Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

AniaDS 20:22, 16 paź 2012

Serdecznie dziękuję za te wszystkie życzenia i cudne kwiaty, wszystkie - bez wyjątku .
Urodę pierwiosnka też zauważyłam .
Jest mi bardzo miło, że do mnie zaglądacie, że doradzacie i wspomagacie w trudniejszych chwilach.
Dziękuję serdecznie, bardzo, bardzo

grembosia napisał(a)
Również przyłączam się do gratulacji.
Aniu, mam zamiar kupić róże Ingrid Bergman, to podobno klasyka, która u nas dobrze się sprawuje, jaka jest Twoja opinia na ich temat.
Robię również drugie podejście do Chopina.
W tej chwili na allegro są śmieszne ceny 7-10 zł. Ja wiosną kupiłam ich 7 po 30 zł za sztukę, z tego 6 nie przyjęło się.
Jedne i drugie róże zamierzam posadzić w grupach po trzy (na dwóch różnych rabatach), z obu stron tarasu, czy to dobry pomysł?

Ingrid to klasyka, ale to róża wielkokwiatowa, podobnie jak i Chopin.
Czy nie pomyslałaś o innych gatunkach róż?
Wielkokwiaty kwitną pięknymi kwiatami, ale z dużą przerwą pomiędzy kwitnieniem, na pędzie jest zwykle jeden kwiat..
Ta grupa wymaga także większej pielegnacji, odpowiedniego cięcia, nie tylko wiosną ale i po każdym kwitnieniu, częściej choruje i szybciej wymarza.

Przy tarasie widziałabym chmurkę mniejszych kwiatów, ale kwitnących w gronach.
Oczywiście proponowałabym żelazną Bonicę, z czerwonych róż - Ascot, Piano lub mniejszą Rotkapchen, z białych i kremowych - Tchaikovsky, Aspirin Rose, Pastella.
To są cenne, zdrowe i pięknie kwitnące róże.
Lepiej dac więcej za krzaczek, ale potem mniej na środki ochrony .
AniaDS 20:40, 16 paź 2012

Wracam do rzeczywistości, męczę ostatni temat dalej..

Wczoraj nie przesadzałam już nic, było za sucho, żal mi było patrzec na te przenoszone po kilka razy rośliny
Za to posprzątałam jako tako ten cały bałagan, wkopałam kostkę, poprawiłam obrzeże tej rabaty od drogi, według koła Sebka. Załatałam dziury po jeżu czym się dało, ale znów brakło mi darni.
Efekty są mało widoczne.

Koło - dopóki nie mam bukszpanu - oddzieliłam kostką od trawnika., ale muszę je jeszcze lekko poprawic

Poprawiłam obrzeże, już nie jest takie kanciaste

AniaDS 20:41, 16 paź 2012

magnolia napisał(a)
a czy w rogu możesz robic plecy z tuj lub z cisów? Tuje szybciej dadzą efekt.

I czegoś tam w rogu trzeba ująć , zrezygnować z jakiegoś gatunku, bo teraz to chyba najbardziej chaotyczne miejsce w przedogródku.
Ja najchętniej wyprosiłabym stąd budleje, zostawiła róże na tle tuj lub cisów, a floksy dała tylko jako akcent. O słup się nie martw, przesłoni go śliwa wiśniowa jak podrośnie

Zrobiłam podglądowe zdjęcie akualnej wersji

Purpurowe róże - od drogi Falstaff, który przekroczył właśnie 2 m i The Prince, od siatki 2 Szekspiry a za sliwą jeszcze ogromny Paul Ricault.
Różowe kłębki - floksy, białe - róże, przed nimi zaznaczona lawenda. Ciemnozielone po prawej - posadzone właśnie cisy.

Czyli rozumiem, żeby wykopac te ciemne róże i dac w ich miejsce iglaki?
Budlei nie zaznaczałam, wiem, że to pomyłka. I znowu nie mam jej gdzie dac.
Jak wkopię tam iglaki, to purpurowe róże też muszą wypaśc, nie zmieszczą się już.

hania 20:51, 16 paź 2012

Aniu wpadłam do Ciebie a tu same rewolucje wykopywanie i przesadzanie..tak lubię
KasiaWB 21:02, 16 paź 2012

AniaDS napisał(a)

Ania, jak widzę TAKIE róże to padam z wrażenia takie właśnie kiedyś bardzo bardzo bym chciała mieć i liczę na Twoją pomoc w wyborze
Jednakże ..........w tym momencie przybiegłam do Ciebie z gratulacjami oraz życzeniami szybkiego postępu rewolucyjnych prac oraz uzyskania efektu, który masz pod powiekami Pozdrawiam!

marzena 21:09, 16 paź 2012

gratulacje i powodzenia w aranżacjach ogrodowych
grembosia 21:15, 16 paź 2012

Dzięki Aniu za podpowiedź z różami, do przemyślenia.
Tylko ten Chopin ciągle mi gra, mimo dotychczasowych porażek
mira 21:49, 16 paź 2012

Aniu ja spóźniona, pozdrawiam i ciepłe życzenia przesyłam
mira 21:49, 16 paź 2012

Aniu ja spóźniona, pozdrawiam i ciepłe życzenia przesyłam
MilenaP 22:52, 16 paź 2012

Aniu wpadłam po dłuższym niebycie i wstyd mi, że przegapiłam jubileusz Życzę Ci mnóstwa stron, ciekawych rewolucji i moc odwiedzających duszyczek
A rabaty prezentują się przecudnie naprawdę baaaardzo mi się podobają symetryczność i przemyślane ruchy to jest właśnie TO pozdrawiam Cię