramicznego zdjęcia.
ja też w tym roku nie wierzyłam że rozplenica Black Beauty przetrzyma mi zimę, dostałam małe siewki od Irenki b. późną jesienią, przesyłka szła trzy tygodnie pocztą, 'ach poczta' zasuszone włożyłam do doniczki, późno ruszyły ale utrzymały się dwie szt.
O są fotki
Rozplenica z rozchodnikami to zgrany duet. Aż trudno uwierzyć że te trawy tegoroczne - taki kępy porosły.
Kominek rozpalony ja swojego jeszcze w tym roku nie odpalałem. Jest chłodno ale wracam późno i jakoś tak dużo do zrobienia mam że nie czuję tego chłodu, a potem herbatka, dres i kocyk ....
Aniu - amnoagawy u sąsiadów już nie ma - wykopana, szkoda bo cudnie kwitła.
A co do Royality to moja też w drugiej połowie sezonu łapie na liściach jakiegoś grzyba ale potem na wiosnę jest znów ok. Raz jest to silniej widać raz tylko odrobinkę ale jest, nie pryskam. Zbieram dokładnie liście jak już opadną i tyle
Jolu miło mi, że do mnie zaglądasz. Jesteś dla mnie wzorem ogrodniczki, kibicowałam Ci podczas powstawania ogrodu i ciągle do Ciebie zaglądam. Czasem po cichutku, bo przecież za każdym razem pisałabym to samo. Pięknie.
Na Ogrodowisku jest mnóstwo ogrodów dla każdego jego własny jest wyjątkowy, dla tych bardziej wymagających wciąż niedoskonały. Ten Twój jest wyjątkowy w każdym miejscu. Zachwycam się nim i Twoim wyczuciem nieustannie. Mam do totalnej przeróbki jedną rabatę. Z pewnością wykorzystam jakieś Twoje pomysły, ale na pewno nie skopiuję ich. Byłabym wdzięczna jeśli miałabyś cierpliwość i podpowiadała mi nazwy swoich roślin i adresy szkółek jeśli zamawiałaś przez internet. Przez chorobę jestem uziemiona w domu, rzadko gdzieś się wybieram więc i zakupy mam ograniczone. Ziemia u mnie jest bardzo kiepska VI kl i wieczna susza w lecie. Wąż do podlewania to mój nieodłączny przyjaciel z którym nie rozstaję się ani jeden dzień.
No i moje pierwsze pytania:
Co to za rozplenica, która ma tyle "kotków" w sierpniu? Jeśli zamawiałaś internetowo to proszę o namiar.
na zdjęciu z uśmiechniętym biegnącym czworonogiem po lewej stronie jest wysoka trawa, jak się nazywa i jaka jest jej wysokość.
Clematisa Maria Skłodowska już sobie zapisałam znalazłam go na e-clematis w cenie 26,90 czy polecasz tę szkółkę?
Moje kwitnące trawki
Hakonechola Beni Kaze (nie wiedziałam, że one kwitną, a może dostałam jakiegoś chwasta , bo tylko jedna ma kłosa)
Miskant chiński Flamingo
Rozplenica Hameln na tle hortensji VF
Wczoraj nie miałam kiedy wrzucic zdjęć "innych", to robie to teraz:
Jednym jedynym skromniutkim kwiatem zakwitł mi agapant ( w trawie cytrynowej)
Trawiszcza też kwitną:
Morning light:
rozplenica NN:
miskant - też NN
ML przez przypadek zostawiony w ziemii jako suche slomki...służy mu tam ale na pewno musi mieć nowe miejsce....
To rozplenica Pegasus ale przy okazji przypomniałaś mi o tym pięknym trzcinniku.
A do piękności to trochę brakuje, jest powiedziałabym busz..busz zryty przez nornice. Całe rabaty spulchnione, kot nie wyrabia z wyłapywaniem