Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Wzgórze chaosu 10:04, 26 wrz 2020

Do góry
Cześć Iwonko, melduję się i od razu się wymądrzam Bo sosny to mają korzeń palowy, korzenią się głęboko. Świerki idą płytko i szeroko, dlatego są najczęściej wyrywane z korzeniami np. przez wiatry. Ale u Ciebie to chyba świerki są...?

Z tego, co Madzia zapodała, to chyba nic pod świerkami nie urośnie... Za sucho...Trzeba by poszukać roślin na suchy cień. Pamiętam, że Anda podawała taką ściągę, chyba warto poszukać. Myślę, że czyściec dałby radę, bylica, od strony nasłonecznionej może jakieś zioła śródziemnomorskie? Szałwia, tymianek, oregano, hyzop... Trochę to szalone - zioła pod świerkami - ale może...? Tak sobie przy kwace wymyśliłam...
Buziaki
Wzgórze chaosu 20:51, 25 wrz 2020

Do góry
MartaCho napisał(a)
Iwonko,
też obserwuję ten profil na IG. Od Katrin dowiedziałam się o obcinaniu szałwii 3x do roku i faktycznie pięknie powtarza kwitnienie. Ma też wspaniałe poczucie humoru i moc dystansu do siebie
Bardzo miłego i udanego tygodnia życzę

U mnie poranna Kawka zawsze z Katrin Prawie nic nie rozumiem, ale nieraz śmieję się do łez.
Też dzięki niej przycięłam w tym roku szałwię, ale tylko na drugie kwitnienie. Świetny pomysł. Kępy dzięki temu są zwarte, nie wykładają się i kwitną równie obficie. Z trzecim cięciem już chyba nie zdążę, szałwia nadal w formie

Tydzień był przepiękny, pogoda rozwieszała a ja dopieszczałam nową rabatkę

Dębowe zakątki 23:41, 24 wrz 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Aniu co to za szałwia??? Wieloletnia?
Ogrodowo zakręcona. 10:19, 24 wrz 2020

Do góry
Zakrecona napisał(a)

Obie róże piękne, ale szałwia za Lions Rose się chyba nie sprawdza, bo róże wyższe Może przesadzę bliżej Brother Cadfael? Cięłam obie tak na 15cm. Lions Rose ciąć niżej?

Pomiędzy hortensje chciałam jakieś niższe jeżówki, albo monardy, ale czekam jeszcze (chociaż chwasty mnie drażnią. Czekam, bo:

1. Nie wiem ile na wysokość i szerokość urosną hortensje (to są ponoć Little Lime)?
2. Nie chcę aż takiego buszu jak na przeciwległej i wysadzania

A Ty co byś między hortensje rzuciła?

Nie przesadzaj róż. Niech się korzenią. Pomiędzy posadź coś innego niż szałwie Brother przytnij w przyszłym roku na 30 - 40 cm. Lions dalej na 15

Wiesz, im większy busz tym mniej chwastów

Do hortek pasują i monardy, i jeżówki Osobiście troszkę bardziej lubię jeżówki. A gdybyś z tej jednej strony przerzedziła szałwie Caradonna, to mogłabyś posadzić tam i szałwie. Kwitną przecież już w czerwcu. Posadziłabym tam jeszcze Allium Globemaster. I narcyzy I Ornithogalum umbellatum

Może przykryj tą gołą ziemię jakimś mulczem, co? To jej naprawdę dobrze zrobi
Ogrodowo zakręcona. 10:08, 24 wrz 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Bardzo ładnie. Cisy sporo urosły Co masz zaplanowane pomiędzy hortensjami?

Brother daj trochę czasu. Urośnie Lions Rose jest bardzo wigorna, jak to często rabatówki Kordesa. Tnij ją krótko wiosną, żeby BC miał trochę czasu na start

Obie róże piękne, ale szałwia za Lions Rose się chyba nie sprawdza, bo róże wyższe Może przesadzę bliżej Brother Cadfael? Cięłam obie tak na 15cm. Lions Rose ciąć niżej?

Pomiędzy hortensje chciałam jakieś niższe jeżówki, albo monardy, ale czekam jeszcze (chociaż chwasty mnie drażnią. Czekam, bo:

1. Nie wiem ile na wysokość i szerokość urosną hortensje (to są ponoć Little Lime)?
2. Nie chcę aż takiego buszu jak na przeciwległej i wysadzania

A Ty co byś między hortensje rzuciła?
Sałatka pokrzywowa 23:17, 23 wrz 2020

Do góry
Mgduska napisał(a)

1. Poszukam, ale ujęły mnie kwiatki oraz trzmiele, które uwielbiają te kwiatki, więc szansa na całość marna. Ona tworzy regularny krzaczek, tylko nie wiedzieć czemu, krzaczek skłania się ku domowi, muszę go odpierać, żeby na świat bardziej szedł;
2. Szałwia się nie wysiewa, przynajmniej ja nic o tym nie wiem - ale te nowoczesne wynalazki nie tworzą nasion (podobnie jak Amistad) - za to łatwo się ukorzeniają
3. Tak mnie widzi mój mąż, nic na to nie poradzę, nie jestem okulistą, nic z tych rzeczy;
4. Muszą, bo jednak trochę zachodu z nimi jest, gdyby przy całej tej zabawie były brzydkie, to ja bym była wariatka.

1.No podoba mnie się nawet ta barbula Pomyślę.
2.Szałwię mam podobną tylko czerwono-różową. Zapomniałam nazwy. Mam i stoi w doniczce, bo nie wiedziałam czy się na minę nie wpakuję z nią
3.To męża może do okulisty? Nie no.... ale mogłabyś być bardziej wyraźna
4. No właśnie dlatego, że dużo z nimi zachodu, to ja ich nie będę mieć. A szkoda.
Ogrodowo zakręcona. 22:54, 23 wrz 2020

Do góry
No i jeszcze jeden temat. Lions Rose połknęły Brother Cadfael, a wszystko jeszcze zdominowała szałwia Caradonna, która aktualnie jest niska, bo późno ścięta, ehh.. trzeba będzie coś wymyślić na spokojnie.

Sałatka pokrzywowa 21:49, 23 wrz 2020

Do góry
Juzia napisał(a)
Dobra... to teraz uwaga! Zarzucam Cię pytaniami

1. Mogłabyś pokazać całą barbulę???
2. Czy ta szałwia w @ k się wysiewa???
3. Czemu jesteś taka niewyraźna?

Sygnalizacja świetlna mnie rozbroiła

4. I czemu dalie muszą być takie ładne?

1. Poszukam, ale ujęły mnie kwiatki oraz trzmiele, które uwielbiają te kwiatki, więc szansa na całość marna. Ona tworzy regularny krzaczek, tylko nie wiedzieć czemu, krzaczek skłania się ku domowi, muszę go odpierać, żeby na świat bardziej szedł;
2. Szałwia się nie wysiewa, przynajmniej ja nic o tym nie wiem - ale te nowoczesne wynalazki nie tworzą nasion (podobnie jak Amistad) - za to łatwo się ukorzeniają
3. Tak mnie widzi mój mąż, nic na to nie poradzę, nie jestem okulistą, nic z tych rzeczy;
4. Muszą, bo jednak trochę zachodu z nimi jest, gdyby przy całej tej zabawie były brzydkie, to ja bym była wariatka.
Sałatka pokrzywowa 21:41, 23 wrz 2020

Do góry
Dobra... to teraz uwaga! Zarzucam Cię pytaniami

1. Mogłabyś pokazać całą barbulę???
2. Czy ta szałwia w @ k się wysiewa???
3. Czemu jesteś taka niewyraźna?

Sygnalizacja świetlna mnie rozbroiła

4. I czemu dalie muszą być takie ładne?
Sałatka pokrzywowa 21:35, 23 wrz 2020

Do góry
szałwia wishes@kisses

ośmiał większy już się wysiał

to też samosiejki

W ogródku emerytki 10:49, 18 wrz 2020

Do góry
gogo napisał(a)
Aniu, kwitnąco, jakby to nie był wrzesień, a środek lata
I bardzo mnie to cieszy, tak lubię i do takiego efektu dążyłam
Ta plama to niziutkie cynie Profusion Cherry, z mojego wysiewu.
Zdjęcie przekłamało kolor, w rzeczywistości są takie, za nimi jest gaura i szałwia omączona /jednoroczna/.

Fajniutkie
ale Ja z wysiewem mam problem ,
zapominam , że posiałam
i zanim sobie przypomnę to już wypielę
ale bardzo ładne ,
i fajnie wyglądają ,
jak bylinka
W ogródku emerytki 09:57, 18 wrz 2020

Do góry
Aniu, kwitnąco, jakby to nie był wrzesień, a środek lata
I bardzo mnie to cieszy, tak lubię i do takiego efektu dążyłam
Ta plama to niziutkie cynie Profusion Cherry, z mojego wysiewu.
Zdjęcie przekłamało kolor, w rzeczywistości są takie, za nimi jest gaura i szałwia omączona /jednoroczna/.
Pszczelarnia 23:00, 15 wrz 2020

Do góry
Kirengeszoma

Szałwia z werbeną

Dalia 'Creme de Cassis' z jarmużem

Wybitnie trawiaste miejsce ale wymaga dopracowania

Osiedlowy ogródek 17:43, 15 wrz 2020

Do góry
Szałwia śliczna, danie też a ja czekam na lilie
Osiedlowy ogródek 12:21, 15 wrz 2020

Do góry
Aaa, jeszcze szałwia z nasion o której wcześniej pisałam, zaczyna pokazywać kolorki

I troszkę dalii, dużo mi padło w tym roku...

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:27, 13 wrz 2020

Do góry

Piekna ta szałwia
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 20:57, 12 wrz 2020

Do góry
Dziś posadziłam Hakonechloe Greenhills dookoła piaskownicy. Na ukosie od strony tarasu między hakonechloe przesadziłam spod brzóz liliowce Stella D'Oro (zostawiłam tam tylko jedną na widoku). Będzie im tam lepiej niż za kosaćcami. Nie cyknęłam fotki, może jutro. Zostało mi tylko miejsce do obsadzenia za basenem. Ale to będę już dumać jak złożymy go na zimę. Póki co zapowiadają znów upał. Dziś było 26 stopni, a ma być nawet 30. Huśtawka zawędrowała na tył ogrodu, lepiej mi tam pasuje. Posadziliśmy też dziś nowe tuje brabanty przy ogrodzeniu (5sztuk, bo mieliśmy lukę).

Próba kamienia (chyba będzie żółty, ten szary jakiś za smutny)

Pęcherznice posadzone, sypnęliśmy jednak korę, bo stwierdziłam, że byliny w grupie będą mieć lepiej w korze niż w tym kamieniu. Będą chyba tawułki Astilbe Cappuccino (biała) i tawułka Astilbe Fanal (czerwona)

Trawnik po kolana, tylko z przodu udało się dziś skosić. Zdjęcie z daleka, szałwia omszona do przycięcia, bo już nie wygląda reprezentacyjnie.

Berberysy nadal nie posadzone.

Trwa walko o ratowanie rododendora, którego chyba najnormalniej w świecie zasuszyliśmy podczas urlopu. Dziś jeszcze w ruch poszedł Larvanem, bo opuchlaki też robią swoje ..

Jutro odpoczynek..
Dębowe zakątki 20:09, 11 wrz 2020

Do góry
Szałwia wciąż kwitnie, szaleje i zachwyca)
Bonica w ponownym kwitnieniu

W ogródku emerytki 21:59, 10 wrz 2020

Do góry
gogo napisał(a)
Haniu, Aniu111, Aniu Anpi, Grześ, dzięki
Cieszę się, że moje starania o ogród Wam się podobają, to jest dla mnie motywacja do działania
Jestem teraz u Mamy i na pewno tutaj wyklują się następne pomysły, będę mieć co robić po powrocie.
Przed wyjazdem zrobiłam parę zdjęć.
Przed czosnki i stipę posadziłam małe sadzonki rozchodników, zobaczę, czy ten zestaw się sprawdzi.

Szałwia okręgowa Rain Purple cały czas kwitnie.

I dalijki.

Dalie cudne ,
Niestety nie dla mnie ,
Myślałam już gdzie je przechować ..
Ale to i tak zbyt kłopotliwe

Jak widzę takie piękności ,
to znów się rozmarzyłam ….
W ogródku emerytki 14:03, 10 wrz 2020

Do góry
Haniu, Aniu111, Aniu Anpi, Grześ, dzięki
Cieszę się, że moje starania o ogród Wam się podobają, to jest dla mnie motywacja do działania
Jestem teraz u Mamy i na pewno tutaj wyklują się następne pomysły, będę mieć co robić po powrocie.
Przed wyjazdem zrobiłam parę zdjęć.
Przed czosnki i stipę posadziłam małe sadzonki rozchodników, zobaczę, czy ten zestaw się sprawdzi.

Szałwia okręgowa Rain Purple cały czas kwitnie.

I dalijki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies