Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

ElzbietaFranka 09:10, 19 lut 2018

Tyle śniegu pięknie przykryte. Jakie widoki słońce widać świeci.
Odnośnie projektów samemu najlepiej gorzej lub lepiej ale samemu. Możesz podglądać i dopasować do swojego terenu. Dużo zrobiłaś i masz ładnie.
Ja tam też sama planowałam bo znam swój teren. Zrobiłam projekt ale 3/4 zmieniła z nasadzeń z projektu nic nie zostało.
Z projektu dużo roślin poznałam wszystko napisane po łacinie i sprawdzałam w internecie. Zresztą nim projekt powstał na papierze to już miałam dużo zrobione.
Może mój ogród od hop sasa do lasach, ale mi się podoba i to jest najważniejsze. Teraz trochę przerabiam ale coś trzeba robić a nie ciągle podziwiać.

Pozdrawiam.
Wiolka5_7 09:19, 19 lut 2018

Dasz radę Madziu resztę ogrodu zaplanować , zobacz ile już sama zrobiłaś... musisz się okreslic co ci sie podoba....ja tez nie znalam sie na ogrodnictwie, widzialas moje zmiany ile modziłam, zmienialam zanim doszlam do tego co mi sie podoba i teraz juz dalsze czesci jest mi troche latwiej obsadzac...poprostu powtarzam te same roslinki, kompozycje...pozdrawiam
ElzbietaFranka 09:35, 19 lut 2018

Oj Madzia, jestem na str 242 masz zagwostke z tym projektowaniem doradców od groma. Ja nie doradzam. Jak coś wymyślisz to sprawdzaj gabaryty danej rośliny co prawda można je przycinać, ale można się wtedy zachetac a to nie przyjemność.
Magleska 12:51, 19 lut 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Tyle śniegu pięknie przykryte. Jakie widoki słońce widać świeci.
Odnośnie projektów samemu najlepiej gorzej lub lepiej ale samemu. Możesz podglądać i dopasować do swojego terenu. Dużo zrobiłaś i masz ładnie.
Ja tam też sama planowałam bo znam swój teren. Zrobiłam projekt ale 3/4 zmieniła z nasadzeń z projektu nic nie zostało.
Z projektu dużo roślin poznałam wszystko napisane po łacinie i sprawdzałam w internecie. Zresztą nim projekt powstał na papierze to już miałam dużo zrobione.
Może mój ogród od hop sasa do lasach, ale mi się podoba i to jest najważniejsze. Teraz trochę przerabiam ale coś trzeba robić a nie ciągle podziwiać.

Pozdrawiam.

Ela ....właśnie z tego podglądania powstaje mój ogródek ....ale mam w sumie małą działkę i niestety wszystkie chciejstwa się nie zmieszczą .....i jak tu wybrać,żeby nie przedobrzyć jak i to i tamto się podoba ......
a z projektem masz rację ....pewnie też bym przerabiała
Magleska 12:54, 19 lut 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
Dasz radę Madziu resztę ogrodu zaplanować , zobacz ile już sama zrobiłaś... musisz się okreslic co ci sie podoba....ja tez nie znalam sie na ogrodnictwie, widzialas moje zmiany ile modziłam, zmienialam zanim doszlam do tego co mi sie podoba i teraz juz dalsze czesci jest mi troche latwiej obsadzac...poprostu powtarzam te same roslinki, kompozycje...pozdrawiam

Wiola
dzięki .....z tym określeniem co mi się podoba ,to jest trudno.....za dużo mi się podoba ....a ograniczenie miejscowe i czasowe też jest .......
ogólnie łatwiej mi powiedzieć co mi się nie podoba .....
no cóż ......może wena przyjdzie jakaś ....czekam na nią
Kasia_CS 12:58, 19 lut 2018

Magleska napisał(a)

z tym określeniem co mi się podoba ,to jest trudno.....za dużo mi się podoba ....a ograniczenie miejscowe i czasowe też jest .......

O jezu, jakbym o sobie czytala... wiem co mi się nie podoba, to na pewno, ale w drugą stronę - podoba się za dużo. A miejsca mam jeszcze mniej
Magleska 13:00, 19 lut 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Oj Madzia, jestem na str 242 masz zagwostke z tym projektowaniem doradców od groma. Ja nie doradzam. Jak coś wymyślisz to sprawdzaj gabaryty danej rośliny co prawda można je przycinać, ale można się wtedy zachetac a to nie przyjemność.

Ela jak coś wymyślę w powiedzmy trzech ostatecznych wersjach ,to będę się konsultować .....

może Ty mi powiesz jak to jest z tymi szczepionymi odmianami drzewek ?
-chodzi o wiśnie royal burgundy-jak są szczepione na o k1,50 -szczepienie wysoko poniżej korony (nie na dole )-jak duże mogą urosnąć w zwyż i na szerokość ?.....i nawet nie chodzi mi za 10 lat ,tylko powiedzmy w okresie 3-5 lat ? szukam w necie i same sprzeczne informacje znajduje .....że łatwo można w ryzach utrzymać ,wiosną mocno skracać itp...
Magleska 13:02, 19 lut 2018

Kasia_CS napisał(a)

O jezu, jakbym o sobie czytala... wiem co mi się nie podoba, to na pewno, ale w drugą stronę - podoba się za dużo. A miejsca mam jeszcze mniej

witaj w klubie
ale za to różankę jak fajnie planujesz ....podglądam ,bo ciekawa jestem co z tego mojego misz-maszu różanego wyrośnie
DorKa 13:05, 19 lut 2018

Magleska napisał(a)

Wiola
dzięki .....z tym określeniem co mi się podoba ,to jest trudno.....za dużo mi się podoba ....a ograniczenie miejscowe i czasowe też jest .......
no cóż ......może wena przyjdzie jakaś ....czekam na nią

Madzia ja weny dopiero dziś dostałam jak weekend w ogrodzie z lustrem spędziłam . Cały wątek przeczytałam i już wiem co mi się podoba. Powodzenia i natchnienia Ci życzę
Magleska 13:13, 19 lut 2018

DorKa napisał(a)

Madzia ja weny dopiero dziś dostałam jak weekend w ogrodzie z lustrem spędziłam . Cały wątek przeczytałam i już wiem co mi się podoba. Powodzenia i natchnienia Ci życzę

ogród z lustrem też prześledziłam cały i jest na mojej liście ulubionych
.....czym więcej myślę ,tym jestem głupsza hihi