Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Anda 22:10, 21 lut 2018

Monia81 napisał(a)

Ewuś powiem tak: bardzo mi się to podoba musiałam poczytać o tym liriope bo nie bardzo kojarzyłam, fajnie bo zimozielony, ciemierniki to rośliny, które chcę mieć bo piękne są nawet nie wiedziałam, że są paprocie zimozielone, myślałam, że one tracą liście na zimę, a tu jednak są takie, które nie tracą ten kawałek mi się podoba i to bardzo

Ta trawka Luzula nivea tez jest sliczna, polecam, tylko musi miec miejsce. U mnie wlasnie zdobi rabate, bo wywalilam z tego kata hortensje i trawka pokazuje co potrafi Na wiosne chce ja podzielic, zeby miec jej wiecej

Jako zadarniacz mozesz ewentualnie posadzic Geranium macrorrhizum 'White Ness'. Tez zimozielony do ilus tam stopni
Poza tym warto tam posadzic jakies cebulki, krokusy, snieguliczki, psi zab (znasz? Erythronium 'White Beauty'), anemony wiosenne, narcyzy. No jest tego mnostwo, tylko wybierac
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 22:11, 21 lut 2018

Monia81 napisał(a)

Dobrze Haniu, bardzo się cieszę, że pokazałaś też takie widoki ja muszę być przygotowana na coś takiego skoro jednak chcę taką formę u siebie

I tylko o to mi chodziło, żeby zaakceptować wewnętrznie, że widok czasem będzie mniej atrakcyjny. Często zapominamy o tym, że rabaty nie wyglądają cały rok tak samo, a na zdjęciach uchwycone jest zwykle apogeum urody. Dwa tygodnie wcześniej i dwa tygodnie później widok jest zupełnie inny. Kondzio to świetnie u siebie pokazał.
Sama namęczyłam się kiedyś nad rabatą bylinową, która miała tylko rośliny kwitnące w lipcu. W sierpniu i we wrześniu jej widok powodował zgrzytanie zębów. Tworzenie bylinówki to wyższa szkoła jazdy, dlatego chylę czoła przed umiejętnościami Ewy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anda 22:19, 21 lut 2018

Haniu, ale strzelilas Wg mnie bylinowka to nie jest projektowanie na raz. To jest obserwacja, tego co jest i notowanie tego, co byc powinno. To zmiany. Ja to lubie Nie wyobrazam sobie, ze ogrod mozna zaprojektowac raz i koniec, zrobiony, tylko odkurzanie zostalo
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Nallar 22:29, 21 lut 2018

Ależ burza .....
Dobór towarzystwa na bylinówce to sztuka, ja zupełnie sobie z tym nie radzę.
Ciekawa jestem na jakie roślinki się zdecydujesz.
katel 22:35, 21 lut 2018

Monia ale u Ciebie się dzieje - projekt świetnie się zapowiada
Gruszka_na_w... 22:58, 21 lut 2018

Anda napisał(a)
Haniu, ale strzelilas Wg mnie bylinowka to nie jest projektowanie na raz. To jest obserwacja, tego co jest i notowanie tego, co byc powinno. To zmiany. Ja to lubie Nie wyobrazam sobie, ze ogrod mozna zaprojektowac raz i koniec, zrobiony, tylko odkurzanie zostalo

Dlatego ja się asekuruję. Bałam się, że utonę i stąd u mnie wplecenie w byliny krzewów, drzewek, traw i zimozielonych kulko-poduch. Najtrudniej z bylinami utrafić ze wzrostem, bo te cholery za nic mają to, co piszą w katalogach.
Kiedyś chodziło za mną epimedium połączone z serduszką. Ale nigdzie nie spotkałam owego. Zostały same serduszka.
Czy liriope trzeba w Polsce okrywać, czy da radę bez tego? Ładnie się prezentuje.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Monia81 08:03, 22 lut 2018

Dominika11 napisał(a)
Jak ci się podoba to rób.Jakby coś nie pasowało to zawasze będzie można przesadzić i dać coś innego zmozielonego chociażby jakieś kulki iglaki czy co tam wpadnie do głowy. To ka się przede wszystkim tobie podobać. Ja sama robiłam tak czy inaczej a teraz kombinuje nad zmianami. Zawsze będzie co robić.

Jednak naturę mam taką no i serce ciągnie do takich rozwiązań wiem, że zawsze można jak by co coś dodać, albo coś zmienić, wyrzucić, ale lubię taką zmienność dziękuję Domi
Anda 08:09, 22 lut 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dlatego ja się asekuruję. Bałam się, że utonę i stąd u mnie wplecenie w byliny krzewów, drzewek, traw i zimozielonych kulko-poduch. Najtrudniej z bylinami utrafić ze wzrostem, bo te cholery za nic mają to, co piszą w katalogach.
Kiedyś chodziło za mną epimedium połączone z serduszką. Ale nigdzie nie spotkałam owego. Zostały same serduszka.
Czy liriope trzeba w Polsce okrywać, czy da radę bez tego? Ładnie się prezentuje.

To prawda, byliny często zaskakują wzrostem. Całe szczęście można je przeważnie bez problemu przesadzić Róże zreszta tez zaskakują.
O Liriope pisze Zoja
https://zojalitwin.wordpress.com/?s=Liriope
Monia81 08:12, 22 lut 2018

Anda napisał(a)

Ta trawka Luzula nivea tez jest sliczna, polecam, tylko musi miec miejsce. U mnie wlasnie zdobi rabate, bo wywalilam z tego kata hortensje i trawka pokazuje co potrafi Na wiosne chce ja podzielic, zeby miec jej wiecej

Jako zadarniacz mozesz ewentualnie posadzic Geranium macrorrhizum 'White Ness'. Tez zimozielony do ilus tam stopni
Poza tym warto tam posadzic jakies cebulki, krokusy, snieguliczki, psi zab (znasz? Erythronium 'White Beauty'), anemony wiosenne, narcyzy. No jest tego mnostwo, tylko wybierac

Właśnie czytam o tych roślinkach, bodziszków w ogrodzie jeszcze nie mam, ale chętnie je zaproszę cebulowe będą na pewno, narcyze białe uwielbiam, śnieguliczki też, więc jest w czym wybrać psi ząb znałam, ale odmianę z tymi żółtymi kwiatkami odmiana pagoda...
Monia81 08:18, 22 lut 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

I tylko o to mi chodziło, żeby zaakceptować wewnętrznie, że widok czasem będzie mniej atrakcyjny. Często zapominamy o tym, że rabaty nie wyglądają cały rok tak samo, a na zdjęciach uchwycone jest zwykle apogeum urody. Dwa tygodnie wcześniej i dwa tygodnie później widok jest zupełnie inny. Kondzio to świetnie u siebie pokazał.
Sama namęczyłam się kiedyś nad rabatą bylinową, która miała tylko rośliny kwitnące w lipcu. W sierpniu i we wrześniu jej widok powodował zgrzytanie zębów. Tworzenie bylinówki to wyższa szkoła jazdy, dlatego chylę czoła przed umiejętnościami Ewy.

Dzięki Haniu bylinówki to ciężki temat, dlatego tak próbowałam tego unikać, bo nawet nie wiedziałam jak się za to wziąść, ale faktycznie ogród to dla mnie i eMusia taki akumulator ładowania baterii, i te plamy kolorów muszą być