Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 21:37, 19 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Kasia, ależ piękne darowizny Tak obsadzać ogród to sama rozkosz
Dziewczyny, jesteście super

W samo sedno!!!

Helen napisał(a)
Takie dorodne okazy od razu robią dobrą robotę.
Tylko nosić na rękach takie Dziewczyny

To prawda

Magleska napisał(a)
Kasia ..... nie za dobrze Ci ….wiesz ,że żartuję ….
fajnie mieć takie koleżanki co oddają tak duże egzemplarze ...niech zdrowo rosną ,bo pięknie im w tej miejscówce

to jeszcze pochwal się pozostałymi darami
Buziaki

Koleżanki są superowe .
Pozostałymi darami będę się chwalić przez cały sezon - jak puszczą liście i trochę podrosną . Dostałam trawy, hortensje, byliny - potrzebują trochę czasu.

Johanka77 napisał(a)
No Kochana, niezła fura!

Jaśminowce są świetne. Ja mam dwa pod płotem, to się aż tak ładnie nie eksponują.

Podoba mi się hojność tej grupy okołopruszkowskiej... aż zaczynam żałować, żem się wyprowadziła...

Furę zrobiła zawartość . Żałuj, żałuj, trzeba było zostać na starych śmieciach .
Ja mam jednego jaśminowca, ale jest posadzony w złym miejscu i słabo mi kwitnie.
Te dwa posadziłam od południa więc słońce pięknie je podświetla.

Magara napisał(a)

Kasiu-Mrokasiu, bo i strach się ocenie poddać ale ja się zbieram, zbieram, choć bardzo powoli ale już mi w głowie planowanie rabat wokół domku jak się go pomaluje (mam nadzieję, że w tym sezonie), a wtedy nie ma zmiłuj - no sama nie dam rady więc i czas będzie żeby powstać z kolan, założyć wątek, pokazać bajzel i prosić Szanowne Koleżanki o pomoc
A zielsko posadzone pokazuj

Daga, Ty się nie bojaj, Ty wątek zakładaj

Kasya napisał(a)
Nie wiem czy ci się cos takiego podoba ale zobacz
bo moim zdaniem fajnie, niedużym kosztem Madzia odbudowała basen
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7673-ogrod-z-wilkiem?page=936#post_7

Podoba mi się bardzo . Ale raczej nie do zastosowania u mnie.

AnnaCh napisał(a)
Ale czad
No koleżanki się bardzo dobrze spisują, w trudnych czasach obsadzić taki duży teren cięzko, na szczęście są takie dobre duszyczki Super te jaśminowce rozjaśniają te tuje

No czad, czad .
Jak się zazielenią pozostałe dary dopiero będzie widać ile mam pięknych roślin od dziewczyn.

sarenka napisał(a)
Kasiu, masz u siebie kalinę Kaline Kilimandżaro- co możesz mi napisać? Jak dużo miejsca ona potrzebuje? Zastanawiam się czy na nowej rabacie nie znaleźć dla niej miejsca

Megi, mam Kilimandżaro i Kilimandżaro Sunrise. Ta druga jest bardziej kompaktową wersją i ma kwiaty, które mają się delikatnie przebarwiać na róż. Nie za wiele mogę o nich powiedzieć bo to świeże nabytki. Ale na Kilimandżaro musisz przeznaczyć sporo miejsca. Moja ma taki dość krzaczasty pokrój. U Izy Ursy ma bardziej regularny, piramidalny kształt i aktualnie ma jakieś 2,3m wysokości i pewnie z 1,5 m szerokości.
mrokasia 21:43, 19 kwi 2020

Weekend był bardzo pracowity. Posadziłam większość darów od Aprilka i Ursy i wraz z eMem ogarnęliśmy mniej więcej połowę rabaty przybasenowej. EM machał widłami a ja wyciągałam chwasty. Potem obkopaliśmy i wysypaliśmy korą. Robi się coraz przyjemniej. A ja ledwo się ruszam. Gdyby nie eM, nie wiem czy zrobiłabym 1/3 tego...

Helen 21:47, 19 kwi 2020

Cudnie Wam wychodzi
Johanka77 22:59, 19 kwi 2020

mrokasia napisał(a)
Weekend był bardzo pracowity. Posadziłam większość darów od Aprilka i Ursy i wraz z eMem ogarnęliśmy mniej więcej połowę rabaty przybasenowej. EM machał widłami a ja wyciągałam chwasty. Potem obkopaliśmy i wysypaliśmy korą. Robi się coraz przyjemniej. A ja ledwo się ruszam. Gdyby nie eM, nie wiem czy zrobiłabym 1/3 tego...

Witaj w klubie padniętych po weekendzie
Te nasze Męże to jednak dobre chłopy. Mój też dzielnie walczył cały weekend, aczkolwiek my zajęcia mieliśmy różne
No ale sama bym placyku nie położyła
Mary 23:47, 19 kwi 2020

mrokasia napisał(a)
Taka sytuacja dziś z rana .

Niezły widok.
Jak jest z mszycami u odmianowych jaśminowców? Moje pospolite co roku są czarne od mszyc. Z odmianowymi też tak jest?
galgAsia 07:56, 20 kwi 2020

To jest sama przyjemność, robić ogród na pustym terenie Nawet jak się urobisz po łokcie i po kokardy , to gębucha sama się śmieje

Przeróbki, remonty, renowacje - o, to już inna para kaloszy...

Więc cieszę się z Tobą i zazdroszczę po cichutku
sarenka 08:33, 20 kwi 2020

Dziękuję za odpowiedź, szukam czegoś właśnie kompaktowego bo to pod dom
Anda 08:36, 20 kwi 2020

Kasiu, patrzę i podziwiam Za dary ogrodowe powinnaś dziewczyny ozłocić
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 09:00, 20 kwi 2020

Helen napisał(a)
Cudnie Wam wychodzi

Dzięki

Johanka77 napisał(a)

Witaj w klubie padniętych po weekendzie
Te nasze Męże to jednak dobre chłopy. Mój też dzielnie walczył cały weekend, aczkolwiek my zajęcia mieliśmy różne
No ale sama bym placyku nie położyła

Jesteśmy padnięci, ale nie ma to tamto jak chce mieć trzeba ryć dalej .
Wczoraj po skończonej eM nalegał, żeby zrobić zdjęcie i pokazać Wam efekty . Magia O. .

Mary napisał(a)

Niezły widok.
Jak jest z mszycami u odmianowych jaśminowców? Moje pospolite co roku są czarne od mszyc. Z odmianowymi też tak jest?

Mój zwykły tez łapie mszyce. Aureusy - nie wiem, muszę dopytać Izę.

galgAsia napisał(a)
To jest sama przyjemność, robić ogród na pustym terenie Nawet jak się urobisz po łokcie i po kokardy , to gębucha sama się śmieje

Przeróbki, remonty, renowacje - o, to już inna para kaloszy...

Więc cieszę się z Tobą i zazdroszczę po cichutku

To prawda, zagospodarowywanie pustego terenu to zupełnie co innego niż przerabianie już istniejącego. Choć z tym zagospodarowywaniem też nie lekko jak nie jesteś projektantem, nie masz projektu co i gdzie a i matka natura nie wyposażyła w wystarczającą wyobraźnię .

sarenka napisał(a)
Dziękuję za odpowiedź, szukam czegoś właśnie kompaktowego bo to pod dom

Proszę bardzo .

Anda napisał(a)
Kasiu, patrzę i podziwiam Za dary ogrodowe powinnaś dziewczyny ozłocić

Dzięki Ewo . Masz rację - powinnam je ozłocić . A teraz takie głupie czasy, że nawet trudno czasem jakieś dobre ciacho kupić a i o posiedzeniu przy kawie nie za bardzo można pomyśleć...
mrokasia 09:16, 20 kwi 2020

Popatrzyłam na to wczorajsze zdjęcie i widzę, że coś nam ta linia ścieżki za bardzo pofalowana wyszła... Muszę poprawić. Dobrze, że eM dziś do biura musiał pojechać, zaraz idę i będę działać . On bardzo nie lubi takich poprawek, wczoraj rano ledwo zniósł przesadzanie posadzonych dzień wcześniej berberysów . Może się nie zorientuje...

A w nocy przyszedł mi pomysł na narożną rabatę pod brzozami . To już trzecia wersja . Najpierw miała być biało-fioletowo-limonkowa. Potem biało-różowo-fioletowa. A ponieważ przy brzozach posadziłam dwa berberysy Oragnge Dream od Izy to będzie
- biało (róże okrywowe i dereń Elegantissima)
- fioletowo (perowskie)
- ognista (berberysy i jeżówki Glowing Dream)
Do tego oczywiście trawy - miskanty i coś do jeżówek - stipa albo sesleria (jesienna albo heufleriana - która będzie lepsza???).

Jak Wam się podoba???

Znalazłam zdjęcie - byłoby cos podobnego kolorystycznie (to moja rabata przy domu, którą likwiduję):