Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogródkowy chaos u monitki 11:05, 10 wrz 2012

Do góry
Monika, nawiązania w rabacie pod oknem do sąsiedniej bardzo by się przydały.
To co piszesz brzmi fajnie, choc nie analizuje tego ( nie mam za bardzo czasu)
Ogródkowy chaos u monitki 09:34, 10 wrz 2012

Do góry
ewalm napisał(a)
Moniko, rojniki super, ale ja chciałam jeszcze do tej rabaty przy podjeździe coś dodać, do tej wersji tawuły+bukszpany, rozchodniki i trawy.
Fajnie by tam wyglądała w tej szerszej części przy podjeździe, w rogu od strony bramy grupa z trzech duzych kul, ale naprawdę dużych, większych niż tawuły dookoła, własnie takich "wrzuconych" w tawuły, może by je trzeba samemu przez pare lat podchodować do odpowiedniej wielkości, takie duże ciężko kupić, no i kosztują. Wisnia tak jak planujesz, a akcent z rozchodników i np. rozplenicy na tym wąskim rogu, najdalszym od podjazdu. I wszystko, tak jak Magnolia napisała, takie "przypadkowe", nie w rządkach

Ewcia bardzo się cieszę że do mnie zajrzałaś. Twoje uwagi jak zawsze cenne
O coś takiego ci chodziło? tak mniej więcej...bo ja antytalencie rysunkowe jestem...

Wracając jeszcze do tej rabaty co jest za tą planowaną, pod oknem. Tak mnie w weekend olśniło jakbym pod kulą która jest dała przyklejone kulki bukszpanowe potem do świerków bodziszka jako najniższe piętro a w dziurę pomiędzy rozchodnikiem a świerkiem rozplenicę żeby to jakoś powiązać ze sobę to będzie dobrze czy nie bardzo?
Ogródkowy chaos u monitki 02:46, 08 wrz 2012

Do góry
Moniko, rojniki super, ale ja chciałam jeszcze do tej rabaty przy podjeździe coś dodać, do tej wersji tawuły+bukszpany, rozchodniki i trawy.
Fajnie by tam wyglądała w tej szerszej części przy podjeździe, w rogu od strony bramy grupa z trzech duzych kul, ale naprawdę dużych, większych niż tawuły dookoła, własnie takich "wrzuconych" w tawuły, może by je trzeba samemu przez pare lat podchodować do odpowiedniej wielkości, takie duże ciężko kupić, no i kosztują. Wisnia tak jak planujesz, a akcent z rozchodników i np. rozplenicy na tym wąskim rogu, najdalszym od podjazdu. I wszystko, tak jak Magnolia napisała, takie "przypadkowe", nie w rządkach
Ogródkowy chaos u monitki 13:28, 07 wrz 2012

Do góry

Ja bym nie mieszała tak zupełnie tawuł z bukszpanami, tzn sadziłabym tak żeby były gdzieś np 2, 3 szt jednogatunkowe razem, gdzieś pojedyńczy akcent, ale nie tak równo przemieszane. Ustawione nierówno, jakby niedbale. Ale to trzeba poustawiać w rzeczywistości, poprzymierzać.
Rozplenic kup kilka i też przymierz - gdzieś z brzegu,gdzieś 2 szt, gdzieś 3, może 1 szt- tez jakby niedbale.

Rozchodniki- jeśli gdzieś to w niedużej ilości, może ze 3 kępy.
A masz jakieś czy chcesz kupić? Jak kupić to takie żeby nie miały takich bardzo jasnych liści, takich bladych bardzo.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:47, 07 wrz 2012

Do góry
jak siedząca kula to z bukszpanu.
Hortensja, tylko mniejsza to była inna propozycja- wtedy nawiązanie do hortensji- 2 duże i jedna mała
Ogród do kwadratu 12:44, 07 wrz 2012

Do góry
hortensję pnącą jeśli jest tam cień od brzozy to tak.Albo nawet bluszcz pospolity
Jeśli lekki cień to też kokornak wielkolistny.
Coś można posadzić- białe hortensje byłyby ładne,pasują tampas z nich przed świerkami
I sposobem Danusi między hortnesje, tak pół kroku za nimi miskanty.
Ja polecam Graciallimus.
Ja szukałabym nie za wielkich hortensji, tak do 1,5 m, np Silver Dollar.

Albo mniej masywnie- hortensja np w rogu, a obok niej na rabacie- pasku cyprysiki Filifera Aurea Nana lub cisy Summergold, czy Faireview
Ogródkowy chaos u monitki 12:33, 07 wrz 2012

Do góry
Myślę że byłoby fajnie zrobić wiśnie, bukszpany, berberys admiration lub tawuły ( wybieramy jeden z tych gat), wypełnienie z czegoś zadarniającego- np irga major a rozplenice hameln czy inne niewysokie lub carexy np. buchanani,brązowy jako dodatek, nieduże kępy.

Jeśli z trawami jako wypełnieniem to też można z Carex morrovi Variegata, ale też tylko bukszpany i tawuły, najlepiej tak, żeby jednego z tych gat było więcej, a drugi tylko jako akcent. Inne trawy- carex The Beatles,
Inne odmiany carex morrovi, cartex comans Frosted Curls choc tu nie mam pewności jak przezimuje.

Ogródkowy chaos u monitki 11:57, 07 wrz 2012

Do góry
hej

Nie dam rady przerzucić tylu stron. Napisz jaka masz ziemię, jak z wilgotnością jej. Zakładam że nie masz podlewania automatycznego.
Ogródkowy chaos u monitki 11:56, 07 wrz 2012

Do góry
Rozplenice są fajne, chyba, że chcesz jakieś mniejsze trawki, to carexy - tylko czy nie zginą wśród tych kul...? Musiałyby to być. jakies c.morrowi... Poczekaj co Magnolia doradzi.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:34, 07 wrz 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Ja jestem zaskoczona ty, że ML ma być mniejszy. Wsadziłam w tym roku do ziemi kilka gracillimusów i kilka ML i wyglądają tak samo, przyrosły na wysokość i w kępie tyle samo. Ale OK zamienię, sama dziś stwierdziłam, że ML jest za jasny do tego tła, gracillimus będzie dużo wyraźniejszy.

Aga, u mnie spośród miskantów sadzonych w tym samym czasie - M.L. też są nieznacznie niższe, ale nie określiłabym ich jako "malutkie" jak napisał Sebek - mają ok 1,4m wysokości (po 3 sezonach u mnie), G.mają ponad 1,6m.
Jak zwykle pomysły Magnolii super- i cóż my drobne żuczki ogrodowe możemy doradzić....? Rób jak Magnolia radzi
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:23, 07 wrz 2012

Do góry
Moniko, a w który watek wejść? I o które miejsce chodzi?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:18, 07 wrz 2012

Do góry
Bukszpana przy ławce, tak z przodu, tak?
Za deklem albo małą hortensję- bobo, bombshelSilver D., niższą odmianę, albo też bukszpana.
Jeśli miałabyś możliwość to nawet posadź ze 3 sadzonki i formuj je w 1 szeroką, taką siedzącą kulę
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:09, 07 wrz 2012

Do góry
Dzięki Wieloszko, zawstydziłaś mnie.

Ogród do kwadratu 11:06, 07 wrz 2012

Do góry
Możesz sadzić co 1.5 m, albo nawet bliżej, do 1.2 m.Od muru spokojnie 80-90 cm.
Ta L brzmi fajnie. A dalej jest już koniec działki, róg?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:00, 07 wrz 2012

Do góry
Moniko, połączenia to rzecz gustu. Poza tym łączymy nie tylko barwy ale też faktury, rysunki liści, bryły, zestawiamy w proporcjach....
Dla mnie szarawy łączony z żółtym nie gra(,ale to nie jest żadna zasada) ,ale odwrócone proporcje- dużo żółtego i akcenty szarawe, właśnie z lawendy bardzo mi się spodobały i zrobiły na mnie wrażnie.
Te trudniejsze połączenia w jednym miejscu mogą zachwycać, w innym ginąć, albo 'zgrzytac' nie zgrywając się z tłem czy światłem.
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 10:53, 07 wrz 2012

Do góry
Hej Aniu
Obiecałam zapropoponować coś przed ogniki
- pomysł ze spotkania objazdowego- rozchodniki matrona plamami po 3- 5 a między tymi plamami trawa ostnica Pony Tails ale pod warunkiem że jest tam jasno i dość sucho. Ona może wygniwać zimą, robi to b. często, więc kupować ją trzeba wiosną, żeby latem zdążyła się rozsiać w okolicy. Potem juz jak u Myszorka- zawsze jest w różnych konfiguracjach. Zamiast niej mogłaby być też turzyca Frosted Curls czy Amazon Mist, ale z nimi tez nie ma pewności że obudzą się wiosną, choć powinny.

- Inna trawa kępami- Carex buchanani -brązowy mop, a między nimi grupy rudbekii Goldstrum- wyjdzie taka rabata w ciepłych tonacjach brązowo - złotych.

- pas przywrotnika ostroklapowego, a carex Buchanami tylko gdzieniegdzie dodane po 1-3 szt, bardziej z brzegu. Zamiast buchanani, tylko bardziej z tyłu mogą być kępy rozplenicy. Wiem że ją masz, ale z tyłu ogrodu chyba, poza tym warto tworzyć nawiązania w ogrodzie.
Z C. Buchanani tez nie ma gwarancji jak zimą niestety.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:43, 07 wrz 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
wiem że z trawkami bywają problemy.
Tak, przez lawendę, ona wywala żółtolistne z zestawienia

Czy gorzej z trzmieliną? Troszkę ciężej będzie, bez tej zwiewności.
Po prostu inaczej. Dobrze że tę wybrałaś trzmielinę.

Dla zwiewności dałam te trzy miskanty pod wiśniami, małe na razie... Ale to będzie zwiewność sezonowa...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:17, 07 wrz 2012

Do góry
Wieloszko przepraszam że u Ciebie ale tu więcej osób zagląda. Co by pasowało do tawuły gouldound? Wymyśliłam sobie wisienkę i właśnie tawuły dla kontrastu a tu Magnolia pisze że lawenda wyklucza żółtolistne...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:13, 07 wrz 2012

Do góry
wiem że z trawkami bywają problemy.
Tak, przez lawendę, ona wywala żółtolistne z zestawienia

Czy gorzej z trzmieliną? Troszkę ciężej będzie, bez tej zwiewności.
Po prostu inaczej. Dobrze że tę wybrałaś trzmielinę.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:45, 07 wrz 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Joasiu wg mnie powinnaś ukłonić się głęboko Mariuszowi- ja pasjami lubię Graciallimus, a w Zebrinusie jakoś nie mogę się dopatrzeć urody. G. jest dla mnie jednym z najładnijejszych miskantów przez te cienkie liście i kolor zieleni.

Zobaczymy jak podrośnie bo na razie to kilka źdzbeł na krzyż, to wtedy może bedę miała za co dziękować
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies