Lidka dziękuję

nie od razu tak u mnie było, zobaczysz jaka będziesz szczęśliwa jak zrealizujesz plany, nawet jeśli rozłoży się to w czasie. Każda nowa rzecz, czy nawet zmiana będzie cieszyć

wspomnisz moje słowa
Mirella zgapiam formę odpowiedzi od Ciebie

Czytam i czytam o różach, pielęgnacji, chorobach, wiem już jak przygotować to miejsce i muszę zakupić róże. Jeszcze nie zdecydowałam jakie konkretnie odmiany będą
na rabacie. Chcąc osiągnąć wymarzony kadr

byłaby Artemis biała, Chandos Beauty lub Aphrodite i brakuje mi jeszcze takiego koloru jak mam już u siebie Novalis - liliowo różowa. Dodam szałwię Caradonna, może też bodziszka różowego, w ogóle go nie znam, ale ładnie by się wyłaniał od dołu

Nie wiem jaką dać trawę, czy hakonechloe macra, czy seslerię jesienną, czy stipę, sama już nie wiem. Jeszcze widzę w nogach kilka kulek z bukszpanu, tylko czy róże ich nie zjedzą...
Anda bardzo dziękuję za gotowe rozwiązania

sama bym tego nie wymyśliła.
Doradź proszę ile powinnam mieć sztuk na rabacie 3,5m dł x 3m szer. Z tyłu jest częściowo świerk serbski, a częściowo żywopłot cisowy więc zostaje tak ok 2,5 m szerokości. Jak najlepiej rozmieścić róże? Nie wiem też jaka trawa byłaby najlepsza.
Chciałabym aby było tak elegancko, bez "bałaganu"