Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 09:19, 16 paź 2012

To teraz poproszę o pomoc w wyborze ilości. Najpierw przy tarasie. Czy mogę zdecydować się na 3 różne, tzn. baronesse + mariatheresia w jednym miejscu (ile? 2+3 czy 3+2 czy jeszcze inaczej?) a w drugim miejscu sama natasha czy też podsadzona baronesse?
Tuż obok, przy drugim boku tarasu będzie szwedka w rozplenicach. Czy nie za dużo różowego i różnych rodzajów róż?
magnolia 09:40, 16 paź 2012

agniecha973 napisał(a)
Magnolio, nie pisałam jeszcze o tej http://www.floribunda.pl/bridge-of-sighs-harglow-id-201.html Ona mi się bardzo podoba, ale kolorem nie pasuje do pozostałych. Chciałabym puścić ją swobodnie na mojego dużego płaskiego jałowca, zaczęłam robić z niego delikatnego "grzybka". Ciekawe czy to się uda, bo śliczna jest. Jeśli ma w miarę wiotkie pędy, to może. A do kompletu ma jeszcze koleżankę krzaczastą, ale w tej chwili niedostępną http://www.floribunda.pl/twiggys-rose-harteam-id-141.html

Musisz dopytać jak z jej pędami- czy są wiotkie czy sztywne. Ze sztywnymi nie uda się ten plan, a jest fajny
magnolia 09:42, 16 paź 2012

agniecha973 napisał(a)
To teraz poproszę o pomoc w wyborze ilości. Najpierw przy tarasie. Czy mogę zdecydować się na 3 różne, tzn. baronesse + mariatheresia w jednym miejscu (ile? 2+3 czy 3+2 czy jeszcze inaczej?) a w drugim miejscu sama natasha czy też podsadzona baronesse?
Tuż obok, przy drugim boku tarasu będzie szwedka w rozplenicach. Czy nie za dużo różowego i różnych rodzajów róż?

w jednym i drugim miejscu - na tej rabacie po prawej tarasu, tak? Oba miejsca tam?
agniecha973 09:44, 16 paź 2012

Tak, tam. Tam są kosówki, lawenda, obiedka, jeżówki... To na razie taki misz masz, ale jeszcze nie chcę się zdecydować na różankę w pełnej wersji. Te rośliny łatwo znoszą przesadzanie, więc się nie martwię tym misz maszem.
magnolia 09:56, 16 paź 2012

nie pamiętam ile tam jest miejsca.
Napewno sadź tak żeby jednej róży było więcej, żeby spinała kompozycję- baronesse.
Nie jestem pewna czy te 3 odmiany pozostałe, które sa dość podobne nie będą się troszkę gryzły, ale tego chyba nie będzie wiadomo aż do zakwitnięcią, bo ze zdjęć tego nie wypatrzymy. Bezpieczniej by było posadzić szwedke i 1 odmianę w 2 miejsca do baronessy.
Ale tu niech zdecyduje Twój apetyt- nie można się wiecznie ograniczać i żyć na 'wciąniętym brzuchu' Nawet jeśli ciut się nie zgraja tonacja koloryst. te jasne różyczki to trudno, spinać je będzie baronesa i byliny w tonacji fioletowo- różowej. W razie czego ograniczy się ilośc gat bylin i się uspokoi.
agniecha973 10:06, 16 paź 2012

Zrobiłam zdj. z balkonu tak jak teraz to wygląda. Trochę wstyd to pokazywać, ale taka jest rzeczywistość. Kancik ciągle rozwalony... Danusia narzuca taki wysoki standard zdj. przy pracy nad ogrodem, że naprawdę wstyd pokazywać.
Czerwone X to szałwia jednoroczna (wyrosła olbrzymia, nie spodziewałam się że taka będzie).
Niebieska linia to granica deszczu. To jest pod okapem i tam wiecznie jest sucho. Wypadało by zrobić tam delikatny krawężnik i wysypać kamykiem, albo zadarnić czymś co nie potrzebuje wody. Tam zawsze jest byle jak i jeszcze psy wykopują dołki do leżenia jak pada, bo tam nie mokną.
U dołu zdj. przy samym tarasie widać chwasty i na kosówkach dojrzałam obcięte kwiaty balkonowe, stąd nie widać wszystkich kosówek (mój S w sobotę dostał sekator i misję obcięcia badyli na balkonie, później taczkę i miał wywieźć, ale widzę, że te pominął)

Wieloszka 10:29, 16 paź 2012

Lubie patrzeć, jak tak planujecie Zawsze coś fajnego z tego wychodzi
Pszczelarnia 14:58, 16 paź 2012

magnolia napisał(a)
nie pamiętam ile tam jest miejsca.
Napewno sadź tak żeby jednej róży było więcej, żeby spinała kompozycję- baronesse.
Nie jestem pewna czy te 3 odmiany pozostałe, które sa dość podobne nie będą się troszkę gryzły, ale tego chyba nie będzie wiadomo aż do zakwitnięcią, bo ze zdjęć tego nie wypatrzymy. Bezpieczniej by było posadzić szwedke i 1 odmianę w 2 miejsca do baronessy.
Ale tu niech zdecyduje Twój apetyt- nie można się wiecznie ograniczać i żyć na 'wciąniętym brzuchu' Nawet jeśli ciut się nie zgraja tonacja koloryst. te jasne różyczki to trudno, spinać je będzie baronesa i byliny w tonacji fioletowo- różowej. W razie czego ograniczy się ilośc gat bylin i się uspokoi.

Czyli zawsze jest jakieś wyjście z sytuacji jak się chce mieć te a nie inne róże. Jakie to mi bliskie, to jest moja filozofia jak nic. Nie ma sytuacji bez wyjścia. Zawsze można coś przesadzić, wysadzić, komuś posadzić - tylko dlaczego potem taka ogrodniczka zmęczona tym wysadzaniem? Bo lubi.
agniecha973 21:32, 16 paź 2012

Prezentacja drzew dla Marzeny2007.
Strzałki różowe - graby (już żółkną, więc łatwo zorientować się jakie są szerokie)
Strzałki czerwone - buki najzwyczajniejsze z lasu, są strzeliste i smukłe w porównaniu z grabami
Strzałka niebieska - buk czerwony, rzadziutki, ledwo go dostrzec można i o 1/3 niższy od pozostałych. W tej chwili buki czerwone mają lekko zzieleniałe liście, nie tak mocno purpurowe jak latem.
Wszystkie drzewa były sadzone w tym samym czasie (około 8 lat temu???) jako 30 cm sadzonki. Czują się dobrze, ale wyraźniej ten czerwony rośnie wolniej. Tak podobno ma być.

Tu jest zbliżenie czerwonego

agniecha973 21:38, 16 paź 2012

Jeszcze takie jesienne klimaty