Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

Kasya 16:36, 31 mar 2021

sarenka napisał(a)
Kasia,mało mam, co roku zmniejszamy go aktualnie to ze 300 m... Jednak nie będę kupować w tym roku wertykulatora, jeszcze pożyczę, ale jak coś polecisz to chętnie poczytam

Ciemierniki już jakiś czas temu kupiłam, teraz na słoneczku ładnie się rozwijają...

Nie wiem już od czego zacząć pracę na podwórku...chyab pójdę rabatę przyszła przekopać z mączka bazaltową, po świętach przekopie z obornikiem i korą.

Do niewielkiego trawnika polecam kupić najtańszy, używa się 1-2 razy w roku
Namiary podam pw
sarenka 17:11, 31 mar 2021

Kasya napisał(a)

Do niewielkiego trawnika polecam kupić najtańszy, używa się 1-2 razy w roku
Namiary podam pw

Dziękuję właśnie o tym drugim co wymieniłas myślałam
sarenka 18:58, 31 mar 2021

Przekopałam. Ten ząb zostanie zlikwidowany bo tam mech jest trawy nie ma.
Po świętach kupimy wapno i po weertykulacji potraktujemy cały trawnik.moze coś pomoże

Poza tym jak przekopywqlqm to jeszcze pędraki wybierałam,mimo,że jesienią wyjęłam ich stamtąd bardzo dużo...

Zastanawiam się jak ugryźć ta rabatę i połączyć ją z tą długa... Chce odsunąć hortensje od tuj i tak myślę cze dwie pójdą na tą nową rabatę..

Do tego jest taki kawałek gdzie jest wilgotno- woda się dluEj utrzymuje co lubi wilgoć?? Ale tak by w miarę można było obok tego przejść
Tu gdzie pomarańczowe to jest taka mokra ta ziemia

Narysowałam...
Zielone drzewo to Pissardi
Różowe kreski to limelight
Zielone kulki to cisy
Zielone kreski to hakonechloa
Cisy i hakone na obwódce na około ( co ile wówczas sadzic??)
A to coś pomarańczowe na środku to Obiela

Do tego np.czy pasowałyby rozplenice Hameln ( mam siewki)

Z kwiatnacych- szałwia, rozchodniki, przywrotniki....

Potrzebuje opinii czy takie połączenie pasuje do siebie?
Co można byłoby zmienić/ dodać/ująć?
Kasya 19:58, 31 mar 2021

sarenka napisał(a)

Dziękuję właśnie o tym drugim co wymieniłas myślałam

Ja bym kupiła ten pierwszy, na pewno nie gorszy
sarenka 19:59, 31 mar 2021

Kasya napisał(a)

Ja bym kupiła ten pierwszy, na pewno nie gorszy

sarenka 08:59, 01 kwi 2021

P- Pissardi
G- mąż chce jakieś owocowe posadzić- może grusza
P- Obiela
1-2-3-4-5- hortki limelight
R rozplenice Hameln
D Danica
H - hakonechloa - któraś z tych co na słońce... I hakone chciałabym też na tą nową część...

Moje pytanie czy podsadzic czymś limki? A ten pusty plac to co tam mogłoby być??
Z roślin które już mam u siebie i które mogłabym powtórzyć to jeżówki,rozchodniki,przywrotniki, , tawułki arendsa,stipy, szałwie..a może jakiś krzew? Czy coś na nóżce? Czy w środek cisy też dać ze 2-3?
Anda 15:35, 01 kwi 2021

W to wilgotne miejsce daj hortensje. Chyba tam je nawet zaplanowalaś.

Grusze posadzilabym pomiędzy 3 i 4, a te dwie hortki wysunęła trochę do przodu. Obielę dałabym bardziej w stronę Pissardi. Jaką masz odmianę, bo one duże rosną. Nie wiem, czy pasuje to do hortensji, które też są duże.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 15:38, 01 kwi 2021

Ewuś, mam Obiela Lotus Moim,niby napisane że średnicę do 1 metra ma mieć a wys 1-2 ...no wysoką trochę rośnie...w sumie to nie wiem czy cięciem można ją korygować
Anda 15:46, 01 kwi 2021

Można ją korygować cięciem po kwitnieniu, nie przed. Wysuń ją bardziej w stronę Pissardi
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 15:54, 01 kwi 2021

Dzięki wielkie
Może uda się męża namówić żeby jechać do ogrodniczego...
Powiedz mi co ile sądzić Cisy od hakonechloa jeśli chciałabym je mieć na obrzeżu rabaty??

Miałam chęć dziś iść podziałać,ale coś znowu osłabienie mnie łamie