Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród wśród pól i wiatrów 08:38, 26 lut 2018

Do góry
jolka napisał(a)

Hej Małgosia Nie wypoczywam, nie działam okołoogrodowo
Działam zawodowo, a od jutra.. ech, sama wiesz;(

Choć czasem myśli różne "okołoogrodowe" mnie nawiedzają na przykład...
- anabell w szpalerze widzę gdy oczy zamykam, podsadzone rozplenicą ...
- ogromne, bladoróżowe, pachnące piwonie, uginające się pod ciężarem kwiatów w szpalerze...
- nasiona stipy, schowane w torebce w piwnicy, które trzeba by posiać,
- nową skrzynię warzywną, która do wiosny powinna być zrobiona..

Jak to mówią - wszystko zaczyna się w głowie

Plany masz cudowne, bardzo w moim stylu..I mówisz - piwonie??Uwielbiam, swego czasu mialam ich sporo przed domem, bo w końcu projekt domu nazywa się "Dom w Piwoniach"

A nawet sobie myślę, że piwonie ( mama ma takie wysokie różowe jasne - nie wiem jak nazywa się odmiana - ale się dowiem) podsadzone rozplenicą - też super. No to się będzie działo.

U mnie też wiele planów. Ja na dwie male kwadratowe skrzynie doczekałam się zeszłego lata, ale w okolicy warzywno owocowej znów planuję zmiany. Żyć bez tego nie można.

Pozdrawiam cieplutko...

P.S. U nas mróz -14 a śniegu nie ma, ciekawe jak rośliny to zniosą.
Wymarzony sielankowy ogród..... 22:35, 21 lut 2018

Do góry
Monia ale u Ciebie się dzieje - projekt świetnie się zapowiada
System automatycznego nawadniania 23:21, 19 lut 2018

Do góry
Witam, postanowiłem na swoim niewielkim trawniku 9x12 metrów założyć automatyczne nawadnianie.
Poniżej przesyłam dwie propozycje rozłożenia zraszaczy. Bardzo proszę o opinie czy któryś z nich nadaje się do wdrożenia.

Planuje użyć zraszaczy TORO MINI8. W ogródku mam studnie kręgową. Lustro wody na poziomie 20 metrów, głębokość około 6 metrów. Nie mam jeszcze pompy, postanowiłem że najpierw zrobię projekt a później dobiorę pompę do potrzeb.
Ogród z wilkiem zamkn. 12:51, 19 lut 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Tyle śniegu pięknie przykryte. Jakie widoki słońce widać świeci.
Odnośnie projektów samemu najlepiej gorzej lub lepiej ale samemu. Możesz podglądać i dopasować do swojego terenu. Dużo zrobiłaś i masz ładnie.
Ja tam też sama planowałam bo znam swój teren. Zrobiłam projekt ale 3/4 zmieniła z nasadzeń z projektu nic nie zostało.
Z projektu dużo roślin poznałam wszystko napisane po łacinie i sprawdzałam w internecie. Zresztą nim projekt powstał na papierze to już miałam dużo zrobione.
Może mój ogród od hop sasa do lasach, ale mi się podoba i to jest najważniejsze. Teraz trochę przerabiam ale coś trzeba robić a nie ciągle podziwiać.

Pozdrawiam.

Ela ....właśnie z tego podglądania powstaje mój ogródek ....ale mam w sumie małą działkę i niestety wszystkie chciejstwa się nie zmieszczą .....i jak tu wybrać,żeby nie przedobrzyć jak i to i tamto się podoba ......
a z projektem masz rację ....pewnie też bym przerabiała
Ogród i co dalej 09:18, 19 lut 2018

Do góry
Monia projekt Danusi super
Graby bym przesadziła gdzieś indziej
Buki wolno rosną ale są piękne
Ogród z wilkiem zamkn. 09:10, 19 lut 2018

Do góry
Tyle śniegu pięknie przykryte. Jakie widoki słońce widać świeci.
Odnośnie projektów samemu najlepiej gorzej lub lepiej ale samemu. Możesz podglądać i dopasować do swojego terenu. Dużo zrobiłaś i masz ładnie.
Ja tam też sama planowałam bo znam swój teren. Zrobiłam projekt ale 3/4 zmieniła z nasadzeń z projektu nic nie zostało.
Z projektu dużo roślin poznałam wszystko napisane po łacinie i sprawdzałam w internecie. Zresztą nim projekt powstał na papierze to już miałam dużo zrobione.
Może mój ogród od hop sasa do lasach, ale mi się podoba i to jest najważniejsze. Teraz trochę przerabiam ale coś trzeba robić a nie ciągle podziwiać.

Pozdrawiam.
Ogród z wilkiem zamkn. 08:48, 19 lut 2018

Do góry
DorKa napisał(a)

A propos projektu Ja parę lat temu po zakochaniu się w ogrodowisku zapragnęłam mieć taki ogród. Miałam wtedy większą gotówkę , którą mogłam przeznaczuyć na " swoje " cele. Napisałam nawet wtedy do Danusi , która bardzo wstępnie określiła mi koszty projektu i wiesz co ? Nie zdecydowałam się bo zapragnęłam zrobić coś pięknego sama. I mam tak cały czas. Co mam jakąś gotówkę do zagospodarowania to wracam do pomysłu z projektem ale zawsze potem jednak chce sama Ze wszystkimi błędami, poprawkami ale sama . Mając projekt w jeden sezon masz piękny ogród ale dla mnie samo tworzenie, sadzenie, przesadzanie daje tyle radości, że kolejne lata radości mam załatwione .
Najważniejsze, że jest tu tyle dobrych Duszek służących pomocą Będzie pięknie Madzia

masz rację Dorka
ja ogólnie boję się gotowego projektu....bo nie wiem ,czy sama go bym nie zmieniała co chwilę

i jeszcze.... sama znam swój ogród ....,wiem ,które miejsca najbardziej niszczy pies.....gdzie muszę zrobić zmiany ( dlatego na boku domu chcę te płyty )....

mam duży problem z drzewkami ,żeby nie było,że za dużo itp... (brak pomysłu )
...na niższe nasadzenia pomysły jakieś tam lepsze i gorsze mam .......czas pokaże jak to wyjdzie wszystko....
dzięki za odwiedziny
Ogród z wilkiem zamkn. 08:25, 19 lut 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

byłam ,widziałam fajny plan ....ja mam pustkę w głowie ....już sama nie wiem jak zrobić ,żeby było dobrze chyba zacznę oszczędzać na projekt

A propos projektu Ja parę lat temu po zakochaniu się w ogrodowisku zapragnęłam mieć taki ogród. Miałam wtedy większą gotówkę , którą mogłam przeznaczuyć na " swoje " cele. Napisałam nawet wtedy do Danusi , która bardzo wstępnie określiła mi koszty projektu i wiesz co ? Nie zdecydowałam się bo zapragnęłam zrobić coś pięknego sama. I mam tak cały czas. Co mam jakąś gotówkę do zagospodarowania to wracam do pomysłu z projektem ale zawsze potem jednak chce sama Ze wszystkimi błędami, poprawkami ale sama . Mając projekt w jeden sezon masz piękny ogród ale dla mnie samo tworzenie, sadzenie, przesadzanie daje tyle radości, że kolejne lata radości mam załatwione .
Najważniejsze, że jest tu tyle dobrych Duszek służących pomocą Będzie pięknie Madzia
Ogród z wilkiem zamkn. 20:15, 18 lut 2018

Do góry
iwka napisał(a)
plany,plany,plany

czytam dalej doszłam do sopli na głowie po kuble Toszkowej wody

sople na głowie zostały pustka w głowie w planowaniu .....
chyba zaczynam zbierać na projekt
Ogród z wilkiem zamkn. 20:12, 18 lut 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Zaglądam i widzę projektowania ciąg dalszy Ja z nowym postanowieniem wprowadzenia traw ozdobnych do ogrodu też machnęłam rabatę projektową

byłam ,widziałam fajny plan ....ja mam pustkę w głowie ....już sama nie wiem jak zrobić ,żeby było dobrze chyba zacznę oszczędzać na projekt
Ogród i co dalej 19:46, 18 lut 2018

Do góry
Witaj Wiolu projekt Danusi fajny ale co teraz ? wywalić graby ? a propos buka szybko rośnie ?

Witam Madziu miło że zajrzałaś także pozdrawiam cieplutko
Ogród i co dalej 18:34, 18 lut 2018

Do góry
Witaj!
Bardzo mi się podoba projekt Danusi też mam buki z hortensjami
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 14:56, 18 lut 2018

Do góry
Zojka, coś dla Ciebie... mój największy projekt, połączenie sutaszu z wrappingiem...

Patrząc na Twoje prace zachciało mi się podłubać...
Ogrodowe kreacje 15:53, 17 lut 2018

Do góry
witaj w klubie planowania .....rysunek całkiem fajny .....przynajmniej wiesz co chcesz posadzić ja utknęłam w martwym punkcie ....
codziennie mi się koncepcja zmienia ....żeby było spójnie,ale też kolorowo i ciekawie wiosną,latem i jesienią....ech ....chyba mi profesjonalny projekt potrzebny ...
Ogrodowe kreacje 20:43, 16 lut 2018

Do góry
A taki zrobiłam projekt, podkreślam rysuję fatalnie
Ogród na wsi 21:11, 13 lut 2018

Do góry
Trochę czasu minęło, ale w tym czasie wykończyliśmy prawie dom, tzn. już mieszkamy, wybudowaliśmy garaż, taras i utwardziliśmy kostką betonową podjazdy i powierzchnie manewrowe. Teraz pozostało się ogrodzić i brać się za ogród. Zgodnie z poradami w niniejszym temacie oraz po przeczytaniu kilku książek na temat projektowania ogrodów, rozwinąłem swoją poprzednią koncepcję, narysowałem na kartce ołówkiem schemat koncepcji po czym zrobiłem rysunek 2d planowanego mojego zagospodarowania terenu w programie. Chciałem spytać o opinie odnośnie tej koncepcji. Mile widziane są wszelkie komentarze. Przypomnę, że z boków działki są posesje zabudowane. Od południa grunty rolne. Po uzyskaniu Waszych opinii będę próbował dalej rozwijać swój projekt, a każdy kolejny punkt projektu wrzucać na forum, tak aby finalnie zamieścić zdjęcia z realizacji
...uDany ogród 19:47, 13 lut 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Kiecka świetna A projekty bardzo mi się podobają Choć uważam, ze w realu wyszło Ci o niebo lepiej

Sylwuś tez mi się podoba
Projekt był tylko takim orientacyjnym rozplanowaniem terenu. Miło mi bardzo, że mój ogród Ci się podoba, dziękuję!

I dostałam jeszcze skrzydłokwiat, uwielbiam je i chyba kupię kolejne odmiany. Tego się M nie spodziewał

Ogrod stewardessy 20:24, 12 lut 2018

Do góry
Czesc Efffa,
plan i projekt juz sa.

Pochwale sie zdjeciami jak juz bedzie gotowy, zeby efektu nie popsuc. Niestety to troche potrwa bo nachwile obecna musimy skonczyc inny projekt: lazienke na poddaszu.

Teraz mialam dwumetrowy plot drewniany, ktory nie sprostal silnym wiatrom jakie tu wieja. Zdecydowalismy sie na bardziej stabilny plot, bo drewniany nie zdal egzaminu.
Ogrod stewardessy 11:32, 12 lut 2018

Do góry
Witam zimowo po bardzo dlugiej przerwie. Przez ostatnie miesiace praktycznie nie mialam czasu dla Ogrodowiska. Wiele sie u mnie dzialo. Kilka wichur totalnie zniszczylo moj plot, wiec na wiosne szykuje sie nam powazny projekt.

Wstawie kilka zdjec z mojego jesiennego ogrodka:

Roze dlugo kwitly. Niektore z nich mialy kwiaty nawet w polowie stycznia. Dopiero zeszlotygodniowe nocne mrozy uspily je na dobre.

Skimia japonska jest z roku na rok piekniejsza.
Na poczatku mialam watpliwosci czy posadzilam ja w dobrym miejscu gdyz w pierszym roku nie tylko nie zakwitla, ale rowniez gubila liscie.

Zakwitla tez rozplenica.

w tym roku (poki co mielismy dwa dni sniegu
Niestety nie na Boze Narodzenie.

A teraz cos optymistecznego.
Nadchodzi wiosna.
Naprawde. Nie wierzycie? Oto dowod:
Rannik wiosenny pojawia sie u mnie zwykle na przelomie lutego i marca jako pierwszy dowod na nadchodzaca wiosne. W tym roku jednak sie pospieszyl i juz jest:
Przenioslam go do doniczki zeby ozywil troche wejscie do domu.

A oto pierwsze krokusy:

Te filoteowe jeszcze sie chowaja pod zmarnieta ziemia.

No i wrzosce:

W moim przedogrodku wychodza tez tulipany a szafirkom wychodza glowki.

Pierwsze kwiaty zawsze wzbudzaja we mnie ochote na 'pogrzebanie sobie w ziemi'.
Wiem, ze jeszcze za wczesnie. Postaram sie byc cierpliwa.

Słoneczny Ogród 20:29, 11 lut 2018

Do góry
Program Garden Puzzle jest płatny , chyba około 100 zł. Przynajmniej tyle płaciłam jakieś dwa lata temu. Fajny program ale u mnie średnio się sprawdził. Brakuje w nim wielu roślin. U mnie dochodzi jeszcze inna rzecz... otóż finalnie i tak projekt sobie a życie sobie Za to innym jak robiłam projekty to jak najbardziej.
Bardzo się sprawdza jak ktoś chce poglądowo zobaczyć lub pokazać o co chodzi w pomyśle. Fajna jest też funkcja pór roku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies