Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Migawki z ogródka 10:43, 20 kwi 2020

Do góry
Pies na czatach z tego okna widać bramę i kawałek chodnika a przy okazji pańcia blisko
Życie w wiejskim ogrodzie 10:38, 20 kwi 2020

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Jak zwykle bardzo ładne kompozycje kwiatowe
Sporo masz tych ładnych szachownic.
Ja też ściółkuje rożne miejsca.
I też mam suchooo .Ziemia jak popiół.
Przedziwny Ogród 10:34, 20 kwi 2020

Do góry
AgataM napisał(a)

Bardzo ładna kompozycja.
Brateczki piękne

Ale najfajniejszy jest ten żywy aniołek
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 10:24, 20 kwi 2020

Do góry
beata_m napisał(a)

i w końcu po kilku latach - placyk skończony w 100%

zeszło nam trochu

Pięknie!!! Ach och i w ogóle ech!
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:24, 20 kwi 2020

Do góry
Ania i niech dalej rośnie w siłę i potęgę
Moje cesarskie też tylko 2x2 i to przez przypadek bo żółte zakwitły na zagubionej przed laty cebuli, reszta żółtych to tylko 20cm drobnica a i perska też sie rozpadła.
Magnolie dzisiaj to już masakra tak jak brzoskwinie za to buraki (jak to na wsi ) mają się całkiem dobrze

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 10:21, 20 kwi 2020

Do góry
Pracuję na rabacie a Shila ponieważ nie może wchodzić na rabatę, to obserwuje mnie spod żywopłotu.
Zielony AZYL 10:12, 20 kwi 2020

Do góry
znalazłam turzyca "Evergold"

niedzielny wypiek
Ogród na glinie 10:06, 20 kwi 2020

Do góry

Tu ma być nowe drzewo. Zaraz blisko śliwy. Po lewej ambrowiec bez lisci.
Korona nowego drzewa musi wyjść powyżej żywopłotu.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:00, 20 kwi 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)

Kasiu, musimy czym prędzej oczyścić rabaty i zasypać te metry gołej ziemi korą bo inaczej chwasty mnie zarosną. Przy okazji robi sie wizualny porządek. A i trawnik chcemy niedługo zrobić. Więc wiesz...

Plan zagospodarowania przestrzeni był, oczywiście taki z grubsza . Pod ręką mam tylko wersję z altaną po prawej stronie, przy żywopłocie sąsiadki. Altana będzie jednak bardziej na wprost, po lewej stronie od tej ścieżki z kreseczek .

Nie wiem gdzie ta altana.... w stronę ogniska ?
A ten niebieski prostokąt przy ścieżce ?
Gdzie będziecie siedzieć najczęściej ? Taras ?
Zapewnij widok na ulubione rosliny
Zaczynam po raz kolejny... 09:48, 20 kwi 2020

Do góry
Mam nadzieję, że teraz będzie czytelniej.
Bardzo dziękuję za odzew, mam nadzieję, że pomożecie mi w tych trudnych początkach.
Ogród w remoncie 09:47, 20 kwi 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Kilka aktualnych fotek. Nie przeraźcie się niektórymi. Mój ogród to jeszcze dalej front robót

Smakowicie to zaczyna wyglądać .
Szczególnie tu:

Margerytka40 napisał(a)

Jak chcesz zobaczyć front robót to chodź do mnie .
System automatycznego nawadniania 09:43, 20 kwi 2020

Do góry
Jest w postaci linku, ale udało mi się już też normalnie załadować tutaj.
Żeby był komplet w jednym miejscu wklejam też treść posta:

Proszę o ocenę projektu zraszania.

Podlewanie z wodociągów: kran czerpalny na rurze ½” – prawdopodobnie będzie przyłącze do gniazda w bruku, niestety nie przewidziałem szybciej podłączenia wody do zraszania.

Może ma ktoś jakiś pomysł jak zejść ładnie z kranu czerpalnego do poziomu ziemi? Nie ma możliwość rycia w elewacji oraz wyjścia rurą w innym miejscu z domu.
Wydajność źródła 18,75l/min, ciśnienie 4.4-4.6bar (mierzyłem na ww. kranie o różnych porach).

Promienie zraszaczy narysowane dla najniższego ciśnienia danego zraszacza - 2bar (najczarniejszy scenariusz, chociaż wątpię, żeby na 3 zraszaczach i 20 metrach rury był spadek ponad 2 bar), przy większym ciśnieniu promienie będą większe, maksymalny promień/zasięg danego zraszacza zachodzi na kolejny zraszacz, można je zmniejszyć poprzez regulację. Zraszacze będą statyczne z głowicami Rotator albo odpowiednikami od Rain Bird.

Do skrzynki rozdzielczej rura 32mm, ok. 7m, dalej ze skrzynki 25mm z rozdzielacza na zraszacze.

5 sekcji zraszania:
- sekcja 1 – błękitne kropki, 3 zraszacze, wydatek maksymalny ok. 15l/min (będzie mniejszy bo będą przydławione na niższe ciśnienie i mniejszy promień, realnie ok. 12-13l/min) – najbardziej słoneczne miejsce działki,
- sekcja 2 – fioletowe kropki, 3 zraszacze, wydatek jak wyżej – mniej słońca, cień od tarasu, stąd taki podział zraszaczy na dwa trójkąty a nie lewa/prawa strona ogrodu,
- sekcja 3 – 4 zraszacze podlewające po prostokącie, wydatek maksymalny 7l/min – bok domu, cień przez sporą część dnia, dlatego osobna sekcja, będzie pewnie najkrócej podlewana,
- sekcja 4 – jasno zielone kropki, wydatek maksymalny ok. 7l/min – front, ciągle słońce, czarny prostokąt to świerk, zraszacz w lewym dolnym rogu zachodzi się razem z ostatnim zraszaczem z sekcji 3, stąd taki mały promień, żeby nie lał po gałęziach drzewka,
- sekcja 5 - linia kroplująca z kompensacją ciśnienia idąca dookoła działki (tuje, biały pas), długość 100m,

Do wszystkiego będzie sterownik 6 sekcji, kolektor 6 sekcji (jedna w zapasie w razie jakby coś było nie tak).

Mogę prosić o jakieś opinie / komentarze? Starałem się tak dobierać przepływ aby był w okolicach maks. 80% przepływu zasilania, ciśnienie nie wiem jak przeliczyć, ale zapas wydaje mi się spory zakładając, że najdłuższy odcinek rury ze zraszaczami będzie miał 30m, pozostałe po 10-20m. Podlewał będę pewnie wczesnym rankiem, w czasie gdy zużycie wody jest minimalne.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:40, 20 kwi 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Tempo jest ekspresowe
Może pokazywalas a ja nie pamietam czy masz narysowany jakiś plan ?

Kasiu, musimy czym prędzej oczyścić rabaty i zasypać te metry gołej ziemi korą bo inaczej chwasty mnie zarosną. Przy okazji robi sie wizualny porządek. A i trawnik chcemy niedługo zrobić. Więc wiesz...

Plan zagospodarowania przestrzeni był, oczywiście taki z grubsza . Pod ręką mam tylko wersję z altaną po prawej stronie, przy żywopłocie sąsiadki. Altana będzie jednak bardziej na wprost, po lewej stronie od tej ścieżki z kreseczek .
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:31, 20 kwi 2020

Do góry
zawitka napisał(a)

Tak podniosły się i cczekam na kwiaty z utęsknieniem .kupiłam mieczyki tanio mają już korzenie i szkoda mi ich więc jako ryzykantka wsadziłam je .Zobaczymy jak bedzie?????

Takie były w 2018 roku.

U mnie tulipany w tym roku nie za bardzo co chwilę podmrażane. Co się podniosą to za 2 dni znowu przymrozek. Jeszcze nigdy nie miałam tak niskich tulipanów. Van ejki różowe piękne tulipany w tym roku kolor wyblakły muśnięty przymrozkiem.
Na dodatek mam dużo zagryzionych przez nornice co przyjadę to wyciągam zielone liście bez cebul. Posadziłam w rzędy i teraz mam. Trzeba tylko w koszach.

Zawitka pamiętaj o chryzantemach dla mnie. Rozsadz jak będziesz mogła do donic. Jak czas będzie sprzyjający to przyjade. Hania mówiła o jezowkach dla ciebie to odbiorę od niej i przywiozę. Jeszcze dla mnie nie przyjechały to czekam.

Pozdrawiam życzę zdrowia.
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 09:29, 20 kwi 2020

Do góry
Trochę z ogródka,

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:16, 20 kwi 2020

Do góry
Popatrzyłam na to wczorajsze zdjęcie i widzę, że coś nam ta linia ścieżki za bardzo pofalowana wyszła... Muszę poprawić. Dobrze, że eM dziś do biura musiał pojechać, zaraz idę i będę działać . On bardzo nie lubi takich poprawek, wczoraj rano ledwo zniósł przesadzanie posadzonych dzień wcześniej berberysów . Może się nie zorientuje...

A w nocy przyszedł mi pomysł na narożną rabatę pod brzozami . To już trzecia wersja . Najpierw miała być biało-fioletowo-limonkowa. Potem biało-różowo-fioletowa. A ponieważ przy brzozach posadziłam dwa berberysy Oragnge Dream od Izy to będzie
- biało (róże okrywowe i dereń Elegantissima)
- fioletowo (perowskie)
- ognista (berberysy i jeżówki Glowing Dream)
Do tego oczywiście trawy - miskanty i coś do jeżówek - stipa albo sesleria (jesienna albo heufleriana - która będzie lepsza???).

Jak Wam się podoba???

Znalazłam zdjęcie - byłoby cos podobnego kolorystycznie (to moja rabata przy domu, którą likwiduję):
To będzie zaczarowany ogród 09:15, 20 kwi 2020

Do góry
Jestem w szoku jak zobaczyłam jak dawno mnie tu nie było ale ostatnie lata mignęły tak szybko... ogród przestał być nowością a stał się obowiązkiem i chyba trochę spowszechniał. Ale jak zobaczyłam pierwsze zdjęcia ... to już 10 lat minęło od jego założenia , spoważniał, zarósł i nadal cudnie w nim się odpoczywa. W tym roku obiecuję poprawę i jak tylko coś zacznie w nim się dziać będę dzielić się zdjęciami. Na razie zostawiam kilka z wcześniejszych lat.

Ogród w remoncie 09:03, 20 kwi 2020

Do góry

Tu się dzieje

A tu będzie się działo

Ogród w remoncie 09:00, 20 kwi 2020

Do góry
Kilka aktualnych fotek. Nie przeraźcie się niektórymi. Mój ogród to jeszcze dalej front robót

Ogród na glinie 08:59, 20 kwi 2020

Do góry
Chciałbym Wam też pokazać starca jaki jest w mojej szkółce. Jest piękny, ale jaka cena!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies